shop.musicserver.cz
Nova Rock, 4.den, Pannonia Fields, Nickeldorf, 16.6.2019

Na Nova Rocku si poslední den smsli Ministry, Rob Zombie nebo Die Ärzte

Vydáno: 25.06.2019 11:12 v sekci Naživo - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Nova Rock se překlopil ke svému konci, ale ještě než tento velký hudební maraton své brány definitivně uzavřel, přinesl další porci pestré hudby a zároveň snad programově nejsilnější den. Zpoza oceánu přijeli třeba Slash, Rob Zombie anebo Al Jourgensen se svými Ministry.

Live: Nova Rock

místo: Pannonia Fields, Nickeldorf
datum: 16. června 2019
vystoupili: Rob Zombie, Ministry, Die Ärzte, Slash a další

Nova Rock
© DB-Photography
Nedělní ráno poprvé nepřineslo starost ve formě vysokých teplot, ale podezřele černou oblohu, která velmi záhy potvrdila neblahé tušení a pokropila obyvatele kempu balící svá stanoviště. Déšť s přestávkami vytrval až do příchodu Wendi’s Böhmische Blasmusik, místní dechovky, která má v programu Nova Rocku tradici. Že šlo o regionální lidovku, návštěvníky netrápilo - pařili, jako by šlo o plnohodnotný rockový koncert. Došlo tak i na surfing na rukách i malé circle pity. Kapela to přijala s naprosto ledovým klidem.

Hned po nich nastoupila rakouská úderka Kontrust. Ta funguje od roku 2001 a je považována za jakousi obdobu Guano Apes, jen do své hudby přimíchává i prvky rakouské lidovky. Podobně tito muzikanti koncipují i svůj koncertní outfit. Ač se to zdá bizarní, jejich vystoupení mělo šťávu a náboj. Polská zpěvačka Agata Jarosz sice na kvality Sandry Nasic nemá, ale i tak se příjemně poslouchá.

Kontrust
© DB-Photography
Ještě předtím než americká superskupina Bad Wolves zavítala do Prahy, předvedla něco ze svého moderního metalu také fanouškům Nova Rocku. Návštěvnost měla v Rakousku podstatně větší a frontman Tommy Vext, známý třeba z Divine Heresy, si tak mohl s publikem více hrát. Pobavil třeba výzvou, aby se v circle pitu dav rozdělil na dvě části, přičemž jedna bude hrát Noční hlídku a druhá armádu Nočního krále a rozpoutají mezi sebou bitvu jako z "Game Of Thrones". Kromě toho zahráli šest svých skladeb ze zatím jediného alba "Disobey", cover "Zombie" od The Cranberries a úryvky z hitů Nirvany či Rage Against The Machine.

Kdo nepotřeboval ochutnat tvorbu německých hip-hoperů Antilopen Gang, mohl prchnout do spárů thrash-metalové legendy Testament. Nic proti nim, ale jejich set vyzněl nebývale rutinně. Pokud v řadách pod pódiem nestál jejich zapřisáhlý fanda, musel po čase znuděně přešlapovat. Testament dělají dobré desky i v současnosti. Vždyť tři roky stará nahrávka "Brotherhood Of The Snake" patřila k tomu nejlepšímu, co skupina za poslední dekádu vydala, ale naživo jejich tvorba vyzněla nezáživně. Oproti Slayer, kteří stejné pódium opanovali o dva dny dříve, šlo o rozdíl více než jedné třídy.

Nejlepší momenty 4. dne

1. Rob Zombie
2. Ministry
3. Slash

Pokud si měl zahraniční návštěvník odnést z festivalu nějaký poznatek, pak ten, že německo-rakouské publikum miluje nekomplikované melodie, u kterých se ideálně dobře pije, skáče, tančí a haleká. Snad i proto se většinový dav přelil k Blue Stagei, kde začali hrát kalifornští Me First And The Gimme Gimmes, kteří založili svou kariéru na přehrávání coverů v punkových aranžích

Američtí Ministry na Red Stagei se tak museli spokojit s pár stovkami přihlížejících. Legenda industrialu během svého hodinového setu zahrála deset skladeb a na pódiu rozpoutala hlukové peklo, naštěstí v tom dobrém slova smyslu. Muzikanti do diváků tlačili decibely, a divák se tak ocitl v až halucinogenním hudebním očistci. Samotný Al Jourgensen pojal koncert jako procházku po pódiu. Sem tam cosi zakřičel a se skelným pohledem vyčkával na několik svých vokálních partů. Ty zbylé si totiž rafinovaně předtočil, přece se ve svém věku nebude přetěžovat!

Bad Wolves
© DB-Photography
Vtipný Alův projev byl podpořen i jeho odchody do zákulisí na cigárko či zvláštními scénami, kdy se během své poklidné obchůzky po pódiu zahleděl do země, zastavil se, zamračil a briskně odešel pryč. Co tam viděl, ví jen on sám. Strhující byl ovšem pohled na kytaristu Sina Quirina, který své kytarové umění zvládá geniálně. Byl to zkrátka silný zážitek a kapele to i přes duchem nepřítomného lídra skvěle šlapalo. Ministry mají stále svůj zvuk, který si nespletete s nikým jiným.

Další americká ikona Rob Zombie do Česka zrovna moc často nejezdí. Vlastně vůbec, vyjma krátkého koncertu na Aerodrome Festivalu v roce 2014. A častým návštěvníkem není ani jinde v Evropě. Vynechat tak set režiséra béčkových hororů a ještě béčkovější hudby by prostě byla škoda. Zvlášť když jsou jeho koncerty proslulé svým hororovým vizuálem. Oběť to ale byla velká, neboť Blue Stage v té době bavili svým retro-rockem australští Wolfmother.

Ministry
© DB-Photography
Rob Zombie ale dostál svého jména a přivezl obskurní pokleslou show, i když festivalově osekanou o některé písně a rekvizity. Obrazovky za ním promítaly hororové scény, zatímco kytarista John 5 a basák Piggy D měnili masky a kostýmy a samotný Zombie v americky venkovském outfitu předváděl taneční kreace.

Zombie pak před skladbou "Thunder Kiss '65" připomněl příhodu, kdy ještě jako neznámý hudebník dělal se svou předchozí kapelou White Zombie předskokana Testament na jejich americkém turné. Jejich thrash-metaloví fanoušci jej i jeho kumpány prý vypískali a nadávali jim, že "hrajou sračky".

Zombie hrál s velkým nasazením, ačkoliv publikum nebylo určitě tak početné, jak je zvyklý během amerických turné. Líto vám muselo být jeho osobního strážce. Statný mladík totiž běhal za zpěvákem, vždy když se rozhodl opustit pódium a kontaktovat se s fanoušky - třeba i chůzí po bezpečnostním zábradlí. A on to dělal často. A rychle. Mladík se slézáním a opětovným lezením na pódium pořádně zapotil. To Zombie působil nevyčerpatelně a čile.

Rob Zombie
© DB-Photography
Dvěma neduhům se koncert ale nevyhnul. Zaprvé výběr písní nebyl úplně reprezentativní. Chyběly zásadní hity jako "Feel So Numb", "What" či "Demon Speeding", zadruhé oproti avizovaným osmdesáti minutám to Rob zabalil už po hodině. Škoda. Na závěr ještě před odehráním největšího hitu "Dragula" stačil nalákat na svůj nový film "3 From Hell" trailerem puštěným na obrazovkách. Vysloužil si tím upřímné pobavení fanoušků - na koncertech byste ukázku z filmu určitě nečekali.

To už se chýlil konec dne i celého aktuálního ročníku. Na Blue Stagei řádil se svou kytarou a cylindrem ikonický Slash společně se svou doprovodnou kapelou a Mylesem Kennedym za mikrofonem. Během písně "By The Sword" si na scénu přizval i lídra Wolfmother Andrewa Stockdalea, který hrál na pódiu před ním. Kromě repertoáru jeho bandu The Conspirators a sólových desek zahrál i jednu skladbu od Guns N' Roses "Nightrain".

Slash
© DB-Photography
Úplnou tečku pak měli na svědomí holandští Within Temptation a německé punk-rockové legendy Die Ärzte, kteří jsou berlínskou obdobou Die Toten Hosen. Ti přivezli masivní show, ale určenou spíš domácímu publiku.

Čtyři dny festivalu byly u konce a dojmy zůstaly veskrze pozitivní. Organizace bez jediné chybičky, chytře a efektivně doladěná do nejmenších detailů. Všeho dostatek, ceny umírněné a služby a občerstvení bez front. Bezhotovostní platby fungovaly na jedničku. Dobíjení peněz i závěrečné čerpání rychlé a snadné, stejně jako samotné platby, díky nimž byl odbyt u stánků svižný. Pořadatelé odvedli fantastickou práci.

Na závěr ještě přišla informace o nadcházejícím ročníku: příští rok se festival smrskne na tři dny. Nabídne tak méně hudby, ale pravdou je, že čtyři dny jsou možná ažaž.

NÁZORY
  • Ad Testament (Doktor Slovo, 25.06.2019 16:31) Reagovat

    Zajímavé.Na Hellfestu o týden později Testament excelentní.IMHO Broterhood of the Snake nejlepší ne za dekádu,ale nejlepší vůbec.Jinak dramaturgie NovaRocku letos otřesná.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bear McCreary chystá velkolepé rockové album se Slashem či Serjem Tankianem (23.03.2024 12:11)
- Video: Ryan Gosling a Mark Ronson předvedli "I'm Just Ken" živě na Oscarech. Pomohl jim i Slash (13.03.2024 16:29)
- Video: Slash, Brian Johnson z AC/DC a Steven Tyler z Aerosmith si střihli klasiku "Killing Floor". Láká na bluesovou desku (09.03.2024 08:34)
- Minirecenze: Ministry reagují na americký volební rok zuřivou deskou "HOPIUMFORTHEMASSES" (05.03.2024 18:00)
- Audio: Singl "The General" od Guns N’ Roses je sice velkolepý, ale ne zrovna povedený (11.12.2023 15:00)
- Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators přijedou v dubnu 2024 do Brna (17.10.2023 16:30)
- Ostravský festival Alterova rozpálí 21. října Guano Apes (06.10.2023 14:21)
- Duff McKagan si na třetí sólovku pozval Iggyho Popa či Slashe (17.09.2023 16:57)
- Anastacia vydá v září album coververzí. Oslavuje jím propojení s Německem (04.09.2023 18:55)
- Video: Konec čekání - Guns N' Roses vydali nový singl. Tedy staronovou "Perhaps" (21.08.2023 08:09)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu