shop.musicserver.cz
We Are Scientists, Futurum Music Bar, Praha, 24.5.2018

Nedocenění We Are Scientist v Praze připomněli své kvality

Vydáno: 26.05.2018 23:22 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Čestmír Jíra / Musicserver.cz

Původem kalifornské, ale v New Yorku dlouhodobě usazené duo vydalo na konci dubna novou desku, která dostala název "Megaplex". A jak je jejich dobrým zvykem, na svém pražském koncertě pánové nenabízeli jen kousky z ní, ale také rozdávali dobrou náladu a vtipkovali na všechny strany.

Live: We Are Scientists

místo: Futurum Music Bar, Praha
datum: 24. května 2018
support: Euphonix
setlist: Your Light Has Changed, The Great Escape, Buckle, I Don't Bite, Now Or Never, Chick Lit, It's A Hit, Too Late, This Scene Is Dead, In My Head, Make It Easy, One In, One Out, After Hours, No Wait At Five Leaves, Rules Don't Stop, Nobody Move, Nobody Get Hurt, Dumb Luck, Nice Guys, Textbook
Fotogalerie

We Are Scientists, Futurum, Praha, 24.5.2018
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Časový harmonogram večera sice nebyl sestaven nejšťastněji, protože se končilo až kolem půl dvanácté, což v pracovním týdnu potěší málokoho, to je ale asi tak to jediné, co lze organizátorům vyčítat.

Už domácí předkapela Euphonix totiž mile překvapila. Úvodní nedůvěru a skepsi se jim po pár písních a znatelném vylepšení nazvučení podařilo velmi rychle rozprášit, a člověk si až říkal, jak je možné, že tak slibná kapela od loňského Rock For People neodehrála jediný koncert. Jestli totiž někomu nestačí Lake Malawi a No Distance Paradise, díky Euphonix má do svého indie rockového playlistu zase další příspěvek. Písně to byly v zásadě jednoduché, přímočaré a frontman je podával téměř staticky, s přibývajícími minutami z nich ale začaly lézt chytlavé nápěvy, dravé kytarové riffy a optimistický nádech. Půlhodinka utekla jako nic.

We Are Scientists, Futurum, Praha, 24.5.2018
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Podobné charakteristiky by ale seděly i k hlavním hvězdám. A dodat můžeme i pokoru, ochotu k focení se s fanoušky před i po koncertě nebo fakt, že jim vůbec nedělá problém dohrát koncert uprostřed publika, hodit s mikrofonem na zem a zamířit si to rovnou ke stánku s merchem a rovnou ho začít prodávat. To už sice trochu předbíháme, hlavní ale je, že je na We Are Scientists hodně vidět, jak strašně nedoceněná kapela to je.

Považte sami - ve dvou a s občasnými příchody a odchody v sestavě hrají už od roku 1999, vydali sedm vesměs lehce nadprůměrných indie rockových alb a místo hal zůstali v klubech. Navíc se oproti jejich poslednímu pražskému koncertu v Lucerna Music Baru přešlo do menšího Futurum Music Baru. Při té energii, kterou do svého hraní dávají, je posluchači až líto, že se jim vlastně nikdy nepodařilo pořádně prorazit.

We Are Scientists, Futurum, Praha, 24.5.2018
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Navzdory své pro někoho možná nelichotivé nálepce dělníků rock'n'rollu ale návrat do Prahy nebyl žádným krasosmutněním. Naopak. Pokud jste byli nedávno na koncertě Franz Ferdinand ve Foru Karlín, jistě jste si všimli, jak publikum ožilo pokaždé, když Alex Kapranos vytáhl nějakou starou kytarovou pecku a rozčísl jí tu synťákovou hlušinu z poslední desky. Tak přesně takové nadšení bylo na koncertě We Are Scientists téměř neustále.

Šedovlasý frontman totiž svého Fendera nedával z ruky a od úvodního "Your Light Has Changed" drtil někdy až syrovým, garážově zabarveným indie rockem slušně zaplněný klub, který mu skákal do rytmu bez nutnosti pobízení. Bylo u toho krásně vidět, že i když nejste vyloženě skalní, má dvojice, doplněná o koncertního bubeníka, podobně jako třeba Jimmy Eat World schopnost napsat tolik zapamatovatelných refrénů, že si s nimi zazpíváte každou druhou písničku.

We Are Scientists, Futurum, Praha, 24.5.2018
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Speciální zmínku si zaslouží například "Buckle" z minulé řadovky "Helter Seltzer", která měla takovou sílu, že to málem rvalo hlavy, rovněž silná "Too Late", na níž bez možnosti potlesku rovnou navázala "This Scene Is Dead", nebo naopak "Make It Easy", která jakožto balada sloužila jako jedna z mála možností, kdy se fanoušci mohli alespoň nadechnout.

Jinak ale bylo v zásadě jedno, která z dvaceti písniček hraje. Staré hity nebo ukázky z novinky "Megaplex", všechno to fungovalo. Snad až na nový singl "One In, One Out", u nějž muzikanti do úvodní části zapomněli nastoupit včas podobně jako nedávno Jakub Pružinský v SuperStar do Passengerovy "Let Her Go". To je ale taková drobnost, že si toho všiml málokdo.

We Are Scientists, Futurum, Praha, 24.5.2018
© Čestmír Jíra / Musicserver.cz
Příjemný kytarový večer, který místy sklouzával do stand-up comedy, jejíž vtipy jsou bohužel nepřenositelné, zakončila skladba "Textbook", v níž se, jak už bylo řečeno, Keith Murray vydal do publika. A zakončil tím vydařený večírek, na němž We Are Scientists ukázali, že by scéna bez dělníků, jako jsou oni, byla o dost chudší.

NÁZORY
  • Suhlas. (Robert Herceg, 30.05.2018 07:53) Reagovat

    Plne suhlasim s nazorom o nedoceneni.
    We Are Scientists patria rozhodne medzi to najlepsie z indies sceny a ich koncerty su jedna velka tancovacka.Videl som ich uz dva krat a stalo to za to.
    Takto to vyzeralo naposledy vo Fuge v Bratislave.
    httpswww.youtube.com/watch?v=Io8DXjGt1t0

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: We Are Scientists byli v Praze prostě normální (09.04.2023 08:46)
- We Are Scientists se už začátkem dubna vrátí do Prahy (31.03.2023 18:39)
- Nové desky 3/2023 - od Måneskin přes Katatonii po Mirai (25.01.2023 14:30)
- Nové desky 40/2021 - od Kryštof přes We Are Scientists po Oh Wonder (13.10.2021 08:00)
- Fotogalerie: We Are Scientists zanechali skvělý dojem a dobrou náladu (25.05.2018 12:32)
- We Are Scientists zahrají v Praze už tento čtvrtek (23.05.2018 21:05)
- Rozhovory: Euphonix - Do Czech Fresh půjdeme naplno, šance jsou vyrovnané (01.07.2017 12:00)
- Wiener schnitzel, neokoukané kapely i konference. To vše opět nabídne Waves Vienna (27.09.2016 11:46)
- Fotogalerie: We Are Scientists rozmetali Lucernu (27.07.2016 16:08)
- We Are Scientists předvedou svou show v Lucerna Music Baru (14.07.2016 12:56)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu