shop.musicserver.cz
Jessie Ware, Divadlo Archa, Praha, 3.3.2018

Dokonalost popu Jessie Ware v Praze přiměla dva páry k zásnubám

Vydáno: 04.03.2018 08:01 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Lucie Levá

Havárie potrubí, kvůli níž byla zrušena předkapela teepee, zcela jistě nebude tím, co si v souvislosti s druhou návštěvou Jessie Ware v Praze vybavíme, až na ni budeme po letech vzpomínat. Máme tady totiž vzletnější a vznešenější zážitky. A hudba britské interpretky je jen jedním z nich. Tou druhou je láska.

Live: Jessie Ware

místo: Divadlo Archa, Praha
datum: 3. března 2018
setlist: Exposition Act I: Sam, Your Domino, Running, Thinking About You, Alone, Selfish Love, Climax Act II: No To Love, Hearts, Something Inside, If You're Never Gonna Move, Til The End, Last Of The True Believers, Dénouement Act III: Midnight, Champagne Kisses, Want Your Feeling, Say You Love Me, Encore Act IV: Tough Love, Wildest Moments
Fotogalerie

Jessie Ware, divadlo Archa, Praha, 3.3. 2018
© Lucie Levá
Ano, jsme ostudy. Nenapsat recenzi na dost možná nejkrásnější popovou desku minulého roku, která by úplně s přehledem dosáhla na devět bodů z deseti, to se vážně nepovedlo. Obsáhnout v omezeném množství autorů neomezené množství skvělé hudby se prostě nedá a je škoda, že to odnesla právě tak působivá a zvukově vypiplaná kolekce, jakou je právě "Glasshouse". Vždyť pro ty písně, které tam najdete, by taková Ellie Goulding po svém minulém studiovém debaklu klidně zabíjela.

Album, na nějž fanoušci kvůli založení rodiny čekali tři roky, obsahuje mimo jiné baladu "Sam", v níž Jessie Ware zpívá o svém muži a dítěti, a když s takto intimní věcí odstartovala svůj na čtyři dějství rozdělený pražský koncert, publikum okamžitě zmlklo a hltalo každou slabiku.

Jessie Ware, divadlo Archa, Praha, 3.3. 2018
© Lucie Levá
Mohlo to totiž dopadnout úplně jinak. Kamarádka Adele a Florence Welch mohla po vzoru pražských premiér konkurentek Låpsley nebo Rae Morris dovézt jen klávesy nebo počítač a snažit se trefovat do half-playbacku, místo toho ale svůj už tak mrazivý electropop s příchutí R'n'B a soulu zabalila do teplých živých nástrojů a elektronikou si pomáhala jen výjimečně. Ten rozdíl byl obrovský, a zpěvačce tak fanoušci viseli na rtech prakticky od první minuty.

Jako naprostý protiklad proti úvodní vokální exhibici působila "Your Domino". Další z nových skladeb, na niž se navíc dá velmi dobře tančit. Není to ale žádná "Pomáda", ale spíše takový ten decentní taneček na špičkách, který si tančíte jen tak pro sebe.

Z úvodní části je třeba ještě vyzdvihnout baladu "Alone", po jejichž úvodních tónech vyprodané Divadlo Archa šílelo nadšením, neboť si nejspíš také všimlo, že se v ní dřívější kolegyně spisovatelky E. L. James překonala a udělala z ní svou nejvydařenější věc vůbec.

Jessie Ware, divadlo Archa, Praha, 3.3. 2018
© Lucie Levá
Jakmile velká projekce oznámila přechod do druhé části, husí kůže se vrátila v novinkovém ploužáku "Hearts", ale jen co se ke konci blížila návyková starší hitovka "110%" přejmenovaná na "If You're Never Gonna Leave", zahlásila zpěvačka: "Stop, stop, stop! Viděla jsem dobře? Je to prsten, co máš v ruce?" A divoce ukazovala rukou do publika, v němž se před malou chvílí jeden pár zasnoubil. Po sympatické gratulaci dvojici věnovala filmovou píseň "Till The End" z romantického snímku "Než jsem tě poznala".

Neuběhla snad ani čtvrthodina a třetí část byla teprve ve svém úvodu, když tu náhle někdejší sportovní redaktorka povolala na pódium Portugalce Josého a jeho přítelkyni, který si po vyznání k České republice a proslovu složeném z názvů písní hlavní hvězdy večera rovněž poklekl před svou milou a také on dostal tu nejsladší možnou odpověď. Spoluautorka písně "The Crying Game" od Nicki Minaj jim následně věnovala nejen singl "Champagne Kisses", ale i skutečné šampaňské, o nějž se podělila i s prvním zasnoubeným párem. Lidi dojatě tleskali, smáli se, plakali, všechno bylo nádherné.

Jessie Ware, divadlo Archa, Praha, 3.3. 2018
© Lucie Levá
Člověku by až bylo líto vrátit se zase zpátky k programu, jakkoliv bezchybný a skvěle nazvučený dosud byl. Spontánnost a láska se ale zanedlouho vrátily v závěrečném hitu "Say You Love Me", který interpretka nominovaná na Mercury Prize napsala v tandemu s Edem Sheeranem. A nutno dodat, že určitý písničkářský rukopis v něm lze na rozdíl od ostatních kousků z repertoáru určitě najít.

Přídavek v podobě "Tough Love" a dodnes největšího hitu "Wildest Moments" jen podtrhl výjimečnost večera, který byl sice pro třiatřicetiletou zpěvačku teprve druhou zastávkou jejího aktuálního turné, už teď je ale jasné, že ostatní evropská města budou mít co dělat, aby jedinečnost a nezapomenutelnost pražského koncertu alespoň dorovnala. Teď už jen doufat, že se k nám Jessie Ware vrátí dříve než zase za pět let. A pokud se tak stane, tentokrát už se její nová deska recenzi nevyhne.

NÁZORY
  • Bylo to nádherné, krásné, čisté...! Koncert ... (P., 04.03.2018 08:43) Reagovat

    Bylo to nádherné, krásné, čisté...! Koncert neměl jediné slabší místo, každá písnička byl samostatným vrcholem. Jessie je opravdu paní zpěvačka a navíc skvělý člověk, kterého snad nejde nemít rád. Atmosféra byla téměř totožná, jako u prvního koncertu v Akropoli. Pořád mi zní v hlavě, prostě fantazie!

  • Supr koncert (Petr, 04.03.2018 10:13) Reagovat

    Na koncert jsem se tesil uz od jeho ohlaseni a do posledniho puntiku splnil me ocekavani.
    Byl to skvely zazitek.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Audio: Nicki Minaj v procítěném singlu "Last Time That I Saw You" balancuje na hraně popu a r'n'b (02.09.2023 14:49)
- Naživo: První den Szigetu byl ve znamení Florence And The Machine, Foals, Sama Fendera a jednoho nenápadného comebacku (11.08.2023 19:16)
- Video: Adele vyrazila s Jamesem Cordenem na poslední Carpool Karaoke (04.05.2023 17:00)
- Nové desky 17/2023 - od The National přes Jessie Ware po Dipla (03.05.2023 08:00)
- Konec královny srdceryvných balad? Nové album zamilované Adele prý bude povznášející a pozitivní (11.04.2023 10:55)
- Video: "Tanči tak, až ti popadají perly," vyzývá Jessie Ware v zábavném singlu. V dubnu vydá nové album (18.02.2023 08:34)
- Nové desky 3/2023 - od Måneskin přes Katatonii po Mirai (25.01.2023 14:30)
- Letos můžete oslavit silvestra s Adele (21.11.2022 12:58)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu