shop.musicserver.cz
Voxel - Jet stále to stejné dokola mě vůbec nenaplňuje

Voxel - Jet stále to stejné dokola mě vůbec nenaplňuje

Vydáno: 06.11.2017 09:15 v sekci Rozhovory - Hana Bukáčková | foto: facebook interpreta

Voxel právě obráží republiku se svou cimbálovkovou PopFolklorTour, na které poteče dobré víno proudem a kde uslyšíte písničky v netradičním formátu. Na příští rok připravuje třetí desku (poprvé v jeho režii) a jiný koncertní koncept. Přešel po žhavém uhlí a rád by si vyzkoušel terapii tmou. Více v rozhovoru.

Vašku, vloni jsi jel Tour, co sedne s Pokáčem. Jak na tuhle šňůru vzpomínáš?

Vzpomínám strašně rád a myslím, že tenhle nápad za pár let zase s Pokym zopakujeme. A vlastně tam vzplála má láska k vytváření turné s konceptem, což je něco, co mě v rámci celého hudebního života baví asi nejvíce ze všeho.

Voxel
© MayBluedabadee
Teď ale lidé nebudou sedět, protože jedeš s cimbálovkou PopFolklorTour. Jak tě napadl tento koncept?

Napadl mě právě na zmíněné Tour, co sedne, kterou jsme měli vyprodanou téměř na všech zastávkách. Uvědomil jsem si, že když má turné ksicht, bavíme se nejen o to víc my, ale i návštěvníci, fanoušci. Zavolal jsem svému dlouholetému kamarádovi Vaškovi Kopelcovi, s kterým jsem dříve hrával v punkrockové kapele "Burnout" (a on souběžně hrával na housle v cimbálové muzice), že mám nápad na turné a jestli by mi nepomohl sestavit cimbálovku. A on? Do týdne mi volal, že je banda kompletní, že nás bude osm a že můžeme začít zkoušet za další týden v Brně.

O jakou konkrétní cimbálovku půjde a odkud se znáte?

Jde o směsku hudebníků z různých cimbálovek a skupin - Pramínky, Pajtáš, Friška, Za oponou, Cimbaltrio... Poznali jsme se osobně až na první zkoušce a hned při ní jsem věděl, že to bude fungovat! I když nevím, jestli za to nemohla i ta slivovica, kterou kluci hned při vybalování nástrojů vytáhli. (smích)

Voxel
© facebook interpreta
Co je záměrem turné, tedy jestli nějaký záměr je?

Záměr je pro mě vždy velmi důležitý a u tohoto turné jich bylo víc - zkusit si zahrát s tak velkým ansámblem (do té doby jsem hrál asi tři roky na pódiu zcela sám), dostat atmosféru vinných sklípků a jižní Moravy do celé republiky a taky se pokusit trochu zpopularizovat folklór a cimbálovou muziku i mimo kraje, kde tato tradice je zakořeněna.

Voxel

Václav Lebeda vystupující pod pseudonymem Voxel je český folkpopový zpěvák a písničkář z Kopřivnice. V květnu 2014 vydal debutové album "All Boom!", o rok později "Motýlí efekt", na kterém našel sám sebe a vyšel na cestu více písničkářskou. Na svém kontě má hity "V Naší ulici", "Jednou", "Trip", "Hitmaker", "V čase zpátky" a další. Za texty stál dosud jeho kamarád Pokáč. Nyní si zkouší sám textovat, momentálně vydal svůj 100% autorský singl "Nádech" a pracuje na svém třetím albu.

Rád bouráš zaběhnutá klišé?

Rád (se) bavím a užívám si netradičních spojení a mám obrovskou radost, když teď vidím, že na turné najednou chodí i úplně jiná sorta lidí než na všechna předchozí. I to je jeden z mých cílů - ukázat se novému publiku a poznat jej.

Zároveň máš rád i tradice, nebo je vnímáš jako přežitek v dnešním světě?

Přežitek to rozhodně není a věřím, že ani nikdy nebude. Je krásné tradice udržovat, pokud v tom není manipulace či křeč. Všechno, co je opravdové a tradiční a má nějakou návaznost na předchozí generace, na mě působí srdečně a silně, ať už je to rodinná farma, folklór nebo talisman.

Jakých písní se dočkáme na turné? Uslyšíme i klasické lidovky, nebo jen úpravy tvých písniček?

Snažili jsme se o pestrost, čili zazní obojí a obojí mě neskutečně baví. A upřímně, jsem i dost zvědavý, jak budou lidi reagovat např. v Plzni nebo Budějovicích právě na zmíněné lidovky.

Na jaké hudbě jsi vyrůstal? A kterou si rád s chutí teď poslechneš?

Začal jsem na klasice, k hudbě mě dostal v první třídě film "Amadeus", stále jeden z mých nejoblíbenějších. Pak, v pubertě, jsem začal inklinovat k jednoduché, úderné a hlasité hudbě - punkrocku. Proto jsme i založili kapelu a já začal (i když zprvu z donucení) zpívat. Teď rád poslouchám vše, z čeho cítím dobrou energii, od klasiky (Chopin), popu (Jason Mraz, Keane) přes folk (Nohavica, Dobeš) až po System Of A Down. A v posledních letech je mým topem takzvaný RAINYMOOD, neboli poslech deště/bouřky, který mám zrovna puštěný i teď.

Voxel
© MayBluedabadee
Součástí koncertů má být i pokoncertní afterparty. Co si mám pod tím představit?

Sami jsme nevěděli, jak tohle bude fungovat, ale po pár odehraných koncertech z turné už si to hezky sedlo. Je to takhle - dohrajeme koncert, po něm přeneseme nástroje pod pódium / do menšího sálu / do vestibulu a cimbálovka dál hraje, já buď zpívám s nimi nebo popíjím vínečko a užívám si večera. Máme před sebou ještě několik takových večírků, tak doufám, že se s vámi, co tyhle řádky čtete, uvidíme!

Na turné budou k zakoupení háčkované náhrdelníky od tvé ženy, cukrovinky, víno poteče proudem. Máš ještě nějaké eso v rukávu?

Je těch es málo, jó? (úsměv) Já myslím, že stejně je ze všeho nejdůležitější energie nebo, jak se dnes říká, vajb. Můžeme mít vymyšleno milion věcí kolem, ale když nefunguje energie koncertu, ničím se to nedožene, alespoň podle mě.

Ty bereš přípravy komplexně. I kroj budete mít stejný?

Mi se ty kroje vždycky tak líbily! Ta tradice, to, jak například mladí na jižní Moravě chodí do různých tanečních, folklórních spolků, kroužků. Myslím, že zrovna u cimbálovky by tohle nemělo chybět. A cítíme se v tom moc dobře, když máme košule, jsme v módu hrát na maximum, bavit se, vypustit na pódiu ze sebe duši.

Voxel
© MayBluedabadee
Na poslední zastávce v LMB budeš mít s sebou jako hosta Patricii s projektem Vesna. Proč? Máš nějaké hosty připravené i na ostatní zastávky?

Patricie byla první člověk, s kterým jsem kdy zpíval česky, a protože její nový projekt je inspirován lidovou hudbou napříč zeměmi, přišlo mi, že se do tohoto folklórně laděného večera hodí. V Ostravě s námi vystoupila moc šikovná písničkářka Petra Göbelová a v Brně kamarád a skvělý songwriter Pavel Helan. Další zastávky postupně doplňujeme, ale rozhodně vždy půjde o někoho zajímavého. Zakládám si na tom, abych se obklopoval lidmi, kteří jsou fajn, u kterých ego z hlavy netrčí a kteří milují, co dělají, což platí pro všechny, kteří s námi na koncertech hráli nebo hrát budou.

Známe tě, že vystupuješ sám, ale teď tě uvidíme s doprovodem v rámci tohoto turné. Plánuješ do budoucna mít doprovodnou kapelu, nebo ti vyhovuje mít one man show?

Chtěl bych hlavně neusnout na vavřínech a na každý rok připravit nějaký specifický, zajímavý koncept turné. Jet stále to stejné dokola mě vůbec nenaplňuje. Na příští rok už mám vymyšlený podle mě dosti zajímavý koncept, ale nechci prozrazovat, dokud nebudu mít kompletní vizi. Ale můžete se těšit na turné, které jste ještě neviděli.

Voxel
© MayBluedabadee
V září jsi vydal svoji první autorskou písničku "Nádech". Jak se ti tvořila?

Tvořila se relativně dlouho, jelikož to byla moje první 100% autorská věc a já pořád nebyl spokojený, měnil sloky, mazal refrény, až se nakonec vykrystalizovala verze, kterou můžete slyšet například i na PopFolklorTour.

Bylo těžké začít si sám textovat po tom, co ti texty psal Pokáč? Měl jsi strach jít s vlastní kůží na trh?

Bylo to pro mě nesmírně náročné v začátku, ale uvědomil jsem si, že tohle je další a zásadní krok v mém vnitřním posunu. Když jsem dělal první desku, udělal jsem akorát k pár skladbám hudbu. Na druhé desce jsem skládal hudbu kompletně a většinu nástrojů si nahrával a měl najednou úplně jiný pocit z toho všeho. A třetí desku bych si rád napsal kompletně sám, mám zatím asi 14 skladeb, rád bych měl ale víc materiálu a vybral to nejpestřejší.

Voxel
© MayBluedabadee
Co tě vedlo k této změně? Chtěl sis to vyzkoušet sám, nebo už ti Pokáč nestíhá psát díky svojí rozběhnuté kariéře?

Postupem času jsem zjišťoval, že jsou věci, které se mi rodí v hlavě a o kterých chci zpívat, a dlouho jsem se odhodlával k již zmiňovanému - jít s vlastní kůží na trh. Měl jsem obavy, že lidi budou srovnávat s předchozími písněmi, že nejsem dostatečně zkušený textař, že nové písně třeba budou míň fungovat. A pak jsem si uvědomil, že jediné, co mě brzdí, jsou tyhle zbytečné strachy. Teď je mi jedno, jestli mé texty jsou horší nebo lepší než Pokáčovy (kterého ovšem považuju za jednoho z nejlepších textařů v ČR), protože jsou mé a jdou ze mě. A o to teď jde především.

Proč se písnička jmenuje "Nádech"? Bylo toho na tebe moc, že ses potřeboval nadechnout?

Zažil jsem velmi silný transformační zážitek se svou ženou, konkrétně přechod přes žhavé uhlí. A pak vlastně také holotropní dýchání. O to vše jsem se začal zajímat a zjistil, že například prací s dechem se můžeme zbavit stresu, změnit pH své krve, zrychlit samoléčebné procesy. I symbolicky se to vše spojilo - začal jsem tvořit sám a cítil, že to je ten nový nádech, který jsem potřeboval.

Voxel
© MayBluedabadee
Co tě vedlo k tomu, že jsi šel po žhavých uhlících?

Touha překonat strach z bolesti. Když člověk zažije ten silný rituál, uvědomí si, že když tohle jeho tělo zvládne, proč by si pak třeba nemohl poradit s jakoukoliv nemocí? Teď si uvědomuji, že jsem asi 6 let nebyl u doktora, nebral od té doby žádné prášky a překvapivě je to mé nejzdravější období v životě, to, myslím, nebude náhoda. Jde o to převzít zodpovědnost za své zdraví, poslouchat své tělo, mít jej rád. Pak nám netrucuje, ale naopak se odměňuje. A jsem za to rád.

PopFolklorTour: Voxel s Cimbálovkou

3. 11. Plzeň
11. 11. České Budějovice
17. 11. Zlín
22. 11. Olomouc
24. 11. Vysoké Mýto
5. 12. Praha

Co bys rád ještě na vlastní kůži vyzkoušel?

Plánuji zažít terapii tmou, kterou bych rád spojil s půstem, abych se mohl soustředit jen a čistě na sebe, uvědomil si, co mě ještě brzdí, postavil se svým dalším strachům. Obecně mě láká cokoliv, kde člověk může dál poznat sebe sama. Je to neuvěřitelně obohacující.

Zatím je venku lyric video. Kdy se můžeme těšit na klip a v jaké podobě bude?

S klipem jsem teď zažil krušné chvilky, kdy se na mě po třech měsících jednání dost neprofesionálně vykašlal kameraman. Nakonec (jak to tak většinou bývá) to dopadlo tak, že se mi naskytla ještě lepší možnost, a nejspíše do pár týdnů poletíme s režisérem Ondrou Urbancem natáčet do Afriky. Miluji točit v zahraničí, poznávat nová místa a propojit píseň s náladou jiného koutu světa, tak snad se podaří dostat africkou pestrost a nesvázanost do klipu!

Ty máš vždy dobrou náladu. Kam chodíš na její doping? Považuješ se za sluníčkáře?

Titul sluníčkář/pravdoláskař je mi sympatický, navzdory tomu, jakým způsobem je často používán - protože co je přece špatného na tom, že je člověk šťastný, optimisticky založený a věří v rovnost, intuici a dobré konce? Nenechávám se strhnout xenofobií, rasismem, strachem a jsem na to upřímně hrdý. Ze strachu totiž nikdy nevzešlo nic dobrého, naopak z lásky a odvahy jen samé krásné věci. Tahle cesta je mi bližší a uvítám na ní kohokoliv, kdo se bude chtít přidat. (úsměv)

NÁZORY
  • Jeden z nejlepších rozhovorů VOXELA, který jse... (Anonym, 08.11.2017 23:50) Reagovat

    Jeden z nejlepších rozhovorů VOXELA, který jsem kdy četla!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Pokáč si třikrát po sobě podmanil malou Lucernu (22.03.2024 19:30)
- Fotogalerie: Pokáč zaplnil Lucerna Music Bar, přišli malí, velcí i celé rodiny (22.03.2024 10:17)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Keane připomenou svůj debut "Hope And Fears" rozsáhlou reedicí s mnoha bonusy (22.02.2024 13:21)
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Audio: Keane málem měli song "Love Actually" ve stejnojmenném vánočním filmu. Dvacet let poté ho představují světu (03.12.2023 08:20)
- Rozhovory: Pokáč - Priority se přeházely. Není nutné přešlapovat a čekat na zásah shůry (28.11.2023 08:30)
- Video: Pokáč laškuje s Gabrielou Laškovou "V peřinách" (03.11.2023 10:54)
- Recenze: Pokáčovo "Rodinné album" se prohlíží příjemně, chybí mu však moment překvapení (31.10.2023 15:00)
- Hudba v tisku: Kniha "Nohavica (a jeho naše malá válka)" ukazuje nečernobílý vztah muzikanta s StB (10.10.2023 17:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu