Korben Dallas pokřtili "Bazén" s Anetou Langerovou

01.05.2019 13:47 - Hana Bukáčková | foto: facebook interpreta

Korben Dallas si za dekádu existence získali na Slovensku velkou popularitu, pro Čechy ale zůstávají stále víceméně nepoznaní. Na svém kontě přitom mají už šest alb. To poslední představili v sobotu večer v Paláci Akropolis. Pokřtila jim ho Aneta Langerová.

Live: Korben Dallas

místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 27. dubna 2019
setlist: Pokušenia, Spovede, Závidím ti, Pošepky, Spolu, Jelen, Múry, Raketa, Za sklom, Sen, Kam ideme, Rovnováha, Prístav, Otec, Pec, Beh, Po kúpeli

Korben Dallas, to už nejsou jen Juraj Benetin, Lukáš Fila a Ozo Guttler, ale také Ľuboslav Petruška z Chiki Liki Tu-A, který se stal oficiálním členem, a pro letošní rok spjatý s novou deskou ještě tři vokalistky Katka Bieliková, Helena Šabová a Kateřina Mojžišová. Ty krásně doplnily pánskou kapelu a tvoří s ní jeden souznící celek.

Korben Dallas, Palác Akropolis, 27.4.2019
© facebook interpreta
Skupina se k nám pravidelně půlrok co půlrok vrací - naposledy tu v půlce října vystoupila s polským houslistou Adamem Baldychem. Spolupracovala s partičkou Zrní či s Anetou Langerovou. Právě ta hudebníkům v sobotu v Paláci Akropolis pokřtila novou desku. A zazpívala také společný duet "Sen".

Šestá studiovka Korben Dallas vznikla ve spolupráci s producentem Eddiem Stevensem a nabízí opět novou hudební tvář bandu. Ze živého provedení nezvyklého spojení elektroniky a vláčnějšího projevu jsem měla trochu obavy, ty se ale v Akropoli rozplynuly. Doplnily je totiž opravdové kytary, a vše tak dostalo silnější razance.

Korben Dallas, Palác Akropolis, 27.4.2019
© facebook interpreta
Aby odlehčil vážnost křtícího momentu, pronesl bubeník Ozo vtipný proslov. Nové album srovnával s evolučním vývojem, během něhož se ryba vydala na souš, stejně jako Korben Dallas vyšli opět ze svého žánru. Svým bezprostředním vystupováním hodným stand-up komiků pobavil všechny přítomné, kteří byli z většiny slovenské národnosti a přišli podpořit své krajany.

Napojení na stejnou vlnu hudební energie bylo zjevné v zaplněné Akropoli hned od počátku. Kapela si vystačila bez supportu, bez zbytečných pozlátek. Jen a jen se svojí muzikou. A silným Jurajovým hlasem. Koncert svým způsobem prozářily právě vokalisty, které doprovodily nejen nové skladby, ale daly svěží nádech i těm starším.

Korben Dallas, Palác Akropolis, 27.4.2019
© facebook interpreta
A atmosféra gradovala. Juraj se jí (stejně jako nedávno v Brně) v jeden moment nechal natolik strhnout, že si odbyl svou premiéru stagedivingu v Čechách, což je na alternativní kapelu opravdu nevšední level koncertního prožitku, a nechal se nést lidmi po sále a zpět. A to přitom není žádné tintítko, ale kus chlapa. Bylo to opravdu podruhé, ani na rodném a milovaném Slovensku se tak ještě nestalo. Nevědomky tak propojil večer s názvem alba - jednoduše si zaplaval jako ve skutečném bazénu.

Objevování nových vod kapele i tentokrát vyšlo. Koncertně vše sedlo. Odlivová vlna se nekonala, zato příliv byl vskutku veliký. "Bazén" sklidil u fanoušků natolik kladné přijetí, že se následně v prostoru s merchem a cédéčky na všechny nedostalo.

Korbeni jsou zkrátka sví, hned rozpoznatelní, ale přesto inovativní. Nebojí se jít do jiných žánrů a zrát s věkem, a to je na nich to milé a lidské.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY