shop.musicserver.cz
Koněšínský Vendelín, Autocamp Borovinka, 22. - 23.6.2018

Koněšínský Vendelín absolvoval nerovný souboj s počasím se ctí

Vydáno: 26.06.2018 10:56 v sekci Naživo - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Druhý ročník festivalu Koněšínský Vendelín měl hlavní poslání navázat tam, kde loni skončil, a ještě se pokusit zkvalitnit už tak dobrou úroveň celého podniku. Znovu se dostalo na notorické i začínající tváře české folkové a country hudby, které přišly pobavit zdejší slušně zaplněný Autocamp Borovinky.

Live: Koněšínský Vendelín

místo: Autocamp Borovinka
vystoupili: Ivo Jahelka, Věra Martinová, Nezmaři, Kamelot, Sabina Uxová a další
datum: 22.-23. června 2018

Když chcete podle předpovědi počasí odhadnout, jak bude za týden, je skoro jisté, že nikdy ne tak, jak hlásí předpověď. Proto když už týden před festivalem byl hlášen prudký zlom teplot přesně na dny jeho konání, dalo se to brát na lehkou váhu. Čím víc se však akce blížila, teploty v předpovědi stále klesaly, až se zastavily na denních šestnácti stupních a nočních devíti.

To je pro takovýto typ festivalu rána do vazu. Pódium zasazené na okraj lesa, typ koncertů vhodný na sezení a klidné podupávání si do rytmu. Naštěstí je tu i druhý aspekt, kterému nahrává právě typ a atmosféra festivalu - možnost udělat si maximální pohodlí, donést si vlastní sedačku, deky, popřípadě spacák - a velká jistota pro pořadatele, že diváci jim tuto vstřícnost vrátí svým chováním jak k nim, tak jeden ke druhému navzájem. Štěstím v neštěstí byl fakt, že alespoň pršelo minimálně. Vystoupení výrazněji poznamenané deštěm se týkalo jen zpívajícího právníka Iva Jahelky.

Už před ním akci oficiálně otevřela mladá a nadějná Sabina Uxová, která má na svém kontě několik festivalových cen v dětských kategoriích, a i když ještě není dostatečně vyzpívaná, potenciál zcela jistě má. To Ivo Jahelka je již nefalšovanou osobností mezi českými písničkáři. Především tematika jeho skladeb, kdy čerpá příběhy z právnického prostředí, je naprosto ojedinělá a dokáže pobavit, i když konkrétní případy nejsou veřejně známé. Až na malé výjimky typu skladby o Radovanu Krejčířovi a jeho legendárním útěku z vlastní vily na Seychely.

V legračnějším tónu pokračovala i královéhradecká Lokálka, která si po svém předělala notorické country hity typu "Zlatých střevíčků" nebo "Blues folsomské věznice" a má i své vlastní songy. Největší očekávání však první den festivalu vzbudila nestárnoucí Věra Martinová. Ona, snad ještě společně s Lenkou Filipovou, patří k nejznámějším českým ženám s kytarou. S novou mladou kapelou chytila její kariéra nový svěží vítr a už dvě nové skladby ("Přistávám" zahrála naživo i zde) na supraphonské Zlaté kolekci "Jako dřív" napovídají, že Martinová má pořád co říct.

Michal Tučný revival
© Vít Bláha
V nové sestavě kapely Věry Martinové patří k nejzářivějším klenotům houslistka, sboristka a mimo jiné i členka stále známějšího uskupení Vesna Bára Šůstková, ale ani ostatní nebyli do počtu a z pódia sršela energie na všechny strany. Navíc hlas Martinové je jistota na entou a množství hitů a písní, které nazpívala za bezmála čtyři desítky let na scéně, jistotou, že se publikum nebude nudit. Proto je malinko škoda, že stopáž jejího vystoupení na Vendelínovi byla oproti jiným jen hodinová. Ale dobrého pomálu.

Program prvního dne uzavřel Michal Tučný - respektive údajně jeho nejlepší revival z Plzně. Slůvko údajně by pisatel ale mohl po zhlédnutí jeho předpůlnočního vystoupení v už poměrně veliké zimě klidně smazat. Styling zpěváka i zvuk celého ansámblu je totiž doopravdy poměrně věrnou, a tím pádem i dost dobrou kopií originálu. Revival nesázel jen na hity, kterých má Tučný z celé své kariéry nespočet, ale i na méně známé skladby. Přesto byl ve své podstatě jediným ansámblem, který donutil lidi v hojném počtu vstát ze svých sedaček a jít do kotle bavit se a tančit.

Druhý den začal program už krátce po poledni Tony Joch. Muž, který vydal své první velmi povedené EP "La Dolce Vita" koncem roku 2015, však zahrál nakonec jenom půl hodiny. Jsou dvě věci, kterým člověk zatím poručit nedokáže. Počasí a zdraví. A bohužel zrovna to druhé nyní trápí Jochovu skupinu, proto přijela na festival v dost improvizovaném složení, kde nechyběl třeba Karel Macálka, ale příliš málo času na nacvičení skladeb způsobilo, že vystoupení bylo takhle krátké. Přitom však hodně dobré - sledovat a poslouchat technické finesy protřelého baskytaristy Pavla Tichého bylo svým způsobem k nezaplacení. Snad jejich vystoupení za měsíc na Prázdninách v Telči proběhne už v lepším zdravotním rozpoložení.

Věra Martinová
© Vít Bláha
Další část koněšínského sobotního odpoledne patřila hlavně ženám. 4 zdi a především Báry a Takhle je neznáte se o jejich výkony vyloženě opírají. 4 zdi hrají především zvukově náročnější folk, Báry se opírají o převzaté skladby z repertoáru Alison Krauss, Claire Lynch a jiných. Název formace Tak je neznáte nikomu asi moc neřekne. Když se však zmíní jména Marcela Voborská a Helena Maršálková, posluchači folku musí mít jasno - ano, to je Pacifik. A amfiteátrem se začaly rozléhat tóny písní "Láska džínová", "To už dávno nejsem já" a jiných známých i méně známých kousků.

Nezmaři jsou kapelou ve folkových kruzích neopomenutelnou a skladbu "Bodláky" musí znát i ten, který jejich tvorbu neposlouchá (včetně pisatele). Skvěle připravili půdu pod nohy hlavní hvězdě a doživotnímu účastníkovi festivalu Kamelotu.

Jejich frontman Roman Horký byl tentokrát v naprosté hlasové pohodě a kapela během hodiny a půl předvedla, proč se dostala tam, kde je. Silné písně, skvělé texty, neskutečné charisma zpěváka, skladatele a kytaristy Romana Horkého a hity, které se neohrají. Nejenže formace hned čtyřikrát přidávala, ale během vystoupení stihla i pokřtít zbrusu nové koncertní DVD z Mahenova divadla v Brně, kde odehrála letos v lednu svůj výroční koncert (na musicserveru v dohledné době nebude chybět jeho recenze).

Stylová tečka za druhým ročníkem festivalu, jehož budoucnost je sice nejasná, ale ukázalo se, že i když počasí nehraje spolu s pořadateli, fanoušci folku jsou otužilí a nenechají je v bryndě. Stejně jako minule se tu seznamovali lidé neznámí, nikdo se na nikoho nemračil a vše klapalo jako na drátkách. Autocamp Borovinka se stále rozrůstá a kvete, asfaltová cesta už vede až přímo k němu a ani pořadatelé festivalu neusnuli na vavřínech. Naopak připravili nově i velkoplošnou videoprojekci, zrušili nesmyslné atrakce a ponechali pouze ty, které mají nějakou spjatost s krajem, fanoušky či muzikou, která byla po oba dva dny produkována. Na post moderátora dosadili Martina Mamuta Mutla a ten nejpálivější místo loňské organizace zvládl velice slušně. Nezbývá než si jen přát, aby za rok platilo do třetice všeho dobrého.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Zemřel Daniel Vali z Maxim Turbulenc. Bylo mu pouhých 53 let
Zemřel Daniel Vali z Maxim Turbulenc. Bylo mu pouhých 53 let Velmi smutnou zprávu dnes musela na sociálních sítích sdělit kapela Maxim Turbulenc. V pouhých třiapadesáti letech totiž v noci zemřel Daniel Vali, zpěvák a asi nejznámější tvář tohoto seskupení. Podle informací CNN Prima News... čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 17:00 v sekci Novinky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Hudba v tisku: "Pětadvacet na pamětnou" dotazníkem nahlíží do duší výrazné písničkářské generace (30.12.2023 14:00)
- Nové desky 47/2023 - od Take That přes Nikol Bókovou po Guided By Voices (29.11.2023 19:00)
- Naživo: Velký pátek se v MeetFactory proměnil v oslavu melodického metalu (09.04.2023 18:21)
- Fotogalerie: Kamelot přivezli do Prahy nové album (08.04.2023 10:34)
- Nové desky 11/2023 - od U2 přes All Time Low po Kamelot (22.03.2023 20:00)
- Recenze: Kamelot se na "The Awakening" poohlížejí po minulosti (20.03.2023 00:00)
- Americká powermetalová skvadra Kamelot představí novinku "The Awakening" i Praze (17.03.2023 15:24)
- Video: Kamelot silným klipem "Svatojánský dar" připomíná temné období druhé světové války (21.11.2022 08:36)
- Nové desky 22/2022 - od Angel Olsen přes Post Malonea po Drive-By Truckers (08.06.2022 13:00)
- Video: Déma v novém klipu vzdává hold malíři Bohumilu Konečnému (06.10.2021 17:56)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Liam Gallagher Lady Gaga Linkin Park Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu