Imodium na albu "Element" servírují nekompromisní i dospělou kytarovku

02.10.2017 00:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Broumovská parta Imodium se po čtyřech letech studiově vrací s novinkou "Element", na které si sice ponechala svůj obvyklý rukopis, ale přesto překvapuje tvrdším a syrovějším soundem i velmi vyrovnaným materiálem. Ten se pokusí obstát v konkurenci předchozího, rovněž velmi povedeného počinu "Valerie".
8/10

Imodium - Element

Skladby: Znamení, Proud, Divoká řeka, Spirit, Elementy, Nade mnou, Vášeň, Vlčí doupě, Blázni, Dobrý věci, Válka a mír
Vydáno: 29.9.2017
Celkový čas: 35:50
Vydavatel: Supraphon
Imodium se čtyři roky starou "Valerií" udělali ve své kariéře zase krok vpřed a lze ji považovat za jeden z milníků jejich diskografie. Broumovská parta navíc nelenila a od té doby stihla desátý ročník bytového turné, koncert ve věznici v Borech i postavit vlastní moderní studio v klášteře. Kapela nelení ani v případě klasického koncertování, na které nyní naváže turné k novince "Element". Jak se album povedlo?

"Element" není koncepční nahrávkou, ale jisté prvky pospolitosti na ní posluchač nepochybně najde. Imodium se tu textově ponořují do pojetí morálky člověka v moderní společnosti i jeho vztahu k přírodním elementům. Textová stránka alba se povedla a nabízí smysluplné zamýšlení i obratný mix metafor a přímé konfrontace s posluchačem.

Ještě zajímavěji dopadl hudební podklad. Imodium lehce přitvrdili, což prezentuje zejména skvělá singlovka "Proud", která patří mezi to nejlepší, co kapela kdy napsala. Skladba se syrovou rytmikou opravdu baví a především v refrénu má nebývale drtivou energii. Podobně ostrých pecek je na desce ovšem víc. Za zmínku rozhodně stojí i skladby "Blázni" a "Znamení", kterými znovu dokazují svůj um napsat inteligentní nepodlézavé hity.

Příjemným osvěžením je i hostování raperky SharkaSs, která si tu ovšem střihla melodický part, a její jemná vokální linka se k emotivní písni "Spirit" velmi hodí. Imodium příliš často hosty na svých studiovkách nevyužívají, ale tento, pro rockovou kapelu téměř riskantní tah, vyšel na jedničku.

Novinka "Element" ztrácí tempo snad jen ve svém finále, kde v případě posledních dvou písní už nemá moc co nabídnout. Baladu "Dobrý věci" nejde v paměti přes veškerou snahu udržet a závěrečná "Válka a mír" je asi jediným skutečně vatovým kusem počinu. Přesto se jedná o jednu z nejlepších kolekcí, kterou kapela dosud připravila. A ať to zní jako sebevětší klišé, zvukově i stylově ní dozrála.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY