shop.musicserver.cz
Bastille, Lewis Capaldi, Fours, Forum Karlín, 21.2.2019

Bastille se do Prahy vrátili s novými skladbami i příjemným supportem

Vydáno: 23.02.2019 12:20 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Trávníčková

Rovnou z předávání Brit Awards se britští Bastille přemístili do pražského Fora Karlín, aby zde přibližně po třech letech navázali na to, kde přestali, a předestřeli budoucí plány. Doprovod jim při tom dělal Lewis Capaldi a skupina Fours.

Live: Bastille

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 21. února 2019
support: Lewis Capaldi, Fours
setlist: Wild World (intro), Quarter Past Midnight, Send Them Off!, I Know You (Craig David cover), Things We Lost In The Fire, Snakes, Grip, Warmth, Blame, Intermission (Weapon Interlude), 4AM, World Gone Mad, Fake It, Bad Blood (feat. Lewis Capaldi), Two Evils, Daniel In The Den, Million Pieces, Pompeii, Good Grief, Laura Palmer, Of The Night, Warmth (outro), Happier, Flaws
Fotogalerie

Fours, Forum Karlín, Praha, 21.2.2019
© Marie Trávníčková
Předskokani Fours sice ještě debutovou desku venku nemají, potenciálních hitů už ale na streamovacích službách najdete habaděj. A jsou výborné, jeden lepší než druhý. Synth-pop pro ty, které loni nadchli třeba Fickle Friends nebo do indie lehce zabarvení Pale Waves, se instatně rozpouští v uších jako kakao v šálku mléka, a kdyby kapela disponovala patřičným marketingovým zázemím, klidně by je mohla hrát rádia typu Evropy 2 po celém světě. Jejich kariéru budeme rozhodně sledovat dále, jediné mrzení tak způsobilo pouze nešťastné nazvučení v kombinaci s half-playbackem, z něhož jely backvokály a synťáky. Covery Prince a Lykke Li byly příjemným bonusem.

Také Lewis Capaldi patří ke jménům, na něž byste si měli dát pozor. Loni sice účast na Colours Of Ostrava zrušil, na Szigetu a berlínské Lollapalooze už ale naplno ukázal, proč by se mu mohlo přezdívat Adele v kalhotách. Sytý hlas, který správně vyzní v baladách typu "Bruises" a "Someone You Loved", můžeme letos obdivovat na náhradním vystoupení na Colours a pak ještě na podzim v Praze a to si pište, že si to nenecháme ujít. Ve Foru Karlín měl oproti loňským vystoupením docela povídavou náladu, byl vtipný a se žvýkačkou v puse i trochu frackovitý. Jakmile ale začal zpívat, všechny výhrady padly.

Lewis Capaldi, Forum Karlín, Praha, 21.2.2019
© Marie Trávníčková
Bastille mají chvíli před vydáním očekávané třetí desky, a tak ve Foru Karlín dali pocítit, jak by si tak zhruba představovali, že jejich koncerty budou v nové éře vypadat. Změna už byla potřeba, přece jen těch zhruba deset předchozích vystoupení, která pisatel absolvoval, byla hodně přes kopírák, a tak si sám naordinoval pauzu. A bylo příjemné vidět, že k drobným změnám v mezičase došlo. Nebylo jich mnoho a ani dnes ještě skupina není naživo tak strhující jako třeba ve stejné době začínající Imagine Dragons, jejichž sláva od doby, kdy obě formace hrály premiérově na nezapomenutelných show v SaSaZu, vystřelila raketově vzhůru.

Bastille ale byli vždy ve srovnání s nimi o poznání slabší, a to jak co do koncertních výkonů, tak co do počtu hitů. Ještě stále se nedá říct, že by byli schopni postavit set pouze na singlech, byť k tomu pomalu, ale jistě směřují.

Bastille, Forum Karlín, Praha, 21.2.2019
© Marie Trávníčková
Zhruba hodinu a půl dlouhé představení v téměř vyprodaném Foru Karlín obestíral koncept hodin, které zbývají do úsvitu, a hesla, že si máme užít dnešek a nemyslet na zítřek. Nic moc hlubokého, ale budiž. Na plátně se tak nejednou zjevila časomíra.

Začínalo se s 23:59, následně koncert odstartoval po dlouhé době opravdu vynikajícím singlem "Quarter Past Midnight" a v průběhu večera se digitální hodiny a tematika noci objevily ještě několikrát. Třeba během balady "4AM", kdy se na otočném podstavci frontman Dan Smith uložil na gauč a jinak spíše nezajímavou skladbu odzpíval z něj. Nebo před přídavkem, kdy hlavní koncertní program vyvrcholil částečnou coververzí "Of The Night", v níž nechybělo obligátní dřepnutí s výskokem.

Bastille, Forum Karlín, Praha, 21.2.2019
© Marie Trávníčková
Zpěváka sice viditelně trápila nemoc a několikrát se zády k divákům rozkašlal, přesto ale bylo vidět, že se snaží a nechce fanoušky zklamat. V tom mu měly dopomoci i taháky s několika českými frázemi, odsouzení Brexitu a Donalda Trumpa před skladbou "Snakes" nebo jeho nezaměnitelný tanec s jednou rukou nad hlavou.

V několika nových skladbách byla vidět snaha o tanečnější zvuk, což neplatilo pouze pro přídavkovou "Happier" se žlutými balónky, jimiž domluvení fanoušci v prvních řadách chtěli překvapit, ale například i pro "Grip", v níž je zřetelná snaha přiblížit se The Chainsmokers.

Bastille, Forum Karlín, Praha, 21.2.2019
© Marie Trávníčková
Nejlépe ale přesto zafungovaly jak dnes už klasické hity "Pompeii" a "Things We Lost In The Fire", tak také "Bad Blood", z níž se díky návratu Lewise Capaldiho k mikrofonu stal duet. Těsně před koncem se ještě nejslavnější tvář sestavy pochlubila svou účastí na charitativním maratonu, který má pomoci s léčbou rakoviny prsu, a pak už jen ve finální "Flaws" jako vždy skočila mezi fanoušky a proběhla se mezi nimi tam a zpět.

Bastille se tak za svůj koncert rozhodně nemusejí stydět, a i když stále ještě na první popovou ligu nemají, byl to příjemný večer, během něhož si jejich příznivci přišli na své. A ještě u toho třeba objevili i nové favority.

NÁZORY
  • Byl to luxusní koncert!... (Anonym, 23.02.2019 17:56) Reagovat

    Byl to luxusní koncert!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Bastille a Hans Zimmer dali hitu "Pompeii" pompézní orchestrální podobu (05.09.2023 14:49)
- Lewis Capaldi na čas opouští pódia. Vystupování mu komplikuje Tourettův syndrom (02.07.2023 18:01)
- Recenze: Lewis Capaldi nabízí v "Broken By Desire To Be Heavenly Sent" intimní zpověď o bolestech lásky a mentálního zdraví (29.05.2023 00:00)
- Nové desky 20/2023 - od Paula Simona přes Keshu po Lewise Capaldiho (24.05.2023 20:00)
- Nové desky 16/2023 - od Enter Shikari přes Everything But The Girl po Tiësta (25.04.2023 18:00)
- Video: Lewis Capaldi ze sebe na "Wish You The Best" vydal to nejlepší (21.04.2023 08:16)
- Depeche Mode zamíchali kartami v českém albovém žebříčku, Calina a Viktora Sheena ale nesesadili (06.04.2023 08:00)
- České žebříčky nadále stagnují: Miley Cyrus i Calin s Viktorem Sheenem vítězí posedmé za sebou (30.03.2023 08:00)
- Miley Cyrus přidala k prvnímu místu rádiového žebříčku ještě třetí příčku v albech (24.03.2023 08:00)
- Miley Cyrus i Calin s Viktorem Sheenem nadále válcují české žebříčky (16.03.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Kabát Taylor Swift Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu