shop.musicserver.cz

Magická kouzla napodruhé

Vydáno: 06.02.2003 05:00 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Howard Shore se zhostil i druhého dílu soundtracku filmového pokračování klasického Tolkienova díla "Pán Prstenů". Tentokráte se musel obejít bez významného hosta z minulého opusu, kterým byla Enya. Více vám prozradíme v naší dnešní recenzi.

6/10

Různí - The Lord Of The Rings - The Two Towers (soundtrack)

Celkový čas: 72:39

Skladby: Foundations Of Stone, The Taming Of Sméagol, The Riders Of Rohan, The Passage Of The Marshes, The Uruk-Hai, The King Of The Golden Hall, The Black Gate Is Closed, Evenstar (feat. Isabel Bayradkarian), The White Rider, Treebeard, The Leave Taking, Helm's Deep, The Forbidden Pool, Breath Of Life (feat. Sheila Chandra), The Hornburg, Forth Eorlingas (feat. Ben Del Maestro), Isengard Unleashed (feat. Elizabeth Fraser & Ben Del Maestro), Samwise The Brave, Gollum's Song (performed by Emilia Torrini)

"Pán prstenů - Dvě věže" si již odbyl svou premiéru i u nás. V americkém tisku jsem se dočetl, že se po uvedení na plátna kin zvedla nevole s tím, že si autoři tohoto díla dělají srandu z americké tragédie, určitě nemusím připomínat, o kterou se jedná. Podle mne přecitlivělost na některé věci v Americe nezná mezí. Samotný název vystihuje to, o čem je právě tato část trilogie. Na prostřední díl "Dvě věže" jsem převážně četl pochvalné recenze, vizuálnost příběhu je vskutku vydařená. Film zde nebudu probírat, ani prozrazovat děj, zaměřím se však na hudební doprovod z pera Howarda Shora.

Určitě doporučuji neposlouchat hudbu bez toho, abyste film před tím viděli. Jednak se ošidíte o to, kam jaká pasáž hudební složky patří, ale i o celou iluzi symfonie, která je zde napsána a mistrovsky zahrána. Pokud aspoň hrubě znáte děj Tolkienova "Pána prstenů", víte, že druhá část už není tak veselá jako úvodní "Společenstvo prstenu". Do popředí se dostává marný boj ze zlem, který některým návštěvníkům kina může připomínat současnou a napjatou hrozbu zla a války, opět asi nemusím přibližovat, kam směřuji. Marný, místy až zoufalý boj se zlem se otiskl i do hudebního doprovodu. Pochmurná majestátnost až s násilným mrazením v zádech, sem tam připomene ponurou atmosféru díla Carla Orffa "Carmina Burana (O Fortuna)". Howard Shore je zručný skladatel, který se naplno ponořil do děje filmu, a tak mu žádný moment nebo událost neunikla a on vštípil pocity a emoce.

Minulým tahákem byla píseň "May It Be", kterou pro film napsala Enya. Pro druhý díl je nosným songem závěrečná kompozice "Gollum's Song" v podání Emilie Torrini. Bohužel nemá nutný náboj a kouzlo "May It Be", takto by se dal charakterizovat i celý soundtrack. Howard Shore tentokrát nenatočil pestrou koláž skladeb, zaměřil se na hlavní téma a hudbu posunul do jiných dimenzí, těch lehce monotónějších a ponuřejších. Opět se však obklopil zručnými a vynikajícími umělci a natočil neméně zajímavé dílo.

Hlavní prim zde hrají The London Philharmonic Orchestra, The Voices Of London a The Oratory School Schola Boys' Choir. Z minulého týmu ještě zůstala členka někdejších Cocteau Twins Elizabeth Fraser, která propůjčila hlas skladbě "Isengard Unleashed". Novými hosty jsou Isabel Bayradkarian, Sheila Chandra, Ben Del Maestro a Emilia Torrini. Sbory se opět natáčely zvlášť ve studiích Abbey Road. Howard Shore pro své kompozice nechal promluvit i některé méně známé nástroje a vtiskl do hudby, jak už bylo zmíněno, mnoho nálad, kterým vévodí pochmurnost. Vyhnul se velmi velkým obloukem výdobytkům nových hudebních trendů a vnořil se do své vlastní symfonie, která ve spojení s filmem působí kompaktním celkem, který jen tak od sebe neodpářete.

Jako na minulém cédéčku, i nyní na vás čeká multimediální stopa, která vám ukáže cestu na speciální web. Po zadání několika málo vstupních údajů jste vpuštěni do virtuálního světa, můžete si spustit trailery na film, různé rozhovory, popisy filmu nebo bohatě zásobenou galerii fotografií.

Howard Shore napsal jako vždy poutavou a mystickou hudbu, kterou poskládal jako dějovou skládačku s mnoha hudebními ornamenty. Občas až mráz proběhne po zádech, jakou sílu lze vložit nejenom do pompézních smyčců. Pokud jste fandy tohoto filmu, soundtrack by vám také neměl rozhodně uniknout. Zbývá jen doufat, že třetí díl s podtitulem "Návrat krále" nevzbudí (možná už i vzbudil, podle tisku) takový povyk s názvem jako "Dvě věže". Přeci jen nepůjde o návrat krále rock'n'rollu Elvise Presleyho, ale o zcela jiný a bájný příběh.

NÁZORY
  • Takhle prosím ne ... (Fidorka Posleda, 09.02.2003 00:56) Reagovat

    1. Na LOTR I byla Enya pochopitelně tím nejhorším a nejnudnějším - klasický problém většiny nových soundtracků, snaha o zvýšení prodejnosti aspoň jednou písničkou, ať už je sebevíce zoufalá (viz třeba Tygr a drak nebo Pearl Harbor).
    2. Přirovnávat LOTRa ke Carmině Buraně - nevím. Osobně si myslím, že pohybujeme-li se v žánru soundtracků, nabízí se celkem jednoduchá možnost porovnání - Barbar Conan od Basila Poledourise. Nutno říci, že LOTR a Shore z tohoto srovnání nevychází jako vítězové a rozhodně to není ani na remízu ;-)
    3. Taky si nemyslím, že by Shoreova hudba byla vždy mystická a tajuplná (myslím jiné soundtracky). Kakofonie je možná lepší slovo ;-)
    4. Konečně, vůbec si nejsem jist tím, je-li dobrý nápad recenzovat soundtracky tímto způsobem, bez srovnání s jinou filmovou muzikou a se zdůrazňováním písňové vaty. Resp. jsem si jist - není to dobrý nápad. Zvolte prosím jiný přístup nebo se nepouštějte do neprobádaných krajin. Díky.

  • Blbost (Kwandar, 11.06.2006 22:12) Reagovat

    JE to to nejlepší co jsem kdy slyšel a nejen TT ale celý LOTR i speciální edice 3CD komplet.NEVĚŘTE TO MU ČLOVĚKOVI CO SE MU TO NELÍBÍ!!!! nerozumí tomu

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 51/2019 - od Harryho Stylese přes Adama Mišíka po Stormzyho (16.12.2019 13:30)
- Nové desky 7/2017 (20.02.2017 13:29)
- Recenze: Cesty tam a zpátky s Enyou (08.01.2016 08:00)
- Video: Enya si v "Echoes In Rain" udržuje svoji laťku (07.12.2015 10:53)
- Adele přepisuje hudební dějiny: v USA prodala 3,38 milionů kusů desky "25" (02.12.2015 19:19)
- Nové desky pro 47. týden (22.11.2015 14:28)
- Koncem listopadu se po sedmi letech vrátí Enya (10.10.2015 12:11)
- Nové desky pro 50. týden (07.12.2014 09:11)
- Nicki Minaj: "Na 'The Pinkprint' mě nejvíc ovlivnila Enya". (07.11.2014 17:36)
- Nové desky pro 50. týden (08.12.2013 16:25)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Vladimír Mišík Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu