Zemřela Věra Bílá

12.03.2019 14:53 - David Věžník | foto: facebook interpreta

V pondělí 11. března zemřela Věra Bílá. Dle informací serveru Romea.cz podlehla infarktu ve Fakultní nemocnici v Plzni, kam byla ve večerních hodinách převezena ve vážném zdravotním stavu. Bylo jí 64 let.

Bílá se narodila 22. května 1954 v Rokycanech a - byť hudební samouk - stala se jednou z nejvýraznějších romských zpěvaček. Nejčastěji je spojována se skupinou Kale, s niž v 90. letech minulého století slavila největší úspěchy. V roce 2005 však formaci kvůli neshodám opustila.

Během své kariéry zažila spoustu úspěchů i pádů. Vyprodala pařížskou Olympii, zpívala pro Billa Clintona, za album "Rom-Pop" z roku 1996 převzala ve Francii ocenění za nejlepší desku roku v kategorii world music. Po smrti jejího adoptivního syna a následně i manžela v roce 2013 se stáhla do ústraní, propadla gamblerství a její život začaly ovlivňovat dluhy.

V loňském roce se neúspěšně pokusila o comeback. Letos nazpívala duet s Janem Bendigem "Mek som adaj" (v překladu "Ještě jsem tady"), v plánu bylo i společné turné. "Mé srdce pláče… Nenalézám správná slova. Odešla velká osobnost s ještě větším srdcem a nezapomenutelným hlasem. Pro romskou hudbu a nás Romy toho udělala opravdu hodně," napsal na svém facebookovém profilu zpěvák.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY