Moderní i syroví. Takoví jsou The Fever 333 na debutu "Strength In Numb333rs"

04.03.2019 00:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Nominace na Grammy hned za píseň z debutového EP? Právě to se povedlo kalifornskému triu The Fever 333, jehož historie se píše teprve od roku 2017. Získat cenu se muzikantům sice nakonec nepodařilo, ale již letos budou mít další šanci - v lednu totiž vydali skvělý plnohodnotný debut "Strength In Numb333rs".
8/10

The Fever 333 - Strength In Numb333rs

Skladby: ..., Burn It, Animal, Prey For Me/3, One Of Us, Inglewood/3, The Innocent, Out Of Control/3, Am I Here?, Coup D’étalk
Vydáno: 18.1.2019
Celkový čas: 41:15
Vydavatel: Roadrunner Records
Pravdou je, že The Fever 333 nejsou žádnými nováčky. Jejich členové prošli formacemi Letlive, The Chariot a Night Verses, tedy kapelami, které nešly pro ostrý riff daleko. Teprve jejich společné dílo ovšem slaví světový úspěch. EP "Made An America" se po právu dočkalo nebývale kladné kritiky, především díky modernímu zvuku napasovanému na corové jádro. Výrazově jsou The Fever 333 takovými Twenty One Pilots metalu.

S obdivuhodným nadhledem a skladatelskou zručností si na novince pohrávají se žánry. Nechybí rock, hip-hop, post-hardcore, metal, punk i elektronika či drum 'n' bass. Výsledkem je veskrze moderní nahrávka plně respektující odkazy, ze kterých tvůrci čerpali. Můžeme tu slyšet vliv Body Count, Rage Against The Machine, Korn, Limp Bizkit i Bad Brains. Když se k tomu přidá producentské ucho Travise Barkera, máme tu aspiranta na rockmetalové album roku.

Nechybějí ani angažované texty bývalého zpěváka zaniklých Letlive Jasona Aalona Butlera. Jak je to zejména u amerických formací moderní, trefuje se v nich do policejní brutality, chudoby i sociální nerovnosti, která je proslulá především v jeho rodné Kalifornii. K danému stylu ale onen zápal tak nějak patří.

Kromě textů je třeba Butlera ocenit za jeho vokální výkon. Se vším respektem k ostatním dvěma členům je to právě jeho energie a výrazný zpěv, co dává The Fever 333 tvář. S nadhledem zvládá jak tvrdší hardcorové party, tak ty melodické, ve kterých se nápadně přibližuje, ne snad záměrně, barvě hlasu i výrazu Chestera Benningtona.

Album nabízí pouhých devět skladeb (a jedno intro). Některé, třeba příhodně nazvaná "Burn It", jsou klasické vypalovačky. Hardcorové tempo tu má přímo spalující groove a živelný Butlerův projev musí strhnout i toho největšího suchara. Zatímco raprocková "Animal" je po očku odkoukaná od Papa Roach, arénová "Prey For Me/3" je už typický žánrový crossover made by The Fever 333.

Žánrové rozkročení je přitažlivé i v písni "One Of Us". Rapové a elektronické vložky tu skvěle pasují do jinak zuřivě metalové skladby. Za jeden z nejlepších momentů ovšem můžeme považovat sedmiminutovou baladu "Inglewood/3", v níž se Butler nostalgicky vrací do dětství, do ulic ghetta, kde vyrůstal. Posluchačům se tu snaží sugestivně vylíčit tamní atmosféru. Text doprovází hudebně emotivní podkres s několika hudebními zvraty, náladami a drtivým finále. Výborný a autorsky odvážný moment.

The Fever 333 prostě umějí. Dokázali to na loňském EP a kvality "Strength In Numb333rs" jen potvrzují, že jde o jednu z nejpozoruhodnějších moderních skupin současnosti. Vůbec nevadí, že jim ceněnou sošku uzmul Chris Cornell, alespoň mají stále prostor, jak překvapit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY