Gottovu jinak solidní desku coververzí "Ta pravá" zabíjí unylá produkce

23.06.2018 13:36 - Milan Menčík | foto: Karel Gott Agency

Karlu Gottovi v poslední době kladlo překážky hlavně jeho zdraví. Nyní je, zdá se, definitivně zpět. Potvrdila to nedávno vyprodaná O2 arena a nyní i novinkové album s titulní písní Marka Ztraceného "Ta pravá". Na zbytku desky vsadil pak Gott na coververze. S jakým výsledkem?
6/10

Karel Gott - Ta pravá

Skladby: Bez tebe mám v duši splín (Love Really Hurts Without You), Jsi v srdci mém (You'll Be In My Heart), Nedáš mi spát (Unchain My Heart), Ta dáma ví své (Lady In Red), Na sedm strun budu hrát (Can't Take My Eyes Off You), Možná zítřky nepřijdou (If Tomorrow Never Comes), Zpívat dívce, kterou mám rád (Somethin' 'Bout You Baby I Like), Sám Bůh ví jen (Somewhere Out There), Hvězda má tě vést (Weil die Hoffnung nie vergeht), Závrať (Hot Stuff), Chci tě líbat (When I Need You), Ta pravá
Vydáno: 08.06.2018
Celkový čas: 45:00
Vydavatel: Supraphon
V životě člověka nezlomí nic tak jako jeho psychika. Pokud má ale silné zázemí a touhu žít, dokáže překonat i sebevětší nástrahy a strasti. Nejinak je na tom Karel Gott. S manželkou Ivanou a dcerami Charlottou a Nelly vytvořil po roce 2000 fungující rodinu, která mu dodává nezbytnou podporu, a jeho touha a chuť zpívat a dělat lidem okolo radost je tak s přibývajícím věkem stále větší a větší.

Zástupy jeho fanoušků navíc neřídnou, a proto má Supraphon prakticky každý rok důvod dělat jim radost ať už nějakou kompilací ("40 Zlatých slavíků"), reedicí ("Vánoce ve zlaté Praze"), výpravným boxem (5 CD "Duety"), řadovým albem s původními písněmi ("S pomocí přátel") nebo coververzemi zahraničních hitů ("Láska je nádhera", "Dotek lásky").

Předlohu z posledních dvou jmenovaných samplerů použil i na novinkovém disku "Ta pravá". Jak už je zmíněno v perexu, titulní skladbu mu na míru napsal Marek Ztracený, zbylých jedenáct si pečlivě vybral Mistr sám. Zde je zapotřebí zdůraznit, že Gott má domácí i zahraniční scénu populární hudby zmapovanou jako málokdo a své leckdy až encyklopedické znalosti využívá v obsáhlém bookletu při vysvětlování, proč si vybral právě tyhle písně. Precizně zná genezi vzniku každé skladby, má přehled o autorech a ví, které skladby jeho naturelu, hlasovému fondu a rozsahu budou nejvíc slušet.

Nebojí se sáhnout hluboko do historie a vybrat i aktuální hity. Pro tentokrát si vybral v katalogu skladeb Chrise De Burgha, Toma Jonese, Donny Summer a dalších. Nebál se ani disneyovek a song "Sám Bůh ví jen", který pojal jako duet se svou dlouholetou sboristkou a jednou z nejméně doceněných zpěvaček u nás Dashou, je jedním z vrcholů desky. Nutno říci, že ohledně výběru jednotlivých písní se Gott trefil takřka ideálně. I poměr pomalých skladeb a tanečnějších vypalovaček je uspokojivý.

Jenže zásadním problémem je produkce desky. Tu si opět vzalo pod patronát duo ORM a ze spousty skladeb dokázalo vysát jejího ducha a zabít živost až přílišnou sterilností a uhlazeností. Když se ve "Zpívat dívce, kterou mám rád" najednou objeví víc živých nástrojů, je to jako příjemný vánek v dusném dni. Proto je celkový dojem rozpačitější, než by musel být. Gottův hlas na nahrávce zní velice slušně, produkci však chybí život a alespoň kapka syrovosti. Dá se však očekávat, že pokud se Mistrovo zdraví ustálí, určitě to není jeho poslední cesta do nahrávacího studia.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY