shop.musicserver.cz

Khoiba - Nehodíme se do velkých hal

Vydáno: 08.01.2003 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Vítězství v prestižní soutěži Jim Beam Music pro rok 2002 připadlo pražské skupině Khoiba. Tato klidná formace kolem kytaristy Filipa Míška a zpěvačky Emy Brabcové (jinak též členové kapely Roe-Deer) toho za svou krátkou existenci stihla již hodně. Více se dozvíte z rozhovoru s prvně jmenovaným.

Khoiba
© Tomáš Kaidl
Khoiba je takovým malým zjevením. Jak jinak si vysvětlit v českých podmínkách jen málo vídaný úspěch, jehož se jí během půl roku trvání skupiny dostalo? Považte sami - vznikli v létě 2002, pětipísňové EP "Dilemma" jim vyšlo rovnou u Globus Music, vyhráli Jim Beam Music 2002 a na jaře budou nahrávat debutovou desku. Většině kapel by podobná jízda zabrala několik let a kdoví jestli. "Doposud jsme odehráli asi deset koncertů, náš první byl na Rock For People v semifinále Jima Beama. Uznávám, že to není normální," přiblížil dosavadní koncertní zkušenosti souboru Filip Míšek. Následující řádky berte nejen jako povídání o Khoibě, ale také částečně o Roe-Deer, jejichž členem Filip je.

Khoiba není z nejstarších a nejznámějších skupin, proto bys na úvod mohl říct něco o vaší dosavadní historii.

My jsme vznikli asi před půl rokem. Nápad založit skupinu přišel z mojí strany. Jak někteří jistě vědí, společně s Emou Brabcovou hrajeme ještě v kapele Roe-Deer a já jsem měl prostě potřebu udělat si svoji skupinu. Cítil jsem, že bych potřeboval dělat jiné věci. Připravil jsem postupně čtyři písně a oslovil Emu, jestli by do toho šla se mnou.

Neuvažoval jsi o jiné zpěvačce?

Neuvažoval, protože neznám žádnou jinou lepší zpěvačku. Začali jsme pracovat po nocích a po večerech ve zkušebně a postupně jsme udělali několik písniček. Zbytek Khoiby tvoří Yonathan Omer, který hraje na bicí, a baskytarista Petr Šámal. S oběma se znám z dřívějška, působili jsme v kapele Hummingbird. Hudební repertoár vytvářím já s Emou.

V Roe-Deer ale hudbu děláš také především ty a Ema. Z čeho potom plynula "nespokojenost"? Bylo to dáno potřebou mít vlastní projekt, neboť nejsi zakládajícím členem Roe-Deer?

Přesně tak. Já znám situaci, která v Roe-Deer panuje, a také se jí snažím respektovat, protože mě tam hraní baví.

Hudba Khoiby není nijak výrazně vzdálená tvorbě Roe-Deer, neznalému a nezkušenému posluchači by obě skupiny mohly připadat tzv. "na jedno brdo". Souhlasíš?

Podobnost je dána především Eminým zpěvem...

Khoiba
© Tomáš Kaidl
Nejenom tím, poklidná atmosféra, zadumaná až melancholická nálada, táhlé melodie - to všechno Khoibu s Roe-Deer spojuje.

Myslím si, že po nové desce Roe-Deer, která vyjde na jaře, už se nebude moct o podobnosti mluvit. Nová deska bude totiž hodně rocková, budou na ní maximálně tři pomalé písničky a bude diametrálně odlišná od desky Khoiby.

A vida, už je jasno v otázce desky Khoiby?

V březnu začínáme natáčet, vydavatelem bude zřejmě Globus stejně jako u Roe-Deer.

Zdá se, že jste se službami Globusu spokojení, což nelze říct z mojí, novinářské pozice. Třeba získat na recenze desky od tohoto vydavatelství není zcela jednoduché.

Nejsi jediný, kdo si stěžuje. Spousta lidí mi říkala, že se např. ptali v obchodech, kde jim ale řekli, že to sice je objednané, ale distribuce jaksi zaostává.

Mezi řádky čtu, že plně spokojen nejsi. Proč budete tedy s Khoibou vydávat tamtéž, když to "není ono"?

Všechno má svá plus a mínus. Otázka vydavatele debutu ještě není úplně jasná, pravděpodobně zkusíme zkontaktovat i někoho jiného. Uvidíme. Jenže záleží hodně na podmínkách, např. u jednoho labelu prý mají ve smlouvě, že skupina musí na desku zařadit alespoň tři české písničky. Na něco takového bychom s Emou asi nepřistoupili. Každopádně chceme mít na novou desku hodně času, protože EP, které nám vyšlo, bylo dělané hodně ve spěchu, abychom vůbec nějaký materiál na Jim Beam Music měli.

Jak se vám to vůbec podařilo, soutěžit s EP vydaným u relativně velké společnosti? Drtivá většina vaší konkurence měla určitě jen klasická dema...

Globus se nabídnul sám. Tím, že u něj vydáváme s Roe-Deer, nám navrhli také emisi EP a potom i desky.

Kde se EP "Dilemma" dá momentálně sehnat?

Slyšel jsem, že by pár kousků měli mít v Bontonlandu. A určitě bude k dispozici na konci ledna na našich stránkách (zde).

Jste půl roku stará skupina, odehráli jste všehovšudy dvanáct koncertů, ale přesto budete v brzké době vydávat debutovou desku a pomyslnou třešničkou na dortu je výhra v Jim Beam Music 2002. Zní to takřka neuvěřitelně, co ten náhlý úspěch udělal s vašimi očekáváními?

Očekávání jsou asi největší, jaká jsem doposud zažil. Nemůžu říct, jak moc jiná jsou od těch z Roe-Deer, ale uznávám, že je tak trochu divné, když kapela stihne za půl roku to, co jsme stihli my. V soutěži s námi byly skupiny, které existují několik let.

Khoiba
© Tomáš Kaidl
O to víc by se ti mělo dělat kolem vaší hudby jasno - jestli se s ní budeš schopen živit, kde je váš strop, jehož můžete v České republice dosáhnout, co zahraničí? Otázek je fůra.

Já v tom mám jasno už od patnácti. Rozhodně má smysl, abych dělal muziku. Také bych se s ní chtěl živit, ale jestli to vyjde, to zatím netuším. Asi největší metou je zahraničí, tam bychom se rádi dostali.

Sám jsi říkal, že nejsi horlivým zastáncem koncertování Roe-Deer s Divokým Billem, neboť jste hudebně odlišní. Když jste jeli turné s Davidem Kollerem & Bandem a s Onset, hrálo se ti dobře? To jsou také diametrálně jiné formace než Khoiba.

Hodnotím to jako výbornou zkušenost. Nejen seznámení s lidmi, ale i možnost vyzkoušet si velká pódia. Když turné skončilo, hráli jsme den na to v jednom klubu a jak jsme byli zhýčkaní z předchozích koncertů, odehráli jsme hodně špatný koncert.

Já jsem viděl finálový koncert Jim Beam Music na Brumlovce a za sebe musím říct, že se mi víc líbili Onset, vy jste oproti nim působili zakřiknutějším a nervóznějším dojmem.

Nervózní jsme byli určitě hlavně z toho, jak to dopadne. Každopádně se náš výkon zlepšoval oproti prvnímu vystoupení v Českých Budějovicích. Onset se stylem hudby hodí do velkých hal mnohem víc. My nejsme halová kapela.

Čeho se od vás dočkáme v nejbližší době?

Budeme natáčet klip k písni "Hurting Waves", ta je na EP "Dilemma", v březnu začneme dělat album a průběžně bychom měli mít nějaké koncerty. Jestli bude konkrétně šňůra, to se ještě uvidí.

S Roe-Deer jste byli jednu dobu srovnáváni s Morcheebou a dost jste se proti tomu ohrazovali. V případě Khoiby by tento příměr byl dle mého soudu přiléhavější.

Nás srovnávali dokonce s Cranberries (smích). Mně osobně Morcheeba moc blízká není, ale uznávám, že je to známá skupina, jejíž jméno může pomoct. Skupina, kterou mám opravdu rád, je The Ecstasy Of St. Theresa.

Khoiba
© Tomáš Kaidl
Pokládáš se za fanouška internetu?

Určitě je to perspektivní médium. Používám ho každý den, hlavně kvůli poště. I jako skupina bereme internet vážně, v brzku by měla být zprovozněna doména www.khoiba.org. Co se týče afér kolem mp3, myslím si, že klasický formát - CD - nezastíní. Já osobně mám doma mnohem radši originální desku a nikdy bych ji nevyměnil za data v počítači.

Hynek Toman ze Support Lesbiens mi říkal, že CD je neperspektivní formát, který zanikne, protože hudba se bude v budoucnu za poplatek stahovat z webu.

Já doufám, že to tak neskončí. Mám rád ten obřad vkládání desky do rádia.

A MusicServer.cz znáš?

Jasně. Podobně jako Kryštof Michal jej mám založen mezi oblíbenými stránkami.

No, vidím, že jsi poctivým čtenářem. Díky za rozhovor.

NÁZORY
  • Khoiba-Nehodíme se do velkých hal (Vaclava, 09.01.2003 14:02) Reagovat

    Díky za rozhovor. Teď ještě s někým z Onset

  • proc se branite cestine? (vS, 11.01.2003 23:03) Reagovat

    Cau, nechapu, proc se branite zpivani v cestine? Docetl jsem se ze mate ambice dostat se do zahranici, ale to snad neznamena ze byste nemuseli hrat par pisnicek cesky, pro cesky publikum, ne? V tomto smeru dost obdivuju Moniku Nacevu ze dokaze zpivat cesky v podobnem stylu hudby. ...

  • re: proč se bráníte češtině (filip, 15.01.2003 00:25) Reagovat

    Je to asi podobně tak, jako když má někdo radši kuře s bramborem a někdo zase kuře s rýží (no to je blbost, už je asi dost pozdě:) tak nám se k naší hudbě prostě víc hodí ten brambor.
    Určitě se nestydíme za naši rodnou řeč,
    ale máme potřebu doplňovat naší hudbu jazykem anglickým.
    Domnívám se, že anglicky se už dnes dorozumí skoro každý a je jenom na jedinci samotném, jestli se bude chtít dozvědět, o čem že ta ema asi zpívá.

  • re: proč se bráníte češtině (vS, 15.01.2003 12:03) Reagovat

    Jasne, ale stejne si clovek radsi pobrukuje cesky text, treba "mesic je osamely misto, vysila vlny, kdyz na me civi..." nez anglicke "Like a dream all day all night,
    oh Marie I see you again..." :))
    Muj nazor je ten ze je umeni delat takovou hudbu, do ktere dobre pasuje cesky text... Pak si takove skupiny vazi clovek mnohem vice....
    Ale vam take fandim, vase hudba je dobra a zive se dobre posloucha...


  • čeština vs. angličtina (pavel, 14.02.2003 10:26) Reagovat

    tak v případě moniky načevy jde spíš o její spojení s topolem.každej asi za sebou nemá tak úžasného "textaře". věci prostě vyznívají jinak, nedivím se, že inklinují k angličtině.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Festival Pop Messe oznamuje Sleaford Mods, GusGus i The Ecstasy Of Saint Theresa. Rozšiřuje se na tři dny a stěhuje se na Velodrom (08.12.2023 18:45)
- Rock for People doveze The Offspring, zahraje i Ecstasy of St. Theresa (01.12.2023 12:12)
- Video: Khoiba v klipu "Emptied Poison Gland" zkoumá rozpolcenost podzimních nálad (17.11.2023 14:02)
- Khoiba v pátek zahraje v boskovickém Prostoru (12.10.2023 12:10)
- Khoiba vydává album "Vertical Urgencies" a zve na křest (12.04.2023 11:19)
- Nové desky 14/2023 - od Ellie Goulding přes Mudhoney po Powerwolf (12.04.2023 08:00)
- Video: Filip Míšek chystá sólovku. Klip k singlu "Blossoming" čerpá z pocitů osamění (25.03.2022 17:04)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2021 podle musicserveru (40-31) (24.01.2022 18:00)
- Naživo: Morcheeba ukolíbala Prahu do příjemné letargie (12.09.2021 20:51)
- Fotogalerie: Koncert kapely Morcheeba v obrazech (12.09.2021 20:03)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen Sia AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu