shop.musicserver.cz
Queen - Jazz

Queen - Jazz

Vydáno: 21.03.2019 11:00 v sekci Zaprášenosti - Tomáš Rozkovec | foto: facebook interpreta

V dnešní znovuoživené queenománii způsobené vpádem filmu "Bohemian Rhapsody" do světových kin se lehce pozapomnělo na loňské výročí přelomové nahrávky této rockové legendy. Před čtyřiceti lety totiž vyšlo album se zavádějícím názvem "Jazz".

Queen - Jazz

Datum vydání: 14.11.1978
Producent: Queen & Roy Thomas Baker
Skladby: Mustapha, Fat Bottomed Girls, Jealousy, Bicycle Race, If You Can't Beat Them, Let Me Entertain You, Dead On Time, In Only Seven Daysen-Days, Dreamer's Ball, Fun It, Leaving Home Ain't Easy, Don't Stop Me Now, More Of That Jazz

Queen se po vydání dvojčat "A Night at the Opera" (1975) a "A Day at the Races" (1976) ocitli na křižovatce, která oprávněně pokládala mnohé otázky, ale nenabízela moc odpovědí. Ta nejzásadnější z nich byla: Kudy dál? Lze se ještě posouvat a zlepšovat, když uvedená alba nasadila laťku hodně vysoko?

Do značné míry neurčitou odpovědí byla deska "News of the World" (1977), která krom dvou stadionových megahitů nepřinesla na poměry Queen takřka žádnou revoluci. Ne že by na ní byly špatné písně, ale ve srovnání s předchozími díly působí lehce průměrně. Kolekce je zbavena kudrlinek a nablýskanosti. Na posluchače může působit dojmem, jako by si kapela řekla: Natočíme zcela obyčejnou rockovou desku říznutou blues. Nebývale často se zde u mikrofonu střídají jednotliví členové a zůstává otázkou, nakolik se na konečné podobě nahrávky podepsala tehdejší Mercuryho hlasová indispozice. Viz nedávno vydaná ztracená "All Dead, All Dead" s Freddieho hlasem, kterou na desce zpívá May.

Queen - Jazz
© facebook interpreta
O rok později však kapela vydává kolekci "Jazz". Album plné energie, rockového drajvu a hlavně plné nosných melodií a nesmrtelných hitů. Je zde sice znát jistý příklon k popově vystaveným linkám, ale spíš by se dalo říci, že hudebníci vzali náboj ze "Sheer Heart Attack" (1974), pompéznost z Opery a melodické riffy z Dostihů. To celé pěkně vložili do shakeru a zamíchali.

"Jazz" je skutečně stylově rozmanitá nahrávka, ale i přesto drží pěkné pohromadě (a to i přes přece jenom slabší druhou stranu desky). Start obstarává zvláštnůstka "Mustapha" a těžko si lze představit bizarnější začátek studiovky, než je mezuínsky vyvolávané Ibrahim Ibrahim Ibrahim / alah alah alah alah / pray for you. V dnešní době asi nemyslitelné. Orientální kytarové kudrlinky se zde střídají s čistě britským rockovým soundem sedmdesátých let. Hned po nich typická queenovka o Naditě prdelatých holkách v podobě "Fat Bottomed Girls". Hit, který funguje na první dobrou. Zde však podoba v ostrém startu s předchozími Novinkami končí.

Jízda totiž pokračuje a po Mercuryho křehké "Jealousy" a následující "Bicycle race" se jen mírně zastaví.K této písni se váže ještě další (na dnešní dobu) absurdnost. Ke každé desce byl přikládán plakát s nahými dívkami na kolech. V Americe toto bylo pokládáno za pornografii, a tak byl poster zakázán. Kdo o něj měl zájem, si tak musel napsat managementu skupiny. Záběr na onom plakátu vznikl ze skutečného závodu, který byl točen jako propagace k nahrávce "Fat Bottomed Girls" a právě "Bicycle Race". Do Wimbledonu bylo pozváno pětašedesát modelek, které se po stadionu proháněly na kolech. Problém však vyvstal ve chvíli, kdy se měly zapůjčené bicykly vrátit zpět společnosti Halford's Cycles. Ta je odmítla vzít zpět, dokud nebudou vyměněny sedáky. Inu, každá sranda něco stojí.

Název desky "Jazz" je velmi zavádějící. Žádné stylově vyhraněné kudrlinky, snad s výjimkou "Dreamer's Ball", nelze očekávat. Naopak. Hardrockové vody rozčísne "Let Me Entertain You" či otvírák z druhé strany desky v podobě "Dead On Time". K této písni se váže historka, kdy při natáčení v Montreux uhodil do elektrického vedení blesk. Město zůstalo bez proudu, Brian May však nelenil a vyšel ven ze studia, aby běsnící živel nahrál na magnetofon. Výsledek lze slyšet právě na konci této skladby.

Druha strana, co se týče hitů, za tou první, nabušenou, lehce zaostává. Zachraňuje to ale pecka "Don't Stop Me Now". Naopak skladba "Fun It" připravuje posluchačce na věci příští.

Album "Jazz" je posluchačsky vděčné a funguje dobře i po čtyřiceti letech. Nic neztratilo na své kráse. Nabídne vše, co posluchač od Queen očekává, ale zároveň je deskou přelomovou. Kapela zde nadobro opouští sedmdesátkový rockový sound. Deska byla kritiky přijímána rozporuplně. Některé recenze byly mírnější než ty předchozí, ale většina jich počin odsoudila: "Skupina Queen pohrdá hudebním tiskem. Je-li toto předehra k následujícímu albu, potom si zaslouží ještě horší kritiku, než jaká dosud na jejich hlavy dopadala," stálo například v recenzi NME. Jak však víme, kritici Mercuryho & spol. nikdy neměli v oblibě. A tak lze jako reakci použít oblíbené Freddieho: "Fuck off, darling."


NÁZORY
  • OK album ... (bulsara, 21.03.2019 13:24) Reagovat

    Mal som 15 a Fero Hora tuším na stanici Devín púšťal v komunistickom koncentráku z rádia - a domáce magiče nahrávali až sa dymilo. Január 1979? Pre mňa druhá doska Queen (prvou bola NOTW), ktorú som ale počúval už ako fanúšik. V tej zime boli uhlové prázdniny a 3 pecky za sebou "IYCBT"/"Let Me Entertain You" a "Dead On Time" vykurovali nejedno ucho po rocku lačnej mládeže. Táto LP má dodnes u mňa výnimočné postavenie. Vtedy nikto netušil, že Queen to tak hardrockovo už nikdy v štúdiu nerozprúdia ... Škoda!

    Hm, nikdy ma nebrala "Fat Bottomed Girls", s "Fun It" boli u mňa "za vatu". Tie slaďáky boli/sú rozkošné ...

    • Re: OK album ... (David, 21.03.2019 14:00) Reagovat

      Komunistického koncentráku? Ty by jsi potřeboval zažít Osvětim nebo některý z těch amerických a
      francouzských koncentráků z 19. století aby jsi pochopil co je to koncentrák, antikomunistický primitive.

      • Re: OK album ... (M, 21.03.2019 18:58) Reagovat

        Idiote. Právě kvůli těm tvým komunistům jsme tady Mercuryho nikdy naživo neviděli. Máš tedy neskutečnou drzost psát tyhle blitky zrovna pod tuhle kapelu.

        • Re: OK album ... (Honza, 21.03.2019 19:39) Reagovat

          Nevím, jestli se někdy nějaký člen skupiny Queen vyjádřil k tomu, proč nechtějí hrát zrovna v centru celého světa - v Československu. Myslím, že ne. A pokud ano, opravte mne, prosím. Přece jenom, Queeni hráli v komunistickém Budapešti, a podle toho, museli komunisty tedy milovat! Snad na věc nepohlížím příliš černobíle, jako někdo ... Třeba je režim této země vůbec nezajímal, třeba tam jeli kvůli její kráse ... Ale vy jistě víte své, pane ne-idiote.

          • Re: OK album ... (bulsara, 21.03.2019 21:15) Reagovat

            Neviem čo chceš povedať Honzíku, ale vedz, že ČSSR patrilo k tvrdému jadru tzv. socialistického bloku. Situácia v soc. Maďarsku bola v polovici 80. rokov diametrálne odlišná od tuzemských pomerov. Komanči u nás nedovolili ani prenos koncertu Live Aid v ČSTV ... a v Maďarsku už vtedy hrali Motorhead, Iron Maiden a pod. ...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Queenie se svojí show rozbili vinařství ve Valticích (20.08.2023 18:21)
- Nové desky 28/2023 - od Rity Ory přes Tinu Arenu po PVRIS (19.07.2023 19:00)
- "Bohemian Rhapsody" se mohla jmenovat "Mongolian Rhapsody". Odhalují to Mercuryho poznámky mířící do aukce (04.06.2023 11:11)
- Naživo: Queenie v pražské O2 areně věrohodně napodobili Queen (19.05.2023 18:00)
- Queen zvažují, že s Adamem Lambertem vydají nový materiál (11.04.2023 14:34)
- Kožené šortky, které měl Freddie Mercury na koncertě v Birminghamu, putují do aukce (05.04.2023 16:46)
- Video: Extreme mají opět nabroušeno: "Rise" je jejich prvním singlem po patnácti letech (07.03.2023 13:44)
- Queen Relived by Queenie rozezní pražskou O2 arenu v květnu hned dva večery po sobě. Kapela přidává druhé vystoupení, které nahradí zrušený koncert Ozzyho Osbourna (20.02.2023 17:19)
- Kytarista Queen Brian May se stal nositelem Řádu britského impéria (02.01.2023 13:46)
- Video: Queen oprášili klenot "Was It All Worth It" a klip oživili animací (28.11.2022 18:39)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Kryštof Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu