Pomalá švédská dvojka

21.11.2002 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Švédské popové duo Roxette vydalo již více než třicet singlů a zaznamenalo slušnou řádku celosvětových hitů. Z těch nyní vybrala ty pomalé, baladické, a tak vzniklo album nazvané "The Ballad Hits", na které jsme se zaměřili v naší recenzi.
7/10

Roxette - The Ballad Hits

Skladby: A Thing About You, It Must Have Been Love, Listen To Your Heart, Fading Like A Flower (Every Time You Leave), Spending My Time, Queen Of Rain, Almost Unreal, Crash! Boom! Bang!, Vulnerable, You Don't Understand Me, Wish I Could Fly, Anyone, Salvation, Milk And Toast And Honey, Breathe; bonusové EP: The Weight Of The World, It Hurts, See Me, Every Day
Celkový čas: 66:46 + 14:00
Vydavatel: EMI
Vstupenkou do velkého světa popmusic se pro švédskou skupinu Roxette stal trhák "The Look" a od konce osmé dekády dalších celosvětových hitparádových úspěchů utěšeně přibývalo. Ačkoliv v druhé polovině devadesátých let kapela trochu ustoupila ze svých pozic (nejúspěšnější éru Roxette bilancuje "Don't Bore Us... Get To The Chorus", výběr největších hitů z roku 1995), ale pořád se z času na čas připomene v rádiích příjemnou písničkou. Naposledy se to povedlo loni skladbě "Milk And Toast And Honey" ze zatím poslední studiovky "The Room Service" a i ona je zastoupena na výběrovém disku "The Ballad Hits", jehož název je všeříkající.

Pod slušivým obalem s motivem malinového srdce (velmi povedené!) se nachází patnáct pomalých písniček, snad jen "Fading Like A Flower" je poněkud rychlejší. Dva kousky, první "A Thing About You" a poslední "Breathe", jsou nové a zapadly mezi ostatní zcela hladce. Per Gessle coby téměř výhradní autor Roxette se nikdy netajil tím, že jedinou jeho ambicí je dělat pop, a i když má tvorba skupiny nemálo kritiků, nutno uznat, že Gessle umí vytvořit dobrý popový hit. Staré klišé praví, že má svůj typický rukopis. Navíc se nebojí používat kytary a kapela má svou dobře poznatelnou tvář již patnáct let. Pravda, nevyhne se opakování, to dokazuje i recenzované album, stačí třeba porovnat refrény "Spending My Time" a "Almost Unreal" a pár dalších nebezpečně podobných momentů.

"The Ballad Hits" je po obchodní stránce dokonalý produkt a to nemyslím nijak hanlivě. Dobrý výběr skladeb, v bookletu krátké povídání o každé písničce a v limitované edici i bonusové EP navrch, jež obsahuje čtyři další pomalé písně. Dvě z nich představují i Marii Fredriksson jako autorku hudby. Za nejpovedenější z "The Ballad Hits" považuji melancholickou "Queen Of Rain" a "You Don't Understand Me" s naléhavým Mariiným zpěvem. Občas ovšem Roxette přecukrovali - "Vulnerable" je příliš sladká i díky poněkud kýčovitým smyčcům a "Salvation" trpí přemírou patosu.

Podobné výběry milostných pomalých písní hrozí nebezpečím nudy už po pár písničkách. "The Ballad Hits" od Roxette je ale snesitelná deska, protože obsahuje nadprůměrný nevtíravý pop. Číhající stereotyp naštěstí prohrává díky solidně odvedenému řemeslu. Kompilaci bych trochu vytkl absenci aspoň jedné písně z alba "Pearls Of Passion" (třeba "Voices"), díky čemuž by byl obrázek o baladách kapely ještě úplnější.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY