shop.musicserver.cz

Hořkosladký pátek třináctého

Vydáno: 16.12.2002 07:00 v sekci Naživo - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Richard Ashcroft, leader dnes již neexistujících The Verve, vydal před nedávnem své druhé sólové album nazvané "Human Conditions", které se rozhodl živě představit v rámci evropského turné. Jednou ze zastávek byla i Columbiahalle v Berlíně, ze které vám nabízíme dnešní koncertní report.

Richard Ashcroft live/1
© www.richardashcroft.com
Ahoj Richarde! Úvodem mého dopisu Ti přeji příjemné prožití blížících se Vánočních svátků a posílám pozdravy z Prahy. Nevím však, jestli toto město znáš, ale snad se zde jednou potkáme a zaskočíme na nějaký ten koncert. Já jsem vyrazil na ten Tvůj, který se odehrál v berlínské Columbiahalle v pátek třináctého prosince. Nevěřím na pověry, ale bohužel naše výprava prožila krušné chvilky s jedním (dá se říci opilým) výhercem. Mně osobně se pak podařilo někde zašantročit mobil, ale naštěstí vše dobře dopadlo, takže nebudu zabíhat do velkých detailů, jo? Columbiahalle mi svou velikostí připomínala náš pražský Sky Club Brumlovka, kde se také odehrávají velmi zajímavé koncerty, nechceš se přijet podívat? Ještě bych Ti měl prozradit, že na koncert jsem se dostal díky laskavosti vydavatelství EMI.

Ale teď již k Tvému koncertu, což bude určitě zajímat i více čtenářů než naše cestovní trable. Na počátku října jsi vydal své druhé album "Human Conditions", které jsi se rozhodl podpořit i živým vystupováním. Proto jsem nelenil a se skvělou partou (až na výjimky) jsem vyrazil do Berlína, kde jsi měl v pátek třináctého vystoupit v Columbiahalle, která se sice příjemně naplnila, ale nějaké místo tam ještě bylo. Což je škoda, mohla být lepší atmosféra, protože Tvoji němečtí fanouškové byli občas až moc zamlklí a reagovali jen na Tvé hity a připomínky Tvého minulého působiště ve skupině The Verve nebo měli drzé narážky.

Začátek byl naplánován na devátou hodinu, ale trošku se to zpozdilo, naštěstí hrála pohodová muzika, takže to až tak nevadilo. Když hodinky ukazovaly 21:20, nechal jsi spustit taneční remix pilotního singlu z druhé desky "Check The Meaning" (ten by měl vyjít i na druhém singlu "Science Of Silence", kde se bude jmenovat "The Freelance Hellraiser Remix") a mile jsi mě překvapil, slušně to šlapalo. Jenže už jsi asi byl natěšený na živé hraní a tento skvělý kousek jsi nenechal dohrát do konce, ale už v půlce jsi se vydal se svou doprovodnou skupinou na pódium a část refrénu jsi zanotoval. Tvůj ansábl, ve kterém jsem zahlédl hráče na dechové nástroje (flétna, saxofon), hráče na elektrické violoncello a ovladatele počítačů v jedné osobě, dva klávesisty, bubeníka, perkusionistu, basistu a kytaristu, byl docela početný. Ty jsi také nelenil a chopil jsi se elektrické nebo akustické kytary, takže jsi jen nepoužíval svůj hlas jako mocné hýbadlo a zreálnění Tvých textů.

Richard Ashcroft live/2
© www.richardashcroft.com
Hned na úvod jsi spustil hit The Verve "Sonnet", což byla velmi vhodná volba pro začátek koncertu. Potom jsi se však vrhl na své nové album "Human Conditions", ze kterého jsi předvedl skladby "Nature Is The Law" a "Lord I've Been Trying" a halu si zahalil do pohodové nálady a klídku. Pro zpestření a oživení jsi nabídl ze svého debutu "Alone With Everybody" (2000) hitík "A Song For The Lovers". Pak jsi se vrátil k novince a nechal zaznít kompozice "Paradise" a "Buy It In Bottles". V závěru druhé zmíněné jsem však nejenom já, ale i skoro celá hala, začal lehce podřimovat, proto jsi se asi i rozhodl pořádně rozdrnčet kytary a prohnat éterem pravé policajtské sirény vypalováku "New York" z Tvého debutu. Poprvé jsem si všiml, že hala přeci jen není dobře ozvučená, jak se z počátku zdálo, zvuk byl občas až moc zkreslený. Ale vše jsi nám vynahradil akustickou vložkou písně "The Drugs Don't Work" (opět The Verve), během koncertu zazněly pouze skladby z nadmíru vydařeného alba "Urban Hymns" (1997), byl to jeden z vrcholů celého koncertu. Opětovný návrat k novému albu přinesl singl "Check The Meaning" a song " God In The Numbers", do kterého jsi vložil bonusové kytarové sólo a změnil rytmus a předvedl tak další mistrovský kousek. Hlavní blok jsi zakončil klasikou od The Verve a to hitem "Lucky Man".

Asi si rád hraješ s obecenstvem, viď? Občas sis s námi povídal a vytleskávání přídavku sis užíval a nás jsi nechal šponovat. Ale dočkali jsme se. Úvodní akustická verze písně "Space And Time" byla vskutku vydařená. O nemalé překvapení se postarala Tvá akustická kytara, která přestala poslušně hrát Tvé akordy, a tak jsi nám to dohrál na kytaru elektrickou a musím přiznat, že to mělo větší šťávu. Pak jsi jen představil druhý singl z alba "Human Conditions" "Science Of Silence" a následně tu byl samotný vrchol koncertu. Tím byl veleúspěšný singl "Bitter Sweet Symphony", který v hale očekával snad každý. Jenže neodehrál jsi nám známý hymnus, vypustil jsi nabubřelé smyčce a zvolil jsi rockovější pojetí, které se v závěru dokonale rozjelo v slušný nářez, je vidět, že Tě to hodně bavilo, nás takto vypupnout v závěru koncertu, rychle jsi se rozloučil a pak jsi utekl.

Tvůj koncert se Ti, Richarde, povedl, střídal jsi tempa a nálady, parta se Ti dobře sehrála. Zvolil jsi přiměřené světelné efekty, prostě žádné přehnané bomba výplody fantazie, ale příjemně barevné odstíny světel, které podpořily náladu jednotlivých skladeb. Šlo hlavně o hudbu a Tvé texty a to bylo nadmíru příjemné. Škoda jen toho ozvučení, ale nebylo to až tak hrozné. Budu se těšit na příští setkání, třeba i zde v Praze.

Závěrem bych chtěl ještě poděkovat Katce z EMI, protože se jí podařilo překonat problémy, které nás potkaly, a že byla nadmíru příjemnou "šéfovou" celé výpravy na Tvůj koncert.

Richard Ashcroft, Columbiahalle, Berlín, 13.12.2002

NÁZORY
  • Dopisy raději ne.. (Kritik?, 16.12.2002 18:45) Reagovat

    Milý pane Hájek,
    je sice pěkné, snažiti se napsat reportáž z koncertu nějakou neotřelou, nápaditou formou, aby tak zaujala čtenářstvo, ovšem nejsem si tak úplně jist, zda dopis je zrovna tím nejšťastnějším řešením.. A možná, že dokonce víc čtenářů odradí, než upoutá - přeci jen jim jde snad více o obsah, než o formu. Mně osobně se znelíbil hned po úvodu(který ještě jakž takž ušel), v místě kde popisujete začátek koncertu. Nechcete mi přece namlouvat, že byste v dopise Richardu Ashcroftovi detailně popisoval, kteréže písně hrál a jak. Myslím, že o to ví dobře sám(aspoň jste se nezmínil, že by byl úplně mimo..) Nebylo by lépe(když už dopis..) popsat například vaše dojmy z písní?, nebo třeba jak na tom pódiu vlastně vypadal? Ono by to tedy taky nebylo nic moc, ale jako dopis už by se to dalo strávit. popřemýšlejte o tom a příšte nám zkuste naservírovat něco vkusnějšího(vždyť i (ne)obyčejný zážitek z koncertu se dá vylíčit poutavě klasickou formou - a čte se to líp) Děkuji za vaše přečtení a případné zamyšlení se. S úctou, pravidelný čtenář P.N.

  • Ahoj Dane (Richard Ashcroft, 18.12.2002 11:25) Reagovat

    uz mi radsi nepis, bude to tak lepsi pro obe strany.
    Richard

  • J.T. (J.T., 19.12.2002 23:03) Reagovat

    Předem dekuji za výlet do Berlína (výhra v NOCI S ANDĚLEM) Občerstvení bylo O.K.!!!!!Asi až dost moc....
    Ale ve svém věku již nedokáži polknout prdelatou K. a ostatní rozmazlený parchantíčky - spolucestující, vyjma řídiče - záchranáře. Snad až budete děti o něco starší, třeba něco pochopíte (pokud něco prožijete),hvězdní a zároveň zasraní IN LIDI. Líbá VÝHERCE J.T.

    Mrdám EMI v naší republice, kde stojí deska Davida Bowieho (best of B.) o čtyři stovky více než na www.amazon.co.uk

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Britpopové ikony Richard Ashcroft a Liam Gallagher spojily síly. Je z toho nová verze skladby "C'mon People (We're Making It Now)" (18.01.2022 17:01)
- Nové desky 43/2021 - od Eda Sheerana přes Black Veil Brides po Xindla X (04.11.2021 08:00)
- Richard Ashcroft se připomene s akustickou deskou (11.09.2021 18:41)
- Fotogalerie: Ed Sheeran, The 1975 a ti další aneb První dva dny Szigetu v obrazech (09.08.2019 14:33)
- Naživo: Sziget ve svém druhém dni navštívil oázu britského synth-popu v čele s The 1975 (09.08.2019 14:32)
- Nové desky 42/2018 - od Never Sol přes Elle King po Richarda Ashcrofta (22.10.2018 17:11)
- Recenze: Ashcroftova "These People" je výborným návratem s nejasnou budoucností (23.05.2016 14:15)
- Richard Ashcroft vydá v květnu nové album. Zpívat na něm bude i o válce v Sýrii (24.02.2016 12:40)
- Video: United Nations Of Sound - Are You Ready? (20.01.2010 07:20)
- Richard Ashcroft představí nový projekt United Nations Of Sound (17.01.2010 13:46)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu