shop.musicserver.cz
Fast Food Orchestra - Jenom změna člověka někam posunuje

Fast Food Orchestra - Jenom změna člověka někam posunuje

Vydáno: 11.12.2017 09:00 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: Marek Vohralík

Fast Food Orchestra s češtinou koketovali už dlouho - několik písní v mateřštině už měli na kontě, a tak jejich nová ryze česká deska "Struny" nepůsobí jako pěst na oko. Aby těch změn nebylo málo, tak jim během roku odešel zpěvák a saxofonista Susha. Rozhovorem se tedy téma změn proplétá jako nitka.

Fast Food Orchestra
© Marek Vohralík
V půlce října jste vydali deváté album "Struny". S jakou nejzajímavější reakcí na něj jste se setkali?

Fido: Jednou po koncertě za námi přišla holka, že jí deska po poslechu přišla měkká, ale že na koncertě byla překvapená, že tomu tak naštěstí není. (smích) To mi teď připomnělo i historku, jak se mě ptala jiná slečna na Rockovém slunovratu, že se jí líbí taková ta písnička, jak tam zpívám o své manželce, a já jsem nechápal, kterou myslí… A ona že: "'Mám ji zlou'," a já: "Cože?" Evidentně slečna nepochopila, o co jde - že nezpívám o manželce, ale o kocovině. (smích)

A vyměkli jste?

Adam: Mně přijde, že jo. Na předchozích deskách bylo více ragga a rapování.

Čím to?

Adam: Tak udělat tvrdý text do skáčka v češtině tak, aby to vyznělo jak v angličtině, je těžký.

Fido: Mně nepřijde měkký, ale je možný, že angličtina schovávala lyriku.

Fast Food Orchestra

Historie kapely Fast Food Orchestra se začala psát mezi lety 1994-1996. První koncerty přišly v roce 1998 na legendární pražské Sedmičce, na kterou se kapela dodnes ráda vrací. Debutová deska "Fugison Party" vyšla v roce 2000. Za téměř dvacet let svojí existence vydala kapela celkem osm studiových alb. Mezi nejvýraznější patří především "Urban Menu", které vyšlo také v USA a Japonsku, předposlední "ZEN" z roku 2014 či poslední čistě česká "Struny", která je bez Sushy. Kapela pravidelně vystupuje na největších festivalech u nás, má za sebou také několik zahraničních turné po Evropě a exotických destinacích, jako je Brazílie, Izrael nebo Rusko.

Jak reagují fanoušci na to, že zpíváte v češtině?

Adam: Zpívají si s námi konečně. (úsměv)

Fido: Zatím tuto změnu lidé berou pozitivně. Když jsem to konzultoval s kamarády, kteří bývají k těmto věcem kritičtí, tak říkali, že když jsme už s češtinou koketovali dřív a měli jsme už předtím několik písniček v češtině, tak jim to nepřišlo jako pěst na oko. Na druhou stranu vše je teď odkrytý, hned víš, o čem písnička je.

Fast Food Orchestra
© Marek Vohralík
Adam: Změna je život.

Fido: Přesně, jenom změna člověka někam posunuje. Sice nemusí být tak radikální jako v našem případě, kdy z kapely navíc ještě odešel zpěvák Susha kvůli svojí práci. To víš, že jsme se báli většího hejtu. Lidé pochopili, že musejí naučit dát změnám šanci.

Muziku jsem psal stejně vždy já, takže rukopis by tam měl zůstat stejný, jen se změnily jiné věci. Adam začal víc zpívat a všichni ho zatím chválí, tak snad tomu tak zůstane. (smích) Když jsme zpívali v angličtině, lidi na nás chodili pařit, až když se setmělo, jak byli plaší. Dneska s tou češtinou mi přijde, že i přes den můžeme vtáhnout lidi, protože se můžou zaměřit na text.

Proč album nese název "Struny"?

Fido: Podle naší písničky, která je nejcitlivější a spojuje všechny ostatní.

Kdo se na desce autorsky podílel?

Fido: Za texty stojím já a za torzem muziky taky já (smích). Tato deska je výjimečná proto, že jsme ji pojali tak, že autory hudby jsme všichni. Málokdy přinesu hudbu hotovou od A po Z. Tady všichni hodně spolupracovali. Jezdili jsme na chalupu, kde jsme vymýšleli vícehlasy a aranže. Bubeník Medvěd přinesl taky nějaké písničky, dodělával zpěvy, basy a dechy. Rosťa dělal samply. Matěj s Adamem přispěli například do "Posledního jointu". Celkově jsme měli 23 písniček, z kterých jsme vybrali 11 na album. V tom je taky oproti minulé tvorbě změna. Protože jsme na předchozí nahrávky dávali víceméně všechno, co jsme složili. Natočili jsme ještě "Louny" a "O všem a o ničem", které mě baví, ale na desku se už nevlezly ani by tam koncepčně nezapadly. Jsem rád, že deska má dynamiku, do které se nehodily, byly by tak na konci, což by na druhou stranu byla škoda. Dále tam není "Blecha", kterou by asi nikdo nepobral, protože je dětská. (smích) Klidně bych ji udělal zvlášť ze srandy, ale na albu by byla jako pěst na oko.

Fast Food Orchestra
© Marek Vohralík
Některé pasáže písní mi přijdou moc jednoduché a místy nedodělané, kde se zpívá několikrát stejná replika, jako například u písní "Mimozemšťan" a "Na plovárně". Co si o tom myslíte vy?

Fido: Pokud jde o "Mimozemšťana" a "Plovárnu", tak to nejsi sama, kdo to říká. Ale není to tím, že by to bylo uspěchaný, naopak jsme na to času měli dost. Spíš je to jednoduchý, aby se to dobře zpívalo a pamatovalo. Zrovna tyto dvě písničky hrajeme už rok na našich koncertech, kdy to všichni zpívají od začátku do konce díky své jednoduchosti a jisté prvoplánovosti. Nerad si věci komplikuju. Rád dělám hudbu pro lidi, ale nerad o ní dlouze přemýšlím dopředu tak, aby za tím byl kalkul, ale protože to tak cítím. Složitostí jsme už dělali moc, naopak mám tendenci dávat moc slov - jedno slovo za druhým. Kluci pak chtějí škrtat. Popové aranže jsme dali z důvodu, aby to bylo stravitelnější pro lidi. Navíc je to celé nadsázka… Vždy bude záležet na tom, jestli to vezmou lidi jako fór.

Když jste prošli tolika změnami, nepřemýšleli jste i o změně žánru?

Zjistili jsme, že nemá cenu po letech uhýbat z toho, co umíš. Když jsme měli tendence jít někam jinam, tak jsme záhy zjistili, že tudy cesta nevede. Zůstali jste u ska a reggae, jen jsme zjemnili některé pasáže v popovější aranže. Když se podíváš do světa, zjistíš, že hodně interpretů používá ska prvky, které nejsou na první pohled vidět (slyšet). Vždycky bude líp fungovat "Plovárna" než "Party Is Over", kdy jsme zkoušeli něco, co spousta lidí ani nepochopila.

Fast Food Orchestra
© Marek Vohralík
Na desku jste vybírali prostřednictvím kampaně na Hithitu. Co vás k tomu vedlo?

Fido: Fanoušky jsme žádali především o peníze na naše klipy, ale většina lidí si toho nevšimla a myslela si, že to máme na desku, která už byla natočená. Nechápali proto, na co chceme peníze, když je už album udělané. Ale z mého pohledu mi to nepřijde divný, protože vždycky peníze budou chybět, ať už je deska natočená, nebo ne. Takže jsem se dostal kolikrát do situace, že jsem musel vysvětlovat, jak se věci mají. Nechtěli jsme zase na další tři roky zůstat s dluhem.

Adam: Teď jsme díky tomu vydali klip "Mimozemšťan", který jsme točili v létě na Mighty.

Fido: Natáčel ho Michal Novák, Ota Faifr a Petr Peťovský, se kterými jsme dělali předchozí klip na pilotní singl "Struny".

Prvně jsem si myslela, že mimozemšťan je Adam, a on nakonec Kučín…

Fido: Tím, že tam dali záběr, kde je i Adam, tak nám to tím trochu zkazili (smích)

Adam: Je ale pravda, že jsem mimozemšťana měl hrát taky.

Fido: Protože měli být dva mimozemšťani, ale nakonec z toho nápadu sešlo. Ale Kučín byl šťastný, miluje totiž převleky a je král kostýmů, především těch dámských.

Adame, ty jsi na jaře ukončil spolupráci s Věcí Makropolus. Nemrzí tě to?

Adam: To víš, že mě to mrzí, protože jsem byl u začátků, kdy jsme kapelu zakládali, ale co se dá dělat, nestíhal jsem to. Navíc jsem kočoval mezi Prahou a Pardubicemi, na některé koncerty jsem nemohl, protože se kryly s koncerty druhé kapely.

Fast Food Orchestra - Fido
© Vojtěch Havlíček
Fido, ty jsi i organizátorem Mighty Sounds. Můžeš prozradit, na co se můžeme příští rok těšit?

Fido: Prvních pět jmen už je oficiálně venku. Můžete se těšit na Non Servium, The Dreadnoughts, Random Hand, Doctor Krapula, Raygun Cowboys a mnoho dalších hvězdných jmen a sestav, které průběžně budeme zveřejňovat.

Máte v plánu udělat další klip?

Adam: Máme v plánu udělat klip k písni "Do pekla s láskou".

Fido: Bude loutkový a dělali ho naši kamarádi. Má pohádkovou a vánoční atmosféru a rádi bychom ho vydali na Mikuláše. (Tak se také stalo a na klip se můžete podívat níže; rozhovor jsme pořizovali na podzim - pozn. red.) A v lednu taky plánujeme natočit klip k písničce "Mám ji zlou".

Proč černo-růžový vizuál?

Fido: Nějak to vymyslel manažer Marek, zdá se nám to jako dobrá výrazná kombinace. Navíc jsme to teď propojili i s oblečením, které máme sladěné, a to jsme přitom nikdy nebyli zastánci uniforem, ale chceme, aby to trochu vypadalo na pódiu.

Fast Food Orchestra - Adam
© Vojtěch Havlíček
Před Vánocemi, 21. prosince, chystáte velký křest v Lucerna Music Baru. Kdo se ho zhostí?

Fido: To si zatím necháme pro sebe, ale o hosty určitě nebude nouze. Někteří z nich fanoušky hodně potěší.

Turné jedete s Circus Brothers. Proč právě s nimi a máte připravené něco speciálního?

Adam: Jak muzikantsky, tak lidsky jsme si sedli.

Fido: Jejich bubeník Tomáš Knotek hrál pár let s námi v kapele, než skončil u nich. Slovo dalo slov a bylo to.

Fido: Na turné uslyšíte i naši společnou folkovou country písničku, která je o tom, jak chodíme po brdských lesech. K ní bude i lyric video, na kterém dělá Adamova slečna. V písničce kromě nás hraje i Rafan z Pipes And Pints na banjo.

Příští rok slavíte dvacet let na scéně. Budou oslavy?

Fido: Už slavíme dopředu teď. (úsměv)

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Rozverní Fast Food Orchestra oslavují v klipu "Táhneme to dál" jedinečnou sílu přátelství (16.12.2023 13:41)
- Video: Fast Food Orchestra mačkají život jako "Pomeranč" (17.10.2023 11:57)
- Video: Fast Food Orchestra se prezentují jako šéfkuchaři hudby - nabízejí "Bistro snů" (04.07.2023 09:51)
- Naživo: Punk, HC nebo ska... Na Mighty Sounds se pařilo na všechno! (27.06.2023 13:12)
- Fotogalerie: Sedmnáctý ročník punkového svátku Mighty Sounds ve fotografiích (27.06.2023 11:45)
- Fotogalerie: Fast Food Orchestra a Vojtaano konečně po dvou letech pokřtili svoje desky (07.10.2022 10:37)
- Rozhovory: Fast Food Orchestra, Vojtaano - Kdyby Pražáci měli něco hodně extra, tak by nám to jinde neprošlo (04.10.2022 09:00)
- Fast Food Orchestra a Vojtaano v říjnu vyrazí na společnou tour (22.09.2022 18:24)
- Naživo: Mighty Sounds, to je dávka punk rocku, jaká nemá v Česku obdoby (15.07.2022 09:13)
- Fotogalerie: Festival Mighty Sounds v obrazech (14.07.2022 05:01)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele Queen AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu