shop.musicserver.cz
Peter Bič Project -  Věděli jsme, že potřebujeme přijít s něčím novým

Peter Bič Project - Věděli jsme, že potřebujeme přijít s něčím novým

Vydáno: 27.09.2018 09:25 v sekci Rozhovory - Josef Martínek | foto: Universal Music

"Nechtěl jsem dělat jen revival," říká slovenský kytarista a producent Peter Bič o restartu svého projektu. Ten před dvěma lety opustili zpěvačka a klavírista, a skupina se tak ocitla na rozcestí. Její novou tváří se stala Viktória Vargová a společně deskou "Dream" definovali nový, intimnější zvuk kapely.

V minulosti jste byli známí především pro své taneční hity, na vašem novém albu "Dream" je ale spousta spíše komorních písní. Proč došlo k tak razantní změně?

Peter: Před dvěma lety nás opustili zpěvačka a klavírista, jejich místa zaujali Victoria a Zoli. V souvislosti s tím jsem přemýšlel, jak kapelu dál posunout. Jakmile jsem slyšel Victoriin hlas, bylo mi jasné, že se náš repertoár musí proměnit. Nechtěl jsem dělat jen revival Peter Bič Projectu, zatoužil jsem ho celý znovu nastartovat.

Peter Bič Project - Dream
© facebook interpreta
Zapojila se Victoria hned i do tvůrčího procesu?

Peter: Ano, začala se podílet na vzniku nové hudby a taktéž psát texty. Nikdy předtím přitom v žádné kapele nehrála, neměla žádné zkušenosti, takže je obdivuhodné, jak se své nové role zhostila.
Victoria: Ze začátku jsem z toho byla lehce nervózní, ale zároveň plná nadšení. Jak řekl Peter, nikdy předtím jsem s žádnou kapelou nehrála, pokud nepočítám tu, ve které jsem byla dva týdny. Šlo o garážovou skupinu, která mě vyhodila, protože jsem žena. Ale tolik mě to nemrzelo, jelikož chtěli hrát hudbu ve stylu Nirvany, což by mi nesedělo. A najednou přišel Peter s nabídkou, která se neodmítá. Překvapilo mě to, na první zkoušce jsem proto nic kloudného nezazpívala. Ale kluci mi dali čas, pomáhali mi, podporovali mě.

Pokud ne Nirvana, jaký styl je ti vlastní?

Victoria: Našla jsem se v různých polohách, jak v angličtině, tak ve slovenštině. Jsem ráda, že jsme s Peter Bič Projectem našli společnou řeč a repertoár přizpůsobili mému hlasu. V koncertním setlistu jsme ze starších skladeb ponechali ty, které mi sedí, některé jsme přearanžovali. Našla jsem si k nim cestu a dnes je mám ráda jako své vlastní. Samozřejmě jsme ale zařadili také nové písně, které jsme už tvořili společně.

Skutečně tě kapela objevila v kavárně?

Victoria: Ano, pracovala jsem jako číšnice v kavárně, kde měli Peter s kapelou porady. Zaujalo ho moje tetování not, a tak se mě zeptal, zda mám něco společného s hudbou. Dali jsme se do řeči, řekla jsem mu, že bych ráda zpívala, ale zatím jsem neměla to štěstí. Poslala jsem mu svou nahrávku a on mi dal šanci.

Peter Bič Project
© Universal Music
Petere, co tě v jejím hlase zaujalo?

Peter: Nejdřív mě zaujalo to tetování, protože není obvyklé, aby měla číšnice vytetované noty. V jejím hlase se mi líbila emoce, ta je pro mě zásadní, protože od ní se pak odvíjí to, jak kapela působí. Poslala mi demo coververze "Wicked Game" od Chrise Isaaka. Věděl jsem, že to je cesta, kterou chci jít. Pro nás to ze začátku nebylo vůbec snadné, osm let jsme hráli v ustálené sestavě a fanoušci měli předešlou zpěvačku Dášu Kostovčík rádi, takže jsem nejdřív vůbec nevěděl, jak ji nahradit. Dnes vím, že Victoria byla nejlepší možná volba, lidé na ni skvěle reagují, má velké charisma. Vždycky jsem chtěl v kontrastu s našimi tanečními songy udělat intimní album. Ale neměl jsem ho s kým nahrát. Až s příchodem Viki do sebe vše zapadlo.

Proč vlastně k odchodu zpěvačky a klavíristy před dvěma lety došlo?

Peter: Klasický kapelní problém - někteří členové se zkrátka chtěli vydat jiným směrem, osamostatnit se, jít si vlastní cestou. Proto jsme se rozloučili, oni dnes vydávají svoje písně a my zase svoje. Nebylo to lehké, kapela je jako rodina, takže něčí odchod z ní vždy vyvolá silné emoce. Došlo k němu v podstatě ze dne na den, v době, kdy jsme měli rozpracovanou novou desku. V té chvíli to pro nás bylo demotivující, nevěděli jsme, co bude dál. Ale možná to tak mělo být - kdyby byl rozchod jednoduchý, třeba by mě nedonutil k přemýšlení nad tím, jak skupinu dál posunout.

Co se stalo s rozdělanými písněmi?

Peter: Nechali jsme je ležet stranou, s Victorií jsme začali úplně od začátku, protože jsme věděli, že potřebujeme kapele vytvořit nějaký charakter, přijít s něčím novým. Vrátil jsem se k akustickým nástrojům, intimnějším textům, na albu máme dokonce i dvě písničky ve slovenštině. Přibrali jsme houslistu Ferka, který nás rovněž zvukově obohatil. Jednu rozdělanou věc jsme ale přece jen dokončili, dostali jsme totiž nabídku od světoznámého britského skladatele a producenta Daria G., který nám napsal písničku "Calling You". Původně jsme ji v demoverzi nahráli s Dášou. Když se dozvěděl, že jsme vyměnili zpěvačku, pozval si nás do studia znovu. Nakonec z toho byla naše vůbec první vydaná skladba v nové sestavě.

V čem se Victoria oproti Dáše nejvíc liší?

Peter: Řekl bych, že lidé Victorii doslova hltají. Když jsme hráli s Dášou, často nevěděli, o co tam jde. Projekt byl nazván podle mého jména, ale měli jsme dva zpěváky - Dášu a mého bratrance Iva, takže se v tom trochu ztráceli. Teď je to Victoria, kdo od začátku přitahuje pozornost, stala se vůdčí osobností. Vzpomínám si, že na prvním společném koncertě, krátce po rozpadu staré sestavy, v nás byla malá dušička, báli jsme se, že na nás budou diváci pískat a skandovat, že chtějí Dášu. Jenže se stal úplný opak, po druhé písničce volali Victoriino jméno a nechtěli ji pustit z pódia. Uvědomil jsem si díky tomu, jaká je síla písniček. Nezáleží na tom, kdo je zpívá, ale jak je podává a jaká z nich jde energie.

Victorie, srovnávala ses ty sama někdy s Dášou?

Victoria: Ze začátku jsem cítila obrovskou zodpovědnost s ohledem na to, že jsem zpívala písničky, které nejsou moje, písničky, které byly spjaté s Dášou. Nikdy jsem se ji nesnažila kopírovat, uchopila jsem si je podle sebe. Některé jsme dokonce museli úplně vypustit, protože je pro ně její hlas tak charakteristický, že je může zpívat jedině ona. Ale věděla jsem, že mě budou lidé porovnávat. O to víc mě pak těšilo, když jsem viděla, že pod pódiem tančí, zpívají a zřejmě se jim to líbí.

Peter Bič Project

Původně vedlejší projekt kytaristy Petera Biče se s hitem "Hey Now" dočkal nečekaného úspěchu. Píseň se i díky reklamě dostala do nejrůznějších koutů Evropy, kam posléze kapela také zavítala. Původní sestava vydala dvě studiová alba "Say It Loud" a "Just A Story", v roce 2016 z ní však odešli zpěvačka Dáša Kostovčik a klávesista Matúš Pavlík. V čele s novou vokalistkou Viktórií Vargovou, která si říká jen Victoria, nahrála skupina singl "Calling You" s britským skladatelem Dariem G. Z aktuální nahrávky "Dream" se ve slovenském éteru velké oblibě těšily písně jako "Where Did You Go", "Skúšame sa nájsť" nebo "Stále ťa mám". První jmenovaná v současnosti boduje i v českých rádiích. Formace však do budoucna plánuje větší důraz na slovenské texty.

V českém éteru začíná momentálně bodovat singl "Where Did You Go", který na Slovensku uspěl už loni. Proč byla jeho cesta k nám tak dlouhá?

Peter: Protože jsme se až dosud v nové sestavě soustředili hlavně na slovenský trh. Písnička "Where Did You Go" byla první, kterou jsme na album "Dream" přichystali. Nahrávali jsme ji šest měsíců, dlouho trvalo, než jsme s ní byli spokojeni. Jakmile vyšla, stala se nejhranější skladbou na Slovensku. Přesto chvíli trvalo, než si ji lidé začali spojovat s novou tváří Peter Bič Projectu, s Victorií jako naší novou zpěvačkou. Nechali jsme tomu tedy chvíli čas a až teprve po třech singlech se rozhodli, že bychom chtěli vyrazit i do Česka, kde jsme v minulosti také hodně hrávali.

Peter Bič Project
© Universal Music
Písničky staré sestavy se hrály i v mnoha dalších evropských zemích, například v Německu, Polsku, Dánsku či Švédsku. Jak se vám to podařilo?

Peter: Stalo se to úplnou náhodou. Všiml si nás americký novinář, který psal pro Hollywood Reporter a New York Times. Napsal o nás článek, načež se nám začala ozývat spousta lidí, naše hudba se šířila do dalších zemí, přicházely nabídky na hraní v cizině. Štěstí jsme měli i v tom, že jsme na písničku "Hey Now" s českou automobilkou podepsali dvouletý kontrakt na kampaň, která běžela po celém světě.

V současnosti touhu znovu dobýt zahraniční trh nemáte?

Peter: Nemáme, rozhodli jsme se, že se chceme věnovat slovenskému a českému trhu. Uvědomil jsem si, že když jsme s "Hey Now" objížděli zahraniční státy, unikla nám podstata toho, že jsme slovenská kapela a že bychom se měli věnovat převážně domácím fanouškům. Plánujeme dokonce začít psát písničky hlavně ve slovenštině. Vždyť taková "Skúšame sa nájsť" se u nás na Slovensku stala megahitem. Také druhý slovensky zpívaný singl "Stále ťa mám" se dostal mezi nejhranější. Před pár dny jsme vydali novou skladbu "Z výšky", také zpívanou v rodném jazyce. Navíc pro mě je do jisté míry úleva psát slovensky, protože moje angličtina nikdy nebyla zrovna výborná a sám svým textům kolikrát nerozumím. Lidé si s námi často na koncertech chtěli zpívat, ale nepamatovali si anglické texty.

Proč jste tedy měli anglické texty, když ses v nich necítil jistě?

Peter: Projekt vznikl jako moje bokovka, protože jsem v té době hrál s IMT Smile a Janou Kirschner. Chtěl jsem mít vedle toho kapelu s kamarády, která bude hrát po klubech a hospodách. Snažili jsme se na slovenské scéně odlišit, znít moderněji, sledovali jsme trendy a vzešla z toho písnička "Hey Now". Náš manager ji poslal do rádia, kde se hned chytla, stala se velkým hitem a určila náš směr. Už nebylo cesty zpět, začali jsme tedy psát anglické texty. Ivo i Dáša mají výbornou angličtinu, takže jim šly od ruky. Mě to ale vždy táhlo spíš k rodnému jazyku, slovenština má pro mě úplně jinou poetiku.

Peter Bič Project
© Universal Music
Victorie, souhlasíš s tím? Také toužíš zpívat víc slovensky?

Victoria: Když jsem do kapely nastoupila, byla jsem opravdu ráda za angličtinu. Vždycky jsem tvrdila, že slovensky nikdy zpívat nebudu. Až když přišel Peter s nápadem na písničku "Skúšame sa nájsť", shodli jsme se na tom, že by byla škoda k ní nenapsat slovenský text. A dnes už tvrdím úplný opak toho co dřív - slovenština mi učarovala.

Kde vás v současnosti mohou fanoušci vidět na koncertech?

Peter: Hráli jsme celé léto a ani na podzim zahálet nebudeme. Ve spolupráci s Adamem Ďuricou a Tomášem Buranovským připravujeme speciální koncerty v Bratislavě a Košicích. Příští rok plánujeme tento koncept rozvést na celé turné. Rádi bychom zahráli také fanouškům v Česku, zatím je ale vše teprve ve fázi příprav.

NÁZORY
  • Kecy (Bronislav Tomášek, 30.09.2018 00:57) Reagovat

    Jejich momentální tvorba je úplně o ničem, nevýrazná a nudná hudba. Zpěvačka tuctová, není důvod poslouchat PBP.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Duše se tetelí. Jana Kirschner zahalila Lucerna Music Bar do hávu neobyčejné magie (09.04.2024 16:00)
- Fotogalerie: Jana Kirschner uchvátila Lucerna Music Bar obyčajnostmi a intimní atmosférou (09.04.2024 10:43)
- Video: Tereza Balonová nahrála svoji nejpopovější píseň. Do "Myšlenek" si pozvala Adama Ďuricu (05.04.2024 09:15)
- Recenze: Jana Kirschner natočila neobyčejné "Obyčajnosti" (02.04.2024 16:00)
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Video: "Jsme nerozdělitelní." Jana Kirschner nás v klipu "Delia nás" zahrnuje pozitivitou (09.02.2024 11:18)
- Video: Hip hop a lidovka v jednom: "Struny" Jany Kirschner ukazují její všestrannost (18.01.2024 08:39)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Album "In Utero" kapely Nirvana oslaví 30 let vydání výpravnou reedicí. Nabídne 53 nevydaných skladeb (11.09.2023 18:13)
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu