Ceny Anděl letos nikdo neovládl. Dvě sošky získala Lucie, Barbora Poláková a The Atavists

06.03.2019 08:31 - David Böhm | foto: facebook interpreta

Stejně jako minulý rok i letos byly Ceny Anděl vyhlášeny v prostorách pražského Fora Karlín. I tentokrát veřejnost mohla navštívit volně dostupnou venkovní stage, na které si zazpívali třeba Lenny či Thom Artway. O dění uvnitř informujeme v tomto článku.

Mimo samotné uvádění, vyhlašování a děkovné řeči došlo samozřejmě i na několik hudebních vystoupení. Velmi svěže večer zahájili Wohnout, to když Matěj Homola dojel k pódiu na svítícím skateboardu. Zároveň jejich hraní vyústilo pádem opony do show Mandrage, kteří zazpívali nominovanou skladbu "Motýli".

Jelikož dámy mají přednost, první vyhlášenou kategorií se stala Sólová interpretka. Barboře Polákové předala sošku dvojice Lenka Dusilová a Jiří Dědeček. Kategorii Rock obhájili s deskou "Lo-Fi Life" The Atavists. Následovalo emotivní klavírní vystoupení Mira Žbirky, jenž se později stal Sólovým interpretem.

Ačkoliv byl program plný a nenabídl příliš prostoru vydechnout, došlo i na slabší chvíle. Například když si zástupce labelu Ty Nikdy přebíral ocenění za nejlepší rapový počin, nahrávku "Akta X". Nejen že byl pro takovou příležitost oděn nevhodně, navíc při děkování netušil, kdo rozhoduje o výsledcích v jednotlivých kategoriích.

Po vzoru například Cen Grammy se i ty andělské rozhodly vzdát něčemu poctu. Vybráno bylo divadlo Semafor, letos slavící šedesáté narozeniny. Vystoupení s hrstkou muzikantů však svým kabaretním laděním působilo poněkud nepatřičně.

Mezi velmi sympatické momenty patřilo naopak Pokáčovo vyhlášení Skladby roku. Zpěvák se místo nějakého vážného zamýšlení vtipně doprovodil na kytaru, a Lucie tak možná měla radost z vítězné skladby "Nejlepší, kterou znám" o něco větší. Rovněž mash-upová performace Monkey Business, nově také Skupiny roku, zvedla ze židlí nejedny usazené. Video roku si za vůbec první živě vysílaný videoklip na jeden záběr k písni "2-8-5" vysloužila Barbora Poláková. Pozorní si mohli všimnout, že děkovná řeč byla kromě výčtu jmen velmi podobná té loňské. Šlo o vtip?

Leckomu se mohlo zdát, že po šestém místě v Eurovizi má Mikolas Josef sošku za Objev roku dávno v kapse. Nestalo se tak - druhé vítězství večera si přisvojili The Atavists. Jako napínavé se ukázalo také oznámení poslední kategorie, Alba roku. Poláková se totiž mohla stát absolutní vítězkou se třemi cenami, jako nejlepší desku však akademie ocenila nahrávku "EvoLucie" od Lucie. Do Síně slávy vstoupil Michal Prokop.

Ceny Anděl 2018:

Album: Lucie - EvoLucie
Skladba: Lucie - Nejlepší, kterou znám
Skupina: Monkey Business - Bad Time For Gentlemen
Sólový intepret: Miro Žbirka - Double Album
Sólová interpretka: Barbora Poláková - ZE.MĚ
Objev: The Atavists - Lo-Fi Life
Videoklip: Barbora Poláková - 2-8-5
Alternativa a elektronika: Floex & Tom Hodge - A Portrait of John Doe
Folk: Žamboši - Louvre
Jazz: Dorota Barová - Iluzja
Klasika: Česká filharmonie
Rap: Ty nikdy - Akta X
Rock: The Atavists - Lo-Fi Life


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY