shop.musicserver.cz

Stereo MC's rozjeli Prahu

Vydáno: 03.02.2003 08:00 v sekci Naživo - Pavel Kučera | foto: facebook interpreta

Pražské vystoupení skupiny Stereo MC's bylo opět po delší době koncertního půstu v našem hlavním městě mimo jiné také jakousi společenskou povinností. Na energii a síle koncertu to ale ve výsledku nezměnilo vůbec nic. Stereo MC's rocks!

Instinktive Beat
© facebook interpreta
Pokud chcete být mezi známými považování za člověka, který rozumí muzice, Stereo MC's prostě musíte znát. Bez výjimky. Tahle skupina z londýnského Brixtonu totiž koncem osmdesátých let položila jeden ze základních kamenů britského "bílého" hip-hopu a se svým třetím albem "Connected" z roku 1992 jednoduše udělala díru do světa. V následujících letech pak v pozici velkého objevu odjela například společné turné s U2 a prodala i pár milionů desek. Pak se ale skoro na devět let odmlčela a na jejich další řadovou desku "Deep Down & Dirty" jsme si museli počkat až do roku 2001. Od jejího vydání jsou ale Stereo MC's zpět, koncertují po celém světě a další nové album by chtěli vydat ještě během letošního roku.

Tak se tedy stalo, že Stereo MC's navštívili Prahu. Jejich koncert byl však pořádající agenturou Wax zakomponován do velké party nazvané Instinktive Beat, v jejímž line-upu byli Stereo MC's něčím jako hlavním chodem. Vzhledem k tomu, že jsem měl možnost je vidět hrát živě už při jejich loňském vystoupení v rámci trenčínského festivalu Pohoda, mohl jsem srovnávat. Hodnoceno dle atmosféry - vystoupení uprostřed prázdninové letní noci na letním open-airu bylo z pochopitelných důvodů lepší. Ovšem ani pražské publikum se nedalo zahanbit a skupině se dostalo opravdu bouřlivého přijetí. Co se týče programu a nasazení hudebníků, to bylo totožné snad bez výjimky a musím říct, že jsem díky tomu viděl (a slyšel) Stereo MC's odehrát dvě skvělá vystoupení.

Po třech dokonale nezáživných dýdžejských setech, někdy kolem půl jedenácté, Stereo MC's vystoupili na stage v sestavě, která byla ochuzena o hlavní vokalistku Cath Coffey. Ta se prý doma zotavuje ze zranění nohy. Stereo MC's tedy v Praze tvořili rapper a zpěvák Rob Birch, kroutič čudlíky (ještě vysvětlím) Nick "Head" Hallam, bubeník Owen If a doprovodné vokalistky Angela Murrell a Trisha Lee Kelshall. Své vystoupení brixtonští odpálili skladbou "Traffic" z "Deep Down & Dirty". Rob, který ve svých hip-hopových podkasaných khaki kalhotech a dlouhé kazajce stejné barvy pořád vypadal jako uličník v kraťasech, pobíhal dost zvláštním způsobem po pódiu, a tak se u toho kymácel, až měl člověk místy strach, aby si neublížil. Trochu svými pohyby připomínal někoho, kdo přechodil obrnu a navíc si ještě přihnul. S bubeníkem se na pódiu třásla celá jeho hrazda a obě vokalistky, jejichž image byla tak trochu army, v místech kde nezpívaly, tančily po celé stage a bylo jich doslova plné pódium. Jediným, kdo toho neměl moc na práci, byl Hallam. Zde nutno vysvětlit, že velká většina hudebních spodků jela z playbacku, který na pódiu právě Hallam "obsluhoval", kroutíce přitom divoce všemi čudlíky, které kolem sebe měl. Hlavní hvězdou vystoupení byl samozřejmě rozvelátý Rob Birch, který jel fakt naplno a futroval do lidí energii horem dolem. Navíc ani zdaleka nepůsobil hvězdně nadutě a při druhém přídavku seskočil z pódia a šel si podat ruce s lidmi v první brázdě, čímž připravil ochrance docela perné chvilky.

Dle očekávání pro repertoár Stereo MC's sahali především do svých dvou posledních desek. Po úvodním kusu následoval druhý singl z poslední desky "We Belong In This World Together" a hned téměř zkraje Stereo MC's spustili svůj asi největší hit, titulní skladbu z desky "Connected". Ze stejné desky jsme slyšeli například ještě vynikající odpichovku "Creation" či další dva velké hity "Ground Level" a "Step It Up". Z "Deep Down & Dirty" to byly třeba "Running", funková instrumentálka "Traffic" nebo skladba "Sofisticated", kterou u nás známe i z reklamy na jednu karlovarskou minerálku. Kapela odehrála ale i několik kusů ze svých starších desek, například skladbu "Elevate My Mind" nebo rozjetý kus "Bring It On" z desky "33-45-78", která jako druhý přídavek celý koncert uzavřela.

Po vystoupení jsem slyšel i názor, že "hodina deset playbacku za sedm set je opruz". Ano, je fakt, že sedm kil za lístek je opravdu hodně. Ovšem s výslednou cenou asi nebudou mít tolik co do činění sami Stereo MC's, kteří se nakonec vešli i do mnohem nižšího vstupného na loňské Pohodě, ale pořádající agentura Wax, jež koncert - jak už jsem uvedl - pojala jako okázalou celonoční taneční party s několika DJs a vlastně celkem dvěma koncerty - počítáme-li i vystoupení houseové formace Schmoov!, které následovalo asi o půl třetí ráno. Velká část publika, včetně mě, však ale nejspíš přišla právě na Stereo MC's a já přiznávám, že nevlastnit novinářskou akreditaci (kterou jsem nakonec - jak už je u Waxu skoro zvykem - nakonec stejně málem nedostal a jejímu vydání u pokladny předcházely nechutné tahanice), osobně bych sedm set za tento koncert z kapsy nepustil. Ale když nad tím tak uvažuju, nedokážu si vybavit nikoho, za koho bych sedm set bez rozmyslu klidně vydal. Na druhou stranu to, že měli Stereo MC's většinu hudebního podkladu předtočeného a tudíž Hallam na pódiu spíš statoval, než že by prováděl cokoliv smysluplného, mi bylo dokonale fuk a nic jiného jsem vlastně ani nečekal. Vlastně ani moc nevěřím tomu, že kdokoliv ze Stereo MC's na nějaký nástroj doopravdy umí hrát natolik, aby si to mohl lajsnou před lidmi. Kdo přišel na precizní muzikantské výkony a podobné finesy, dost možná skřípal zuby. Stereo MC's jsou podle mého názoru ale i bez ohledu na to jedna z nejkreativnějších hudebních skupin devadesátých let, která má skvělé hudební nápady, výborného frontmana a silný, dost specifický náboj. A to všechno pražskému publiku předvedla bezezbytku.

Stereo MC's, Malá sportovní hala, Praha, 1.2.2003

NÁZORY
  • Byla to paráda! (Henry, 03.02.2003 08:50) Reagovat

    Jednoznačně nejlepší koncert za poslední roky! Nějaký údiv nad tím, že nebyli živí muzikanti, naprosto není na místě.

  • bylo to neuveritelne (verunka, 03.02.2003 11:54) Reagovat

    Myslim, ze naprosto nevadilo, ze spodky byly pousteny z masinek, protoze to, co Stereo MC's predvedli, nedokaze hned tak nekdo. Hlavne Rob podal nadlidsky vykon a myslim, ze Stereo MC's jsou jednou z nejlepsich zivych kapel soucasnosti, prave svou energii, kterou predavaji publiku. Skvele a bez chyby!!!!!! p.s cena byla 600,- coz je myslim celkem v pohode (vzdyt to nechate v hospode za vecer skoro vzdycky)

  • ???? (Honza X, 03.02.2003 17:52) Reagovat

    "kritik" se dopousti prilis nepresnosti a prilis se babra v jedne veci. koncert mel vynikajici atmosferu - v porovnani s Manics kde lidi nic neznali na me pusobil koncert jak balzam. lidi znali a parili. bylo to idealni zavrseni. podle me stephunk byly (ci byl?) taky docela dobry a zivy. loutka v trava byli ke konci dlouhy a schmoov! me zklamali.
    P.s. ja mel listek za 435Kc - 1/2mesice dopredu

  • Kritika je trochu out (McManus, 03.02.2003 20:35) Reagovat

    Souhlasim s tim, ze kdo chtel, mel listek za 435,-, takze kritizovat cenu vstupenek je trochu mimo misu. Kdo se trochu orientuje ve svete tanecni muziky, tak snad vi, na co jde. Masinky dneska patrej proste do vybaveni kapel, ktery tlacej vyvoj muziky dopredu. Koncert byl vynikajici, takze vlastne ani nechapu, co autor clanku kritizuje. Jestli postradal "muzikantske vykony", tak mohl navstivit nejakej jazzovej koncert, kde by se urcite nenudil.
    Stereo MC´s me osobne nadchli.

  • Doplnění autora článku! (Pavel Kučera, 04.02.2003 00:11) Reagovat

    Dovolte, ale v souvislosti s reakcemi, které se tu na moji koncertní recenzi Stereo MC´s objevují se musím ozvat. Patrně jsem se špatně vyjádřil a není to tak zřejmé jak jsem doufal, ale já jsem obhájcem formy vystoupení skupiny i jejich nástrojového obsazení, nikoliv kritikem!!! Mělo by to být patrné už snad z věty: "Na druhou stranu to, že měli Stereo MC's většinu hudebního podkladu předtočeného a tudíž Hallam na pódiu spíš statoval, než že by prováděl cokoliv smysluplného, mi bylo dokonale fuk a nic jiného jsem vlastně ani nečekal." Čili - já sám za sebe jsem žádné virtuozní muzikantské výkony nečekal a vlastně na ně ani nebyl zvědav, takže samozřejmě ve výsledku koncert hodnotím jednoznačeně pozitivně. Pokud to z mého článku nebylo jasné, omlouvám se.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Stereo MC's vítězí v boji s časem a hned tak se neohrají (21.11.2014 22:14)
- Legendární Stereo MCs vydávají nový box s názvem "Collected" (13.09.2014 18:23)
- Čtvrtý den Be Twenty bude v Roxy patřit britským legendám Stereo MCs (08.10.2012 12:13)
- Stereo MCs a Jonty Skrufff & Fidelity Kastrow zahrají na Open Air Festivalu (23.05.2012 10:10)
- Naživo: Na Frequency 2011 s musicserverem (28.08.2011 11:19)
- Fotogalerie: Frequency Festival 2011 v obrazech (23.08.2011 23:15)
- Stereo MC's obstarají afterparty FMX Gladiator Games (17.11.2009 11:06)
- Vyhrajte vstupenky na Summer Of Love a spoustu dalších dárků (09.08.2008 09:14)
- Letošní Summer Of Love opět láká na hvězdný line-up (15.07.2008 15:55)
- Rozdáváme volňásky na Melt! a balík muziky k tomu (14.07.2008 11:34)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu