shop.musicserver.cz
Barbora Poláková, Lucerna Music Bar, Praha, 22.4.2017

Barbora Poláková je na pódiu stále hlavně herečkou

Vydáno: 23.04.2018 13:11 v sekci Naživo - Josef Martínek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz

Nálepky zpívající herečka se už Barbora Poláková úspěšně zbavila, na to zpívá na svých dvou albech až příliš chytré písně. Jen škoda že naživo je svou původní profesí stále až příliš zatěžkána. Ukázal to druhý ze tří křtů alba "ZE.MĚ" v pražském Lucerna Music Baru.

Live: Barbora Poláková

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 22. dubna 2018
Fotogalerie

Lehká teatrálnost je repertoáru Barbory Polákové vlastní, postavila na ní i dva své největší hity "Kráva" a "Nafrněná". Jenže čeho je moc, toho je příliš. Zatímco na nové desce "ZE.MĚ" se zdá, že zpěvačka se v tomto ohledu zklidňuje, koncert to bohužel nepotvrzuje.

Barbora Poláková, Lucerna Music Bar, Praha, 22.dubna 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Poláková nastoupila na pódium za zvuku písně "2-8-5", půdu jí připravila zdatná kapela i neméně šikovní vokalisté, na které se mohla v průběhu celého večera spolehnout. A protože její písničky jsou napsány v rámci popu rafinovaně a přitom efektivně, aby jejich interpretace nevyžadovala žádný velký hlas ani rozsah, bez potíží je uzpívala.

O to větší škoda, že její projev je posouval do zbytečně dětinské roviny. Když Bára v každé druhé písni hopsá po pódiu, nasazuje americký úsměv a šije sebou jako poťouchlá školačka, člověku se honí hlavou, zda v ní opravdu tak vřou emoce, nebo si s diváky jen hraje. Její písničky sice v albové podobě obvykle vyznívají vesele a jejich poetika místy hraničí s infantilností, díky skryté pointě se ovšem většinou zhoupnou na tu vkusnější stranu. Není proto nutné je na koncertech degradovat na úroveň dětské besídky.

Barbora Poláková, Lucerna Music Bar, Praha, 22.dubna 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Bohužel v podobně rozjuchaném duchu pojala Poláková i samotný křest desky - respektive křty. Pozvala si totiž hned několik hostů, kteří její album polili šampaňským nebo ho oblažili sprchou konfet. Patřili k nim Marie Štípková, Martha Issová nebo Lukáš Kadeřábek ze Supraphonu. Vyvolávala je přitom pomocí mikrofonu, který jí zkresloval hlas, což mělo být zřejmě humorné, ale vyznívalo to spíš trapně. Album viselo ze stropu Lucerna Music Baru, takže každé jeho přitáhnutí k právě příchozímu (nebo spíš přitančícímu) hostu se jevilo jako číslo z televizní estrády.

Ještěže všechny tyto teatrální prvky alespoň trochu vyvažovaly samotné skladby. V kontextu koncertu výborně zafungovalo "Ego", jehož dramatičnost dobře rozčísla jinak spíše rozvernou náladu večera. Pochvalu si Poláková zaslouží za to, že ač šlo o klubový koncert, neváhala si přizvat i smyčcový soubor a část dětského sboru, aby mohla songy z nové desky přehrát v kompletní podobě.

Barbora Poláková, Lucerna Music Bar, Praha, 22.dubna 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
Písně "Kdyby", "Sami dva" a "Na potom" s doprovodem smyčcového Unique Quartetu patřily k nejhezčím momentům vystoupení. Poláková v nich navíc nasadila serióznější tvář, takže si člověk aspoň na chvíli nepřipadal jako na koncertě Katy Perry pro chudé, ale mohl se hlouběji zaposlouchat do podstaty skladeb. Snad jen do emotivní balady "Sami dva" vnášela až příliš patosu - pro její vyznění vůbec není třeba dramaticky rozhazovat rukama a tvářit se tak utrápeně. Civilní podání by jí naopak slušelo víc.

Dětský sbor vypomohl v aktuálním singlu "Vono", v jehož textu Poláková nakulminovala všechnu slovní vatu. Slůvka "jakoby - vlastně - jakoby - relativně přesně" s ní ochotně zpívali i diváci. Lépe ale účast dětí zafungovala ve skladbě "Těsně před koncem", jedné z nejpovedenějších na novém albu, která zahájila přídavkovou část. Barbora se v ní zamýšlí nad závěrem lidského života i nad tím, co následuje po něm.

Barbora Poláková, Lucerna Music Bar, Praha, 22.dubna 2018
© Tomáš Rozkovec / @musicserver.cz
V přídavcích znovu došlo i na "Vono" a "2-8-5", což nebyl dobrý dramaturgický tah. Zmiňovali to již recenzenti po prvním - sobotním - křtu, ovšem zpěvačka opakovala stejnou chybu i podruhé. Když už nechtěla končit předvídatelně "Nafrněnou", která zazněla již zhruba v polovině koncertu, mohla sáhnout po písních, které během setu ještě neodehrála. Tohle se opravdu nepovedlo.

Nutno ale podotknout, že publiku, ve kterém převažovaly ženy středního věku, to nevadilo. Naopak se zřejmě bavilo dobře, protože se od něj Barbora Poláková dočkala ohlušujícího potlesku. A když se na diváky v závěru snášely konfety, smáli se od ucha k uchu. Možná by ale přece jen příště mohla zpěvačka na vstupenky nechat napsat, že kromě koncertu zahrnuje její vystoupení i divadelní představení.

NÁZORY
  • Ehhmm... (Tony, 23.04.2018 13:18) Reagovat

    Mně se líbí její tvorba moc, ale mezi debutem a druhým albem není rozdíl. Zpěváci se s každou novou deskou pokouší najít svou cestu, jen ona a Leoš Mareš jsou pořád na té stejné cestě.

  • Urážka fanoušků (Jendys , 23.04.2018 14:50) Reagovat

    Toto beru jako urážku všech kdo se koncertu účastnil. Koncert Katy Perry pro chudé? Autor stál asi hodně daleko, když neviděl reakce publika. Byl to velmi zábavný večer a atmosféra byla dokonalá. Když jdu na koncert chci se hlavně bavit a odreagovat a to Bára splnila na víc jak sto procent. Pokud vám vadí přílišná teatrálnost, tak na koncerty tohoto typu nechoďte a nekazte dobrý pocit těm, kteří koncert naplno užili.

  • PEPAN PŘESTŘELIL (Mirek, 23.04.2018 15:37) Reagovat

    "takže si člověk aspoň na chvíli nepřipadal jako na koncertě Katy Perry pro chudé" - tato formulace je hodně mimo. Radím autorovi, aby se podíval na některý z koncertů Katy a pak něco takového tvrdil. Naopak její koncerty jsou právě tím divadlem, o kterém mluví recenzent zde. Jeden hlasový modifikátor z koncertu divadlo nedělá a nemyslím si, že by to mělo být i účelem. A na rozdíl od útrpné faleše Katy člověk pozná, co Poláková zrovna zpívá za písničku.

  • OMG (???, 23.04.2018 17:50) Reagovat

    Proč ji všichni tak vyzdvihujete? Texty má trapný a jednoduchý, nic rafinovaného. Je to prostě herečka, co si hraje na zpěvačku, nic víc. A na živo zpívá hrozně.

  • skvělý koncert!! (Matěj, 23.04.2018 20:14) Reagovat

    Autor se snaží o profesionální posouzení, ale moc mu to nejde, přes zjevné hledání vad přehlíží to nejdůležitější - atmosféru, která dokázala absolutně pohltit sál plný odlišných jedinců na víc než dvě hodiny! Tedy s výjimkou jednoho škarohlída! ;-) za mě - Úžasný zážitek!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Barbora Poláková v klipu "A-E-I-O-U" zachraňuje planetu Zemi (13.11.2023 08:19)
- Rozhovory: Barbora Poláková - Chtěla bych se vyvarovat toho, že bych komukoliv nutila, jak má hudbu chápat (03.11.2023 12:00)
- Video: Barbora Poláková káže "Ramen" - Takže díky, čau a amen... (28.10.2023 18:22)
- Recenze: Barbora Poláková na "ON/OFF" mnoho novinek nenabízí, zatím to však stačí (29.07.2023 09:00)
- Video: Tereza Černochová v prvoplánovém klipu k písni "Pánev" s Barborou Polákovou dokazuje, že láska prochází žaludkem (13.07.2023 08:39)
- Bára Poláková v listopadu vyrazí na turné k albu "ON/OFF" (27.06.2023 14:27)
- Fotogalerie: Bára Poláková v oblacích na střeše univerzity v Olomouci (08.06.2023 17:49)
- Naživo: Bára Poláková zasněně, něžně, křehce i radostně (28.05.2023 13:24)
- Video: Bára Poláková nás ztřeštěným songem "DESE" přenese do devadesátek, na párty a k Vitacitu (20.05.2023 08:25)
- Video: Bára Poláková upozorňuje na to, že "Sousedův trávník" bude vždy zelenější (12.04.2023 16:33)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu