shop.musicserver.cz
Hrady CZ, Veveří, 10.-11.8.2018

Od nostalgického Ivana Mládka až po divočáky z Hentai Corporation, to byly Hrady CZ na Veveří

Vydáno: 13.08.2018 16:10 v sekci Naživo - Hana Bukáčková | foto: Hana Bukáčková

Festival Hrady CZ se přehoupl do své druhé poloviny, tedy do své moravské části. O víkendu okupoval brněnský hrad Veveří. Zdejší premiéru si odbyli Jelen, Marpo & TroubleGang či Lenny. Zaujali Rybičky 48, Hentai Corporation, Tomáš Klus, J.A.R. a další.

Live: Hrady CZ

místo: Veveří
vystoupili: Tomáš Klus, Rybičky 48, Hentai Corporation, Marpo & TroubleGang, Jelen, Divokej Bill, Lenny, Mandrage a spousta dalších
datum: 10.-11. srpna 2018

Oblíbený festival Hrady CZ, kde se line up nepřekrývá a přesně po hodinách se střídá jedna kapela za druhou, nabídl po čtrnácti letech i pár novinek, co se týče programu. Ten je postaven na vystoupení špiček výhradně české a slovenské scény. Ze Slovenska přijeli pouze Horkýže Slíže a Majk Spirit, jinak pódium patřilo výhradně českým interpretům. Premiéru tohoto ročníku si odbyly kapely Jelen, Lenny, Marpo & TroubleGang. Vystoupili i hudební matadoři Visací zámek hrající 36 let či Pražský výběr, který je na scéně 42 let. My jsme se podívali na ta NEJ z letošního ročníku.

NEJDISKUTOVANĚJŠÍ - Tomáš Klus

Patří právem k těm interpretům, jehož pouhé bytí na pódiu způsobuje dobrou a nenucenou náladu. A Veveří nebylo výjimkou. V poslední době není nikdo diskutovanější než Tomáš Klus. Před třemi týdny rozčeřil vody společnosti díky výrokům na konto Babiš a distančnímu postoji k jeho (mediálním) firmám. Během setu na dané téma však nepadlo ani slovo, jen se odkázal na novou píseň "Nedá se nic dělat", kterou si každý může přebrat po svým. Klus se s nelehkou rolí otevírače sobotního programu dokázal vypořádat (jako vždy), na druhou stranu od pořadatele to byl chytrý tah z hlediska přilákání lidí.


NEJNOSTALGIČTĚJŠÍ - Ivan Mládek

Ivan Mládek, Veveří, 10.8.2018
© Romana Šlapáková / monstermusic.cz
Pamatujete si ještě devadesátky a televizní estrádu "Čundrcountry show"? Třicátníci a starší jistě. A kdo říká, že ne, tak kecá a nechce se ztrapnit před ostatními. Kdo by taky zapomněl na Kalamity Jane či Lenku Plačkovou. Pátečním programem jsme díky Ivanu Mládkovi zavzpomínali na éru, kdy společně se svými kolegy prokládal písničky vtípky a historkami. Ivan Mládek neztrácí elán a humor ani po pětasedmdesátce a s ním žijí i jeho nesmrtelné hity "Jožin z bažin", "Jez", "Prachovské skály", "Hlásná Třebáň" a další.


NEJŽIVOČIŠNĚJŠÍ - Hentai Corporation

Hentai Corporation nejsou pro každého, což bylo ukázkově vidět i na festivalu zaměřeného na rodiny a na mainstreamová lákadla, jakým Hrady CZ jsou. Prořídlé řady před pódiem však věděly, proč setrvat. Dle mého se jednalo o nejživočišnější vystoupení během dvoudenní plejády toho nejlepšího na české scéně, o show plnou totálního nasazení. Škarohlídovy atributy jako nakřáplý hlas, hlasově rozpětí, kdy vám začínají stát chlupy na těle, grimasy a celkový projev, který místy hraničí s divadelním představením, jsou to, díky čemuž se přítomní nemají šanci ani na minutu nudit. Hentai zkrátka ocení všichni, kdo mají rádi hudební genialitu (viz kritikou dobře přijatá poslední deska "Intracellular Pets"), vtípky s nádechem specifického humoru, tanečky, kotouly a další opičárny.


NEJOHNIVĚJŠÍ - Rybičky 48

Rybičky 48, Veveří, 11.8.2018
© Romana Šlapáková / monstermusic.cz
Když se řekne Rybičky 48, tak si hned vzpomenu na typickou festivalovou písničku "Léto". Ta nechyběla ani zde. Rybičky opět zaujaly nejohnivějším vystoupením, i když na záda jim dýchal Marpo se svou partou. Nechyběly ohňostroje, gejzíry na kytarách, zkrátka nic, na co jsme u nich za poslední dva tři roky zvyklí. Až se mi na jazyk vměstnává otázka, kam až to povede. Muzikanti si nastavili poměrně vysokou laťku, kterou momentálně nejde moc přeskakovat. Ale třeba se mýlím a přesvědčí nás o tom nové dvojalbum, které by se mělo objevit ještě do konce roku a které Rybičky pokřtí 15. 12. v brněnské hale Vodová.


NEJMONSTRÓZNĚJŠÍ - Marpo & TroubleGang

V podobném duchu jako Rybičky kráčí Marpo se svým TroubleGangem. Energický rap, spousta ohně (o něj se IronKap dokonce v závěru vystoupení dvakrát popálil). To je jejich show bez pozlátek a zbytečného patosu. Rapper, který dokázal letos vyprodat O2 arenu, míří nekompromisně stále výš a výš a vystoupení na tomto putovním festivalu toho bylo důkazem. Marpo umí vyhajpovat masu, aby stála na jeho straně. Rozhodně k tomu nepotřebuje letité fláky, většinu setlistu totiž tvořily nové písničky z jeho poslední, již sedmé studiovky "Dead Man Walking".


NEJINOVATIVNĚJŠÍ - Mandrage

Mandrage, Veveří, 11.8.2018
© Hana Bukáčková
Mandrage během svého setu představili písničky z aktuální desky "Po půlnoci", která vyšla před půlrokem. Trochu utlumené vystoupení, které bylo dáno méně skočnými songy, obohatily nezvyklé vizuální prvky. Nechyběly ledové kouřové bubliny či působivě udělaná laserová zeď, čímž hudebníci opět posunuli koncertní vystoupení o level dál. Škoda jen, že zpěvák Víťa není trochu větší showman a neumí lépe pracovat s natěšeným publikem.


NEJPOVEDENĚJŠÍ COMEBACK - Pipes And Pints

Až do letošního jara jsme neměli možnost Pipes And Pints slyšet. Důvod byl prostý - kapela prošla transformací na postu zpěváka, místo Mikea nastoupil Travis O´Neill. Ten se s ostatními však sžil natolik, že už mají na svém kontě několik nových písní. Jejich koncerty patří k těm nejdivočejším, lidé se během nich oprostí od normálního fungování a všech problémů, a tak nechyběl klasický mosh pit pod pódiem.


NEJNEOBVYKLEJŠÍ NÁSTUP - Horkýže Slíže

Horkýže Slíže, Veveří, 10.8.2018
© Romana Šlapáková / monstermusic.cz
Nejneobvyklejší nástup na scénu měla hned první kapela většího formátu, která odstartovala páteční program. Slovenští Horkýže Slíže si pro své fanoušky tradičně připravili specifické intro. Tentokrát nás vzali na palubu letadla, kde nás pobavili modifikovanými poučkami. Do překvapivé role se dostal letos i frontman Kuko. Přenechal totiž kytaru Veronice Smetanové, která je první ženou v této kapele během jejího pětadvacetiletého působení. Kukovi tento fakt dal možnost uvolnit se a více využívat plochu pódia. Jestli to byl dobrý tah, se ukáže za pár let.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- No more Durex! Z Hentai Corporation odchází baskytarista (22.01.2024 11:39)
- Naživo: Tomáš Klus v Divadle Kalich spíše mluvil, než zpíval (22.12.2023 17:22)
- Naživo: Marpo zase koncertuje. V sobotu upražil O2 universum (12.12.2023 09:22)
- Naživo: Skupina Rybičky 48 slavila další rok svého bytí ve Velké Lucerně. A bylo to "ku*va dobrý" (25.11.2023 17:38)
- Recenze: Lenny a Marpo na společném EP "Klenoty" potenciál nenaplnili (07.11.2023 08:00)
- Video: Z nového hitu "My dva" Lenny a Marpa stříkají hektolitry zamilovanosti a spokojenosti (04.11.2023 12:22)
- Žluté lázně přivítají v červnu 2024 The Dead South a Ivana Mládka (17.10.2023 10:33)
- Video: Lenny a Marpovi vznikly pod rukama "Klenoty", zpěvačka v něm anglicky rapuje (11.10.2023 07:52)
- Video: Tomáš Klus a Sima Magušinová v pohádkové skladbě "Vesmír má" zpívají velmi mile o naději (09.10.2023 10:58)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu