Smashing Pumpkins dovezli pestrobarevný cirkus

07.06.2019 13:08 - Marek Odehnal | foto: facebook interpreta

Po osmi letech se do Prahy vrátila kultovní kytarovka 90. let Smashing Pumpkins, tentokrát už v (téměř) původní sestavě, s reprezentativním průřezem celé diskografie a výpravnou pódiovou show. Chvílemi sice kolísalo tempo, v globále šlo ale o povedený a dramaturgicky nabitý večer.

Live: Smashing Pumpkins

support: Fangclub
místo: Forum Karlín, Praha
datum: 6. června 2019
setlist: Soma, Siva, Rhinoceros, Zero, Solara, Knights Of Malta, Eye, Bullet With Butterfly Wings, Tiberius, G.L.O.W., Disarm. Friday I'm In Love (The Cure Cover), Superchrist, The Everlasting Gaze, Ava Adore, 1979, Cherub Rock, Tonight, Tonight, The Spaniards (Billy Corgan Cover), The Aeroplane Flies High (Turns Left, Looks Right), To Sheila, Wish You Were Here (Pink Floyd Cover), Alienation, Today, Muzzle, Hummer
Fotogalerie

Smashing Pumpkins, Forum Karlín, Praha, 6.6.2019
© Honza Průša, musicserver.cz
Našlapaný koncertní červen po úterní show Tool pokračuje a čtvrteční pražská zastávka kultovní alternativně rockové legendy 90. let. Smashing Pumpkins jen přitopila pod kotlem. Kapela se po dlouhých letech různých zkoušek v sestavě i formátech distribuce nových skladeb (nedokončená série EP, pak dlouhohrající desky) dala opět dohromady v (téměř) původní sestavě, a tak se ke zpěvákovi a kytaristovi Billymu Corganovi a bubeníkovi Jimmymu Chamberlinovi opět přidal i kytarista James Iha, který v mezidobí působil především v all-star projektu A Perfect Circle a realizoval se i sólově.

Čtvrteční večer odstartovali úderem osmé hodiny narychlo sehnaní Fangclub, kteří na aktuální evropské turné naskočili po nedávné změně předkapely. A byla to dobrá volba. Skupina totiž sice zní velmi nepůvodně a jasná inspirace u Nirvany (zpěv) a starších desek Foo Fighters (kytary) jsou zcela zřejmé, ale napsat v tomto žánru dobrou, šlapající a chytlavou písničku není jen tak. A toto se pánům povedlo, skladby fungovaly na první dobrou a jim vyhrazená půlhodinka utekla jako voda. Palec nahoru.

Smashing Pumpkins, Forum Karlín, Praha, 6.6.2019
© Honza Průša, musicserver.cz
Corganovci už před turné avizovali, že se máme těšit na dosud neviděnou show, a toto do puntíku splnili. Když se za zvuků majestátního intra začaly nad scénou nafukovat tři obří cirkusové figury, bylo jasné, že toto bude ryze analogový a fyzický zážitek, který žádné spektakulární projekce na LED panelech nenahradí. Byla to podobná radost, jako když v kině v té tuně digitálního bordelu narazíte na film, který má reálné triky v podobě vyrobených modelů, masek, fyzických kulis a živých komparzistů.

Tyto tři figury, které si nejlépe prohlédnete ve fotogalerii z koncertu, byly různě prosvětlovány, otáčely se a vytvářely velmi interaktivní dojem. Kdyby nic jiného, toto si jistě z koncertu bude každý pamatovat. Ale jsme tu primárně kvůli hudbě, že. Kapela se představila se třemi kytaristy a celkově mezinárodní početný ansámbl předvedl skvěle sehranou hudební mašinu. Zvuk byl, jak je to v Karlíně už dobrým zvykem, čistý a jasný. Jen v těch tvrdších pasážích ani ty tři kytary nevytvořily očekávaný noise, a hutné pasáže tak zněly jaksi utlumeně (např. "Cherub Rock" nebo "The Everlasting Gaze").

Smashing Pumpkins, Forum Karlín, Praha, 6.6.2019
© Honza Průša, musicserver.cz
Smashing Pumpkins jsou ale kapelou mnoha tváří a tyto všechny na koncertě předvedli. Ať už zmíněné grunge rockové vypalovačky, tak zástupce elektronikou ovlivněného období ("Ava Adore", "Eye"), indie kytarovky ("1979", "Today"), pompézní orchestrální zástupce ("Tonight, Tonight", "Disarm"), tak i křehké akusticky popové kousky ("To Sheila" nebo řada věcí z novější tvorby). Zazněly i covery od Pink Floyd a The Cure (zde James Iha za mikrofonem) a celkově toho za dvě a půl hodiny čistého času zaznělo opravdu hodně, de facto všechno zásadní.

Možná i díky snaze nacpat do show co nejvíc možných vlivů ale občas koncertu kolísalo tempo a našly se i hlušší místa. Především v první části večera, bez kultovních hitovek. Zároveň, i když bylo všechno formálně ok, trošku chyběla taková vnitřní energie, dravost. Z koncertu má autor v tomto smyslu podobný dojem jako z loňských Queens Of The Stone Age na témže místě, ale pánům už zkrátka není dvacet. Objektivně tak fanoušci museli odcházet spokojeni, dostali královskou porci muziky. Kapela představení po dramaturgické, hudební i dekorativní stránce evidentně věnovala velkou a poctivou přípravu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY