Marpo se svým TroubleGangem dobyl Lucernu

24.04.2019 09:42 - Hana Bukáčková | foto: Tony Košař

Marpovo tažení napříč republikou a po velkých sálech pokračuje. Před pár dny si přidal na pažbu další zářez - Lucernu, kterou obsadil se svým TroubleGangem. Na tento výjimečný koncert si pozval svoji přítelkyni Lenny a bývalého parťáka ze skupiny Chinaski trumpetistu Petra Kužvarta.

Live: Marpo a TroubleGang

místo: Lucerna, Praha
datum: 18. dubna 2019

Marpo & TroubleGang, Lucerna, Praha, 18.4.2019
© Tony Košař
Otakar Petřina alias Marpo je fenomén, který boří zavedené mýty. V polovině května loňského roku vyprodal největší tuzemskou arénu a předvedl v ní monstrózní show. To stejné udělal i rok předtím na velkých Majálesech. Letos chystá mega akci v Letňanech, byť kvůli změně vlastníka pozemku není ještě stoprocentně jisté, zda se v plánovaný termín skutečně uskuteční. Mezitím jede klubové Anarchy Tour, které mělo jeden ze svých vrcholů na Zelený čtvrtek v Lucerně. Kultovní Mekku českých muzikantů rapper navštívil poprvé a zaplnil ji téměř po okraj.

Jeho početná fanouškovská crew, která je rozpoznatelná na míle daleko nošením merche, signifikantními vlajkami, ale i hlasitým skandováním, dávala houfně najevo svoji oddanost. Ta se projevila i tradičním pochodem z hlavního nádraží směrem k Václavskému náměstí a Lucerně, který, stejně jako před každým větším koncertem, fanoušci absolvovali pár hodin před začátkem vystoupení.

Marpo & TroubleGang, Lucerna, Praha, 18.4.2019
© Tony Košař
O support se postaralo nové jméno na scéně - energičtí Limbo Planet míchající rap s metalcorem, kteří si na debut "Punkstar" přizvali IronKapa. Sám Marpo si jejich výkon pochvaloval.

Úvod jeho show obstaralo kromě pověstného skandování také speciální hlášení na obrazovce - security prý po dobu jedné hodiny nebudou aktivně zasahovat, fajnoušci tak mohou pařit, jak je jim libo.

Pražskou premiéru si odbyl i nový bubeník Mika Ronos, jenž prošel regulérním konkurzem, a vystřídal tak na postu Martina "Boky" Bocka. Premiéru měly i ve tmě svítící masky, inspirované thrillerem "The Purge" ("Očista"). Škoda že na ně došlo jen v úvodu setu. Daly se ale zakoupit, takže byly hojně k vidění mezi fanoušky.

Vizuál scény měl apokalyptický nádech. Tradiční ohnivá show v těchto historických prostorách nebyla možná, a byla tak nahrazena konfetami a paromety. Poklona patří osvětlovačům, kteří zajistili perfektní světelný doprovod.

Marpo & TroubleGang, Lucerna, Praha, 18.4.2019
© Tony Košař
Marpo odstartoval svoje vystoupení hitem "Nic nekončí", následovaly songy jako "Bitches", "Dead Man Walking", "Motel 6", "Synové anarchie", "Conor McGregor", "Podle sebe", "Pop", "Wolfpack", "Všude kde jsem byl", "Řeka" a další kousky převážně z jeho aktuální, loňské desky.

Při "Demons" se v sále rozzářily stovky světýlek z mobilních telefonů. Před trackem "Tak kdo" donesl rapper na pódium svoji dceru Emmu. A jen tak mimochodem se zmínil, že s gangem za jedenáct minut vypili šest lahví tvrdého alkoholu, a že tak chtějí napodobit jazzmana Armstronga, který se zde před mnoha lety pozvracel v šatně.

Marpo & TroubleGang, Lucerna, Praha, 18.4.2019
© Tony Košař
Oživení způsobili pozvaní hosté. Prvním byl Petr Kužvart, se kterým hrál Marpo devět let v Chinaski. Nejdřív si společně za bicími střihli instrumentálku, pak se Petr připojil i v první novince z chystaného společného alba s TroubleGangem. Druhým a posledním hostem byla Lenny, která si zazpívala svůj part v "Kruhu".

Celému koncertu se nedá ani moc co vytknout. Tihle chlapi mají nastavenou laťku a pod ni nejdou. Energií nešetřili po celý večer, bylo jich všude plno a jejich fanoušků taky. Víc než kdy jindy se tak zde ukázalo, že v množství je síla. Marpo je kult. Takže TroubleGang, nebo nic!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY