shop.musicserver.cz
Viah - Chtěla bych publiku rozšiřovat obzory

Viah - Chtěla bych publiku rozšiřovat obzory

Vydáno: 16.04.2019 09:30 v sekci Rozhovory - David Böhm | foto: facebook interpreta

Viah chystá na 17. dubna velkou koncertní akci v pražském klubu Fuchs2. Vystoupí na ní spolu s Pam Rabbit, JayRõ a BoLsem. Všechny umělce spojuje určitá drzost a ne zcela obvyklé pojetí vystupování. Právě o přípravách na tuto událost či o debutovém albu "Tears Of A Giant" jsme si s Viou popovídali.

Znamená pseudonym Viah něco speciálního? Proč jsi zvolila zrovna tento?

Nejsem si úplně jistá, jestli to má nějaký hluboký význam. Moje křestní jméno je Vi a prostřední jméno začíná na písmeno H. Takže jsem je prostě scukla k sobě. Chtěla jsem, aby jméno pro projekt bylo znělejší než samotné Vi. S Jirkou Burianem jsme přemýšleli nad dalšími možnostmi, ale na této se mi líbí, že obsahuje ono neznělé H, které tak trochu symbolizuje Vietnam.

Poprvé jsme tě mohli zahlédnout před čtyřmi lety v SuperStar. Tenkrát jsi tam šla vyzkoušet štěstí s tím, že nemáš co ztratit. Věnovala by ses hudbě, i kdyby tě pak neoslovil Jiří Burian?

Viah
© Veronika Hurtová
Těžko říct. Myslím, že bych si cestu k hudbě našla, ale ne hned po SuperStar. Tou soutěží jsem si trošičku udělala odstup, chtěla jsem se od zpěvu na chvíli distancovat. Naopak zvuk jako takový mě lákal i nadále.

Za jak dlouho po tvé účasti tě vlastně Jiří oslovil?

Natáčelo se v červnu a červenci, první epizody se vysílaly v průběhu října. Jirka mě oslovil zhruba měsíc potom, takže v listopadu 2015.

Napadlo tě hned, že budeš mít vlastní desku?

Ne. Do SuperStar jsem přišla s tím, že jsem chtěla slyšet názor nějakého profesionála a tím pro mě v tu dobu byla Klára Vytisková. Jinak bych do soutěže asi ani nešla. Myslím, že šlo o první ročník, kdy jeden z porotců dělal trochu alternativnější, pro mě zajímavější pop, dost mě zajímal její názor.

SuperStar je koncipována jako velkodramatická show, takže jsem si během natáčení s Klárou vlastně ani neměla šanci promluvit. Před rokem jsme se konečně potkaly jen tak na normální lidské úrovni, šly jsme na kafe s Burianovýma.

Bylo už od počátku jasné, že se "Tears Of A Giant" ponese na vlně electropopu?

Viah
© Rosalie Malinská
Asi ano. Určitě jsme věděli, že nahrajeme elektronické album, protože jsme se hodně bavili o vlivech australského elektronického producenta Fluma. "Tears Of A Giant" se vlastně trochu veze na jeho vlně. Dále nás inspirovali třeba The xx a Woodkid. Baví mě, jak je na desce slyšet touha po krásném, čistém zvuku, ale zároveň má i své temné momenty.

V SuperStar jsi mimo jiné zaujala svým hraním na ukulele. Není škoda, že na albu není slyšet?

Na ukulele jsem hrála, protože jsem se chtěla na nějaký nástroj doprovodit a protože jsem moc nerozuměla digitální hudbě. Doma jsem si hrála víc na klavír, ukulele v soutěži pro mě mělo spíše praktický význam. Přijde mi komické, že si mě pak hodně lidí onálepkovalo jako Asiatku s ukulele, přestože před soutěží ani po soutěži jsem na něj skoro vůbec nehrála. (smích)

Na desce máš rappera jménem Niro Baits. Jak spolupráce s ním probíhala? Počítám, že ve studiu jste se asi nepotkali.

Nepotkali. Původně jsme hledali v Praze, abychom práci mohli lépe konzultovat, ale nedařilo se nám. Jirka mi pak pouštěl rappery, s nimiž se zná. Když mi pustil Nira, přišlo mi to pro "Gasoline" naprosto ideální. Tenhle track se od začátku měl nést na hip-hopové vlně, na tomto žánru jsem vyrostla, pocházím z prostředí street dance. Bylo pro mě důležité, aby deska nezněla jen čistě. Mrzí mě, že nemám takové zkušenosti, abych si zarapovala sama.

V "Pale White Horse" máš pak dva domácí hosty. Jak se do písně dostali?

Viah
© Mischa Babel
Jordan Haj slyšel skladbu téměř hotovou, před finálním mixem. Jirka má totiž naprosto báječnou vlastnost, a to takovou, že pouští hudbu, na které zrovna pracuje, svým známým, hlavně když je veze někam autem. Takhle mi třeba deset lidí řeklo, že slyšeli Viu v Jirkově autě. S Jordanem ji tenkrát poslouchali spolu ve studiu, takže bylo klíčové, že měli po ruce mikrofon. Jordanovi se "PWH" líbí nejvíce z celé desky. Po poslechu měl potřebu do ní něco nahrát, cokoli. Při důslednějším poslechu si tam tak můžeš všimnout jeho fráze "running", zazní jen dvakrát, ale je tam, a tak jsem pak Jordana s humorem napsala i jako feat. (smích)

Právě "Pale White Horse" mi přijde velmi pohádková. O čem vlastně pojednává?

To nedokážu úplně popsat, protože za sebou nemá žádný konkrétní příběh. Spíše zachycuje emoci, smutek. Kůň pro mě znamená nositele emocí. Právě k této skladbě bych moc ráda natočila klip, protože pro mě jde o silně vizuální, filmovou věc, jen ji nechci pokazit. Taky bych ráda pořídila video pro "Spirit", ráda bych se vybila na něčem strašidelném.

Máš s projektem zahraniční ambice?

Určitě ano. Ono je hlavně velmi složité s takovou deskou prorazit u nás. Není to hudba, kterou by hrála třeba Evropa 2. To dokonce vím, protože jsem jim tenkrát zasílala "Glorii", ale v radě se shodli, že ji do programu nepřidají. (smích)

Viah

Vi Huyen Tran, jak se zpěvačka skutečně jmenuje, žije odmalička v Praze. Svůj kladný vztah k muzice a zpěvu šla v roce 2015 uplatnit do SuperStar. Brzy vypadla, jejího talentu si ale všiml Jiří Burian (její vyřazení nazval chybou v systému). S ním si mohla vyzkoušet vystupování v kapele Republic Of Two, dva roky spolu pak intenzivně pracovali na jejím debutovám albu, "Tears Of A Giant", které vyšlo v červenci 2018 pod Indies MG Records. Přecházel mu březnový singl "My Head Is Glowing In The Dark". Žánrově neuchopitelnou desku pokřtila Viah v listopadu v Café V lese. Kromě koncertování se věnuje také divadlu.

V Divadle Archa jsi získala s audiovizuálním uskupením Lunar Collective rezidenci. Nahraješ pro tuto příležitost i nové písně, nebo použiješ jen ty z desky?

Pro každé divadelní představení, ve kterém jsem zatím dělala na zvuku, se snažím přijít s něčím novým, hlavně když mi to čas dovolí. Na základě toho, o čem jsme se v Lunaru bavili, se mi sem hodila "Spirit". Ostatní zvuky jsem ale s Rosou Malinskou, svojí kolegyní, nahrála na míru. Takový proces mě fascinuje - nahrávat zvuky přímo pro představení, na základě dlouhých rešerší a skupinových diskuzí. Kromě jedné přednahrané písně jsme použily zvuky z mého zvukového rekordéru, se kterým Rosa pobíhala po Arše a třeba bouchala pěstí do zábradlí nebo cvakala propiskou. Z toho potom vznikly základy beatů. Ráda bych ale také nahrála pro naši příští prezentaci nějakou píseň se zpěvem.

Na koncertech vystupuješ právě s Rosou. Touží i ona nahrát album?

Viah
© Libor Galia
S Rosou jsme se potkaly loni v srpnu na Letní škole dokumentárního divadla v Divadle Archa, kde jsme byly obě přijaté do zvukové dílny, kde nás dohromady bylo asi šest. Shodou náhod dílnu vedl starší bratr Jirky Buriana Jan. A s Rosou jsme si hned padly do noty. Zjistila jsem, že si hodně ráda prozpěvuje - připomíná mi mě před několika lety. V říjnu už se mnou poprvé vystoupila a od té doby si bez ní nedokážu představit ani jeden koncertní krok. Má dost jemný hlas, doplňuje ten můj a pozdvihuje jej, a tak mě i napadlo, že bychom mohly pro příští album nahrát něco společně. Na hodně písních na "Tears Of A Giant" jsem si sama dělala doprovodné vokály, protože jsem si nedokázala najít vokalistku, se kterou by mi bylo dobře.

Ve středu 17. dubna pořádáš akci ve Fuchsu. Mohou se fanoušci kromě nabitého programu, ve kterém tě doplní Pam Rabbit, JayRõ a BoLs, těšit ještě na něco?

Snažíme se domluvit zábavnější občerstvení - akce se totiž jmenuje Calorific. Podmínky Fuchsu jsou trochu složitější, co se týče vydávání jídla, ale tento nadrámec by mě bavil. Opět s námi bude pracovat Jan Pančocha z AVU, který mi dělal krásnou instalaci na mém úplně prvním koncertě v Divadle Ponec v červnu loňského roku. Znovu vymýšlí instalaci na míru pro Fuchs, moc se těším.

Na celé akci se mi líbí to, že dostanou šanci mladí umělci, co dělají naprosto skvělou hudbu, většinou electropop, a ještě k tomu přemýšlejí nad performativitou. Jsem pravděpodobně největší fangirl všech, kdo tam budou.

V popisu události stojí, že vystoupí "drzí a extravagantní umělci". Popsala bys tak i sebe? Na pódiu působíš celkem plaše.

Řekla bych, že jsem drzá v tom, že si koncipuju koncerty a prezentuji se trochu jinak, než je na naší scéně normální. Pamatuji si, jak za mnou chodili lidé po koncertě v Café V lese a ptali se: "Co to bylo?" (smích) Mě by nebavilo jet v zavedených konvencích toho, jak má koncert vypadat, klidně budu v tomhle ohledu drzá. Chtěla bych publiku rozšiřovat obzory, hranice toho, co se na pódiu může dít.

Třeba tvé padání?

Viah
© Kryštof Novák
Já od svých tří let tančím, a tak lidem přijde nemožné, že bych byla nešikovná, protože umím ovládat svoje tělo, když se snažím, ale opak je pravdou. Jednu dobu jsem obsluhovala v kavárně a pořád něco rozbíjela. Padám často a všude, takže fakt, že se tak děje i při vystupování ve Vie, mi přijde naprosto autentický. Vždy mě pobaví, když si to někdo natočí. Na schodech se musím hodně soustředit, abych nespadla. O to víc pak padám i na rovině. (smích)

Pam Rabbit byla jedna z finalistek letošní Eurovize. Nezkusíš své štěstí i tam?

Asi se na Eurovizi úplně necítím. Neumím si představit být dosazená do něčeho tak velkého. Vždy funguju na základě nějakých prozatímních plánů, což momentálně znamená si zahrát na nějakém větším festivalu. Moc mě láká vystoupit třeba na Pohodě, na Colours, na Grapeu. Neříkám ale, že nikdy nepůjdu do Eurovize, jen je pro mě interakce s lidmi příjemnější než s kamerou.

Rýsuje se už druhá deska? Budeš znovu spolupracovat s Jiřím?

Začínáme skládat s Rosou. Ještě tedy nevím, zda budu dále pracovat s Jirkou, nebo si už zkusím produkci zařídit sama. Nejsem tak odvážná, abych si zkusila natočit celou desku kompletně, určitě chci kolem sebe nějaké mentory.

Je něco, co by sis chtěla vyzkoušet?

V rámci Lunar Collective jsem si chtěla zkusit zpěv v češtině. Chtěla bych se inspirovat Katarziou, kterou vnímám i jako vynikající textařku, na čemž si myslím, že musím ještě zapracovat.

Pak mě také lákala vietnamština. Jiří mě se svým Kapitánem Demem do toho zkouší postrčit, a to dokonce přímo rapem. Trochu mi to nahrává v tom, abych to zkusila i za sebe samotnou. Navíc v létě poletím do Vietnamu, tak snad nasbírám nějakou inspiraci.

Máš už u Kapitána Dema nějaký pseudonym?

Již jsme nad tím přemýšleli. Nejvíc se nám zatím líbí Kdoneskáčeneníčechová. (smích)

Kde se vlastně nejvíc cítíš doma?

Určitě tady. Hlavně proto, že jsem se zde narodila. Ve Vietnamu sice zapadnu vizuálně, ale lidé hodně slyší můj přízvuk, kterého se asi nezbavím. Také jsem o hodně vyšší než většina Vietnamek, které znám. Cítím tam ale silné rodinné pouto se všemi ve městě, což je pro mě vždy intenzivní pocit.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Apríl: O2 arena končí. Koncerty se přesouvají do Brna nebo Ostravy (01.04.2023 01:04)
- Video: Kapitán Demo tvrdí: "Míň žrát znamená míň žít" (20.03.2023 18:42)
- Video: Kapitán Demo miluje auta. Doslova - v klipu "Velkej zlatej Benz" se s jedním oženil (01.10.2022 11:25)
- Video: Kapitán Demo je teď nově "Hlasem Lidlu" a láká na Týden značkových slev (20.07.2022 10:42)
- Naživo: Druhý den Colours byl plný zvratů. Od laciné Princess Nokia až po výborné Franz Ferdinand a The Killers (15.07.2022 15:52)
- Fotogalerie: Druhý den ostravských Colours rozžhavily hvězdy a zkropil déšť (15.07.2022 14:49)
- viah chystají druhé album "Crash Report". Slibují na něm experimentální a drzý pop (12.05.2022 09:58)
- Video: Kapitán Demo si do klipu pozval Zdeňka Godlu a Jana Bendiga a je z toho paskvil... totiž "Čardáš" (07.01.2022 15:06)
- Naživo: Český slavík zblízka - jak to vypadalo na místě (20.11.2021 16:40)
- Video: Kapitán Demo a Dalibor Janda chtějí dělat úplně všechno až do rána (18.10.2021 10:06)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu