shop.musicserver.cz

Takřka ideální zakončení soutěže Jim Beam Music

Vydáno: 15.12.2002 10:17 v sekci Naživo - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Máme za sebou Jim Beam Music 2002 a tím pádem i turné Davida Kollera a jeho bandu, kteří koncertně podpořili finálovou soutěž, v níž se o 100.000,- Kč prémii popraly skupiny Khoiba a Onset. MusicServer vám přináší reportáž z poslední zastávky 13. prosince ve Sky Clubu Brumlovka, kde byl vyhlášen i vítěz klání.

Jim Beam Music 2002 - Khoiba
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Postupně se zaplňující Brumlovka byla v momentě nástupu prvních finalistů, pražské Khoiby, již připravena. Nemohlo se ještě mluvit o plném sálu, ale dobrých dvanáct set lidí již jejich setu přihlíželo. Během dvaceti minut předvedlo torzo Roe-Deer (Ema B. a Filip Míšek jsou členy obou těchto formací) poklidnou směsici trip-hopu, funky a intelektuálního popu ála EOST, z jejich projevu byla ovšem přece jen dost cítit nervozita a nezkušenost s podobně rozlehlými prostory. Reprodukce Khoiby se setkala sice s vřelým přijetím, ale druzí v pořadí, brněnští rockeři Onset, zaujali pražské návštěvníky podstatně víc. Jejich řízná porce moderního crossoveru se silnou nu-metalovou inspirací dokázala až překvapivě rozproudit krev v žilách prvních řad, které se při odchodu skupiny ze scény dožadovaly přídavku.

Jim Beam Music 2002 - Onset
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Mým osobním tipem na vítězství v Jim Beam Music 2002 byli právě druzí jmenovaní, neboť jejich vystoupení bylo prodchnuto živelnou energií, smělou komunikací s publikem, perfektní rytmikou a hodně ostrými kytarami. Nakonec ale na piedestalu stanuli "protivníci" - Khoiba. Finálová sedmičlenná porota po několikaminutovém rozhodování přiřkla verdikt jim a řádně je svým slovem vyvedla z míry. Ti nakonec nebyli schopni cokoli říct do mikrofonu, ani nepoděkovali, což bylo, doufám, dáno skutečně jen a jen skloubením nervozity a překvapení. Rozluštění hádanky "Kdo vyhraje J.B.M. 2002?" tentokrát vyznělo ve prospěch solidní, umné, živě hrané "skoro taneční" hudby. Přeji jim, aby těch sto tisíc, které coby vítězové dostali, využili nejen k potěšení sebe samých, ale také k potěšení hudebních fanoušků.

Jim Beam Music 2002 - David Koller & Band
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Ač se to někomu nemusí líbit, většina z oněch zhruba dvou tisíc lidí, kteří do Brumlovky v pátek 13. prosince (!), v den jmenin všech Lucií (!), přišli, se těšila především na svéráznou hvězdu večera - kapelu Davida Kollera, jíž sestavil pro tento účel. Pro neznalé zopakuji, že jejími členy jsou ještě Tomášové Vartecký (Kurtizány z 25. Avenue), Marek (B-Movie Heroes, Lucie) a Kopecký (Walk Choc Ice), Olda Krejčoves (Monkey Business) a Jan Křížek (Walk Choc Ice) a že páteční koncert byl završením turné po republice (více zde). Dopředu bylo známo, který materiál zhruba zazní, měly se však zásadně měnit aranže. A změnily? To víte, že ano, a jak! Když v devět hodin spustila skupina svoji show, nestačil jsem se divit, jak tvrdá hudba ke mně doléhá. První pecka, "Sedí pije", nažhavila publikum na hodně vroucí rock’n’rol, který rozpaloval Brumlovku až do půl jedenácté. Jen málo skladeb tuto noc neneslo punc hardrocku a jen málo skladeb bylo předěláno k vlastní škodě. Vlastně skoro žádná. K nepoznání byly přetvarovány především závěrečné "Šrouby do hlavy" a v přídavku zaznivší "Amerika", jiné písně - "Krev a rock’n‘rol", "Majolenka", "Na mě zapomeň" nebo "Zloději pocitů" - se originální verzi podobaly více, ale přesto souzvuk dvou originálních kytar a znásobených vokálů zprostředkoval netradiční a v podstatě nový zážitek.

Jim Beam Music 2002 - David Koller & Band
© Luboš Kreč / MusicServer.cz
Byl to vynikající koncert, tak říkajíc se vším všudy. Předskupiny snad trochu trpěly nevyrovnaným zvukem a unylými světly, celkově však lze finále Jim Beam Music 2002 hodnotit jedině pozitivně. Největším překvapením pro mne osobně byla nevídaná radost a z ní plynoucí bujarý elán, se kterým se předvedl Koller Band. Na všech hudebnících bylo patrné, jak moc je koncert baví a jak moc jim záleží, aby si minimálně stejně dobře užívali i návštěvníci. Jejich škodou je, že si nevytleskali i druhý přídavek, protože průběh a atmosféra večera by si dvojitou nástavbu zasloužily. Ale i bez toho, bez těch pár minut hudby navíc, jsem odcházel spolu se stovkami dalších v rozpoložení blízkém euforii. Byl jsem svědkem nesmírně podařeného vystoupení, jehož klady nespočívají ani tak v hutnosti a tvrdosti projevu, jako spíše v náladě a energii, která se rozprostřela mezi publikem a skupinou.

Playlist Koller Bandu (přibližný):
Sedí pije
Krvavej román
Krev a rock’n’rol
Majolenka
Na co při tom myslíš
Na mě zapomeň
Tereza
Do smrti dobrý
Zloději pocitů
S tebou
Balada o kocourovi a bylině
Miláčku Love
Šrouby do hlavy
Chci zas v tobě spát
Maria
Amerika

David Koller & Band, Khoiba, Onset, Sky Club Brumlovka, Praha, 13.12.2002

NÁZORY
  • Bylo to úžasný! (*Monika*, 15.12.2002 11:11) Reagovat

    Navštívila jsem koncert 13. na Brumlovce a takovýhle zážitek jsem už hodně dlouho neměla. Na rozdíl od koncertů Lucie se zde hrála mnohem tvrdší hudba a to je dobře. S Terezou jsme to v první řadě pěkně rozproudily a odcházely jsme totálně vyřízený, hotový, šťastný a s paličku Tomáše Marka, kterou jsme si tvrdě na zemi vybojovaly:) Vy, co jste tam nebyli, jste vážně přišli o hodně. Recenze mluví za vše.

  • super!!! (sobtulda, 15.12.2002 16:12) Reagovat

    co vic dodat???

  • Skvělé (Kelly, 15.12.2002 19:39) Reagovat

    Byla jsem na koncertě v Plzni!!!!Šla jsem domů nadšená a mile překvapená.To co předváděli na podiu bylo úžasný.Bylo vidět,že je hrání baví.Jen tak dál!!!!

  • Docela jsem si to užil. (Jakub Švejcar, 16.12.2002 14:40) Reagovat

    Takové koncerty nejvíce líbí,ale je jich málo...

  • Skvělé (Kelly, 17.12.2002 19:40) Reagovat

    Byla jsem na koncertě v Plzni!!!!Šla jsem domů nadšená a mile překvapená.To co předváděli na podiu bylo úžasný.Bylo vidět,že je hrání baví.Jen tak dál!!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Fotogalerie: Lucie se vrátila zpět do devadesátek. A spolu s ní i vyprodaná O2 arena (08.12.2023 08:32)
- Lucie slaví výročí 30 let desky "Černý kočky mokrý žáby", celé album živě přehraje při exkluzivních koncertech už od 28. listopadu (23.11.2023 19:21)
- Video: Khoiba v klipu "Emptied Poison Gland" zkoumá rozpolcenost podzimních nálad (17.11.2023 14:02)
- Krucipüsk a Kurtizány z 25. Avenue vyrážejí na společné turné (13.10.2023 12:15)
- Khoiba v pátek zahraje v boskovickém Prostoru (12.10.2023 12:10)
- Video: David Koller je "Za hranou"... a ve vlaku (08.10.2023 09:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu