shop.musicserver.cz

Mersi - Nejsem zpěvák, jsem řvoun

Vydáno: 27.11.2002 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Plzeňští recesisté Děda Mládek Illegal Band po dvou deskách končí svou kariéru. Ne tak ale jednotliví členové. Hlavní postava skupiny, Mersi, už totiž stačil vydat sólovou desku "M" a v dohledné době chystá sérii koncertů. O tom a mnohém jiném jsme si s ním osobně popovídali.

Mersi
© Ondřej Pýcha / B&M Music
Skupina Děda Mládek Illegal Band je pomalu ale jistě ukládána do trezoru (jak bylo ostatně proklamováno dlouho dopředu). Hlavní postava formace, zpěvák a showman Mersi proto neváhal a připravil ve spolupráci s B&M Music svou debutovou sólovku "M". Ačkoli ve většině tiskových materiálů stojí, že novinka je albem veskrze hip-hopovým, sám autor se škatulce brání zuby nehty. "Já nejsem přece žádný zpěvák, ani MC! Já jsem řvoun!" Takhle stroze popsal své vokální schopnosti, když jsme si povídali jednoho zachmuřeného pátečního odpoledne ve vyhlášené pražské putyce U Vejvodů.

Pověz mi, jak jsi se dostal k rapu?

Já bych chtěl zkraje říct, že se mezi lidi dostala informace o tom, že jsem natočil hip-hopovou desku, což ale není pravda. Není to hip-hopová deska, ale několikažánrová záležitost, na které zazní spousta stylů, které mám rád. Je tam rap, hip-hop, jazz, taneční muzika, pop.

Tak. A teď mi můžeš odpovědět na otázku.

Jasně. Já mám hip-hop a rap rád ze dvou důvodů - za prvé jsem hrál na bubny, takže jsem vždycky měl rád rytmiku, a zadruhé vím, že nejsem žádný zpěvák. K tomu mě baví si hrát se slovy a podle mě je rap o tom - o rytmice a o slovech. Hip-hop je ale, aspoň si myslím, o životním stylu, a muzika a texty jsou prostředek k vyjádření určitých názorů, které uznávám a respektuji. Ale v tom já až zase tak moc nejedu.

Mersi
© Ondřej Pýcha / B&M Music
Já jsem si dokonce kdesi přečetl přirovnání, které tě nazývalo "českým Eminemem". Polichotilo by ti vůbec?

Jak už jsem říkal, nejsem příznivcem škatulek ani podobných přirovnání. Já toho odbarveného chlapíka sice beru, ale přesto nevidím mnoho důvodů, proč bych k němu měl být přirovnáván. Možná je to proto, že jsem ho občas na koncertech Děda Mládek Illegal Bandu imitoval.

Nakousl jsi svoji domovskou skupinu - Děda Mládek Illegal Band, která by měla jít definitivně k ledu, nebo se pletu?

Teď budeme do prosince hrát normálně koncerty, pak si během ledna a února uděláme pauzičku a v březnu odjedeme poslední, rozlučkové turné. Potom skupina končí. My jsme říkali hned od začátku, že to je legrace, kterou chceme po nějaké době skončit. Měla to být původně sranda, ale čím dál tím víc je to dřina.

Mně osobně přišla zbytečná už druhá deska.

Přesně. Souhlasím s tebou. To byla firemní záležitost. Měli jsme podepsanou smlouvu na pět desek a oni nám slíbili, že když uděláme dvojku, dají nám pokoj. Další problém také je, že ne každá Mládkova věc se dá přezpívat a přehrát, aby působila jinak než originál.

Děda Mládek Illegal Band je vyhlášená koncertní skupina, ale co tvoje vlastní vystoupení?

Zatím je všechno ve vývoji. Od prosince bych ovšem chtěl začít hrát. Momentální sestava je Honza Kleník, který by obsluhoval počítače, na klávesy a různá chřestidla by hrál Luděk Hrzal, na trumpetu Karel Pičman a na kytaru je Jirka Šimek. Jinak křest zatím neplánuji.

Mersi
© Ondřej Pýcha / B&M Music
Na desce není žádný tvůj text, v čem byl problém?

Pokusil jsem se, což o to, ale žádný z nich nebyl dost dobrý. Většinou to skončilo v koši. V muzice, tam si věřím. Ostatně, člověk si musí stát za tím, co dělá. V případě textů mi holt Pánbůh nenadělil. Raději jsem oslovil Petra Hracha, který mě zná natolik dobře, aby mohl napsat texty, které mi budou sedět. Já mu akorát řekl, o čem by to zhruba mělo být.

K písničce "Cooped Up" ti napsala text Charlie One.

Charlie One je fantastická bytost, která tě pohltí svojí neutuchající energií. Je to navíc výborný člověk a profesionál. Kvalita toho textu o tom svědčí. Mně se vůbec spolupracovalo se všemi hosty a muzikanty dobře. Darou Rolins počínaje a Honzou Kleníkem konče. Určitě bych tam měl rád ještě víc lidí, ale, a to je na albu i znát, nebyl čas a peníze. Ono když někdo vydává první desku, nemá takové prostředky jako zaběhlá skupina.

Singl "V síti" se dostal do rádiové hitparády Top 40. Čekal jsi to?

Já jsem nečekal, že by to hrála velká rádia. Sázel jsem tak maximálně na Rádio 1. Pro mě jsou důležité koncerty a rádio beru jako dobrou příležitost, aby se o desce a muzice lidé dověděli. Je to prostě způsob, jak vstoupit ve známost. Tudíž jestli je to pravda, tak fajn. Jinak singl byl záležitost především výběru na firmě, pokud by bylo na mně, zvolil bych něco jiného.

Co by to bylo?

Pro mě osobně je nejsilnější právě písnička "Cooped Up" a tu bych také vybral jako singl. Tenhle s Darou Rollins zpívaný anglický text od Charlie One je pro mě rozhodně nejvýraznější věc alba.

Mersi
© Ondřej Pýcha / B&M Music
V poslední době se, zdá se, pohnuly ledy na scéně českého rapu a hip-hopu - vyšly desky Penerů strýčka Homeboye a Indyho & Wiche...

Penery beru, ti se mi líbí hodně. Indyho & Wiche jsem zatím neměl možnost si pořádně poslechnout, ale chystám se na ně, protože mi spousta lidí říkala, že jsou super. My se teď bavíme opět o hip-hopu a já bych proto chtěl ještě jednou zopakovat, že moje deska není hip-hopová. Alespoň si to myslím. Nechápu, kde se to tady vzalo.

Vzalo se to tady jednoduše - i přes hudební rozmanitost je z desky rapová a potažmo hip-hopová poloha cítit nejzřetelněji. Vždyť jsi dokonce použil i klasické gangsta-rapové průpovídky s neodmyslitelnou střelbou.

Já jsem chtěl ukázat paradox situace v Evropě a v Americe. Jsou to ukázky dialogů, které jsou strašně ostré, dotažené do konce, je to jejich styl života. V písni "Rap Comin‘ From USA" zpívám o tom, že rap je sice z Ameriky, ale proč si na druhou stranu hrát ve Střední Evropě na Ameriku. Gangsta-rapová vsuvka tedy není samoúčelná, ale má zdůraznit rozdíl mezi námi a USA.

Nebo písnička "Mother" svým nekompromisním, "antimateřským" poselstvím jednoznačně evokuje zmíněného Eminema. Ani tady není žádný vztah?

Samozřejmě vůbec ne. Ta písnička v první řadě vznikla už před dvěma lety. Ale hlavně to není útok na moji maminku, které si vážím, ani na nikoho jiného. To je obecněji myšleno a vychází to z konkrétního příběhu, který se v Americe stal. Text je ostrý a surový, ale není adresný.

Mersi
© Ondřej Pýcha / B&M Music
Opusťme Slima Shadyho a přejděme na závěr k technice - co ty a internet?

Na internetu dost ulítávám. Nejvíc na porno stránkách. Vždycky jdu na net v dobrém úmyslu něco si přečíst, ale vždycky stejně skončím na tom pornu. V současné době se snažím pořádně rozjet moje stránky www.mersi.cz. S Dědou Mládkem jsem sice také jedny měli, ovšem moje bych chtěl udělat pořádně. Je na nich chat, budou tam pravidelné novinky, prostě se spolupodílím na jejich tvorbě.

Tradičně poslední otázka - znáš MusicServer.cz?

Znám, jasně. Vždyť my jsme s vámi dělali dokonce nějaký rozhovor s Dědou Mládkem Illegal Bandem.

Děkuji za rozhovor.

NÁZORY
  • blb (květák, 11.12.2002 20:20) Reagovat

    haha,přirovnánín s Eminemem je přesný.navíc je to ještě větší vopruz než děda mládek

  • Reakce (Cucumber, 18.12.2002 09:39) Reagovat

    Sorry, ale já vážně nechápu, jak může někdo se jménem KVĚTÁK o někom napsat, že je BLB.....

  • kontakt na zpěváka Mersi z DMIB?? (silvie, 23.01.2007 16:11) Reagovat

    Byl teď v pátek u nás v klubu ve Frýdku-Místku a je v pohodě a fajn se s ním povídá.:-))
    ještě k nám dorazí na nějakou akci, ať nechá na sebe kontakt, ztratil se.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Závěr Benátské noci patřil Landovi, Střihavkovi a Klusovi (31.07.2012 08:47)
- Fotogalerie: Benátská noc 2012, areál Vesec u Liberce, 29.7.2012 (fotogalerie) (31.07.2012 03:04)
- Naživo: Tučňáci, déšť a pět bomb (24.08.2009 14:02)
- Fotogalerie: XII. všetučnáčí slet v obrazech (23.08.2009 20:34)
- Pyro Music Laser Fest láká na rozlučku s festivalovým létem (22.08.2009 09:23)
- Hoštice zavzpomínají na Michala Tučného už podvanácté (07.08.2009 12:47)
- Palác Akropolis se stal partnerem projektu Žižkov sobě (18.08.2008 08:32)
- Nové desky pro 23. týden (01.06.2008 05:00)
- Děda Mládek Illegal Band vyjede na poslední turné (15.01.2003 09:19)
- Recenze: Český Eminem? Jen trochu. (20.11.2002 05:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu