shop.musicserver.cz

Trochu moc motýlků...

Vydáno: 15.01.2003 05:00 v sekci Recenze - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Mariah Carey se po propadáku alba i filmu "Glitter" a vyhození od EMI pomalu zvedá ze dna. Svoji novinku "Charmbracelet" postavila na dvou kvalitách, které ji přiznají i její nejzapřísahlejší odpůrci - na svém poprsí a hlase. Ale bohužel to nějak nestačí.

5/10

Mariah Carey - Charmbracelet

Celkový čas: 64:36

Skladby: Through The Rain, Boy (I Need You) ft. CamRon, The One, Yours, You Got Me ft. Jay Z and Freeway, I Only Wanted, Clown, My Saving Grace, You Had Your Chance, Lullaby, Irresistible, Subtle Invitation, Bringin‘ On The Heartbreak, Sunflowers For Alfred Roy, Through The Rain (Remix ft. Kelly Price and Joe)

Vydavatel: Universal

Mariah Carey rozhodně neprožívá nejšťastnější období své kariéry. Nejprodávanější zpěvačka devadesátých let musela spolknout hořkou pilulku v podobě absolutního propadáku filmu i alba "Glitter", po kterém následovalo dokonce vyhození z nahrávací společnosti, když ji decentně vyplatili ze smlouvy. Carey si musela zvyknout na nové podmínky, podepsala řekněme skromnější smlouvu s firmou Island, který speciálně pro ni vytvořil sublabel MonarC a pustila se do natáčení nové desky. Sotva ustal posměch na album "Glitter", mohli se kritikové pustit do její novinky "Charmbracelet".

A Carey to svým případným kritikům rozhodně nijak neztěžuje. Už samotný obal desky s jejím thymolínovým úspěvem a motýlkem je neuvěřitelně kýčovitý, uvnitř pak ještě přilévá do ohně fotografiemi, na kterých hraje hlavní roli její poprsí. No dobrá, ujišťuje nás, že po zlých letech je alespoň něco pořád na svém místě. Rychlé odsouzení si ale nechejte na Michala Davida, "Charmbracelet" totiž zase tak špatná deska není. Tedy přesněji - je lepší než "Glitter", ale na její desky z poloviny 90. let nemá. Carey na novince pokračuje ve snaze přiblížit se současné podobě R&B, která popovou přítažlivost kombinuje s hiphopovým pouličním feelingem. Byl to právě tento pohyb na černé hudební scéně, který popovým matadorům na začátku nového desetiletí málem srazil vaz, Mariah ale ví, že jiné cesty není.

Carey na "Charmbracelet" vcelku šikovně střídá pomalé balady starého střihu a skladby postavené na vyraznější rytmice (v kurzu současného R&B). Prvně jmenované jsou už tradičně přeslazené kusy postavená na pompézních melodiích. Problém je, že pompa málokdy funguje, a to platí hlavně v druhé polovině desky, kde se nashromáždily písně, které si Mariah psala a (bohužel) produkovala sama. Tady se objeví její největší slabina a další důvod, proč po "Butterfly" následoval neodvratný pád. Mariah moc dobře ví, že má nádherný hlas, a tak se na něm snaží za každou stavu stavět. Bohužel neví kde přestat a pouští se do nesmyslných hlasových ekvilibristik, jako je přeskakování mezi oktávami a vršení harmonií. Popová deska není demonstrace hlasových dovedností a už vůbec ne opera. Mariah patrně trpí nějakým zvláštním druhem megalomanské sebeobsese, v písních jako "My Saving Grace" se ke zpívající Carey přidává ještě celý sbor dalších Carey v backvokálech a do toho ještě přidává svoje speciality jako ječení, pištění nebo exaltované výkřiky. Nestačí, že Carey to s hlasem opravdu přehání, ještě nutí zvukaře, aby ji několikanásobně množili a hlavní vokál ještě překrývali nejméně třemi čtyřmi vedlejšími. Některé písně jsou ekvivalentem kytarových onanií, které předvádí hardrockoví kytaristé na svých sólových albech.

Skladby s výraznějším beatem jsou snesitelnější, protože nedovolí přílišné hlasové exhibice. R&B balada "Boy" s hostujícím rapperem Cam‘Ron-em vůbec není špatná, "The One" pro ni napsal Jermaine Dupri a Mariah v ní zpívá jako Brandy nebo Ashanti (já vím, že je to vlastně naopak...). Pod "Yours" jsou podepsání klasikové R&B Jam & Lewis a v Americe by to mohl být hit pro stanice urban music. V "You Got Me" se mihne top MC současnosti Jay Z, aby rozříznul přeslazenou atmosféru, ale jeho účast je opravdu jen symbolická a v dalším refrénu se to všechno zase vrátí zpátky do starých kolejí. Hiphopová diva se z Mariah nikdy nestane - na to je příliš výrazná, aby se dělila o místo s rapperem - ale pokud se dokáže udržet na uzdě, mohla by jít cestou moderní R&B (jak ostatně už naznačila na "Loverboy"). Její nevýhoda je to, že mezi černošskými zpěvačkami (sama má afroamerický původ jen z jedné čtvrtiny) to bude mít velmi těžké. Whitney Houston je na své nové desce o třídu dále, o Ashanti nebo Beyonce Knowles raději pomlčím. Ke kreditu ji moc nepřidají ani texty, kde se to jen hemží motýlkama a duhami. Jejich literární hodnota se dá přirovnat k básním, které si do deníčku píše dvanáctiletá školačka.

Nesporným vrcholem desky je "Bringing On The Heartbreak", což je coververze dvacet let starého hitu Def Leppard. Po několika minutách utopených v sladkých harmoniích totiž konečně přijde nějaká silná melodie. Pompézní metal a pompézní pop k sobě měli vždy hodně blízko, jen škoda, že Carey nepozvala do studia Def Leppard samotné a jejich kytary nahradila španělkami (a samozřejmě smyčci a trumpetami). Tato píseň je vlastně svým způsobem dokonalý hudební kýč, dovršení všeho, k čemu Mariah vždy směřovala. Zapomeňte na to, že chtěla kdy být "pro ulice", k ní sedí nejlépe cinkání, zpívající ptáčci a neskutečně přehnané aranže.

Aby nedošlo k nějaké mýlce, "Charmbracelet" je pořád o třídu lepší album než nějaké umělohmotné hvězdy z hudebních továren. V porovnání s její kolegyní ze samotného popového nebe předchozích let, Whitney Houston, ale Mariah Carey spíše tápe. "Charmbracelet" rozhodně není její návrat na vrchol (jak tvrdí někteří), ale také to není deska, která ji nadobro pohřbí (jak tvrdí jiní). Je to prostě jen další její deska. Což je mimochodem asi to nejhorší, co ji mohlo potkat.

NÁZORY
  • Mariah (Karel, 15.01.2003 07:45) Reagovat

    Zdá se,že autor článku Mariah fakt moc nemiluje...celý článek desku hodnotí jako skoropropadák, až na poslední odstavec,kdy ji zase začne hodnotit jako celkem ne špatnou.Taky zajímavý...
    Mně její nová deska připadá horší než Glitter a to jsem fanoušek...Naopak právě druhá polovina desky je pro mě zajímavější.Tam jsou právě songy,které by mohly vyjít jako singl.
    Psát recenze je asi pro někoho těžké,jen těch amerických jmen,producentů,spoluzpěváků a raperů a pak přečíst booklet a dát vše dohromady do článku...Taky nevím,proč ji pořád spojuješ s Whitney,že spolu natočily duet? Je to o Mařeně, Houston vydala lepší desku,to jo,ale co se týče vydaného pilotního singlu,tak Whitney propadla v Americe úplně a Mařka je v hitparádě už dlouhou dobu do 20.místa a v Evropě? Whitney se mihla kolem 50.místa akorát v Německu a Mariah je v evropské hitparádě celkem vysoko...(po dlouhé době)
    Mějte se všichni pěkně a čtenáři nevěřte všemu,co se kde píše,hlavně od přemoudřelých a věcí znalých autorů recenzí.

  • Recenze (M., 24.01.2003 12:44) Reagovat

    Souhlasím, je to věc názoru a vkusu. Kdykoliv jsem si v posledních cca 8 letech přečetl recenzi nového alba Mariah od pana Vlasáka v MFDNES, bylo to úplně o ničem a většina lidí by hned po jejím přečtení album zahodila. Já si ho těď půjdu naopak pustit. Hodnocení hudby je věc čistě a maximálně subjektivní.

  • CHARMBRACELET-RECENZE (Adam Ptáček, 25.11.2003 15:10) Reagovat

    Vůbec bych nekritizoval ty její motýlky
    a obal CD a už vůbec ne hudbu co je vní
    Ona si svou image postavila na duze ,motýlkách a romantice. Co se týče obalu tak se mi nezdá tak moc kýčovitý,protože když vidím ostatní zpěváky a jejich obaly cédéček tak jsou bud nezajímavá nebo takzvaně na tom se nedá nic zkazit, zkrátka bez nápadu!Písně a texty jsou velice dobré a vůbec se mi nezdají být jak od 12-ti leté školačky.Jsou smutné,příjemné na poslech a velice romantické.Texty mají alespon hlavu a patu narozdíl od jiných zpěvaček .Toto album je velmi osobní a jako každé jiné má nějákou myšlenku a něco čím se liší od těch ostatních.Byl jsem na jejím koncertě v Berlíně a tak úžasný zážitek jsem si z ničeho jiného neodnesl! Krása!Proto nechápu proč jí všichni pomlouvají, kritizují a špiní!Divím se,že je ještě pořád psychicky v pořádku.Já už bych asi vysel na hrušce! A protože jsem ji poznal skutečně takovou jaká je tak mohu s potěšením říct ,že je to neuvěřitelně hodný a talentovaný člověk a tak moc ,jako nikdo jiný.

  • MC pro Adama... (Martin, 25.01.2004 13:48) Reagovat

    Můžete mi prosím napsat něco víc o koncertě v Berlíně?
    Děkuji
    Martin

  • zlato v hrdle (Petr L., 19.11.2004 16:18) Reagovat

    Zlato v hrdle jí zůstane napořád, ikdyž neví jakým směrem se dát, snad nás brzy skvěle překvapí.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Remix "yes, and?" od Ariany Grande s Mariah Carey někdo spíchl ultrahorkou jehlou (16.02.2024 17:15)
- Video: Mariah Carey na cenách Billboardu zazpívala "All I Want For Christmas Is You" (29.11.2023 10:19)
- Mariah Carey nám zpříjemní Vánoce novým svátečním singlem a televizní show (05.11.2021 09:13)
- Publicistika: Ultimátní přehled zahraničních vánočních a zimních písní roku 2020 (23.12.2020 12:25)
- Hit "All I Want For Christmas Is You" Mariah Carey po šestadvaceti letech konečně dobyl britský žebříček (15.12.2020 16:16)
- Video: "Oh Santa!" v podání Mariah, Ariany a Jennifer je přehlídkou napěchovaných dekoltů a vysokých tónů (13.12.2020 17:25)
- Mariah Carey chystá vánoční album a televizní show. Do studia přijdou Ariana Grande nebo Snoop Dogg (21.11.2020 15:39)
- Mariah Carey sdílela obrázek s tajemnými iniciálami. Bude to vánoční song s Arianou Grande a Jennifer Hudson, hádají fanoušci (11.10.2020 17:09)
- Nové desky 39/2020 - od Bon Jovi přes The Jaded Hearts Club po Queen s Adamem Lambertem (06.10.2020 12:30)
- Mariah Carey dobyla jako první americkou singlovou jedničku ve čtyřech dekádách (06.01.2020 15:23)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu