Nové desky 9/2019 - od Johna Mayalla přes Dream Theater po The Ills

28.02.2019 17:29 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Blues a rock tento týden povládnou novinkovým titulům. První styl zastupují legendární John Mayall, Gary Clark Jr. a částečně i Adia Victoria. Ten druhý rozvinou slovenští The Ills, britští Drenge, progresivní metalisti Dream Theater a thrashmetalové legendy Overkill. Tak trochu mimo tento proud míří countryový debut Yoly.
Pokud se v pondělí 25. února vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

John Mayall - Nobody Told Me (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: blues

John Mayall - Nobody Told Me
Bluesová legenda, obyvatel Bluesové síně slávy John Mayall i ve svých pětaosmdesáti letech koncertuje a natáčí alba. O tom prvním se budeme moci přesvědčit v březnu na jeho pražském koncertu a o tom druhém už nyní díky nahrávce "Nobody Told Me", k jejímuž vzniku si přizval hned několik svých kolegů. Do studia Foo Fighters Studio 606 zavítal Todd Rundgren, Little Steven Van Zandt z E Street Band, Alex Lifeson z Rush, Joe Bonamassa, Larry McCray, Carolyn Wonderland a pochopitelně také jeho dechová a rytmická sekce, kam patří třeba baskytarsista Greg Rzab, bubeník Jay Davenport nebo kytarista Lucindy Williams Billy Watts. Album Mayall produkoval společně s Ericem Cornem a do studia si nechali naistalovat legendární mixážní pult Sound City Neve, přes nějž Fleetwood Mac nahrávali své nejprodávanější album "Rumors". První tři ochutnávky z desky servíruje na YouTube kanálu vydavatelství Forty Below Records.


Dream Theater - Distance Over Time (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: progresivní metal

Dream Theater - Distance Over Time
Američtí matadoři progresivního metalu Dream Theater se rozhodli měřit vzdálenost časem a vydávají svoji čtrnáctou desku nazvanou "Distance Over Time". První zkazky o ní šly již v roce 2017, ale nakonec vznikla v poměrně krátkém čase necelých tří týdnů. Výsledkem je celkem deset skladeb, včetně jedné bonusové, kde nejdelší z nich lehce překračuje devítiminutovou stopáž. Sami členové kapely styl a rychlost jejich vzniku přirovnávají k sedmému albu z roku 2003 "Train Of Thought" a zároveň se rozhodli vytvořit o něco tvrdší album, než byl předchůdce. Zda se jim to povedlo, můžete zjišťovat z prvních videí na jejich YouTube profilu. Album bude k dispozici také na vinylu a ve speciálním box setu.


Gary Clark Jr. - This Land (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: blues rock / soul / rhythm and blues / hip hop

Gary Clark Jr. - This Land
Americký kytarista, zpěvák a držitel Grammy Gary Clark Jr. si dal se svojí třetí deskou opět na čas. Podobně jako předchůdce ji připravoval více jak tři roky, ovšem svým příznivcům toto čekání vynahrazuje hned sedmnáctkou nových skladeb, v nichž vedle základního blues rocku uslyšíte také soul, rhythm and blues, prvky hip hopu, jazzu, punku a dokonce i reggae. Není tedy divu, že první reakce se jej díky tomuto chameleonství nebojí přirovnat třeba i k tvorbě Prince či Curtise Mayfielda. Zda s nimi budete souhlasit, zjistíte poslechem podstatné části alba na muzikantově YouTube.


Overkill - The Wings Of War (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: thrash metal

Overkill - The Wings Of War
Legendy americké thrashmetalové scény Overkill příští rok oslaví čtyřicet let své existence. Ačkoli ještě není zřejmé, jak budou toto výročí slavit, na počátek letošního roku nachystali své devatenácté studiové album "The Wings Of War". Pracovali na něm podstatnou část loňského roku ve studiích v New Jersey, New Yorku a na Floridě a pokračují na vlně posledních čtyř počinů. Druhým dechem ovšem členové formace dodávají, že nedílnou součástí tohoto stylu byl i bubeník Ron Lipnicki, který kapelu opustil krátce po vydání předchůdce "The Grinding Wheel" z roku 2017. Nahradil ho ovšem Jason Bittner známý z heavy metalových Shadows Fall, jehož angažování si pochvaloval především frontman Bobby "Blitz" Ellsworth: "Myslím, že díky Jasonovi jsme dosáhli nových, zdokonalených Overkill, kde jsme díky nové chemii přenesli naše kořeny do současnosti. Tenhle nový recept neprodukuje pouze více surové síly, ale také více melodických míst, což je pro nás vítězstvím a výhrou.". Co si pod tím představit, zjistíte z prvních ukázek na YouTube kanálu vydavatelství Nuclear Blast.


Tip týdne

Adia Victoria - Silences (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní rock / progresivní country / blues

Adia Victoria - Silences
Americká zpěvačka Adia Victoria zaujala zámořské hudební publicisty již svým tři roky starým debutem "Beyond The Bloodhounds", respektive svým stylem, který začali označovat jako gotický blues. Je to zvláštní směs rocku, country a blues a jejího hlasu, který má mnoho podob a poloh. Například věhlasný Rolling Stone ji označil jako PJ Harvey zpívající Lorettu Lynn na strašidelném plese debutantek. Nyní tato zpěvačka vydává své druhé album "Silences" a rozhodně nezůstává pozadu za svojí pověstí. Tucet novinek je opět poměrně temným přehledem různých stylů, zvuků a nálad. Bližší seznámení nejen s nimi, ale především s touto rodačkou z Jižní Karolíny podnikejte prostřednictví jejího YouTube profilu.


The Claypool Lennon Delirium - South Of Reality (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: psychedelický rock / art rock

The Claypool Lennon Delirium - South Of Reality
Je to už téměř dva a půl roku, co jsme vám představili společný projekt Seana Lennona a člena kapely Primus Lese Claypoola a jejich debut "Monolith Of Phobos", který možná zůstal mírně za očekáváním. Napravit to může jeho nástupce "South Of Reality", na němž pánové nabídnou celkem devět skladeb. Vznikaly během dvou měsíců v Claypoolově kalifornském nahrávacím studiu a opět se budou pohybovat v psychedelicko-experimentálně rockových oblastech hudby. První ukázky uslyšíte na VEVU kapely.


The Ills - Disco Volante/Mt. Average (Starcastic Records)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: indie rock / post rock

The Ills - Disco Volante/Mt. Average
Postrockoví The Ills zaznamenali svým čtvrtým albem z roku 2016 "Ornamental Or Mental" významný úspěch a to nejen na domácí, ale i na evropské scéně. Skladby z něj se objevily například na BBC, KEXP, WDR 1live nebo dalších renomovaných rozhlasových stanicích. Slovenská kapela má tedy na co navazovat a činí tak prostřednictvím novinky "Disco Volante/Mt. Average". Jak už dvojitý název napovídá, album se skládá z dvou samostatných, ale zvláštně propojených částí, z nichž jednu, tu tradičnější, inspirovaly hudební nápady kytaristy Mira Lukyho a ta druhá, experimentálnější, stojí pro změnu na nápadech Martina 'Isa' Krajčíra. Jedenáct skladeb slovenská formace nahrávala v létě v bratislavském studiu Pulp pod taktovkou dvorního zvukového inženýra Dominika Suchého a finální mastering dostal na starost Steve Corrao v Sage Audio v americkém Nashvillu. Ukázky z nich uslyšíte na bandcamp profilu The Ills.


Candlemass - The Door To Doom (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: doom metal

Candlemass - The Door To Doom
Sedm let trvalo švédským doom metalistům Candlemass, než připravili své dvanácté studiové album a navázali tak na předchůdce z roku 2012 "Psalms For The Dead". I přes dvojnásobné přerušení činnosti se jedná o dosud nejdelší pauzu mezi dvěma deskami a částečně za ta může i změna na postu zpěváka. Vloni v srpnu kapela ohlásila, že se po dvaatřiceti letech vrací zpět zakládající člen Johan Längqvist a s ním kvintet pro novinku nahrál osm skladeb. V jedné z nich si s nimi zahrál také Tony Iommi z Black Sabbath. Zda se Candlemass podařilo navrátit k původní duši a kořenům kapely, jak avizovali při Längqvistově návratu, zjistíte poslechem prvních singlů na jejich YouTube.


Yola - Walk Through Fire (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: americana / country / soul

Yola - Walk Through Fire
Britskou zpěvačku Yolu bychom mohli představit jako úplného nováčka na hudební scéně, ale nebyla by to tak úplně pravda. V minulosti působila jednak v bristolské kapele Phantom Limb a její vokál jste navíc mohli slyšet například na albech Chase & Status, Sub Focus, Hadouken! nebo Willa Younga. Nyní se ale bude poprvé prezentovat sama za sebe, a to prostřednictvím debutu "Walk Through Fire" a zcela odlišného žánru. Celkem dvanáct písniček pojala ve stylu country a americany se špetku soulu. Partnerem jí byl člen The Black Keys Dan Auerbach a zřejmě se jim společná práce podařila více než dobře - americký Rolling Stone ji totiž v lednu zařadil mezi Umělce, které byste měli znát. Zda se nemýlil, zjistíte na YouTube kanálu Easy Eye Sound.


Last In Line - II (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: heavy metal

Last In Line - II
Jsou to zhruba tři roky, co jsme vám poprvé představili Last In Line, tedy navazující projekt členů Dio po smrti Ronnieho Jamese Dia, kteří k sobě přizvali kytaristu Def Leppard Viviana Campbella. Krátce po vydání debutu "Heavy Crown" zemřel basák Phil Soussan a jeho místo následně obsadil Jimmy Bain, který v minulosti mimo Dio spolupracoval také s Rainbow nebo Thin Lizzy. Kvartet si s názvem druhé desky hlavu příliš nelámal a pojmenoval ji jednoduše "II". Zařadil na ni celkem dvanáct písniček a první ukázky a také komentář k nim nahráli Last In Line na své YouTube.com.


Drenge - Strange Creatures (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: garage rock / grunge / progresivní rock

Drenge - Strange Creatures
Britští rockeři Drenge se po druhé desce "Undertow" odmlčeli na poměrně dlouhé tři roky a dali o sobě vědět loni v říjnu, když vydali EP "Autonomy". Na něj nyní navazují třetí deskou "Strange Creatures", na níž zařadili desítku nových skladeb, v nichž si vedle obvyklého grunge a garage rocku pohrávají také trochu s prog-rockem. Prakticky celou desku už nyní sdílejí prostřednictvím svého YouTube kanálu.


Rhapsody Of Fire - The Eighth Mountain (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: symfonický power metal

Rhapsody Of Fire - The Eighth Mountain
Už jen pár dní zbývá do pražského koncertu italských představitelů symfonického power metalu Rhapsody Of Fire, kteří tak dojedou domácím příznivcům představit svoji dvanáctou desku a zároveň začátek nové ságy, kterou nazývají "The Nephilim's Empire Saga". Je to první sága, na níž se nepodílí Luca Turilli, který kapelu opustil před osmi lety. Novinka "The Eighth Mountain" je ovšem také první nahrávkou, na níž se nepodíleli původní zpěvák Fabio Lione a dlouholetý bubeník Alex Holzwarth. Nahradili je Giacomo Voli a Manu Lotter a jak se s nimi proměnil styl formace, můžete zkoumat na jejich YouTube profilu.


Dále vychází:

Aenimus - Dreamcatcher (Mystic Production)
Andris Nelsons & Boston Symphony Orchestra - Dmitri Shostakovich - Stalins Shadow - Symfonie Nr. 6 & 7 (Universal)
Curtis Mayfield - Keep On Keeping On - Curtis Mayfield Studio Albums 1970-1974 (Warner Music)
Find Me - Angels In Blue (Bertus)
Kei Koito - Bach: Famous Organ Works (Sony Music)
Různí - Cool Ice Hits 2019 (Universal)
Různí - Swing & Big Band / To Nejlepší (Supraphon)
Spirits Of Fire - Spirits Of Fire (Mystic Production)
Unknown Instructors - Unwilling To Explain (Warner Music)
Vox Orchester - Purcell & Locke: Orchestral Works (Sony Music)

Vychází na vinylu:
Adia Victoria - Silences (Warner Music)
Aenimus - Dreamcatcher (Mystic Production)
Blood, Sweat & Tears - Blood, Sweat & Tears (Music On Vinyl)
Candlemass - The Door To Doom (Mystic Production)
Curtis Mayfield - Keep On Keeping On - Curtis Mayfield Studio Albums 1970-1974 (Warner Music)
Daniel Pemberton - Spider-Man: Into The Spider-Verse (Original Score) (Sony Music)
Dream Theater - Distance Over Time (Sony Music)
Dream Theater - Distance Over Time (Box Set) (Sony Music)
Drenge - Strange Creatures (Warner Music)
Gary Clark Jr. - This Land (Warner Music)
Hana a Petr Ulrychovi - Nikola Šuhaj Loupežník (Supraphon)
John Mayall - Nobody Told Me (Bertus)
Last In Line - II (Mystic Production)
Oceán - Femme Fatale (Warner Music)
Overkill - The Wings Of War (Mystic Production)
Rhapsody Of Fire - The Eighth Mountain (Mystic Production)
Spirits Of Fire - Spirits Of Fire (Mystic Production)
Van Morrison - The Healing Game (Sony Music)
Wohnout - Miss Maringotka (Warner Music)
Yola - Walk Through Fire (Warner Music)
Yusuf / Cat Stevens - Back To Earth (Warner Music)

Reedice:
Hana a Petr Ulrychovi - Nikola Šuhaj Loupežník (Supraphon)
Ian Hunter - From The Knees Of My Heart (The Albums 1979-1981) (Warner Music)
Ian Hunter - You're Never Alone With A Schizophrenic (Special Edition) (Warner Music)
Michal Tučný - Snídaně v trávě (Supraphon)
Van Morrison - The Healing Game (Sony Music)
Yusuf / Cat Stevens - Back To Earth (Warner Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY