shop.musicserver.cz
S kým oslaví Rock For People čtvrtstoletí své existence? Představujeme vám headlinery i černé koně festivalu

S kým oslaví Rock For People čtvrtstoletí své existence? Představujeme vám headlinery i černé koně festivalu

Vydáno: 13.06.2019 13:30 v sekci Publicistika - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Již popětadvacáté se letos uskuteční hradecký festival Rock For People, který se tak řadí mezi nejtradičnější hudební svátky nejen na našem území. Jako vždy si pořadatelé přichystali pestrý programový mix plný hvězd i nečekaných objevů napříč žánry. Podívejte se s námi na nejvýraznější jména line-upu.

Hlavní hvězdy

Bring Me The Horizon

Země původu: Velká Británie (Anglie)
Rok založení: 2004
Hrací den: čtvrtek

Málokterá jiná kapela budí takové vášně jako právě anglická formace Bring Me The Horizon. Když v roce 2004 začínala, rozhodla se svět obohatit o deathcore, subžánr do té doby ne tak zavedený. Velmi brzy se muzikanti vyšvihli mezi nejrespektovanější jména corové scény, přišel však nečekaný zvrat. V roce 2015 totiž vyšla téměř poprocková deska "That's The Spirit" a fanoušci se houfně bouřili. Díky svým kvalitám si ovšem našla mnohé nové. Čtyři roky nato svou stylovou obrodu BMTH potvrdili zatím poslední nahrávkou "amo". I ta překvapila silnými autorskými písněmi, byť již ve zcela mainstreamových vodách. Koncert sheffieldských rodáků tak bude nepochybně bouřlivý, ale zcela jistě přichystá velký hudební zážitek.


Rudimental

Země původu: Velká Británie (Anglie)
Rok založení: 2010
Hrací den: pátek

Piers Agget, Amir Amor, Kesi Dryden a DJ Locksmith. To jsou členové anglické elektronické party Rudimental, která letos stihla vydat své třetí studiové album "Toast To Our Differences", obsahující již zavedené hity "These Days" či "Let Me Live". Největší úspěch jim ovšem přinesl debut "Home", nominovaný v roce 2013 na prestižní cenu Mercury Prize. Úspěch slavili i po komerční stránce, když se prvotina stala po skvělých prodejích několikrát platinovou. Pochází z ní také jejich zřejmě největší hit s Johnem Newmanem "Feel The Love", který nepochybně zazní i na hradeckém letišti společně s plejádou dalších rádiových hitů, kterých mají Rudimental na kontě mnoho.


Franz Ferdinand

Země původu: Velká Británie (Skotsko)
Rok založení: 2002
Hrací den: sobota

Kdo by neznal hity "Take Me Out", "The Dark Of The Matinée", "Do You Want To" nebo třeba "Evil Eye"? Řeč je o jedné z nejhitovějších a nejtanečnějších kytarovek Evropy Franz Ferdinand. Kvintet z Glasgow má na kontě pět alb a jednu nahrávku pod hlavičkou projektu FFS, ve kterém se rockeři spojili s legendou amerického alternativního popu Sparks. Fanoušky Rock For People potěšili svou účastí již jednou, a to v roce 2012, když festival slavil svou plnoletost. Tenkrát přivezli několik tehdejších novinek z plánované desky "Right Thoughts, Right Words, Right Action". Nyní se kromě výběru z hitů blýsknou svou loňskou povedenou kolekcí "Always Ascending".


Černí koně

Turnstile

Země původu: USA
Rok založení: 2010
Hrací den: čtvrtek

Americká hardcorová škola funguje i v novém tisíciletí. Naštěstí, neboť kapely jako Turnstile nerostou na stromech. Rodáci z Baltimoru přistupují ke svému hudednímu řemeslu svědomitě a kromě nefalšované energie přinášejí také progresivní přístup k žánru. Ačkoliv na obou jejich deskách je citelný vliv staré školy, počínaje Madball a konče Terror, nebojí se klasické postupy okořenit také o moderní prvky. Ostatně jejich druhé album "Time & Space", které vyšlo v minulém roce u respektovaného vydavatelství Roadrunner Records, zdobily jen samé superlativy z řad nejen fanoušků, ale i kritiků. Jak ovšem víme, hardcore je stejně nejlepší naživo.


Tommy Cash

Země původu: Estonsko
Rok založení: 2013
Hrací den: pátek

V minulé festivalové sezóně si ho zamluvili pořadatelé Aerodrome festivalu, letos už spadl do spárů organizátorů Rock For People. Estonský rapper dávno přerostl svou pobaltskou domovinu a od roku 2013, kdy vyhrál tamní žánrovou soutěž Estonian Hip-Hop Awards v kategorii Nováček roku, brázdí Evropu po klubech i festivalech napříč žánry. Důvodem jsou jeho neotřelé ironické texty i úsměvná pobaltská angličtina, která se stala jeho neoddělitelným poznávacím znamením. V minulém roce mu vyšlo druhé album "¥€$", ze kterého pochází i úspěšné singly "Pussy Money Weed" či "Little Molly", které v jeho pátečním setu nepochybně zaznějí.


The Hu

Země původu: Mongolsko
Rok založení: 2016
Hrací den: sobota

Pokud si myslíte, že už jste slyšeli opravdu vše, může vás o opaku přesvědčit jméno The Hu. Tihle muzikanti totiž pocházejí z exotického Mongolska a kombinují tradiční lidové nástroje s hrdelním zpěvem šamanů a klasickým metalem. Ač to zní velmi bizarně, nejde pouze o pouťovou atrakci pro hudební turisty, ale o velmi povedený crossover v rukách schopných hudebníků. Na pódiu tak spatříme sestavu ve složení Galbadrakh Tsendbaatar, Enkhasaikhan Batjargal, Nyamjantsan Galsanjamts a Temuulen Naranbaatar. Tu naživo doprovází další instrumentalisté, jejichž jmenovitého výčtu vás ušetříme. The Hu mají venku zatím tři singly "Yuve Yuve Yu", "Wolf Totem" a nejnověji "Shoog Shoog". Ještě na letošek plánují vydání debutu, který by se měl jmenovat "Gereg".


Česká scéna

Vypsaná fiXa + PKF - Prague Philharmonia

Rodné město: Pardubice
Rok založení: 1994
Hrací den: čtvrtek

Co by to bylo za oslavu, kdyby na ní nevystoupila Vypsaná fiXa, asi nejčastější účastník festivalu Rock For People? A jelikož se bude slavit čtvrtstoletí, nepůjde o běžný set. Márdi & spol. si protentokrát přichystali speciální vystoupení za doprovodu filharmonického tělesa PKF - Prague Philharmonia. Pro fanoušky kapely tak půjde o jedinečný zážitek. Kdo si nechce nechat ujít neotřelé aranžmá klasických vypalovaček party ze San Piega, měl by dorazit hned na úvodní den letošního ročníku.


Skywalker

Rodné město: Praha
Rok založení: 2011
Hrací den: pátek

Asi není potřeba dlouze představovat českou partu Skywalker. Hardcorová kometa totiž za poslední roky vylétla k nejvyšším patrům tuzemské hudební scény a její um je ceněn i za jejími hranicemi. Vždyť na hradecký festival tihle chlapi přijedou po několika zastávkách v Německu a Paříži. Skywalker totiž baví svým moderním osobitým rukopisem, který je odpovědí na americkou corovou scénu. Kromě ostrých kytar se nebojí ani výrazných refrénu, jak napovídá nejaktuálnější singl "Ignis" z letošního května. Ten nepochybně zahrají i ve svém setu, který odehrají na největším pódiu festivalu, na KB Stagei. Tuhle směs riffů a melodiky byste si neměli nechat ujít.


Mig 21

Rodné město: Praha
Rok založení: 1998
Hrací den: sobota

Koncerty Mig 21 jsou pokaždé nezapomenutelný zážitek. Jirka Macháček, jakožto lídr smíchovské party, je bavič tělem a duší a navíc skvělý hudebník. Stejně jako jeho spoluhráči Pavel Hrdlička (trubka), Jan Hladík (bicí), Tomáš Polák (kytara) a Adam Stivín (basa). Jejich poslední nahrávkou je "Album" z roku 2014, na kterou navázali loňským singlem "Hurá!". Společně s fanoušky oslaví nejen narozeniny festivalu, ale také ty svoje. Mig 21 totiž poprvé vzlétli přesně před dvaceti lety.


Na závěr ještě připomeneme, že festival Rock For People se koná na tradičním místě v areálu letiště v Hradci Králové, a to od 4. do 6. července. Celofestivalové vstupenky jsou k dispozici na webu festivalu za 2 190 Kč, jednodenní lístky na konkrétní den pak pořídíte za 1 290 Kč. Pro nedočkavce je připraven i středeční večírek, na kterém vystoupí třeba John Wolfhooker či Skyline.

NÁZORY
  • RFP jsem míval rád (Brundibár, 14.06.2019 02:57) Reagovat

    ale je to bohužel slabé a čím dál slabší. Nějak se nedaří, kluci :( Zatímco "Colours" jedou, RFP umírá ...

    • Re: RFP jsem míval rád (Ferda, 14.06.2019 08:25) Reagovat

      Tak ja to mam presne naopak ;-) Ale kazdy ma jine chute...
      Colours ma pro mne letos naprosto nudny line-up (s par cestnymi vyjimkami), zatimco na RfP se nezastavim. Krome uvedenych 'cernych konu' se tesim na Franka Iera, Idles, Missio, Barnse Courtneyho, The Score, Pale Waves, Toma Grennana, Scarlxrda, Yonaku, atd. A to nemluvim o ceskych kapelach. Receno s Cimrmanem - co ma Coulours? Prd :-)

      • Re: RFP jsem míval rád (Brundibár, 14.06.2019 10:17) Reagovat

        Hmmm, "černí koně", velenuda, to co jmenujete, nuda, nuda, nuda, nuda. snad jen Barns Courtney, ale že bych šel na RFP kvůli němu ? Co má Colours ? Úplně všechno, jedna pecka vedle druhé, vyjmenovávat nemá cenu. Vypíchnul bych jen dvě věci na které se mimořádně těším, Holy Motors a famózní ukrajinky Dakh Daughters !!! Skvělé

        • Re: RFP jsem míval rád (Ferda, 14.06.2019 14:42) Reagovat

          Hm, holt mame jine hudebni preference, diky za potvrzeni ;-) Super, ze se vam line-up Colours libi, jen nerozumim, proc davate hate comment na RfP u clanku o nem. Pro mne je Colours korporatni akce bez atmosfery, s nic moc line-upem, predrazena, s podivnymi sponzory, ale pod clanky o CoO to nemam zapotrebi cpat. Alternativni mini kapelky/projekty, ktere zminujete jsou pekne, ale za 3 litry fakt ne. Pro mne a spoustu lidi kolem me jede RfP rozhodne vic nez Colours, ale svuj k svemu. Uzijte si Krystofy ;-)

          • Re: RFP jsem míval rád (Brundibár, 14.06.2019 15:41) Reagovat

            To není žádný "hate comment", ale lítost na tím, jak tahle, dříve mnou oblíbená akce upadá. Jsem ale rád, že si své diváky stále najde. Rýpanec s Kryštofy není ani trochu hezký, na každé velké akci se bohužel najdou nějaké sračky lákající s finančních důvodů prostšího diváka, to vám můžu napsat třeba užijte si Medvěda 009 :D, nebo snad letos bude opět národní umělec Karel Gott ? :D :D :D S těmi "mini" kapelkami a projekty jste mě rozesmál, ale ano, každý ke svému. Užijte si RFP a nenechte ho umřít. Třeba se někdy zase vzpamatuje ....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: John Wolfhooker složili a nahráli song "Ember" za 24 hodin. A stejně je to pecka (18.04.2024 17:29)
- Rock For People oznámil doprovodný program. Vystoupí Cirk La Putyka, Fulu Miziki, Čestmír Strakatý nebo Jindřich Šídlo, nechybí ani legendární AZ kvíz live (16.04.2024 10:56)
- Audio: Jacob ze Skyline skončil v "Survivoru" a hned vyznává lásku své přítelkyni písní "Let's Get Floatin'" (08.04.2024 10:27)
- Rock for People představuje téměř finální hudební line-up, přidává Brutalismus 3000, Kerryho Kinga z legendárních Slayer nebo The Darkness (20.03.2024 16:50)
- Rock For People odhaluje CZ/SK scénu, vystoupí Redzed, Annet X, Mňága a Žďorp, Visací Zámek, Smack One i dechovka (14.03.2024 08:58)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (20-16) (22.01.2024 14:30)
- Rudimental míří na Let It Roll 2024 (17.01.2024 13:33)
- Rock For People v červnu přiveze Yungbluda, The Prodigy, The Offspring, Bring Me The Horizon a desítky dalších světových hvězd (24.12.2023 16:47)
- Fotogalerie: Skyline a jejich tradiční vánoční mejdan v Roxy ve fotkách (14.12.2023 18:48)
- Video: John Wolfhooker v "Time To Let Go" pohřbívají minulost (05.12.2023 13:39)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Themroc AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu