shop.musicserver.cz
Pohled do českých hitparád - 8. týden 2018

Vítězové českých hitparád se nemění, Mirai mají už dva hity mezi nejhranějšími

Vydáno: 27.02.2018 07:23 v sekci České hitparády - Josef Martínek | foto: Benedikt Renč/Universal Music

V aktuálním vydání žebříčků IFPI moc veselo není. Singlové ani albové pořadí nemění své vítěze a ani jejich nejbližší pronásledovatelé se nijak dramaticky nepředhánějí. Bezradnost našich rádií nejlépe ilustruje skutečnost, že jediná novinka v Top 100 pochází z roku 2003.

Ofenbach - Katchi
© facebook interpreta
RÁDIA - Leden ani únor velkým kolotočům na prvním místě rádiové hitparády moc nepřály, a tak platí, že od začátku roku si osm vítězství rozebrali jen tři interpreti. Kryštof, Ed Sheeran a naposledy Ofenbach, kteří triumf z minula dokázali obhájit i tento týden. S "Katchi" berou pomyslné zlato celkově potřetí. Už nyní tak francouzští DJové vylepšili bilanci předchozího hitu "Be Mine". S ním vyhráli loni na jaře dvakrát.

Převahu mají tentokrát na medailových stupních česky zpívané skladby, což není zas tak obvyklé. Druhé a třetí místo si mezi sebe rozdělily rádiové stálice Kryštof a Chinaski. Jejich singly "Zůstaň tu se mnou (Za sny)" a "Potkal jsem tě po letech" svým umístěním znovu potvrzují, že tyto party mají buď patent na tvorbu hitů, nebo je zkrátka dramaturgové dlouhodobě zbožňují.

Domácích skladeb najdeme nezvykle hodně v celé první desítce, v pěti jsou totiž schopny těm zahraničním plnohodnotně konkurovat. Hned dvakrát se do elitní společnosti protloukli Mirai. Formace, která se v těchto týdnech těší ze čtyř nominací na Ceny Anděl, přidala ke stabilně bodující "Když nemůžeš, tak přidej" ještě písničku "Anděl", jež si na desáté místo polepšila z týden staré devatenáctky.

Jedno jméno registrujeme v Top 10 úplně poprvé. Kdybyste nevěděli, kdo se skrývá pod pseudonymem Kokab, pak vězte, že jde o portugalského producenta Sergia Silvu. Taneční zvuk v "Got U (Ready Or Not)" obohatil o vlivy dalších žánrů a v rádiích to zabírá.

Na závěr bychom se stejně jako každý týden měli podívat na ještě žhavou muziku, která v žebříčku teprve startuje. Jenže do první stovky se dostala jen jediná novinka. Nebo spíš novinka. Písničku "Vrať se mi zpátky" od Alice Springs už totiž známe od roku 2003, kdy vyšla na albu "Malé divy". Paradoxně je to možná nejstarší kousek, který se v hitparádě nachází. Přesto v ní debutuje až tento týden, a to na osmdesátém šestém místě.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Ofenbach & Nick Waterhouse - Katchi
  2. Kryštof - Zůstaň tu se mnou (Za sny)
  3. Chinaski - Potkal jsem tě po letech
  4. Avicii & Sandro Cavazza - Without You
  5. Selena Gomez & Marshmello - Wolves
  6. Pink - Beautiful Trauma
  7. Mirai - Když nemůžeš, tak přidej
  8. Mandrage - Motýli
  9. Kokab - Got U (Ready Or Not)
  10. Mirai - Anděl

    Ed Sheeran - Divide
    © facebook interpreta
    ALBA - Dali jsme si tu práci a spočítali, že Ed Sheeran slaví s albem "Divide" v české hitparádě už devatenácté vítězství. Větší radost než z tohoto dlouhotrvajícího zájmu našinců však nejspíš má z úspěchu v rámci Brit Awards. V hlavních kategoriích sice překvapivě bodovali jiní - Sheeran se nestal Sólovým umělcem roku, stejně tak netriumfovalo "Divide" mezi alby a "Shape Of You" v klání skladeb a videoklipů. Přesto ale nejprodávanější interpret loňského roku neodešel s prázdnou a získal alespoň speciální trofej za Globální průlom.

    Na druhém místě máme něco pro pamětníky šedesátých let. Hned padesát písniček z roku 1968 obsahuje kompilace s názvem "1968 / 50 hitů roku naděje a zrady". Z obalu se usmívají Karel Gott, Václav Neckář, Marta Kubišová nebo Waldemar Matuška, z čehož je jasné, o jakou směsici zhruba půjde.

    Další změny na čele jsou už spíš kosmetického charakteru. Ektor si s deskou "Alfa" pohoršil o jednu pozici, a po minulém stříbru se tak vrací na bronzový stupínek, který předtím dlouhé týdny okupoval. Zpět do první desítky se vměstnali osmý Ego s "Precedens" a také desátí Linkin Park zásluhou "One More Light". Oba tituly jsme před týdnem zaznamenali jen těsně za ní.

    Také v tomto týdnu pokračuje strmý pád Justina Timberlakea. Před čtrnácti dny s "Man Of The Woods" zvítězil, minule však klesl na sedmičku. A nyní je to ještě o dost horší šestnácté postavení. Tady to na trvalku nevypadá.

    Z dění na dalších příčkách zmiňme alespoň ještě skok, který učinil Robert Plant. Loňská řadovka "Carry Fire" se z devadesátého čtvrtého místa prodrala až na číslovku dvacet dva. Že by se už teď fanoušci začínali drtit nové skladby před jeho koncertem s The Sensational Space Shifters v Pardubicích, který se uskuteční 31. července?

    Top 10 - alba:
    1. Ed Sheeran - ÷ (Divide)
    2. N 1968 / 50 hitů roku naděje a zrady
    3. Ektor - Alfa
    4. Imagine Dragons - Evolve
    5. Jaromír Nohavica - Poruba
    6. Mandrage - Po půlnoci
    7. The Chainsmokers - Memories... Do Not Open
    8. Ego - Precedens
    9. Kryštof - 25
    10. Linkin Park - One More Light

    Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 8. týden najdete na stránkách IFPI zde.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai (29.03.2024 08:30)
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Nejhranější domácí písničku obstarali filmoví Kryštof, celkově dál vede Dua Lipa (14.03.2024 10:00)
- Dua Lipa se vrací na vrchol rádiového žebříčku, ten albový pomalu ztrácí smysl sledovat (07.03.2024 09:30)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Ofenbach se s oživeným hitem Kim Wilde protančili do čela rádiového žebříčku (01.03.2024 08:00)
- Kanye West a Ty Dolla $ign si podrobili český albový žebříček, digitálu vládne Benson Boone (22.02.2024 09:40)
- Jen Kateřina Marie Tichá konkuruje rapu: její "Plamen" rozpálil top pětku albového žebříčku (15.02.2024 10:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu