shop.musicserver.cz
Kultovní němé filmy F. W. Murnaua doprovodí v Kině Lucerna živé koncerty špičkových hudebníků

Kultovní němé filmy F. W. Murnaua doprovodí v Kině Lucerna živé koncerty špičkových hudebníků

Vydáno: 14.04.2018 11:07 v sekci Tiskové zprávy - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta
Letos uplyne 130 let od narození filmového režiséra Friedricha Wilhelma Murnaua, jednoho z nejvýznamnějších tvůrců němé éry. Byl představitelem expresionistického filmu počátku dvacátého století a hledal inspirace v okultních vědách a mystických příbězích. Jeho dílo připomene přehlídka čtyř snímků, které patří mezi nejzásadnější v dějinách kinematografie a nejsou běžně na filmovém plátně k vidění. Filmy "Upír Nosferatu", "Fantom", "Faust" a "Poslední štace" bude Kino Lucerna promítat od 3. května 2018 a živě je doprovodí špičkoví čeští i zahraniční hudebníci.

Friedrich Wilhelm Murnau, vlastním jménem Plumpe, se narodil před 130 lety v Německu. Už jako student se začal věnovat herectví a divadelní režii. Práce ho fascinovala natolik, že přijal umělecké jméno a rozhodl se stát režisérem. Čím dál víc očarován možnostmi filmu, natáčel po válce Murnau jeden snímek za druhým. V roce 1922 dal vzniknout filmu "Upír Nosferatu", který ho jednou provždy proslavil po celém světě. Obrátil jím zásady tehdejších expresionistických filmařů vzhůru nohama. Natočil Nosferata v exteriérech a dokázal, že přirozené prostředí je mnohdy magičtější a působivější než uměle vytvořené kulisy. Tento pozoruhodný snímek slavil velké úspěchy a dodnes je zdrojem inspirací pro mnohé filmaře.

Ve stejném roce pak Murnau natočil i další expresionistický film "Fantom" (1922), který byl dlouhou dobu považován za ztracený, avšak po mnoha letech se ho podařilo najít a zrestaurovat. V působivé "Poslední štaci" (1924) vyprávěl Murnau tragický příběh hotelového vrátného a rozvinul své filozofické myšlenky do netušených obzorů. Později filmově zpracoval také starou německou legendu a Goethovo klasické literární dílo "Faust" (1926), kde díky nové kamerové technice vytvořil přelomové obrazové efekty.

Umělecký zážitek z legendárních němých filmů znásobí v Kině Lucerna živé koncerty, které budou promítání doprovázet. Hudební skladatelka a klavíristka Eunice Martins z Berlína zahraje k filmu "Upír Nosferatu", zpívající violoncellistky Tara Fuki doprovodí snímek "Fantom", originální hudební kompozici k filmu "Faust" společně předvedou výjimečná houslistka Iva Bittová s multikulturním kytaristou Marcem Sinanem a k "Poslední štaci" hudbu namíchá originální klarinetové kvarteto Clarinet Factory (na snímku).

Přehlídku němých filmů F. W. Murnaua s živým hudebním doprovodem finančně podpořil Česko-německý fond budoucnosti. Vstupenky od 210 Kč jsou v prodeji v síti Ticketpro a v Kině Lucerna.

3. května 19:30 Kino Lucerna, Praha, Upír Nosferatu (1922) - E. Martins (klavír)

Nejvýznamnější horor v dějinách kinematografie plný okultních významů a mystických narážek. Temný, ponurý a přitom sugestivní a inspirativní. Takový je filmový příběh upírského hraběte Orloka, reprezentující německý expresionismus. Mladý makléř Hutter vyráží na obchodní cestu do Karpat na hrad záhadného hraběte Orloka, aby s ním uzavřel smlouvu o koupi nemovitosti. S příchodem první noci je jasné, že cesta byla pouhou záminkou k ovládnutí nevinné duše. Titulní postavu upíra ztvárnil německý divadelní herec Max Schreck, jehož upírská vizáž záměrně připomínala krysu, nositelku moru.

O živý hudební doprovod k filmu se postará hudební skladatelka Eunice Martins, která je rezidentní klavíristkou Institute For Film And Videoart / Cinema Arsenal v Berlíně a vystupuje na mezinárodních festivalech po celém světě. Věnuje se doprovázení němých filmů, pro které je podle ní nejdůležitější bezmezný obdiv k nim. Ten je ještě více rozzáří a přenese je do dnešní doby při respektování umělecké integrity jejich původních tvůrců.

6. května 19:30 Kino Lucerna, Praha, Fantom (1922) - Tara Fuki

Romantické drama příkladného úředníka a snad i talentovaného básníka Lorenze Luboty. Jednoho dne mu do mysli vstoupí fantom v podobě krásné dívky z bohaté rodiny. Zamiluje se a jeho posedlost ho svede na scestí. Omámený představami o životě s krásnou ženou se Lorenz vydává na cestu plnou chamtivosti a lží. Podobně jako ve filmu "Upír Nosferatu" i zde využívá Murnau expresionistických prostředků k vyjádření narušeného psychického stavu hlavního hrdiny. Ač byl natočen na začátku režisérovy obdivuhodné kariéry, obsahuje "Fantom" řadu inovativních a progresivních filmařských prostředků. Na svou dobu velmi přesvědčivě pomocí pohybu kamery zobrazuje stav čím dál většího poblouznění a šílenství, do něhož hlavní hrdina propadá.

Film "Fantom živě" doprovodí duo zpívajících violoncellistek Tara Fuki (A. Konstankiewiczová a D. Barová). Jejich hudba je svébytná, křehce dynamická a výrazově nesmírně bohatá, obohacená o otisky různých hudebních stylů s příchutí dálek. Nechávají se inspirovat poetikou nocí a snů, které jako extrakt podvědomí považují za pravdivější než to, co se odehrává ve dne. Ke svým hudebním improvizacím zpívají česky, polsky a francouzsky. Za svou hudbu obdržely Ceny Anděl za roky 2001 a 2007.

20. května 19:30 Kino Lucerna, Praha, Faust (1926) - Iva Bittová & Marc Sinan

Jedno z vrcholných děl německého expresionismu a světového filmu vůbec vychází ze staré německé legendy. Murnau snímek vystavěl jako velkolepý střet mezi dobrem a zlem, věčností a pomíjivostí, světlem a tmou. Využívá světlo coby mystickou substanci a příběh Fausta doplňuje vizuálními efekty, triky a sugestivními kontrastními kompozicemi. Ve spojení s tzv. odpoutanou kamerou, tedy technikou kamerových jízd, švenků, náklonů kamery a dalších zajímavých obrazových efektů, ve své době film působil jako zjevení. Proslavenou sekvencí filmu je ta, v níž se obří okřídlená figura Mefista vznáší nad městem a rozsévá semena moru.

Promítání doplní originální hudební kompozice v podání Ivy Bittové a Marca Sinana. Tvorbu fenomenální houslistky a zpěvačky charakterizuje jak její obrovské hudební a interpretační nadání, tak vyhraněná osobnost. Koncertovala už v mnoha slavných koncertních sálech - Carnegie Hall v New Yorku, Radio FM Hall v Tokiu, Le Cigale v Paříži, Wigmore Hall v Londýně. Společně s Ivou Bittovou vystoupí německý kytarista a skladatel Marc Sinan. Muzikant německo-turecko-arménského původu rovněž vystupoval od raného mládí v koncertních sálech po celém světě. Jako sólista hrál s orchestry, jako jsou Royal Philharmonic Orchestra, Dresdner Sinfoniker nebo Georgischen Kammerorchester. Jeho hudební multikulturní projekty Fasil a Hasretim byly vydány pod značkou ECM Records a za propojování kultur získal cenu UNESCO.

27. května 19:30, Kino Lucerna, Praha, Poslední štace (1924) - Clarinet Factory

Jedinečná psychologická studie tragédie stárnoucího hotelového portýra, který už dlouhá léta stojí před vchodem do hotelu, přivolává fiakry a nosí kufry. Oblečen v bohatě zdobené livreji je ozdobou svého pracoviště i nuzného nájemního domu, kde si jej každý váží, protože je symbolem velkého světa. Přijde ale den, kdy už není schopen unést kufry přijíždějících hostů, a tak je ředitelem hotelu přesunut do prádelny.

Film detailně zkoumá životní krizi člověka, který je sesazen z vážené pozice a jeho postupný společenský pád je vyobrazen oslnivým hereckým výkonem i na svou dobu přelomovými kamerovými efekty. Netradiční klarinetové kvarteto Clarinet Factory hraje ve složení tři klarinety a jeden basklarinet a mixuje jazz s moderní elektronikou. Nebojí se experimentovat a propojovat žánry. K tomu přidává zajímavé hudební hosty a chuť komunikovat s posluchači. Koncerty zpestřují improvizace tvořené v daném okamžiku. Výsledkem je svobodný žánr, který se dá popsat jako hudba bez hranic. Mezinárodně ceněný ansámbl spolupracoval s Bobbym McFerrinem, Lenkou Dusilovou, Tata Bojs, Blue Effectem a dalšími, komponoval hudbu pro film i balet, účastní se českých i mezinárodních festivalů a hudebních soutěží.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Osobitě invenční Clarinet Factory představují desku "Towers". Vyjde i na vinylu (15.04.2024 10:32)
- Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
- Clarinet Factory píší s novou deskou další kapitolu své sonické cesty (14.02.2024 14:15)
- Recenze: Be4eight na albu "11×13" spojuje protiklady do souladného celku (30.03.2023 16:00)
- Recenze: Album "Dítě z větru" Vojty Nýdla se na svět dívá optikou niterných pocitů (16.09.2021 17:00)
- Naživo: Krajina Folkových prázdnin zavedla návštěvníky na místa, kde je svět v pořádku (03.08.2021 17:37)
- Nové desky 29/2021 - od Anne-Marie přes Jacksona Browna po Johna McLaughlina (28.07.2021 08:00)
- Fotogalerie: Všechny barvy Poličky aneb Colour Meeting 2021 v obrazech (26.07.2021 12:36)
- Naživo: Trojí mrazení v zádech v jednom festivalovém dni? Pro úvod Colour Meeting v Poličce žádný problém (24.07.2021 17:23)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2020 podle musicserveru (20-16) (22.01.2021 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Sia Queen AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu