shop.musicserver.cz
Folkové Chvojení, Vysoké Chvojno, 14.-15.6.2019

Folkové Chvojení důstojně oslavilo deset let existence

Vydáno: 17.06.2019 16:00 v sekci Naživo - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Vyznavači folku a country si o víkendu dali dostaveníčko ve Vysokém Chvojně, kde je při velkém vedru i bouřkách v místním arboretu čekaly nevšední zážitky. Hlavní zásluhu na nich měli pečlivě vybraní vystupující, ale ruku k dílu přiložil prakticky každý.

Live: Folkové Chvojení

místo: Amfiteátr Vysoké Chvojno
datum: 14.-15. června 2019
Vystoupili: Hradišťan, Žalman, Marien, Nezmaři, Hop Trop, Karel Plíhal a další

V krásném přírodním amfiteátru začínal oficiální program v pátek v pět hodin odpoledne, ale pořádat takový festival je v podstatě celoroční práce, tím víc pro lidi, kteří na tom nehodlají zbohatnout, ale vše dělají hlavně kvůli neopakovatelným zážitkům a krásné atmosféře. Festival pořádá spolek Přátelé slunovratu. Hlavními hnacími motory akce jsou producent a vydavatel Ivan Kurtev ( Folk Žije!, Supergram) a dramaturg, hudební publicita, herec a kapelník (Marien) Víťa Troníček. Právě skupina Marien jsou základními stavebními kameny pořadatelského teamu. Ne festivalu je možné je vidět v roli bedňáků, trhačů lístků, umývačů toalet, prostě dělají co je potřeba a vymýšlejí jak zajistit větší komfort pro návštěvníky i co udělat pro to, aby byli spokojeni i vystupující.

Na jubilejním desátém ročníku nemohly chybět stálice našeho folku a country, ale ani mladá krev. Sice je ode všech stran slyšet, jak folk nejde s dobou, že ho dnes už nikdo neposlouchá ani nehraje, když si však uvědomíme, že i takové dnešní hvězdy jako Pokáč či Tomáš Klus si z něj berou velkou porci inspirace a nestydí se za ni, nebude to až tak horké. A nesmíme zapomenout ani další fakta - existují u nás rádia, která vysílají pouze tuhle muziku, vychází dvouměsíčník Folk History a na nejrůznějších festivalech od začínajících až po kultovní Portu si (obrazně řečeno) podávají kliku staří zkušení bardi se spoustou mladých.

Nejinak tomu bylo i zde. Program nebyl koncipován tak, aby na začátku hráli pouze neokoukaná jména, a až bude amfiteátr zaplněný, slíznou smetanu hvězdy. V pátek se třeba Klára Vytisková (nezaměňovat se zpěvačkou z Toxique) spolu s Mirkem Noskem dostala na pódium před hlavní hvězdu toho dne Pavla Žalmana Lohonku a rozhodně obstála se ctí. Naopak Nová sekce, která muzicíruje už od konce osmdesátých let, celý program startovala. Pro pisatele však byl nejpříjemnějším osvěžením prvního dne sbor Corale ze Žamberka.

Corale
© Ivan Krejza
Pod vedením rodinně-muzikantského klanu Mimrových se podařilo sestavit a už velkou spoustu let udržet při životě ansámbl, který má v současnosti přes padesát členů a jehož kvality letos dokázala i finalistka letošního ročníku The Voice Eliška Urbanová. Sbor se nezaměřuje jen na jeden žánr, zvládne klasiku stejně dobře jako chrámové zpěvy, pop proplete s folkem a dokáže i skvěle swingovat. Energie měl na rozdávání, což dokázal v letitém hitu "The Lion Sleeps Tonight" (zvuky, kterými někteří členové zpěv podkreslovali, byly k nerozeznání od těch, které jsou slyšet v opravdickém pralese). Zařadil pecku od Michaela Jacksona "Man In The Mirror", krásně si poradil s folkovou klasikou sourozenců Ulrychových "O naději" i s jejich novější skladbou "Lípa". Aplaus od publika, ve kterém měli přece jenom převahu lidé ve středním a vyšším věku, měli zpěváci a zpěvačky obrovský.

Více než tisícihlavý sbor v publiku si poprvé pořádně zazpíval při vystoupení Žalmana. Ten samozřejmě nehrál jen letité hity, ale i novější skladby ze zatím posledního CD "Cestující muž". Ta úplně poslední byla sice "Tam na Piccadilly", ale zazpívaná na halfplayback s dechovým orchestrem v jazzovém stylu. Jinak samozřejmě nemohly chybět pecky "Nezacházej slunce" (ta koncert zahajovala), "Divokej horskej tymián", "Jdem zpátky do lesů" a další, k nimž se návštěvníci s chutí přidali. Mezi skladbami neustále kašlající zpěvák s grácií odpověděl na poznámku "To ty cigarety" ve smyslu, že už čtvrt století nekouří a za jeho problémy může alergie na řepku. Jinak mělo vystoupení neuvěřitelný tah na branku a bavili se jak ti na pódiu, tak ti před ním.

Chvojení publikum
© Ivan Krejza
Páteční program uzavírali Marien, protože si to tak přál právě Žalman. Ze začátku hráli hlavně novější a méně hrané písne, kolem půlnoci se však už dostalo na osvědčené záležitosti a lesem zněly "Olešnická", "A bylo léto", díky nové zpěvačce Karolíně Böhmové zazněla i jedna věc z repertoáru Alison Krauss a v přídavkové "Rozálce" se dostala ke slovu i bývalá zpěvačka Zuzka Mimrová. A s ní samozřejmě i Corale, kteří s Marien spolupracovali už v minulosti. Na úplný závěr pátečního programu zazněla píseň "Vědomí člověka", která se lehce dotkla toho, co se v současné době děje na naší politické scéně. Snad nejplnější amfiteátr historie Folkového chvojení si plnými doušky užíval tropické noci, jasné oblohy a svítícího měsíce.

Sobotní předpověď počasí už zdaleka tak optimistická nebyla a bohužel se vyplnila takřka do puntíku. Program začal už před polednem s formací Cross Country, na niž navazovali Kofe a Vlna, Terrakota, Pavlína Jíšová s Bababandem či Žamboši. Velký úspěch sklidila dvojice Groovey, která hraje písně z repertoáru slavného tandemu Simon-Garfunkel. Neopomněla snad žádný jeho zásadní hit včetně "Mrs. Robinson" či "Bridge Over Trouble Water". Během vystoupení formace Sem tam už si s listy stromů začal pohrávat stále silnější vítr a brzy na ně začaly bušit první kapky deště. Takže lidé se spíš než na poslech kapely soustředili na neustálé oblékání a vysvlékání pláštěnek, což celkovému dobrému pocitu zrovna nepřidalo.

Karel Plíhal
© Ivan Krejza
Následný vystupující s příhodným názvem Kapky přinesl do programu další závan mladistvého osvěžení a pak nastoupil člověk, který si, hvězda-nehvězda, loni naprosto anonymně seděl v publiku, a tak slovo dalo slovo a letos už nemohl chybět na pódiu - Karel Plíhal. Vtipné průpovídky ("Jaké boží přikázání má Severní Korejec? Miluj jižního svého") střídal se známými hity "Nagasaki-Hirošima" nebo "Levitační". Vzhledem k jeho zdravotním problémům ho doprovázel na kytaru Petr Fiala. Nastupující Přístav už znovu musel čelit dešti, tentokrát však silnějšímu. Netrval však dlouho a díky tomu vrchol v podobě vystoupení dvou legend Hop Trop a Hradišťanu se odehrával opět před zaplněným hledištěm. Společné hromadné zpívání muzikantů a pořadatelů spolu s publikem bylo pak sladkou tečkou festivalu.

Pořádání venkovních festivalů má svou krásu, hrozí však i nebezpečí, že počasí nevyjde a po brněnském Majálesu jsem jeho rozmary musel zakusit i nyní. Pokud je třeba hodnotit víkend jako takový, rozhodně vyšel jak po stránce hudebníků, tak po stránce atmosféry. V přeplněném amfiteátru se lidé k sobě chovali v rámci možností slušně, ohleduplně, navazovali nové kontakty či prohlubovali stará přátelství. A v tomhle tkví krása těchto akcí z velké části také.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Žalman a Marien přinesli do vánoční Telče radost z hudby i muzikantské umění (31.12.2023 09:26)
- Video: Smrtí nic nekončí. V písni "Miluju Tě" na to poukazuje Jelen s legendárním Hradišťanem (17.12.2023 16:36)
- Naživo: Slušnost, pokora, vděčnost. Kapela Jelen v O2 areně oslavila deset let nádherným koncertem (03.12.2023 13:29)
- Naživo: Víte, že... Folkovky byly zase fajn? (03.08.2023 18:01)
- Naživo: Marien se na dešťových Prázdninách v Telči překonávali a Fukanec zdatně sekundoval (02.08.2023 18:56)
- Video: Marien uzavírají kapitolu alba "2020" klipem k titulní písni (26.07.2023 17:17)
- Folkové prázdniny startují už v sobotu. Do Náměště přijedou umělci z Jamajky, Íránu, Irska i Ukrajiny (18.07.2023 09:18)
- Naživo: Folkové Chvojení ukázalo, jak má vypadat správný žánrový festival (18.06.2023 21:31)
- Naživo: "Imaginární hospoda" Slávka Janouška a Marien se v Telči stala reálnou (08.08.2022 14:09)
- Naživo: Hradišťan a Spirituál kvartet byli v Telči ostrůvkem oázy v rozbouřené době (03.08.2022 15:56)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu