shop.musicserver.cz
Plechovka fest, Cvikov, 7.7.2018

Druhý den Plechovka festu narušila evakuace kvůli nahlášené bombě

Vydáno: 08.07.2018 14:50 v sekci Naživo - Josef Martínek | foto: Lucie Levá

Nepříjemný incident ovlivnil druhý den nultého ročníku Plechovka festu. Kvůli nahlášené bombě museli návštěvníci asi na půl hodiny areál opustit, poté program pokračoval. K vidění byli v sobotu Lipo, O5 a Radeček, UDG nebo Separ, k hlavním hvězdám přehlídky patřili Mandrage.

Live: Plechovka fest

místo: Cvikov
datum: 7. července 2018
Fotogalerie

Jak probíhal první den Plechovka festu, se dočtete zde.

Plechovka fest, Cvikov, 7.7.2018
© Lucie Levá
Druhý den zahájil už po jedenácté dopoledne rapper Lipo. Na takto brzký čas si v komunikaci s diváky nevedl vůbec zle a k hlavnímu pódiu přilákal snad všechny, kteří zrovna v tuto ne úplně koncertní hodinu v areálu byli. Ve skladbách jako "Ležím v tvé blízkosti" nebo "Do města přišla zima", které prošly i rádiovým éterem, mu byla oporou zpěvačka Yanna, jež zastoupila všechny ženské vokály. Na Lipovi jeho fanoušci oceňují zejména sdělné a upřímně vyznívající texty, které jsou prosté hiphopového pozlátka materialismu a deklarace síly. Největší úspěch měly tradičně závěrečné hity "Štěstí" a "Kruhy", které srší optimismem a znal je snad každý v publiku.

Vystoupení ale mělo i dva limity. Prvním byla absence živých nástrojů, které se přitom pro jeho skladby staly charakteristickými. Hrát výbornou country-rapovou "Ve vzpomínkách" nebo zmíněné "Štěstí" bez živé kytary není nejšťastnější. Rapující básník však slíbil, že na tomto aspektu již pracuje a brzy představí svou kapelu. Druhým škraloupem je fakt, že to nejlepší ze svého repertoáru Lipo nehraje. Omezil se jen na singly, o zařazení skladeb jako "Skleněný království" nebo "Zbývá jen snít" z nové desky "Lyrika" skutečně zbývá jen snít. Nemluvě o fanoušky zbožňovaných kouscích "Hlubiny" nebo "Vím, že jsi tam někde" z minulé řadovky "O duši". Zamrzí to o to víc, že z padesáti minut setu nepochopitelně nějakých sedm v úvodu ukrojila osamocená prezentace DJe, kterou diváci vnímali spíš jako nutné zlo.

Plechovka fest, Cvikov, 7.7.2018
© Lucie Levá
Na koncertu následující hardrockové formace CODA byla nejzajímavější vizáž zpěváka Honzy Haška, který oděn v tričku Iron Maiden až nápadně připomínal postavičku Obelixe z animované pohádky.

Poté už hlavní pódium ovládli O5 a Radeček. Kdo je ještě naživo neviděl, musel být příjemně překvapen. Jejich nahrávky totiž v kontextu české popové scény nevyznívají příliš výjimečně, jisté kouzlo jim ale dodává líbezný zvuk houslí.

Komunikace zpěváka Tomáše Poláka s přihlížejícími je skvělá. Žádné otravné naučené fráze, žádné nucené vybízení k vytleskávání nebo mávání rukama nad hlavou. O5 a Radeček nechávají posluchače bavit se podle chuti. Jejich repertoár si navíc udržuje kontinuitu, neobsahuje žádný úlet, který by obsahově či hudebně popíral dříve zahrané. Písničku "Zůstaň" si s nimi na pódiu místo Kláry Vytiskové zazpívaly dvě fanynky, dobře vyzněla i coververze kytaristy Radka Sekyry "Rolling In The Deep" od Adele. Nejvíc v publiku rezonovaly hitovky "Praha" a "Vloupám se".

Plechovka fest, Cvikov, 7.7.2018
© Lucie Levá
Kotel pod menším pódiem rozpálili naplno UDG. Jejich písně těží na festivalech zejména z toho, že ač často čerpají z popu, převládá v nich podmanivá rocková energie. Za největší hit setu označme asi "Kurtizánu", za divácky nejvděčnější moment pak one man (nebo woman?) show bubeníka Jugiho v dámských šatech a přizvání fanynky na jeviště. V závěru ještě formace podotkla, že příště by si ráda zahrála na velkém pódiu, k čemuž by ji aplaus napříč publikem opravňoval. Nakonec, pódiová prezentace zahrnující pestrobarevné konfety zrovna tak.

Na hlavní scéně však nečekaně dostala přednost liberecká formace Těla, kterou možná velká část dnešních mladých posluchačů ani nezná. Kapela se pochlubila, že funguje už 25 let, z její prezentace ale rozhodně neční žádná zkostnatělost nebo rutina. Naopak, smršť chytrých rockových skladeb s vlivy alternativy i etnické hudby, které někdy vyznívaly vážněji a jindy zase vkusně pracovaly s nadhledem, byla určitě největším překvapením dne. Oceňme zejména osobitost frontmana Luboše Beránka, sdělné texty i bohaté zastoupení dechových nástrojů, díky kterým na naší scéně jednoznačně vyčnívají. Kéž by se takové skupiny těšily větší pozornosti fanoušků.

Plechovka fest, Cvikov, 7.7.2018
© Lucie Levá
Hned po skončení koncertu Těla došlo k dalšímu dramaturgickému šoku. Bezprostředně po vystoupení, bez jindy zhruba dvacet minut trvající přestávky, totiž na protějším pódiu odstartoval svou show slovenský rapper Separ. K sobě přitáhl hlavně mladé publikum a předvedl, jak to vypadá, když se rap dělá jen pro rap, bez potřeby něco říci. Textové dno ukázal obraty jako "Neni pi*a, takže mu hneď neskočí na banán", vítězství formy nad obsahem zase manifestoval opakovanými pokřiky "Ruky hore" a výzvami k tanci. Byl to zkrátka příklad vystoupení pojatého jako spotřební zboží, jehož jediným účelem je prvoplánově zabavit bez jakékoliv snahy o umělecký přesah. Separovo prohlášení, že "není zvyklý hrát před tak málo lidmi", navíc zanechalo dojem arogance.

Večerní program byl vyhrazen znovu hlavně českému bigbítu a tvrdému rocku. Koncerty Gate Crasher, Alkehol nebo pozdě v noci Krucipüsk proložili pořadatelé alespoň široké veřejnosti nejbližšími Mandrage, kteří přijeli se zdařilou letošní deskou "Po půlnoci" i s vizuálně neotřelou scénou. Večerní blok však výrazně poškodila nahlášená bomba, kvůli které museli být přítomní na zhruba půl hodiny evakuováni. Poté festival pokračoval, část diváků však odešla.

Letošní ročník Plechovka festu označovali pořadatelé jako nultý, dá se tedy čekat, že příští rok akce o něco povyroste. Jak prozradily upoutávky promítané v přestávkách na LED obrazovce mezi oběma pódii, uskuteční se od 31. května do 1. června 2019 a skladba vystupujících bude znovu pestrá - od Walda Gangu až po Slzu.

NÁZORY
  • Díky za varování, "a skladba vystupujících b... (Petr, 08.07.2018 20:28) Reagovat

    Díky za varování, "a skladba vystupujících bude znovu pestrá - od Walda Gangu až po Slzu"
    Do takový prázdný plechovky se dá jen kopnout a vyhodit a zrecyklovat na něco užitečnějšího.
    Samozřejmě i takovýhle festivaly si místo najdou, ale nedivte se že našinec žijící hudbou pak jezdí za hranice.

    • Re: Díky za varování, "a skladba vystupujících b... (Anonym, 16.07.2018 05:56) Reagovat

      Myslím, že v téhle plechovce je toho vic než v tobě. A jsem moc rád, že pro takovéto znalce jsou koncerty a fesťáky v cizině, tam se určitě nepotkáme. ????

  • plechovka = děs (Robert, 09.07.2018 11:34) Reagovat

    na takový fest bych zašel jen ve stavu absolutní nouze. Jinými slovy - tento festival je stejný jako stovky dalších, co tu jsou. mnoho festivalů, ale stejní interpreti, zábava jen pro ty, co poslouchají rádio a víc se o hudbu nezajímají. Děs.


    • Re: plechovka = děs (Anonym, 16.07.2018 05:50) Reagovat

      Přál bych Ti, i mě, i ostatním účastníkům festivalu PLECHOVKA FEST aby si se do absolutní nouze nedostal. Diky

  • he he (:-D, 10.07.2018 09:48) Reagovat

    No jasně, příští rok pozvou Kryštofa a to bude to pravé ořechové :-D :-D :-D :-D :-D

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Frontmanovi O5 a Radeček v Roxy při hraní praskly kalhoty (14.03.2024 17:52)
- Video: O5 a Radeček se dali dohromady s Elly a "I tak to za to stojí" (06.03.2024 10:55)
- Radečci se spojili s Moravskou filharmonií Olomouc a natočili mrazivou koledu (24.12.2023 10:00)
- O5 a Radeček vezmou "Hory" na turné i s novým remixem (07.12.2023 16:13)
- Recenze: Třinácté album Krucipüsk na "HovnoZle" naštěstí nedopadlo (13.11.2023 18:00)
- Krucipüsk a Kurtizány z 25. Avenue vyrážejí na společné turné (13.10.2023 12:15)
- Video: Skupina O5 a Radeček pěje ódy na "Hory" a rozjíždí tematický projekt s horolezcem Radkem Jarošem (08.09.2023 15:13)
- Audio: O5 a Radeček složili hymnu horských turistů "Hory" (03.07.2023 10:28)
- Video: UDG fanouškům radí vypadnout "Někam ven". Pomáhá jim herec Kryštof Bartoš (17.06.2023 08:55)
- Naživo: Lipo se nepodbízí. Při křtu alba "Příběhy" vsadil na muzikantskou kvalitu a civilnost (22.04.2023 08:26)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber AC/DC Queen Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu