shop.musicserver.cz

Visací zámek - Byl to tenkrát vlastně zázrak

Vydáno: 05.12.2002 05:00 v sekci Rozhovory - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

Visací zámek je na české hudební scéně legenda, kterou znají i ti, které jejich hudba nezajímá a neoslovuje. Momentálně slaví dvacáté narozeniny a zároveň jim vychází živé dvojalbum, které před lety v pirátské podobě na kazetách vlastnily desetitisíce lidí. Tedy důvodů k rozhovoru až až.

Visací zámek - VZ001
© facebook interpreta
Visací zámek kdysi vznikl z legrace, ale dnes je na domácí scéně všeobecně známým pojmem, jehož mnohé písně bez přehánění doslova zlidověly. O dvacetiletém výročí existence skupiny a o staronovém přírůstku do diskografie jsem si povídal se zpěvákem skupiny Honzou Haubertem alias VZ 001. Toho mimochodem znají i ti, kteří třeba i nikdy na koncertě "Visáčů" nebyli, ale zato viděli film "Knoflíkáři", ve kterém má docela roztomilou roli rádiového hosta, filosofujícího o náhodách a zázracích.

Začnu úplně tradičně a zeptám se na to, na co asi úplně všichni. Jaký máš pocit, když se ohlédneš za těmi dvaceti lety? Napadá mě, že jste asi s kapelou mnozí strávili víc času, než třeba se svou manželkou.

No, ne všichni. Třeba Michal Pixa se ženil ještě předtím, než začal hrát v Zámku. Ubíhá to docela rychle. Já mám ještě v paměti, když jsme slavili deset let, když jsme slavili pět let, to se mi zdá úplně nedávno, takže on ten čas plyne tak plíživě, že se člověk ani nenaděje a je tu dvacet let.

Spousta lidí vás má dlouhá léta za punkovou kapelu, i když pokud vím, vy sami jste se za ni nikdy nepovažovali.

Ten punkový přídomek je k nám v tisku dodáván už tak dlouho, že už je úplně zbytečný. Nebereme ho vážně ani my a už snad ani posluchači. Visací zámek je už taková škatulka sama o sobě.

K dvacátému výročí vám vychází konečně poprvé oficiálně a na CD koncert ze Žofína z roku 1984, svého času asi nejlegendárnější domácí koncertní nahrávka, která tehdy kolovala na tisících kopií, protože oficiálně pochopitelně nemohla vyjít, čímž vás asi předchozí režim okradl o dost peněz.

S tím přišel náš bubeník Jirka Pátek, který si tehdy ten koncert nahrál. Ono to tedy těch lidí nahrávalo víc, vzpomínám si, že tam bylo do série zapřažených asi pět magnetofonů, ale on byl v té řadě pochopitelně první. Uvažovali jsme o tom dlouho, ale vždycky jsme měli rozdělané nějaké studiové věci a zdálo se nám to brzo, až teď jsme si řekli, že ke dvaceti letům se to výborně hodí. Ta nahrávka byla tehdy tak masově rozšířená, že to připadlo zajímavý nám i firmě. Lidi budou moci vyměnit ty staré, zmačkané kazety za cédečka.

Koncert vychází v kompletní verzi? Ptám se, protože sám mám doma kazetu, kde je zkrácen tak, aby se to vešlo na devadesát minut.

To vím, že tuhle zkrácenou verzi měl v katalogu Cibulka, který to rozšiřoval nejvíc. (Petr Cibulka byl, milí mladší čtenáři - než se stal dnes politickou figurou - nejznámější předlistopadový distributor nahrávek, které se neslučovaly se socialistickým pojetím kultury, za což se mu dostalo odměny v podobě několika let věznění - pozn. aut.) My to máme dobře, v plné verzi.

Visací zámek 2002
© facebook interpreta
Nahrávka je, předpokládám, remasterovaná, ale neuvažovali jste o nějakém bonusu?

Nám se nechtělo tu náladu kazit dalším trackem, protože koncert tak pěkně končí přídavkem, který tvoří dvě písně od Katapultu, které ho pěkně završují, a nebylo už by to ono.

A co dnes módní multimediální stopy? Třeba nějaké historické video?

Nějaký dokumentární záznam by se hodil, ale ty už zřejmě dávno policie skartovala. A o jiném záznamu nevím. Dokonce i fotografie na tom koncertu pořízené vyšly dost podivně, všechny jsou šedivé.

Slavnostní výroční koncert proběhne na den přesně 7.12. v Paláci Akropolis. Ale doneslo se mi cosi tak nepravděpodobného, že původně měl proběhnout v Národním divadle?

Ano. Vypadalo to už docela slibně, produkčně se toho ujal Čestmír Kopecký, kterého já pokládám za velmi schopného člověka. Bohužel se ukázalo, že tam měli do konce roku jediný volný termín, 18.listopadu. Z toho jsme nebyli moc nadšení, protože jsme pyntlich, a když už výročí, tak přesně na den, na tom si zakládáme. Ale zase jsme si říkali, že to je den po sedmnáctém listopadu, takže bychom to mohli zužitkovat. Celé to ovšem padlo povodněmi. Ten termín byl volný proto, že tam ten den měla probíhat jakási technická revize. A potom, co byly povodně, divadlo si pochopitelně nedovolí revizi udělat jen obyčejně jako vždycky, a navíc kvůli tomu, aby tam mělo akci tak pochybnou. My jsme tedy navrhovali, že uděláme zátěžovou zkoušku pomocí zvuku - pakliže by to vydrželo náš koncert, tak je jisté, že základní kámen se nehnul (smích). Takže tohle nevyšlo a jedná se o náhradním termínu.

A koncert v Akropoli bude nějak výjimečný oproti normálu?

My ty narozeninové koncerty máme vždycky trochu jiné. Tentokrát bude na pódiu maketa traktoru s valníkem a na valníku bude hospoda s naraženým pivem. Bude tam i projekce, ale nechci prozrazovat všechny detaily. Bude několik hostů, stěžejní z nich je Záviš, což je moravský folkař, který dlouho hrál seriózní písničky a nikdo to neocenil. A on se naštval a začal hrát takový porno-folk. Já jsem slyšel CD a byl jsem úplně uchvácenej. A přesto, že to je folkař, doufám, že to lidi vezmou dobře, protože to k tomu zapadá a tomu našemu neumětelství to není příliš vzdálený.

A co je vám ještě blízký? Všiml jsem si, že jste asi jedna z mála těch klasických, zavedených kapel, která mívá mladé předkapely, a to ne výjimečně.

To máme. Některý jsou i docela zábavný. Ona je to většinou otázka pořadatelů a my se to většinou dozvíme, až když přijedeme na koncert (smích). Takže si je sami nevybíráme, ovšem zároveň ani nejsme proti. Ale o spoustě těch kapel pak už nikdy neuslyším. Takže asi nepřežijou dlouhou dobu, nebo stagnují. Jediná kapela, se kterou jsme v minulosti hrávali, a nejenom, že doposud existuje, ale i se nějak vyvíjí, jsou V.T. Marvin. Ale dodnes je dohoda možná, myslím, že náš přínos pro ty mladé party je už v tom, že to nezabíjíme od počátku a nejsme proti, když s náma některá chce hrát.

Visací zámek 2002
© facebook interpreta
Na výročním koncertě zazní vedle písniček z Žofína i logicky průřez repertoárem za celou dobu trvání. Stalo se vám, že když jste vybírali, co tam budete hrát, že jste narazili na písničky z počátků, za kterými si už třeba nestojíte, nebo za které se dnes přímo stydíte?

Jsou určitě takové, které jsou vyloženě primitivní, nebo takové, které jsme pak dotáhli do úplně jiné verze, ale toho je hodně málo. A i když si přehrajeme ty hodně staré věci, které už na repertoáru dávno nejsou, tak nemůžu říct, že by to byl stud, co cítíme. Spíš takové pobavení, co všechno jsme si dovolovali. Ale důležitý je, že stejný pohled jsme měli už tehdy - nikdy jsme to neměli tak, že bychom si říkali: "To je ale perfektní písnička...", ale vždycky jsme si řekli: "To je ale pěkná blbost, to musíme zahrát." A protože už tehdy jsme k tomu přistupovali s tímhle pocitem, tak odpadá pocit studu, když se koukáme zpátky.

Album vychází opět u Warner Music. Nesetkali jste se někdy s odsouzením či odporem, že jako punkáči vydáváte u velké, nadnárodní firmy?

Ne, s tímhle jsme se nesetkali. Jen jednou jsme se setkali s tím, že nás mladí punkáči odsuzovali, protože máme mobilní telefony. Že to prý punkáč nedělá (smích). Ale nejsi sám, kdo se na to ptá. Mně to divný nepřijde, takoví Clash vydávali taky u obrovský firmy, a nějak mě nenapadá důvod, proč by tomu tak nemohlo být.

Takže se nebojíš, že komercionalizace vás může dostat někam jinam?

Já jsem se s tím nikdy nesetkal, že by po nás chtěla firma něco, co nechceme. A myslím si , že v Čechách to ani nehrozí, pokud to tedy neudělá ta kapela sama. Snad ty dvě tři kapely, který jsou na vrcholu, můžou být firmou do něčeho tlačený, ale já osobně jsem se s tím nesetkal.

A kdyby naopak došlo k situaci, nádherně ztvárněné ve filmu Petra Zelenky "Visací zámek 1982-2007", tj. že byste hráli pro pár lidí, zabalili byste to?

Nás už tahle situace tak trochu potkala začátkem devadesátých let. Lidi tehdy měli jiné starosti a nechodili na koncerty. Záleželo by na tom, jestli by nechodili na všechno nebo jen na nás. Pokud by to bylo všeobecné, tak bychom se jako tehdy snažili udržet kapelu v podvědomí, že žije. Hráli bychom méně a snažili se to překlenout. Pokud by ovšem lidi na všechno chodili, jen na nás ne, tak to bychom to samozřejmě zapíchli.

A co vaše vedlejší projekty? Ty jsi kdysi byl krátce v Plexis, před časem jsi hrál zároveň v kapele Kruhy, rytmika kdysi působila v O.Z.W., váš baskytarista Vláďa Šťástka hrál nedávno s Alexem Švamberkem...

V současné době hraje jinde snad jen Michal Pixa. Je to hodně příležitostná záležitost - jmenujou se myslím Temný undergroundový orchestr bez reklamních mantinelů a jejich repertoár se sestává z Visacího zámku, Plastic People a nějakých světových hitů. Hrají pro radost, spíš při večírcích a narozeninách.

Dnes je doba revivalů - svůj mají třeba Tři sestry, Garáž, Hudba Praha - co vy, máte taky svůj revival?

Myslím, že ještě neexistuje. Ale jednou jsme byli nařčeni v Chropyni. Tam se objevil nějaký příznivec pod vlivem, který všechny přesvědčoval, že to, co vidí, není Visací zámek, ale jeho revival, protože opravdový Visací zámek on dobře zná, že s nimi nejednou chlastal a že tohle je čirý podvod. Kupodivu - lidi mají tendenci věřit všemu - za náma pak přišla spousta lidí, kteří se ujišťovali, jak to tedy je. Ten nešťastník pak skončil hrozně bitej. Spousta kapel hraje jednu dvě písničky, ale vyloženě o revivalu nevím. Dokonce nám jednou navrhovala firma, že by se udělala deska "Tribute to Visací zámek", kde by různý skupiny hrály naše písničky. Tak jsme zkoušeli oslovovat různé kapely, aby si vybraly nějakou naši písničku a udělaly si svoji verzi a většina oslovených to ihned odmítla. Což nás překvapilo, protože nám kdyby to někdo nabídl, tak bychom to ochotně udělali, dokonce klidně i od těch, který neposloucháme. Brali bychom to jako výzvu ukázat, jak bychom to viděli my.

Visací zámek 2002
© facebook interpreta
Závěrem se vrátím zpátky k desce. Když jsi slyšel tu nahrávku, po těch letech, jak to na tebe působilo?

No pobavil jsem se. Zaujal mě tam občas zvuk, tak jsem se spoluhráčů ptal, aby zavzpomínali, na co tam vlastně tehdy kdo hrál. A zjistilo se, že basa šla do linky, protože basista tehdy neměl svůj aparát, měli jsme jen jedno vlastní kytarové kombo, což byla dost příšerná česká kopie čehosi, druhé kombo jsme si půjčili od zvukaře, který ho s sebou vozil pro případ nouze. Bylo takové maličké, z NDR. Bicí byly taky půjčené, protože Jirka tehdy taky svoje neměl. Takže když to vezmu všechno dohromady, je opravdu zázrak, že se tenkrát ten koncert vůbec odehrál...

NÁZORY
  • super (Jan"Doudleba"Vinkler, 24.11.2003 12:40) Reagovat

    je to skvělej článek, když ho čtu téměř o rok později.díky Honzovi Haubertovi, visáči jsou stejně nejlepší!!!

    PS:Punk is not dead,vy volové!!!

  • namám co dodat (Klára Šmejkalová, 26.11.2004 16:39) Reagovat

    Jak text,tak i visací zámek je prostě cool...

  • Petr Cibulka - Evidenční záznamy - registrační protokoly VKR (František Sedlák, 01.08.2008 10:39) Reagovat

    www.abscr.cz/evidence/search.php?prijmeni=Cibulka&jmeno=Petr&datum_narozeni=27.10.1950
    Výsledek vyhledávání
    Vyhledaných záznamu: 2

    Příjmení Jméno Datum narození Registrační číslo Krycí jméno Poznámka
    CIBULKA PETR 27.10.1950 6471 PRINC zobrazit
    CIBULKA PETR 27.10.1950 6471 PRINC zobrazit


    • Re: Petr Cibulka - Evidenční záznamy - registrační protokoly VKR (AK, 03.08.2008 12:10) Reagovat

      ano - Petr Cibulka pochopitelně BYL v objektu zájmu (a tedy i v evidenci) STB. úplně stejně jako třeba Pavel Landovský, Vlasta Chramostová, Marta Kubišová, Václav Havel, Vlasta Třešňák a hezkých pár tisíc dalších. PRÁVĚ PROTO, o čem byla řeč v tomto textu... Nijak se tím - paradoxně na rozdíl od těch, kteří nejen byli evidováni, ale i sami ochotně spolupracovali (viz. např. nedávná causa J.Nohavici) - dlouhá léta netají.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Muzikanti pomáhají dětem z dětských domovů. Zapojte se i vy (07.05.2020 09:27)
- Recenze: Visací zámek se drží svého hesla "Anarchie a totál chaos" (18.03.2020 12:35)
- Nové desky 10/2020 - od Dana Bárty přes Nialla Horana po Westlife (18.03.2020 08:56)
- Břitva oznamuje první část nominací za rok 2018 (23.05.2019 14:59)
- Video: Visací Zámek oživil legendární "Traktor" v epickém videoklipu (30.10.2018 12:29)
- Fotogalerie: České hrady zakončily svou letní tour na Bezdězu (05.09.2017 18:27)
- Video: V "Popsongu" Visacího zámku si popovou hvězdu zahrál Matěj Ruppert (26.04.2016 14:37)
- Video: Visací zámek vyhlásil válku klíšťatům (04.02.2016 12:04)
- Video: Visací zámek oprášil svůj "Traktor". Doplnilo ho třiatřicet hostů (07.12.2015 15:43)
- Visací zámek oslaví Kristova léta velkým pražským koncertem a turné s Plexis (01.11.2015 18:50)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu