shop.musicserver.cz
The Chainsmokers, Sigma, Tipsport Arena, Praha, 11.2.2018

The Chainsmokers v Praze ukázali, jak vypadá progres

Vydáno: 12.02.2018 01:15 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Strnadová

Návrat festivalového léta. I tak by se dal popsat nedělní večer ve slušně zaplněné Tipsport aréně, kam si to zamířily současné špičky elektronické a taneční muziky, tedy The Chainsmokers a Sigma. A s nimi samozřejmě i jejich fanoušci. Podstatné je, že spousta věcí byla jinak. Ale o nich už v reportáži.

Live: The Chainsmokers

místo: Tipsport Arena, Praha
datum: 11. února 2018
support: Sigma DJ set
Fotogalerie

The Chainsmokers, Tipsport arena, Praha, 11.2.2018
© Marie Strnadová
Sigma coby předskokan víceméně kopírovala svou pódiovou show z loňského srpna, kdy na rakouském festivalu FM4 Frequency se svým DJským setem a hecujícím MC'm rozhýbala ve dvě ráno boky jako nikdo jiný. Skutečný set, v němž se čudlíky nekroutí jen tak pro parádu, pak předvedla i v Tipsport aréně, a i když z dua Cameron Edwards a Joe Lenzie za pultem tančil jen druhý zmíněný a zdaleka ne všechny přechody zněly přirozeně, dokázal svými zhruba třicetivteřinovými útržky hitů jako "Feel The Love" od Rudimental, "How Deep Is Your Love" od Calvina Harrise nebo "Wild Thoughts" DJe Khaleda zaznamenat slušný ohlas. Do skutečného drum'n'bassu se sice přehoupl až v druhé polovině, stálo to ale za to, a když jako závěrečné bonbónky spustil vlastní hity "Higher", "Nobody To Love" a "Find Me" nejen z desky "Life", zpívala s ním celá hala. Jo, takhle se to dělá.

DJské a producentské duo The Chainsmokers se od září 2016, kdy hrálo docela zapomenutelný set plný cizích hitů na malém pódiu v odpoledním programu berlínské Lollapalloozy, katapultovalo mezi největší tanečně-popové hvězdy současnosti. Proto si ostatně už loni v srpnu zahrálo na maďarském monstrfestivalu Sziget pro zhruba devadesát tisíc lidí, a pokud jste tam také byli, mohli jste vidět, jak moc se během toho roku ve svém pódiovém projevu posunulo.

The Chainsmokers, Tipsport arena, Praha, 11.2.2018
© Marie Strnadová
Gigantické projekce s chodícím jídlem, lebkami i všelijak stylizovaným názvem kapely, ohně, dým, rachejtle, jiskry a konfety. Na pohled omračující show, ve svém jádru ale také přednahraný set, pitoreskní poskakování a také nepříliš přesvědčivý zpěv střídaný s playbackem. To všechno si dva Newyorčané, kteří prorazili v roce 2014 s naštěstí už pozapomenutým singlem "#Selfie", dovezli i na své druhé vystoupení do Prahy.

Jenže pozor - jak moc se ten maďarský koncert lišil od toho berlínského, tak moc se český lišil od toho maďarského. To znamená, že vše bylo opět posunuto na vyšší level. Skoro to vypadalo, jako kdyby dvojice četla recenze z léta a zařídila se podle nich.

The Chainsmokers, Tipsport arena, Praha, 11.2.2018
© Marie Strnadová
Jejich vystoupení tak mělo jasně daný koncept, v němž se střídaly čistě DJské pasáže s těmi, kdy chtěla formace působit při prezentaci vlastních hitů jako opravdová kapela. Jednotlivé sekvence se střídaly zhruba po patnácti minutách a zatímco původní tvář producentů si zachovávala nepříliš nápadité EDM pasáže, které mezi hity "We Found Love" od Rihanny, devadesátkové klasiky "What Is Love", předstíraného rapu "Humble" nebo dokonce citace Vengaboys a The Cranberries jen stále dokola gradovaly od ničeho k ničemu, ta kapelní část už měla něco do sebe.

V ní se na pódiu vysouvaly klávesy a elektronické krabičky Alexe Palla s bicími, na něž bubeník v jednu chvíli hrál dokonce i zapálenými paličkami, a uprostřed scény pobíhal energií z pařícího publika nabitý Andrew Taggart, který většinu skladeb z debutu "Memories... Do Not Open" poctivě odzpíval. Nebyl to sice kdovíjaký zpěv, ale byl tam, a fanoušek si tak konečně mohl připadat nejen jako na pouštěčích, ale jako na opravdovém koncertě.

The Chainsmokers, Tipsport arena, Praha, 11.2.2018
© Marie Strnadová
A aby toho nebylo málo, tu a tam si kolem krku pověsil i kytaru, ať už akustickou nebo později i elektrickou, a i když tam byla více pro parádu než pro hraní, byl to další z důkazů, že se The Chainsmokers snaží ve svém pódiovém vystupování vyvíjet.

Mimo osvědčených singlů "Roses", "Paris" nebo bohužel bez hostů odzpívaných megahitů "Closer" a "Something Just Like This", které v kombinaci se světelnou a pyrotechnickou show patřily k vrcholům večera, zazněly například "Honest", "Break Up Every Night" a také dvě novinky. Politickým poselstvím obtěžkanou "Sick Boy" doprovodil Alex Pall na přistavené piano, závěrečnou, prozatím bezejmennou, ale hitovým potenciálem obdařenou skladbu zase podpořil gigantický déšť konfet.

The Chainsmokers, Tipsport arena, Praha, 11.2.2018
© Marie Strnadová
Kdybychom se měli na The Chainsmokers dívat jako na plnohodnotnou kapelu, museli bychom vzít v potaz slabý zpěv i hru na nástroje a přiznat si, že to nebylo nic moc. A že jediná věc, která to držela trochu nad vodou, byla nadprůměrná scéna a s ní spojená show, která nedostatky jakž takž překrývala.

Jenže oni jsou DJové. A jako takoví se rozhodli, že nebudou jen naprázdno pouštět hudbu a hodinu a půl u toho máchat rukou, jako to dělá David Guetta, Calvin Harris a spousta dalších. Chtěli to posunout dál a ukázat, že umí víc. Proto i přesto, že jejich vlastní muzika zůstává pro mnohé do určité míry jen jakýmsi guilty pleasure srovnatelným s LMFAO nebo Far East Movement, je fér jim za to přiznat zásluhy. Tak tedy - jen tak dál, pánové. Jen tak dál.

NÁZORY
  • slabý zpěv? Wtf :Dd a Madonnu nebo Britney jste ... (Anonym, 12.02.2018 03:34) Reagovat

    slabý zpěv? Wtf :Dd a Madonnu nebo Britney jste zpívat nazivo někdy slyšely ? Zpěv byl dokonalej.

    • Re: slabý zpěv? Wtf :Dd a Madonnu nebo Britney jste ... (Anonym, 12.02.2018 21:13) Reagovat

      Souhlasím :)

  • Premiérové vystoupení? (Anonym, 12.02.2018 07:49) Reagovat

    A co takový Magnetic v roce 2016?

    • Re: Premiérové vystoupení? (Autor, 12.02.2018 08:32) Reagovat

      Pardon, opraveno.

  • Nekomu staci malo (tom, 12.02.2018 10:02) Reagovat

    Je krasne videt, jak malo nekomu staci... A jen tak mimochodem, nejsou to DJove, ale producenti. Ne kazdy, kdo stoji za mixem, je DJ. Prednahrany set, ktery ani nemuseli michat oni sami, to urcite neni DJing.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Sigma se v Praze rozhodla žít už jenom svou přítomností (16.03.2024 17:00)
- Nové desky 4/2024 - od Jamese Arthura přes The Smile po Dymytry (31.01.2024 21:27)
- Naživo: The Chainsmokers se přestali zlepšovat. V Praze se dokonce vrátili o krok zpět (08.11.2022 12:51)
- Fotogalerie: The Chainsmokers objektivem fotoaparátu (08.11.2022 11:47)
- Recenze: Sigma deskou "Hope" stvořila reklamu na léto (15.08.2022 00:00)
- Nové desky 24/2022 - od Foals přes Sigmu po Grey Daze s Chesterem Benningtonem (22.06.2022 13:10)
- Nové desky 19/2022 - od Florence + The Machine přes The Black Keys po Kendricka Lamara (18.05.2022 08:00)
- Video: The Chainsmokers v "iPadu" vzpomínají na minulou lásku (23.03.2022 12:54)
- Video: The Chainsmokers se v "High" výšek rozhodně nebojí, vývoje ve své tvorbě však ano (31.01.2022 17:52)
- Video: Podívejte se na nejsilnější momenty olympiády. Songem "HOPE" je podbarvilo duo Sigma (11.08.2021 17:44)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu