shop.musicserver.cz
The Hunna - Dare

Nenápadní The Hunna nahráli indie rockové album roku

Vydáno: 10.10.2018 16:30 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: InQuire Live

Už debut "100" patříl v roce 2016 k nejmilejším žánrovým překvapením a hity "Bonfire" a "You And Me" si s nimi prozpěvovala půlka Británie. Třinácté místo v tamější albové hitparádě není na neznámou kytarovku v době hip hopu, EDM a reggaetonu vůbec špatný výsledek. S dvojkou "Dare" ale The Hunna míří výš.

9/10

The Hunna - Dare

Vydáno: 13.7.2018 (v UK)
Celkový čas: 34:54

Skladby: Dare, One, Fever, Babe, Can I Call?, Flickin' Your Hair, NY To LA, Lover, Summer, Mother, Y.D.W.I.W.M.

Vydavatel: High Time

Dobře, v té stejné hitparádě to s ní dotáhli jen o příčku výše. Jenže už také není rok 2006 a Anglie už má kytarovou horečku dávno za sebou. Vás ale určitě zajímá, co je vlastně na téhle partě tak zajímavého, že si od nás vysloužila devítku.

The Hunna vznikli v roce 2015 v anglickém Hertfordshireu, když se zpěvák Ryan Potter a kytarista Dan Dorney potkali na univerzitě. Dorney následně přitáhl i basáka Junate Angina, s nímž se léta učili hrát na kytaru, a brzy nato se všichni tři seznámili i s bubeníkem Jackem Metcalfem. Shodli se na tom, že mají rádi Kings Of Leon, Queen a Foals, a začali je napodobovat.

Po vystoupení na festivalech Reading a Leeds se o nich začalo psát stále víc, na turné si je pozvali Jimmy Eat World, hráli i s Night Riots, Coasts nebo The Shelters. Se třetími zmíněnými se v únoru podívali i do pražského Rock Café. A protože hlad po nich rostl, koncerty přibývaly. Vás by teď mohl zajímat ten 1. prosince v Praze, kdy se kapela představí v Café V lese (pozn. red. Koncert byl přesunut na 29.4. na stejném místě).

Žádný velký příběh plný dramat za nimi tedy není, to ale vůbec nevadí. Kvarteto totiž spoléhá primárně na svou tvorbu a ta je, naštěstí, téměř dokonalá. Inspirace Kings Of Leon je více než zjevná, a pokud vám muzika jejich vzorů už dnes přijde fotrovatější, pomalejší a bez zjevných hitů typu "Sex On Fire", jsou The Hunna přesně pro vás. Mladší, energičtější kopie plná naivity, upřímnosti, jasně čitelných textů o holkách a sexu, z nichž si sice na zadek nesednete, zaposloucháte-li se ale i do hudby, už by vám aspoň ta brada poklesnout mohla.

Nádherně ryzí riffy, strhující sóla a hlavně fantastické stadiónové refrény jsou společné pro všech deset skladeb. Počkat, to chce zvýraznit - PRO VŠECH DESET SKLADEB.

Vážně, tady slabá místa nejsou. Prostě si jen píchněte prstem na jakoukoliv položku a užijte si tři minuty kytarové euforie. Euforie, která sice Kings Of Leon například v úvodu "Babe, Can I Call?", v sólu "One" nebo v údernosti "Summer" vyloženě cituje, v kombinaci s jejich mladistvou drzostí a podvratnou jistotou to ale vůbec nevadí.

Při poslechu tak svižně ubíhajícího alba si tak možná ani nevzpomenete na to, že jste některé fragmenty skladeb už mohli slyšet u Kensington, Kaiser Chiefs nebo The Vaccines. A tak se pak jen přistihnete u toho, jak v "Lover" zpíváte "You stole my love" z plných plic, protože k tomu v tak snadno zapamatovatelném popěvku plném čistého citu nelze odolat. Nebo se pozastavíte u gradující balady "Mother" o umírající matce, v níž žalostný vokál náhle přejde do vážnější polohy, když frontman zpívá o tom, jak držel matce ruku ještě hodiny po tom, co už tento svět opustila.

"Dare" je jako návrat do teenagerských let a všech starostí, lásek a radostí s tím spojených. Možná vám takováto cesta do nitra nebude po chuti a proti (s největší pravděpodobností) nejlepší letošní indie rockové desce se budete chtít vymezit. Oni tady ale budou dál a budou sílit. Tak si na ně dejte pozor. Protože jak zpívají v "Y.D.W.I.W.M.", s nimi si nechcete začínat. Protože je neutišíte.

NÁZORY
  • Díky za tip, KOL jsem ve svý době žral i s nav... (petrsla, 12.10.2018 15:04) Reagovat

    Díky za tip, KOL jsem ve svý době žral i s navijákem, díky Bohu za každou novou kytarovku v dnešní době. Na první poslech mi tu jen chybí charizmatičtější, mužnější, chraplavější hlas zpěváka, ale dám tomu šanci ;-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)
- Video: Kings Of Leon ohlašují novou řadovku klipem k singlu "Mustang". Koukají v něm ze střechy (27.02.2024 08:08)
- Naživo: The Vaccines si při své pražské premiéře vyzkoušeli i ještě horké písně (25.01.2024 15:20)
- Fotogalerie: Koncert The Vaccines v obrazech (25.01.2024 14:18)
- Nové desky 1-2/2024 - od The Vaccines přes Magnum po Kali Uchis (17.01.2024 08:30)
- Audio: Kaiser Chiefs ohlašují nové album disco-popovým singlem "Feeling Alright" (29.10.2023 09:48)
- "Jsme jedna z nejlepších živých kapel," tvrdí The Vaccines před pražskou premiérou (20.09.2023 17:11)
- Naživo: První den Szigetu byl ve znamení Florence And The Machine, Foals, Sama Fendera a jednoho nenápadného comebacku (11.08.2023 19:16)
- Fotogalerie: První den maďarského festivalu Sziget ve fotografiích (11.08.2023 14:04)
- Nejvíc nej: Pět songů skupiny Foals, které by vám neměly uniknout (23.06.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Télépopmusik Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu