shop.musicserver.cz
Liam Gallagher - As You Were

Liam Gallagher na "As You Were" nepřekvapuje, ale fanoušky potěší

Vydáno: 12.10.2017 09:30 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Liam Gallagher se po rozpadu Beady Eye stáhl do ústraní a už to vypadalo, že nás bude bavit pouze prostřednictvím svých svérázných tweetů. Myšlence vystupovat sólo se dlouho bránil, ale když nakonec nepřišla žádná jiná příležitost, změnil názor, a my tak před sebou máme jeho prvotinu "As You Were".

7/10

Liam Gallagher - As You Were

Vydáno: 06.10.2017
Celkový čas: 44:43

Skladby: Wall of Glass, Bold, Greedy Soul, Paper Crown, For What It's Worth, When I'm in Need, You Better Run, I Get By, Chinatown, Come Back to Me, Universal Gleam, I've All I Need

Vydavatel: Warner Music

Liam Gallagher sólovou desku opravdu nikdy vydávat nechtěl, a kdyby bylo po jeho, dál by natáčel alba a vystupoval společně s Oasis. Jenže brácha Noel úspěšně rozjel svou kariéru a potřebu vracet se zpátky momentálně nepociťuje. Ostrovní legenda tedy zatím hibernuje, a tak si pro nás oba sourozenci připravili novinková alba, která od vydání dělí pouhé dva měsíce. Liamův debut přichází na řadu jako první a nutno poznamenat, že očekávaní nemohla byt větší. Ačkoliv se Liam sólové dráze bránil zuby nehty ("solo record are you fucking tripping dickhead im not a cunt"), nejspíš po mnoha debatách s managementem dospěl i sám k názoru, že pod svým jménem má mnohem větší šanci uspět (a neopakovat tak situaci s Beady Eye - už tak si chudák musí sám vařit čaj). A tak je tady album "As You Were", na kterém Liam poprvé kope sám za sebe.

Pro skalní fanoušky mám hned zkraje dobrou zprávu - Liam sólo stále zní jako Liam z Oasis. Ono se už opravdu nedá čekat, že by se Gallagher junior zásadně posunul, ale přece jen došlo ke kvalitativnímu zlepšení. V tomto případě zafungovala sebereflexe (která oběma bratrům tak často chybí) a přizvání externích autorů (především Grega Kurstina z The Bird And The Bee a Andrewa Wyatta z Miike Snow), kteří mu měli dopomoct k velkým refrénům, jelikož sám si je napsat nedokáže. Ve výsledku tak jsou skladby na "As You Were" o třídu lepší než nahrávky zmíněných Beady Eye, kde zkrátka nešlo zakrýt fakt, že bez Noelových nápadů to prostě není ono.

Klíčovým songem je bezesporu úvodní "Wall Of Glass", který byl také zvolen jako první singl a měl za cíl ubezpečit, že Liam neztratil nic ze svého frackovství a že jeho hlas má stále stejnou sílu. Ruku na srdce, haters gonna hate a ani z jedné skladby si nikdo mimo kroužek příznivců na zadek nesedne, ale na onu početnou komunitu to zabere. A zrovna "Wall Of Glass" tuhle úlohu splňuje, neboť výrazný harmonikový riff společně s jednoduchými akordy a soulovými doprovodnými vokály vytváří zážitek, díky kterému je jasná jedna věc - Liam Gallagher je zpátky v plné síle!

Album "As You Were" má ukázat Liamovy pěvecké přednosti, a to na ploše dvanácti celkem jednoduchých skladeb, u nichž si i běžný posluchač musí všimnout dvou nedostatků - prvním je až přílišná krotkost (žádná položka nemůže nikoho urazit, což v kontrastu s Liamovou velkohubostí trochu zaráží) a tou druhou jsou texty (ale s tím už se bohužel tak nějak počítá). U některých obratů se dá pousmát, ale najdou se vyloženě hloupé. Například rozjímání o Brexitu v "Chinatown" ("What's it to be free man? What's a European? Me I just believe in the sun") nebo přehnané používání odkazů na The Beatles (v textech narazíte jak na "Helter Skelter", tak na "Tomorrow Never Knows" nebo "Happiness Is A Warm Gun"). Ale kvůli poezii si Liamovu desku nikdo pouštět nebude.

Zatímco producent Dave Sitek na druhé a poslední desce Beady Eye kapelu posouval někam k neo-psychedelii, produkce na "As You Were" je zvukově mnohem čistější a na nějaké větší experimenty můžete hned zapomenout. Bere si to nejlepší z devadesátkových Oasis a zpěvákových oblíbených šedesátek, ale kupodivu to nezní přehnaně jako retro. K výrazným momentům můžeme zařadit krásně melancholickou "Bold", kde je Liam až necharakteristicky sebekritický ("Yes I know I was wrong/I didn't do what I was told") - ne náhodou byla právě tato jednou ze skladeb, které mu zajistily novou nahrávací smlouvu. Pak je tady "For What It's Worth" ukazující Liama ​​v jeho nejvíce zranitelné poloze. I když text vyznívá trochu komicky, když Liam zpívá "Všechny mé úmysly byly dobré/nebe má místo pro všechny nepochopené" - jak může byt nepochopen někdo, kdo strávil větší část své kariéry tím, že si dělal nepřátele? Ale v Liamově případě se dá napsat ono přísloví: "Pes, který štěká, nekouše." A refrén v tomto případě patří k těm povedenějším.

Nejlepší moment si Liam trochu nešikovně schoval na deluxe verzi alba. "Doesn't Have to Be That Way" je jedním z bonusových songů a připomíná produkci Kevina Parkera z Tame Impala. Pravděpodobně nejodvážnější kousek, na jakém se Liam kdy autorsky podílel, a snad taky trochu náznak toho, že věci příští by ještě mohly překvapit.

"As You Were" není deska roku. Není ani deskou měsíce. Chybí jí progresivnost či moment překvapení. Přesto v rámci diskografie Liama Gallaghera jde o jednu z nejsilnějších položek a troufám si tvrdit, že je co do konzistence mnohem lepší než poslední alba Oasis. Nyní nezbývá než sledovat, s čím se vytáhne bratr Noel. První ukázky naznačují onu několikrát slíbenou progresi, ale jaká bude skutečnost, zjistíme až koncem příštího měsíce. I kdyby ale starší brácha přišel s kriticky úspěšně přijatou nahrávkou, Liam se za tu svou stydět nemusí. Tentokrát za sedm (i když s odřenýma ušima).

NÁZORY
  • 5/10 (R. , 12.10.2017 17:41) Reagovat

    Liam je nevyrovnaný asociál, věčný puberťák, který hraje pořád a zpívá to samé. Největší slabina - texty - no jasný, texty od primitiva nikdy nemůžou být dobré. A co se týče hudby - žádný hudební progres bych v budoucnu nečekal. Kdyby byl Liam progresivní chlap, který se nechce opakovat tak by tuto vlastnost už dávno do své tvorby zapracoval.

    Ty momenty, které tu vypichuje recenzent (jeden sebekritický text, kratší stopáž songů) ty mu poradili spolupracovníci, aby ta průměrná nahrávka byla něčím ozvláštněná a aby se zase mělo o čem psát. Ale ruku na srdce, ani tak žádný zázrak. Navíc ten obal je opravdu nehezký, vypadá to jako vnitřní papírový obal z LP desky. 7/10 je přehnané hodnocení, nadhodnocený vzhledem k dřívějším úspěchům Oasis. Za mě 5/10.

    Ale jinak díky p. Malarovi za dobrou objektivní recenzi, napsanou s nadhledem.

    • Re: 5/10 (TO, 12.10.2017 18:08) Reagovat

      Pane R, mrkněte se, za co se tady dává 7/10- sračkám jako Slza,Jelen,Lipo a dalšímu dnu.Takže bych byl opatrný na těch 5/10 .Je to pop,který má určitou úroveň.

    • Re: 5/10 (Jan, 12.10.2017 20:32) Reagovat

      Ty musíš být hrozně zakomplexovaný člověk. Obal byl navržen přesně tak, aby vypadal jako v desce.

      Liam se náhodou snaží a vůbec to špatné není. Stylem navazuje na poslední desku Oasis. Jediné, co je opravdu strašné je zvuk nahrávky, který příšernější snad už být nemůže. Dynamika 5 hovoří sama za sebe.
      Takže 7 z 10 je akurátních.

      • Re: 5/10 (jarek, 13.10.2017 17:58) Reagovat

        souhlasím s tím, že obal je velmi nepovedený a vzhledu alba jenom škodí.

        • Re: 5/10 (František, 16.10.2017 19:28) Reagovat

          Obal exkluzivní,podtrhuje atmosféru desky,Liam come on!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Návrat Oasis? Podle Liama by k tomu stačila bonboniéra od Noela (10.03.2024 09:04)
- Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)
- Recenze: Liam Gallagher a John Squire úspěšně ignorují fakt, že je 21. století (04.03.2024 00:00)
- Oasis mají namířeno do Rokenrolové síně slávy. Liam nemá radost (29.02.2024 08:06)
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Audio: The Black Keys se v coveru "I Forgot To Be Your Lover" noří do soulu (19.02.2024 09:49)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Liam Gallagher a John Squire chtějí na společné desce oživit ducha indie rocku (16.02.2024 14:45)
- Audio: Liam Gallagher a John Squire ze Stone Roses vydali společný singl "Just Another Rainbow". Je o zklamání (09.01.2024 08:31)
- Recenze: Album "I Beatles" Milana Bátora je hravou poctou nesmrtelné hudbě Brouků (12.12.2023 14:30)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu