Pop Evil na eponymním albu servírují prvotřídní americký hardrock

05.03.2018 09:40 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Americká parta Pop Evil zatím sbírala úspěchy především v rodné Americe, kde patří k výrazným zástupcům moderního hardrocku. Letos ale cesta těchto muzikantů povede i do Evropy, kde představí své páté eponymní album. A jednou ze zastávek je i Česká republika.
8/10

Pop Evil - Pop Evil

Skladby: Waking Lions, Color Bleed, Ex Machina, Art Of War, Be Legendary, Nothing But Thieves, A Crime To Remember, God’s Dam, When We Were Young, Birds Of Prey, Rewind
Vydáno: 16.2.2018
Celkový čas: 44:22
Vydavatel: eOne Music
Pop Evil vznikli v roce 2001, z tehdejší zakládající sestavy zbyl ale už jen lídr a zpěvák Leigh Kakaty a kytarista Dave Grahs. Stále ještě čerstvou akvizicí je bubenice(!) Hayley Cramer, která do formace naskočila v roce 2016 po odchodu Joshe Marundeho. Svou prvotinu vydali v této sestavě až po několikaletém brouzdání americkými kluby v roce 2008. Debut "Lipstick On The Mirror" zaujal a nastartoval kariéru jedné z nejzajímavějších hardrockových zaoceánských kapel posledních let. Skutečný úspěch, včetně toho komerčního, zaznamenala až albová dvojka "War Of Angels" a především pak pět let stará deska "Onyx". A ještě o trochu lepší bylo i zatím poslední album z roku 2015 "Up", které obsahuje i jeden z největších hitů skupiny "Footsteps".

Hudba Pop Evil se vyznačuje hardrockovým kytarovým základem na pozadí a silnou melodikou prezentovanou především vokálem zpěváka Kakaty. Podobnou kombinaci mají v Americe velmi rádi a do vínku si ji vtiskli i Halestorm, Adelitas Way, Rev Theory, Gemini Syndrome, Red Sun Rising, Saliva, Shinedown a celá řada dalších. Pro Evropany byla podobná hudba dosud spíš exotickým artiklem. Kapel ze Starého kontinentu s podobným zvukem je opravdu pomálu. Zvlášť těch dobrých.

Eponymní novinkou se rodáci z Michiganu pokusí zaujmout právě na dosud nedobytém evropském kontinentu. Po jarním americkém turné je čeká letní návštěva několika festivalů, včetně tuzemského Rock for People, kde budou nepochybně patřit k černým koním letošního ročníku. Kromě hitů, které stačili za dobu své sedmnáctileté existence nasbírat, představí i nové skladby. A ani za ty se nebudou muset stydět.

Pop Evil i nadále pokračují ve zlepšujícím se trendu a novinka je zase o píď hitovější než její povedený předchůdce. Desku startuje melodická, téměř rádiová "Waking Lions" s výrazným vokálním partem. Fanoušky tvrdší tváře kapely bude ale bavit především skvělá, skoro až metalová "Color Bleed" s elektrizujícími kytarami.

Velkým tahákem je i postgrungeová "Be Legendary" s parametry rádiového hitu a dalším skvělým kytarovým partem Davea Grahse. Grungem je nasáklá i "A Crime To Remember" s prvky hip hopu i popu. Ty najdete i ve vzletné baladě "Nothing But Thieves", jež svou okázalostí připomene draky z Las Vegas Imagine Dragons.

Zvuk novinky ovlivnil i producent Kato Khandwala, který v minulosti spolupracoval třeba s The Pretty Reckless, Pierce The Veil či Papa Roach. Stál také za úspěchem Worsnopových We Are Harlot. Nahradil tak renomovaného seattleského producenta Adama Kaspera, který stojí za nahrávkami Soundgarden, Pearl Jam či Foo Fighters. Kapele naordinoval hodně moderní zvuk, který jí sluší.

Album se pyšní dobrou produkcí, skladbami s hitovými parametry i skladatelsky přesvědčivými momenty. S pátým zářezem tak mají Pop Evil šanci prorazit i mimo domácí teritorium a věřme, že na Rock for People předvedou velkou rockovou show.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY