shop.musicserver.cz
Noel Gallagher's High Flying Birds - Who Built the Moon?

Noel Gallagher na "Who Built the Moon?" nastartoval novou etapu své kariéry

Vydáno: 09.12.2017 11:40 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: archiv Noela Gallaghera

Od rozpadu Oasis uplynulo už dlouhých osm let. Návrat se zatím nekoná, ale fanoušci díky tomu mají tento rok hned tři nové nahrávky (ex)členů kapely. Po novince Ride Andyho Bella a debutu Liama Gallaghera se ke slovu hlásí také starší Noel, který nachystal překvapivě ambiciozní třetí album "Who Built the Moon?".

8/10

Noel Gallagher's High Flying Birds - Who Built the Moon?

Vydáno: 24.11.2017
Celkový čas: 43:25

Skladby: Fort Knox, Holy Mountain, Keep on Reaching, It's a Beautiful World, She Taught Me How to Fly, Be Careful What You Wish For, Black & White Sunshine, Interlude (Wednesday Pt. 1), If Love Is the Law, The Man Who Built the Moon, End Credits (Wednesday Pt. 2)

Vydavatel: Sour Mash Records

Noel Gallagher již několikrát vyhrožoval, že se na příští nahrávce chce ubírat hudebně trochu jiným směrem. V rámci Oasis se mu to téměř nedařilo (výjimkou budiž snad jen dodnes polarizující fanoušky "Standing on the Shoulder of Giants") a po rozpadu kapely se teprve hledal. První album nepřineslo takřka žádnou zásadní invenci, ale opíralo se o silné skladby. Následující "Chasing Yesterday" sice zůstalo stát na půli cesty, přesto kompozice jako "Riverman" nebo "The Right Stuff" signalizovaly, že i když je Noel vlastně skladatelsky do určité míry limitován, dokáže svou tvorbu posunout do dobrodružnější polohy.

Jakkoliv byla zvukově odvážnější novinka avizována měsíce dopředu, to, co nakonec z desky zní, nemohl čekat ani největší optimista. "Who Built the Moon?" je nejen nejdobrodružnější položkou v Noelově kariéře, ale také jeho nejlepší nahrávkou od slavné "(What's the Story) Morning Glory?". Zatímco Liam stále čerpá inspiraci z minulosti, starší bracha se konečně po padesátce odvázal a snaží se hledat nový směr.

Jak už bylo zmíněno výše, snaha přistupovat k tvorbě trochu jinak Noela provázela dlouhou dobu a koneckonců není to tak dávno, co se mluvilo o společné nahrávce s Amorphous Androgynous. Ta asi zůstane navždy ležet stranou nedokončena, ale byla to ona touha zkoušet nové postupy, která nakonec vedla k setkání s irským producentem Davidem Holmesem (většina z vás pravděpodobně zná jeho práci na hudbě k filmové trilogii "Dannyho Parťáci"). Ten byl požádán ke spolupráci již v období kolem alba "Chasing Yesterday", ale odmítl, neboť všechny skladby byly tehdy již připraveny k natočení. Místo toho navrhl spolupráci, kdy by Noel tvořil písně přímo s ním ve studiu, aniž by si předem cokoliv připravoval. A už prvních pár sekund z úvodní "Fort Knox" napoví, že tenhle nový proces se osvědčil.

Hudba na "Who Built the Moon?" přechází z psychedelie do devadesátkového big beatu, bere si něco ze starých soundtracků a nezapře inspiraci ve wall of sound Phila Spectora. Všechny tyto vlivy se na vás doslova valí ze zmíněného otvíráku "Fort Knox", který zde plní podobnou úlohu jako kdysi "Fucking in the Bushes" - pořádně nadupaný úvod, jenž vás strhne na jízdu, která je až na mírná škobrtnutí ("If Love Is the Law") energická, mnohdy nepředvídatelná a hlavně zábavná - neboť podle hlavního protagonisty přesně to nyní společnost potřebuje nejvíc - pozitivní umění.

Samotné experimentování je jedna věc, ale to by bylo samo o sobě o ničem. "Who Built the Moon?" totiž obsahuje skvělé skladby. Noel si i nadále uchovává onu vzácnou vlastnost napsat silnou melodii. Hned druhá v pořadí, singlovka "Holy Mountain", překvapí energií a zvukem á la The Vaccines (a trochu Rickym Martinem), následující "Keep on Reaching" zase v sobě nese odkaz sedmdesátkového soulu (včetně dechové sekce a ženského gospelového sboru). Futuristická "It's a Beautiful World" nejvíce evokuje Noelovy spolupráce s producenty elektronické hudby. Její živé provedení v pořadu Later with Jools Holland společně s následující "She Taught Me How to Fly" již stihlo vyvolat kontroverzi, o kterou se postarala francouzská muzikantka Charlotte Marionneau. Ta totiž kapelu doprovází na nůžky. A v "It's a Beautiful World" má krátký proslov potvrzující ono experimentálnější směřování a dotváří téměř filmovou atmosféru celého projektu (což je podpořeno instrumentálkami "Interlude (Wednesday Pt. 1" a "End Credits (Wednesday Pt. 2)") .

"She Taught Me How to Fly" je jeden z těch momentů, kdy v zásadě primitivní kompozice dostává díky nápadité produkci úplně jiný rozměr a právě díky ní se řadí k nejlepším položkám alba. "Be Careful What You Wish For" je tak trochu akustičtější "Come Together" a "Black & White Sunshine" je nejvíc oasis moment nahrávky (a vůbec ne špatný). K absolutním vrcholům pak patří "The Man Who Built the Moon" s mohutným orchestrem evokujícím westernové filmy (mimochodem inspirací byl plakát k filmu "The Hateful Eight"). Pravděpodobně nejfilmovější kousek v Noelově diskografii naznačuje, kdo by mohl napsat song k příští bondovce.

Noel Gallagher byl už několikrát odepisovaný a pomalu to vypadalo, že do konce života bude těžit z minulosti. "Who Built the Moon?" jej ale naopak ukazuje v životní formě. Navíc je znát, že si nahrávání naplno užíval a podařilo se mu na něj dostat ohromné množství energie. Dost možná se nám tady rodí nový britský Paul Weller s mezinárodním přesahem. Konzervativní fanoušci Oasis nejspíš zůstanou u "As You Were", všem ostatním můžu doporučit "Who Built the Moon?" jako lék na dlouhé zimní večery.

NÁZORY
  • ! (KA, 09.12.2017 12:57) Reagovat

    Konečně recenze, jakou si tahle deska zaslouží. Zejména kvůli Jakubovo přehledu. Díky za to! Mmchdm deska s AA byla prý kompletně dokončena, ale (údajně) jediný master Noel nadobro smazal ;) Kdo ví ... :)

  • No ... (Jiří, 09.12.2017 14:11) Reagovat

    nic moc, bráškovi se album povedlo podstatně lépe.

    • Re: No ... (R, 09.12.2017 23:33) Reagovat

      obě alba jsou dobrá, ale mně se zase víc líbí album Noela.

    • Re: No ... (bim, 09.12.2017 23:36) Reagovat

      Jiří - tady máš odpověď ze závěru recenze: "Konzervativní fanoušci Oasis nejspíš zůstanou u "As You Were"..."

  • dotaz (R. , 09.12.2017 23:33) Reagovat

    Charlotte Marionneau kapelu doprovází na nůžky... co to je za větu?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Návrat Oasis? Podle Liama by k tomu stačila bonboniéra od Noela (10.03.2024 09:04)
- Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)
- Recenze: Liam Gallagher a John Squire úspěšně ignorují fakt, že je 21. století (04.03.2024 00:00)
- Oasis mají namířeno do Rokenrolové síně slávy. Liam nemá radost (29.02.2024 08:06)
- Audio: The Black Keys se v coveru "I Forgot To Be Your Lover" noří do soulu (19.02.2024 09:49)
- Liam Gallagher a John Squire chtějí na společné desce oživit ducha indie rocku (16.02.2024 14:45)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Naživo: The Vaccines si při své pražské premiéře vyzkoušeli i ještě horké písně (25.01.2024 15:20)
- Fotogalerie: Koncert The Vaccines v obrazech (25.01.2024 14:18)
- Nové desky 1-2/2024 - od The Vaccines přes Magnum po Kali Uchis (17.01.2024 08:30)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Billie Eilish Bono Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu