shop.musicserver.cz
Taylor Swift, Wembley Stadium, Londýn, 22.6.2018

Taylor Swift si na turné napravuje špatnou reputaci. Je na čase jí odpustit?

Vydáno: 01.07.2018 09:17 v sekci Naživo - Jiří Macenauer | foto: facebook interpreta

Taylor Swift už možná nadobro ztratila pověst hodné holky, to však neznamená, že ztratila i svůj talent. Její koncert ve Wembley v Londýně potvrdil pověst výborné popové umělkyně. Perfektní show pro stadion o kapacitě devadesáti tisíc míst byla svůj první večer téměř vyprodána.

Live: Taylor Swift

místo: Wembley Stadium, Londýn
datum: 22. června 2018

Dlouhé roky se Taylor Swift úspěšně dařilo udržet si na veřejnosti tvář nevinného děvčátka i navzdory tomu, že jejímu americkému úsměvu mnozí nevěřili. Její hra na hodnou holku šla jen horko těžko zpochybnit. Bylo však jen otázkou času, kdy Taylor nakonec šlápne vedle a svět odhalí její pravou tvář. Během roku 2016 se jí na paty začaly lepit skandály, jeden za druhým. Všechny dramatické rozchody a aféry s jejími slavnými exmilenci, nezájem o americké volby, dětinské spory s ostatními slavnými, to je pouze malý výčet toho, co zapříčinilo pád kdysi miláčka Ameriky. Co však zpěvačku zcela pohřbilo, byla tajná nahrávka mezi ní a Kanyem Westem. Zmíněný rapper zveřejnil audio záznam, aby světu dokázal to, co už pomalu každý tušil: Taylor Swift je manipulátorka odhodlaná udělat vše, aby získala to, co chce.

Taylor Swift
© facebook interpreta
Tím odstartoval cirkus neustálého urážení, kdy se na internetu začaly na zpěvaččino jméno hromadit slova jako lhářka, had a spousta dalších nemilých výrazů. Swift nezbývalo nic jiného než vzít nohy na ramena a zmizet z veřejného života. Díky deaktivovaným sociálním účtům, soukromým tryskáčům a ochrance se skoro za celý rok nepodařilo hvězdu zachytit na jediné fotografii. Dokonce existovaly zvěsti, že se do svého bytu v New Yorku nechává přepravovat v truhle. Ke konci roku 2017 se Taylor vrátila s novou desku "Reputation", na níž byla připravená říct svoji část příběhu. Na veřejnosti se dodnes stále ukazuje minimálně, a tak, pokud ji chcete slyšet a spatřit na vlastní oči, musíte vyrazit na její právě probíhající turné "The Reputation Stadium Tour" na největších stadionech světa. Co si budeme povídat, nám Evropanům to americká krasavice hodně ztížila. Jako by ji skoro nezajímalo, co si o ní myslíme, jinak si nelze vysvětlit, proč šňůra měla v Evropě jen šest koncertů, a to pouze ve třech městech, které se nacházejí na britských ostrovech.

Billboard Music předpokládá, že Swift se svou aktuálně probíhající tour bude přepisovat historii. Podle predikce by svými zisky z prodeje vstupenek mohla dojít k bizarní částce půl bilionu amerických dolarů.
Taylor Swift
© facebook interpreta
Ve srovnání s předešlou koncertní šňůrou k albu "1989" z roku 2015, kdy se lístky vyprodávaly během pár minut, lze ovšem lupeny na nynější koncert koupit ještě v samotný den konání. Jak už je možná patrné, o čísla jde především, takže z cen za prémiová místa se vám možná protočí panenky. Zpěvačka a její tým však na obranu hlásají, že vysoké ceny odrazují překupníky, kteří v minulosti lístky přeprodávali za extrémní částky na sekundárním trhu. Tedy jinak řečeno, zaplatíte stejně, akorát tentokrát přímo do kapsy slečně Swiftové. Nutno podotknout, že cena opravdu odpovídá kvalitě, kterou zpěvačka nabízí. Show vyšperkovaná do posledního detailu se projevuje už při vstupu na stadion, kdy je vám předán náramek se slovy: "Taylor vám posílá dáreček." Jedná se o LED náramek, který se bude následně během koncertu měnit podle barev hlavní stage. Celý stadion tak už nesvítí jen v záři telefonů, ale i ve vlastních barvách.

Horlivé čekání na hvězdu večera je vyplněno promítáním záznamů z takzvaných secret sessions. Jedná se o setkání s fanoušky u zpěvačky doma, kde vybraní fandové měli možnost poslechnout si nejnovější desku ještě několik týdnů před jejím oficiálním vydáním. Další snímky ukazují behind the scene z nahrávání desky nebo natáčení hudebních klipů a také třeba její největší "Swifties" fanoušky. Než se Taylor opravdu zjeví, zazní ještě skladba "Bad Reputation" od Joan Jett, která má naznačit, že zpěvačce je úplně jedno, co si kdo o ní myslí a říká.

Pak už konečně přichází onen moment. Taylor, zahalená ve třpytivém plášti, rozduní celý stadion svým elektrickým hitem "Ready For It". Skladba je transformována do drsnější verze, než jaká je na desce. Temná Taylor působí jako připravená postavit se každému ze svých nenávistníků. Dramatické vystoupení pokračuje i další písní "I Did Something Bad". Napětí se stupňuje při každém výstřelu pyrotechniky a šlehajících ohňů nad stadionem. Taylorka se snaží zachovat vážnou tvář, když zpívá o tom, jak každému lže a každého využívá, přitom se však chvílemi šibalsky usmívá do davu, a tak publikum ví, že se jedná jen o pózu, kterou na ni vrhají média.

Velký problém, kterému Taylor čelí, je setlist. Pokud jste globální hvězda a máte katalog plný výtečných skladeb, je poměrně těžké uspokojit každého hladového fanouška. Turné čerpá hlavně z poslední studiovky. Londýn byl dokonce první město, kde zpěvačka odehrála kompletně všechny songy z nového alba. Ke svým starým písním se samozřejmě rovněž vrací, často však pouze ve zkrácené verzi. Bohužel na některé úspěšné kousky zapomíná, jako třeba na "I Know You Were Trouble", "22" nebo "Wildest Dreams". Problém je alespoň částečně vyřešen tím, že během každého koncertu Taylor zahraje na kytaru jednu skladbu, kterou v setlistu pravidelně nemívá. Publikum tak v každém městě, ve kterém hvězda vystoupí, uslyší jednu speciální skladbu. V Londýně to bylo první večer "So It Goes", druhou noc pak výběr padl na song z úplných začátků "Fifteen".

Taylor Swift
© facebook interpreta
Mezi nezapomenutelné momenty patřil okamžik, kdy se výborné předskokanky Camila Cabello a Charli XCX vrátily na pódium a připojily se k Taylor během hitu "Shake It Off". Skvělé byly také přesuny z hlavní stage na další dvě menší, které se nacházel uprostřed stadionu. Jednou se Taylor proběhne přímo mezi diváky a dvakrát se přesune vzduchem - nejprve ve zlaté klícce během skladby "Delicate", podruhé pak při "Bad Blood" v hadí kosti. Když už jsme u těch hadů, těmi se to na turné opravdu hemží. Had se totiž stal symbolem éry "Reputation". Taylor se rozhodla zmocnit nadávek od svých hejtrů (mezi nimi i Kim Kardashian), a tak nejen že plazy umístila všude do merche, který mizí závratnou rychlostí, ale i jako kulisy, které se zjevují v průběhu celé show.

Taylor Swift
© facebook interpreta
Zdá se, že Taylor má úplně vše, co od popové hvězdy očekáváte. Výborný hlas především. Přesto i ona má svoji Achillovu patu, a tou je tanec. Její taneční kreace vypadají někdy ne zcela přirozeně a třeba během "Blank Space" se jeví spíše komicky než sexy. Show je však i tak velmi originální a často velmi nepředvídatelná. Zpěvačka má ve zvyku na své koncerty zvát různé hosty, v minulosti to byli třeba Selena Gomez, Justin Timberlake nebo Alanis Morissette. V Londýně to byl Niall Horan z One Direction - společně si střihli duet jeho skladby "Slow Hands". Šťastlivci, co měli lístek na druhý londýnský večer, si mohli pro změnu zase užít Robbieho Williamse.

Během skladby "New Year's Day" odehrané jen na klavír došlo k dalšímu neočekávanému momentu. Skoro po dobu tří minut stadion jásal tak neúprosně, že Taylor přestala hrát a jen nevěřícně koukala do davu. Chvílemi to dokonce vypadalo, že se rozpláče. Co z toho plyne? I když v posledních letech bylo hodně lidí, kteří stáli proti ní, je stále hodně těch, kteří stojí za ní, podporují ji a její úspěch jí přejí. Úspěch, který i přes svou špatnou reputaci dokázala získat zase zpět.

NÁZORY
  • Cena vstupeniek (Andrej, 01.07.2018 11:34) Reagovat

    Mohli ste do recenzie napisat cenu vstupeniek,ked uz tam spominate ze su astronomicke

  • Krasavice ? To bych neřekla , sympatická ano ... (Anonym, 01.07.2018 14:26) Reagovat

    Krasavice ? To bych neřekla , sympatická ano

  • Královna afektu (KlaudieS, 01.07.2018 15:53) Reagovat

    Afektovanější než ona je jen Zlatoslav Lockhart a ten asi neexistuje.

    • Re: Královna afektu (Dan, 01.07.2018 17:07) Reagovat

      afektovaná..to už jsem od vás párkrát četl... mám otázku: uleví se vám tim vždycky aspoň trošku KlaudieS? doporučuju vám si poslechnout celé album nebo rovnou shlédnout celý Taylořin koncert a svůj názor změníte :)

      • Re: Královna afektu (firestarter, 01.07.2018 19:01) Reagovat

        Hmm... ale na mě působí afektovaně taktéž a ani já nemám potřebu si tímto způsobem ulevovat, je to prostě jen osobní pocit a názor. To, že se to tobě coby jejímu příznivci nelíbí chápu, tak prosím i ty připusť, že milovat jí není povinnost pro všechny. A nemá to nic společného se shlédnutím koncertu či klipu.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nová deska Taylor Swift trvá dvě hodiny a obsahuje jedenatřicet songů (19.04.2024 10:31)
- Nezajímavá Taylor Swift, vysloužilá Lana... Courtney Love si vzala na paškál kolegyně (16.04.2024 18:22)
- Taylor Swift se dostala na seznam dolarových miliardářů magazínu Forbes (16.04.2024 13:41)
- Charli XCX představila dva nové singly i tracklist desky "Brat" (04.04.2024 10:54)
- Video: Nepovedený pokus o novou hudební tvář. Camila Cabello si v "I LUV IT" hraje na zlobivou holku (31.03.2024 17:00)
- Video: Justin Timberlake a The Tennessee Kids svůj Tiny Desk Concert naplnili energií a radostí z hudby (29.03.2024 19:58)
- Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí (27.03.2024 08:30)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu (18.03.2024 19:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Themroc Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu