teepee v Praze předvedli nového bubeníka a nový repertoár z blížící se desky

09.05.2019 13:17 - Hana Bukáčková | foto: © Carter Oswood / @carteroswood.com/

teepee mají poslední dobou napilno: jedou turné a pracují na nové desce. Na pražském koncertě představili jednak právě několik novinek z připravovaného podzimního alba, na kterém dělají s producentem Tomem O. Marchem, jednak nového bubeníka Antonína Procházku.

Live: teepee

místo: Klub FAMU, Praha
datum: 6. května 2019
setlist: Darkness, Raining, Around It, No Reason, Fake Applause, Birds, All I Want, Halfway Gone, Closer, Moonlight Rainbow, Running Around,Mirror, Albatross, Paintings
Fotogalerie

teepee, Klub Famu, Praha, 6.5.2019
© © Carter Oswood / @carteroswood.com/
Večeru předskakovali Bookie Baker, kanadsko-irská dvojice ve složení zpěvák a kytarista v jedné osobě Alex Montyro a kytarista Caolan O'Neill Forde. Ti spolu hrají i v projektu Mala Ruckus, který už je českému publiku zřejmě známější. Jejich kytarovka se zastřeným Montyrovým hlasem byla základem pro příjemný večer a navození té pravé indie atmosféry, kterou následně teepee dotáhli.

Původně duo z Plzně sleduji už od roku 2016, kdy jsem je zázrakem zahlédla v bohatém programu United Islands, a doteď je považuji za největší objev toho roku. To už za sebou Teera a Mason měli vydání debutu "Albatross", na které o rok později navázali ípíčkem "Mirrors".

A nebyla jsem jediná, kdo si jejich talentu všiml. Dvojice odjela zahradní turné s Thomem Artwayem, šňůru po vlakových nádražích s Emmou Smetanou či zahraniční a tuzemské koncerty s Those Goddamn Hippies producenta Toma O. Marche, se kterým spolupracuje doteď, a tak právem patří mezi nadějné a talentované hudebníky české indie scény.

teepee, Klub Famu, Praha, 6.5.2019
© © Carter Oswood / @carteroswood.com/
Pro někoho bylo překvapením, když k sobě teepee vloni přibrali bubeníka Martina Nouzu, aby dali své hudbě větší rytmus. A byl to rozhodně posun k otevřenějšímu a energičtějšímu prožitku. Letos pak došlo k výměně na tomto postu - přišel Antonín Procházka, který dříve bubnoval se zmíněnou Emmou Smetanou či Never Sol. Mezi duo hravě zapadl, což dokázal při "Raining" hned v úvodu pondělního koncertu, kdy napětí mezi bubny a kytarami v jednotlivých pasážích pěkně stupňoval. Vzápětí zazněl i aktuální singl "Around It" (na vzniku jeho klipu se tehdy v březnu podílelo mnoho fanoušků, za což jim Mason osobně poděkoval).

Nebyla to jediná novinka, která během večera zazněla. K ní přibyly písně "No Reason" a "Closer". Teera je doprovodila na klávesy, což byla další koncertní premiéra. Velmi emotivně zazpívala při doprovodu kláves i další novou skladbu, baladu "Moonlight Rainbow", která dala vyniknout jejímu křehkému hlasu, který se obvykle spíš schovává za Masonovým chraplákem. Celkově čtyři nové kousky byly skvělou ochutnávkou z nového alba, které by mělo vyjít na podzim.

teepee to v komorním prostředí Klubu FAMU slušelo. I přes svoji nemluvnost a ponoření se do hudby vytvořili intimní atmosféru. Niternost, soustředěnost, křehkost, nenucenost, talent i touha posouvat se dál díky hudebním experimentům dávají kapele ještě větší šanci zasáhnout v budoucnu širší spektrum posluchačů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY