IAMX představil v MeetFactory svou poslední desku "Alive In New Light"

25.03.2018 13:46 - Jaroslav Hrách | foto: Čestmír Jíra

Britský hudebník Chris Corner se se svým sólovým projektem IAMX opět vrátil do Česka, aby tuzemskému publiku představil svou poslední nahrávku "Alive In New Light". Se svou temnou elektronikou se vypravil do pražského klubu MeetFactory, který úspěšně vyprodal.

Live: IAMX

místo: MeetFactory, Praha
datum: 17. března 2018
setlist: Alive in New Light, Break the Chain, I Come With Knives, Happiness, Stalker, Stardust, Exit, North Star, Body Politics, No Maker Made Me, Spit It Out, Your Joy Is My Low, The Alternative, Kiss + Swallow, The Power and the Glory, This Will Make You Love Again

IAMX, MeetFactory, Praha, 17.3.2018
© Čestmír Jíra
Chris Corner a jeho temné alter ego IAMX má u nás silnou fanouškovskou základnu, která se stále rozrůstá. Naposledy u nás hrál koncem roku 2016, a to rovnou dvakrát - v pražském Rock Café a v brněnské Flédě. Tentokrát si na turné k únorové desce "Alive In New Light" vybral nepatrně větší prostor, který k jeho hudbě sedí mnohem víc - smíchovský klub MeetFactory.

Chladnému a skoro až mrazivému večeru musely čelit stovky návštěvníků, kteří čekali na vpuštění do klubu. Nebyla žádná předkapela a koncert měl začít od devíti. Dlouhá a pomalu ubývající fronta byla nakonec pravděpodobně důvodem, že IAMX začal s půlhodinovým zpožděním.

IAMX, MeetFactory, Praha, 17.3.2018
© Čestmír Jíra
Chris Corner coby IAMX dorazil na pódium nejprve v originální kšiltovce, kterou vyměnil za tradiční opeřený klobouk až teprve po pár písních. Při bouřlivém vítání nadšenými fanoušky odstartoval své vystoupení titulním songem "Alive In New Light" z posledního alba. Skladba zafungovala jako velkolepý otvírák, který dal jasně najevo, že nás čeká strhující show plná emocí. Britský hudebník se do svého alter ega naprosto ponořil. Naživo se jeho krásně čistý a procítěný zpěv opravdu dobře poslouchal. Temné elektronické podklady vibrovaly celým klubem a vytvořily jedinečnou atmosféru.

Vystoupení však nestálo jen na hudbě a emocích. Hodně vydařené byly i vizuální efekty, které se postaraly o ještě silnější zážitek. Promyšlené osvětlení sloužilo i samotnému Cornerovi - ten několikrát popadl velké zrcadlo a lámal s ním paprsky světel mezi publikum. Samozřejmě nechyběly ani poutavé videoprojekce na pozadí, které se skládaly z uměleckých záběrů a sestřihů z klipů.

IAMX, MeetFactory, Praha, 17.3.2018
© Čestmír Jíra
První část koncertu obstaraly především novinky. Zaznělo téměř celé album "Alive In New Light" a pár skladeb z minulé desky "Metanoia". Potud dobré. Potom následoval přídavkový blok, který sázel na staré hity pro fanoušky. Corner & spol. tak zahráli songy "The Alternative" a "Kiss + Swallow", přičemž druhý jmenovaný odzpívali fanoušci téměř sami. Ačkoliv zmiňované skladby neměly chybu a byly publikem přijaty velmi dobře, první část show působila mnohem lépe, uceleněji a energičtěji.

IAMX své vystoupení zakončil pomalejším klavírním kouskem "This Will Make You Love Again". I přesto, že jde o krásnou baladu, v samém závěru nevyzněla zrovna nejlépe, za což mohly i davy lidí, kteří pomalu začali odcházet do šatny. Nicméně i přes slabší zakončení se jednalo o skvělý koncert.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY