shop.musicserver.cz

Vojtěch Lindaur - Zůstávám připraven

Vydáno: 20.01.2003 07:33 v sekci Rozhovory - Filip Hrubý | foto: facebook interpreta

&musiQu, nebo chcete-li Rock&Popu - nejstaršímu a nejrenomovanějšímu hudebnímu periodiku u nás - zazvonil před Vánoci umíráček. Vydavatelství sice tvrdí, že se nic neděje, ale dlouholetý šéfredaktor Rock&Popu nechce mít s novoročním pohrobkem časopisu nic společného. Chystá totiž časopis nový. Hádejte, jak se bude jmenovat?

Rock&Pop
© facebook interpreta
Vojtěch Lindaur byl šéfredaktorem časopisu Rock&Pop deset let. Na to aby jím zase nebyl, stačil jeden den. Z pětačtyřicátníka s rockerskou vizáží však chandra ani zoufalství nečiší. S vyrovnaností zenového mistra je odhodlán zkusit to znovu. Porvat se s nepřízní osudu a s věrnými spolupracovníky po boku opět rozjet Rock&Pop. Dokázat sobě i ostatním, že u nás může existovat kvalitní hudební periodikum, které není jen snůškou fanouškovských výlevů či výkladní skříní nedomrlých produktů vydavatelských firem. Máte už slzy dojetí v očích? Zbytečně, tenhle pokus je totiž páně Lindaurův poslední, pak sbohem a šáteček.

Mohl byste shrnout kořeny napětí, které vedly k vašemu odchodu z &musiQ, potažmo k odchodu celé redakce?

Ty důvody byly celkem tři - finanční prodělečnost časopisu, celková krize hudebního průmyslu a rozdílné názory redakce a vydavatelství na koncepci časopisu. Krize hudebního průmyslu, která ve světě vypukla zhruba na přelomu let 1996/97 k nám dorazila s asi dvouletým zpožděním. Lidé přestali kupovat desky a hudebním vydavatelstvím klesly zisky, což se odrazilo na ekonomické situaci hudebního tisku. Příjmy Rock&Popu z hudební inzerce představovaly zhruba do roku 1999 padesát procent inzertních příjmů vůbec a najednou klesly na deset procent. V posledních dvou letech začal časopis prodělávat a situace došla tak daleko, že v podstatě nebylo na výplaty. V prosinci 2002 mi ředitel vydavatelství Muzikus Daniel Andel sdělil, že na mé služby již dále nereflektuje.

Za vším tedy stojí globální krize hudebního průmyslu?

Do jisté míry ano. My jsme se s Danielem skutečně nerozešli v zásadě nijak ve zlém. Situace mezi vydavatelstvím a redakcí se vyhrotila až v posledním roce, zhruba v létě 2001 (Muzikus vydával &musiQ od roku 1996 - pozn. red.), kdy mezi námi začala váznout už i komunikace, nicméně do té doby jsme se snažili časopis společně zachránit. Oslovili jsme celou řadu inzerentů z nehudební oblasti a neskromně si myslím, že jsme z českých hudebních periodik měli vůbec nejvíc nehudební inzerce. Měli jsme velké a bohaté klienty z řad výrobců cigaret nebo mobilních telefonů.

Zároveň ale stále klesal náklad...

Na tom se podepsal ten druhý důvod, o kterém jsem mluvil. V polovině devadesátých let došlo v souvislosti s razantním nástupem taneční hudby, nových technologií a s tím spojeného životního stylu k zásadním změnám populární hudby a jejích fanoušků. Hudební časopisy přestaly být jedinými zdroji relevantních informací - nastoupil internet, hudební televize, fanziny. Scéna populární hudby se ohromně rozrůznila, každý styl a podstyl (s jakkoli jepičím životem) začal mít svůj časopis. V Čechách se tyto změny projevily zhruba v letech 1998-1999. V Rock&Popu jsme se na tyto změny snažili zareagovat tím, že jsme zavedli rubriku Trance and Dance, vlastně takový "časopis v časopise", kterým jsme chtěli podchytit fanoušky taneční hudby. Ta změna byla ale tak zásadní, že bylo brzy jasné, že to nestačí. Proto jsme na konci roku 2001 spolu s Janou Kománkovou připravili úplně novou koncepci časopisu. Počet stran se měl zvýšit na 164 a Rock&Pop měl mít podstatně širší tematický záběr, týkající se nejen hudby, ale také nových technologií, lifestylu, filmů. Bohužel v tu chvíli nám již na krk šlapala katastrofická finanční situace. Místo zvyšování počtu stran jsme proto naopak museli jejich počet snížit na sto.

Z vyjádření pana Andela vyplývá, že jemu i řadě čtenářů připadal časopis k "neučtení dlouhý" a příliš intelektuálně psaný. Prosazoval prý proto větší zpřehlednění textů - více perexů, mezititulků, poutáků...

Daniel Andel nám v posledních dvou letech vytýkal, že píšeme příliš intelektuálně. Představoval si, že by z Rock&Popu měl vzniknout takový trošku bulvár, kde bude většina textů tvořena pouze nějakými zvýrazněnými citáty a výkřiky. Na to jsem pochopitelně nechtěl přistoupit. Vždycky jsem se snažil vycházet z dorůžkovské tradice hudební publicistiky, tzn. nezávislost, orientace ve světové i domácí populární hudbě napříč žánry a v různých souvislostech, kritický duch a lehké pero. Na druhou stranu i uvnitř samotné redakce byl určitý spor "grafika vs. obsah". Já jsem vždycky tíhnul k tomu dostat do Rock&Popu maximum informací, protože ho chápu jako průvodce po veškeré moderní hudbě od country až po alternativní jazz. Proto v mém pojetí musela jít grafika někdy stranou. I v tomto směru jsme ale udělali řadu kompromisů. Například jsme přešli ze čtyř stran rukopisu na jednu tiskovou stránku až na dvě a půl stránky rukopisu. Lidé ve vydavatelství naneštěstí nebyli žádnými odborníky na grafiku. Inovace, které prosazovali, byly za aktuálním vývojem tak o dvacet let pozadu.

Dalo se té krizi nějak předejít? Sám říkáte, že spory mezi vámi a vydavatelem kulminovaly již nejméně před rokem.

Já jsem tušil, že to takhle dopadne, proto jsem už v březnu 2001 začal vyjednávat s velkým vydavatelem, který by &musiQ převzal. Bral jsem ta jednání jako hotovou věc, a když mi těsně před Vánoci oznámili, že na mou nabídku nereflektují, byl jsem tím dost zaskočený. Největší chybou vydavatele podle mne bylo, že si včas nepřiznal, že neví jak s &musiQ dál. Ve chvíli, kdy se změnily marketingové podmínky a vůbec celý byznys kolem hudby, už lidé v Muzikusu nevěděli, jak ten časopis prodat. Přestali se orientovat. Znovu ale opakuji, že to není jenom náš problém. Americký Rolling Stone míval náklady 800 - 900 tisíc pro celý svět a dnes má sotva 40 tisíc! Druhou velkou chybou bylo, že si Andel zvolil za nového šéfredaktora Pavla Skalu (hudebník a ex-dramaturg hitparády TV Nova Eso - pozn. red.), díky čemuž odešla v podstatě celá dosavadní redakce &musiQ.

Myslíte si, že je vůbec možné provozovat v českých podmínkách tak luxusně pojatý časopis - co do šíře záběru a novinářských kvalit - jako je &musiQ? Nenese s sebou ona změna hudebního průmyslu automaticky také čím dál větší povrchnost v hudební publicistice?

To byste musel předpokládat, že lidi budou čím dál povrchnější, což si nemyslím. Při dobrém zázemí a kvalitním marketingu se takový časopis dělat dá. Náklad dvanáct tisíc a čtenost šedesát tisíc měsíčně, jaké měl &musiQ v minulém roce, nejsou tak nízká čísla, aby se z nich nedal uživit časopis.

Členové redakce se svým odchodem postavili za vás. Co bude dál? Pokračujete v hledání vydavatele?

Já už vydavatele v podstatě mám. Problém je, že bychom rádi i nadále pokračovali pod hlavičkou Rock&Pop, což předpokládá poměrně složitá jednání s Muzikusem. Každopádně je to můj poslední pokus resuscitovat Rock&Pop. Pokud jednání s tímto vydavatelem nakonec nevyjdou, půjdu od toho. Je mi pětačtyřicet a nemám už věk na nějaké ekonomické experimenty. V tuto chvíli ale zůstávám připraven a spolu se mnou i většina redakce.

NÁZORY
  • Nový R&P (Pavel, 20.01.2003 12:56) Reagovat

    Držím palce ať to vyjde!
    Budu dávat klidně 80,- Kč za časák srovnatelný s lindaurovským R&P.

  • Rock&Pop (gustav, 20.01.2003 21:18) Reagovat

    Bola by naozaj škoda, keby tak kvalitný časopis zanikol. Rock&Pop som pravidelne čítal od prvého čísla /s Frankom Zappom/ až doteraz. Bola to doteraz taká každomesačná istota kvalitného počítania si, v časopise na vysokej úrovni. Istota sa zmenila v neistotu.Dúfam, že pan Lindaur najde riešenie.Držím mu palce.

  • jeden pohled mi tu chybel (vojta, 21.01.2003 17:56) Reagovat

    pan lindaur, mozna neumyslne, pozapomnel jeste na jeden aspekt a to jakousi zastydlost reporteru. srovnavat se s doruzkou neni myslim uplne namiste. vetsina redaktoru si totiz utvorila okruh znamych v ceskych kapelach a mezi muzikanty a psala temer vyhradne o nich. krausberry mam rad, ale cist o nich v kazdem cisle me asi nebude dlouho bavit (pouze priklad). o kapele 123min jsme se dozvedeli az pote, co vyhrala alternativu a mozna dokonce az po titulu objev roku, ale hrala uz dlouho predtim. pokud panove z redakce nezacnou "objevovat" i "nove" veci, tak se nemohou divit, ze zajem opadne. kupovat si pomerne drahy casopis, kvuli par clankum asi neni nejlakavejsi nabidka...

  • jeden pohled mi tu chybel (vojta, 21.01.2003 17:56) Reagovat

    pan lindaur, mozna neumyslne, pozapomnel jeste na jeden aspekt a to jakousi zastydlost reporteru. srovnavat se s doruzkou neni myslim uplne namiste. vetsina redaktoru si totiz utvorila okruh znamych v ceskych kapelach a mezi muzikanty a psala temer vyhradne o nich. krausberry mam rad, ale cist o nich v kazdem cisle me asi nebude dlouho bavit (pouze priklad). o kapele 123min jsme se dozvedeli az pote, co vyhrala alternativu a mozna dokonce az po titulu objev roku, ale hrala uz dlouho predtim. pokud panove z redakce nezacnou "objevovat" i "nove" veci, tak se nemohou divit, ze zajem opadne. kupovat si pomerne drahy casopis, kvuli par clankum asi neni nejlakavejsi nabidka...

  • držím palce (blanka, 22.01.2003 18:19) Reagovat

    držím palce, protože mně bude R&P chybět už jen kvůli základnímu přehledu o hudební scéně...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel Vojtěch Lindaur (08.01.2018 16:50)
- Vinyl hlásí návrat: Timberlake vydá kolekci čtyř elpíček (17.08.2013 13:20)
- Rock&Pop má v prosinci na obálce Soundgarden (02.12.2010 19:26)
- Oslavu 250. čísla Rock & Pop mohla zkazit sabotáž (19.10.2006 15:50)
- Rock&Pop hodlá konkurovat Akademii populární hudby (10.01.2006 08:01)
- Publicistika: Tuzemská hudební média - co nás (snad) čeká a nemine (26.01.2005 05:00)
- Rozhovory: Pavel Skala - Chceme psát více o popu, ale jinak (22.01.2003 17:17)
- Rozhovory: Daniel Andel - Chci &musiQ udržet alespoň do konce roku (16.01.2003 20:47)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons Linkin Park Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu