shop.musicserver.cz
Mirai, Poetika, Lucerna Music Bar, Praha, 8.4.2018

Mirai a Poetika na společném turné ukázali rozdílnost svých přístupů

Vydáno: 09.04.2018 12:25 v sekci Naživo - Josef Martínek | foto: Lucie Levá

Mirai i Poetika zažívají v posledních dvou letech výrazný vzestup popularity, proto bylo jejich společné turné logickým vyústěním. Jak ale ukázala závěrečná zastávka šňůry ve vyprodaném pražském Lucerna Music Baru, obě party na to jdou koncertně dost odlišně.

Live: Mirai + Poetika

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 8. dubna 2018

Jako první se na pódiu ukázala Poetika, jejíž základ tvoří rapper Eduard Rovenský, zpěvák Ondřej Brejška a producent Daniel Hrdlička. Na koncerty se však přidávají i další dva muzikanti, což je pro jejich prezentaci zcela zásadní. Jenom s Djem by totiž písničky na pomezí rapu a popu s příměsí současné elektroniky těžko vynikly. Živá hudba je činí uchopitelnějšími.

Poetika, Lucerna Music Bar, Praha, 8.4.2018
© Lucie Levá
Chlapci jsou navíc na pódiu zdravě rozjetí, jejich show působí spíš syrově rock'n'rollově než popově naleštěně, jak by kdekdo tipoval podle úspěšnosti v éteru. Škoda že slabší zvuk v prostoru balkónu se trochu podepsal na srozumitelnosti textů, přirozenost, našlapaná energie i upřímný zápal pro věc ale tento nedostatek smázly.

Nejvíc diváci pochopitelně reagovali na hitovky jako "Zkouším žít" či "Každou vteřinou". První jmenovaná dokonce zazněla dvakrát, a to rychle po sobě, což možná nebylo dramaturgicky vymyšleno nejlépe. V kontextu setu ale vynikly i momenty, kdy se kapela přikláněla spíš k akustičtějšímu směru, zejména písnička "Pod hladinou", ale i aktuální singl "Za oponou".

Poetika, Lucerna Music Bar, Praha, 8.4.2018
© Lucie Levá
Před jedním songem Rovenský vyzval publikum, aby společně s ním pozdravilo tam nahoru jeho otce, kterému by v den koncertu bylo 65 let. Plný klub tento okamžik ještě víc stmelil, jeho nehranost přispěla k silnějšímu poutu s diváky. Nejen díky tomu to byl příjemný koncert. Ukázalo se, že ač na debutové desce "Trinity" ještě Poetika platí nováčkovskou daň a v otázce repertoáru se má kam posouvat, naživo vykročila správným směrem.

Mirai, kteří vystoupili jako druzí v pořadí, se vezou na vlně úspěchu - vše nastartoval loňský hit "Když nemůžeš, tak přidej" a po dobře přijatém debutu "Konnichiwa" se před pár týdny dočkali i Anděla za Objev roku. To vše se podepsalo na tom, že na pódiích již působí docela sebevědomě a nebojí se pojmout své vystoupení jako velkou klubovou show.

Mirai, Lucerna Music Bar, Praha, 8.4.2018
© Lucie Levá
V případě mladé kapely, která má zatím jen pár skladeb známých široké veřejnosti, je na to ale možná ještě zbytečně brzy. Kvality každého interpreta či skupiny totiž stojí a padají na silných písničkách - a právě jejich plynulá prezentace by Mirai slušela nejvíc. Jenomže všelijaké vylomeniny, které si pro fanoušky připravili, spád koncertu až nepříjemně brzdily. Zatímco vystoupení Poetiky pro svou údernost odsýpalo a za hodinku bylo hotovo, Mirai přehrávali svou jedinou desku úmornou hodinu a půl.

Kromě toho, že skupina přijala typické české koncertní nešvary typu otravných hecovaček jako "Éééééééjo", dlouze a nezáživně působily i některé proslovy mezi písničkami. Také bubenické vsuvky nebo plavání v publiku bylo spíše radostí muzikantům než pomocí dramaturgii večera. Místy bylo zkrátka cítit, že si až moc přejí být velkou halovou kapelou. K tomuto statusu ale nevedou žádné zkratky, k němu je potřeba se poctivě vyhrát.

Mirai, Lucerna Music Bar, Praha, 8.4.2018
© Lucie Levá
Přitom základ v podobě chytlavých a snadno zapamatovatelných skladeb i potřebného entusiasmu a pozitivní energie Mirai mají. Dokázal to hit "Když nemůžeš, tak přidej", který fanoušky roztančil na úvod i v závěru, ale třeba i starší "Cesta z města", při níž nemohla chybět pro formaci typická panda. Nostalgický "Anděl" ji zase ukázal z jiné, o něco vážnější stránky.

Sympatie si navíc Mirai získali tím, že před touto písničkou poslali do publika kolovat svého v březnu vyhraného Anděla. A jak se ukázalo, fanoušky mají vychované - soška se jim na konci vrátila v pořádku zpět. Aby neměli těch ocenění málo, v průběhu večera ještě od svého labelu Universalu obdrželi Platinové album za desku "Konnichiwa".

Obě skupiny tedy předvedly svoje silné stránky, ale i nedostatky, na kterých by mohly do budoucna zapracovat. Protože se v závěru na pódiu potkaly a koncert se proměnil ve velký večírek plný nadšení a dobré nálady, zjevně do toho mají energie i chutě víc než dost.

NÁZORY
  • Poetika: vůbec se nedivím (Pavel Klempíř, 09.04.2018 14:31) Reagovat

    této recenzi na Poetiku, Edu a kluky, ze které vyčnívá jedno hlavní poselství / hodnocení: přímost-upřímnost-srdcařina a s ní otevřené srdce.
    Ona to totiž není koncertní ani marketingová póza, ale vlastní základ jejich bytí.
    Bytí Edy, Dana, Ondry....Poetiky
    Takže jen logicky jsou texty takové jaké jsou a projev takový jaký je.
    Proč to píši?
    Protože je známe mnoho let - věřili jsme v sílu jejich srdcí - ta se ukázala - a nyní ji ukazují i tím, že jsou oficiálními patrony Daruj hraču ve prospěch dětí a lidí s různými handicapy a ZP manažerů Tango, organizátorů tohoto projektu. Oni, mladíci. Když začínali, "honili každou korunu"...ale od nás si na žádné z našich akcí nevzali a neberou ani na dopravu.
    Takže ta upřímnost na podiu jim nedá žádnou práci. Oni ji totiž žijí. Oni žijí svoji tvorbu pro svoji tvorbu, každé slovo, každý ton a věci o kterých si myslí, že by se dělat měly - tak je dělají. Třeba Edův pozdrav taťkovi "nahoru". Byl by na něj pyšný. Ne za úspěch, ale, po Coellhovsku, za cestu.
    Za tu recenzi díky a omlouvám se, že se k ní vyjadřuji, ale je-li recenzí řečeno "A", cítil jsem potřebu napsat i "B", jako drobné příblížení toho, proč to tak je, protože oni by to sami nikdy neřekli.
    Pavel Klempíř, MBA; ředitel Tango a Daruj hračku

  • Klišé (Ex fanoušek Packeta, 09.04.2018 17:07) Reagovat

    Já bohužel nedokážu snést Poetiku.
    Na můj vkus je to prostě úplně to samé, jako Atmo a x dalších klonů. Obzvlášť je to dáno skutečností, že začátky Packeta mám doteď rád a jeho album Odyssea nabízí plno lyrických písniček. On nikdy neměl zajímavou flow, či našlapanej projev, ale kompenzoval to solidní pointovanou muzikou na pozadí a měl špičkové texty. Neopakoval se.
    Byl to příjemný rap-pop, co mi namáhal mysl. Playback, Duše v poutech, Dosloff, Bez cizích norem, Bumerang...špičkovej slovosled, plno metafor co u mě zlidovělo.
    Když jsem si na youtube stěžoval, co to jako má bejt ta Poetika, že to zas budou hrát rádia, očko atd, což je pravda, ujišťoval mě, že album bude jiný. Není, každá písnička stejná. Nejvíc mě pobavilo, že tam má snad dvě totožné písničky - žít a zkouším žít. Navíc hudebně to pro mě nemá taky žádnej zajímavej prvek. Krom nudné flow, jsou vokály slabé a má to naprosto klasickou šablonu - sloka, zpěv, sloka, zpěv. Občas je to naopak.
    To nejlepší má tenhle interpret za sebou. Ale prostě co je to s těma kapelama/rapperama? Lipo začínal na stejné vlně - poetické texty, vážnost, určitý nad rámec textů a dnes dělá love songy. Raego to samé, jednou za čas vydá něco syrového jako Vodopád či Štěstí, má to "kurevskou váhu", ale pak zas deset stejných love songů.
    Mrzí mě ta brutální snaha se zalíbit masám, aby to hráli všude.

    • Re: Klišé (Packet, 09.04.2018 23:41) Reagovat

      Díky za feedback "ex fanoušku".. :) Jedna odyssea končí, další navazuje zítra a to, kým jsem dnes, by nebylo bez toho kým jsem byl včera. Možná jsem tě zklamal, možná jsi ve mě viděl něco, čím jsem ani nikdy nebyl a možná si ani nikdy real fan nebyl. Co já vím? Lidé si dávají právo vlastnit, hodnotit, soudit a poučovat. To, že o někom napíšeš, že to nejlepší má za sebou, musí pramenit buď z velkého ega, nebo z opravdu velkého poznání a dlouhodobé zkušenosti. Za sebe mohu říci, že žiju sen a čekám kdy se probudím a doufám, že ještě chvíli snít budu.. Měj se hezky a třeba o tom někdy pokecáme z očí do očí, ne jen ve virtuálním světě písmenek. Seeya!


      • Re: Klišé (Anonym, 10.04.2018 11:33) Reagovat

        To mě skutečně mrzí, že si to bereš tak moc osobně. Když píšu, že tvojí starou hudbu poslouchám i doteď, což znamená, že pro mě něco znamená. Viz řádek "Support je pilíř, pokud někomu věříš a má ohromnej smysl větší než se ti zdá." Já to nemyslim nijak zle. Upřímně, já ani nechci aby si dělal furt to samé. To nejlepší podle mě máš za sebou - to že ty to vidíš jinak, je důležitější. Máš motivaci pokračovat v něčem, co tě naplňuje.
        V tvé staré hudbě jsem si prostě toho našel daleko víc, než to co produkuješ teď. Ta hudba je pro mě zklamáním, protože mě to už tolik nenaplňuje jako třeba celá ta Odyssea. Ale rozhodně nechci aby sis to bral nějak zle. Co se týče ega, tak ego fakt nemám. Pro sebe jsem outsider. A ex fanoušek jsem, nedávno jsem i příteli tvojí starou desku doporučoval. Dokonce mě i mrzí, že nemáš víc písniček jako Playback. S kytarou, ostrým projevem. Poslouchám i tvoje věci, co nemaj skoro žádné views o proti tvé Poetice. Z očí do očí bych ti řekl úplně to samé, ale já to nemyslim jako nějakej útok. A doufám, že to taky tak nevnímáš.


  • těžká ostuda dělat něco tak povrchního a lac... (TO, 10.04.2018 19:09) Reagovat

    těžká ostuda dělat něco tak povrchního a laciného,hlavně že to hrajou rádia a tím kazí hudební vkus dětí

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red (17.04.2024 09:30)
- Video: Mirai v songu a klipu "Easy" vzpomínají na dětství i začátky kapely (15.04.2024 11:51)
- Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize (14.04.2024 16:30)
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)
- Mirai si k desátým narozeninám nadělí čtvrtou desku "TOMODACHI" (26.03.2024 10:14)
- Mirai na léto chystají vlastní putovní festival. Objedou s ním celou republiku (19.03.2024 07:31)
- Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu (17.03.2024 10:00)
- Video: Mirai zpívají v "nespíš" o jednom nevydařeném románku (07.02.2024 18:13)
- Video: Poetika s písní "Mám pocit, že tě ztrácím" zabruslila na tenký led (15.12.2023 15:46)
- Naživo: Mirai odehráli v O2 areně jen lehce nadprůměrný koncert (01.12.2023 13:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele Queen AC/DC Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu