shop.musicserver.cz
Insania - Andělé byli pro nás už jenom prima večírek

Insania - Andělé byli pro nás už jenom prima večírek

Vydáno: 05.10.2017 09:00 v sekci Rozhovory - Ondřej Hricko | foto: archiv kapely Insania

Brněnská crossoverová legenda Insania už léta patří mezi nejvýraznější kapely domácí klubové scény. Letos v září jí navíc vyšlo další skvělé album "Na počátku byl spam", ve kterém neubrala nic ze své pokoutné revolty. Nejen o desce, ale i o dalších aktivitách se rozmluvil charismatický lídr formace Poly.

V květnu vyšlo nové album Insanie "Na počátku byl spam". Už je to pár měsíců. Jak ho s odstupem hodnotíte. Jste spokojení s výsledkem, nebo byste něco udělali jinak?

Nic bychom neměnili. Pracovali jsme na albu dlouhý dva roky. Rok vznikaly písničky a další rok se pilovala samotná předprodukce, během který se toho měnilo hodně. Je to sice velice zdlouhavej a pracnej postup (aplikovali jsme ho u posledních tří desek), ale nakonec se vždy vyplatí, protože jen tak se nám podaří nahrávka, která je z našeho pohledu dokonalá a ani po letech jí nemáme co vytknout (jak jsme si ověřili u předchozích dvou).

Jste sám autorem hudby i textů, nebo vám do toho mluvili i zbylí členové kapely?

Do textů mi kluci moc nemluví, ale do hudby docela značně. Hodně se toho mění ve zkušebně a potom do toho zasahuje hlavně Tudy, na jehož bedrech je celková příprava materiálu k předprodukci a syntetických zvuků. Pak ještě leccos piluje producent Robotom, s kterým spolupracujeme. Poskytuje nám i ten důležitý nezávislý "pohled zvenčí". A poslední blechy se vychytávají ještě během nahrávání ve studiu se zvukařem Staňou Valáškem.

Insania je v posledních letech zárukou opravdu vyrovnaných a silných nahrávek. A ač jste pořád spíš alternativní kapelou, přece jen je o vás stále více slyšet. Kdy myslíte, že přišel ten zásadní zlom?

Poměrně hodně nového publika nám získala předchozí deska "Zapal dům poraž strom...". A nebylo to cenami, které dostala. My jsme jeli turné k tomuhle albu ještě před udělováním Andělů a byli jsme nadšení, že jsou kluby plný (což dřív nebylo tak úplně zvykem, spíš střídavě oblačno). Andělé byli pro nás už jenom prima večírek.

Silnou stránkou kapely jsou videoklipy, které jsou s každou deskou trochu odlišné. Od barevných animovaných z "Rock'n'Freud" až po jednoduchý zlato-bílý design klipu k novince "Nebe a Nietzsche". Myslíte, že mají videa v hudební branži stále velký vliv?

Hodně lidí vnímá hudbu i přes vizuální stránku. Nás videoklipy baví. Je to další rozměr, který díky nim hudba může získat. Ale jak velkej má vliv, to netuším. A nemyslím si ani, že jde o něco naprosto nezbytného, bez čeho by kapela nemohla fungovat. Jak jsem řekl, my je točíme hlavně proto, že je máme rádi. Právě jsme s Radkem Mauerem (DNT2) dokončili novej klip "Joe si nepohlídal záda".

V létě jste vystoupili na dvou velkých, stylově ale velmi odlišných tuzemských festivalech Rock for People a Brutal Assault. Lze obě vystoupení porovnat? Byla v něčem jiná? Jak obě akce vlastně hodnotíte?

Rock for People je legendární festival, hrávali jsme na něm, ještě když byl v Českém Brodě. Jezdí na něj pestrá směska publika s různým žánrovým zaměřením. Pro nás je vždycky příjemný tu zahrát, protože i naše publikum tvoří jakási barevná směska. Brutal Assault je oproti tomu orientovanej naprosto jednoznačně pouze na metalové publikum, i když i tady začínají hrát kapely mimo žánr, např. letos Swans. Přestože nejsme čistokrevně metalová kapela, na BA nás publikum díky naší jedovatosti vždycky přijme úžasně.

Jezdíte na festivaly i v roli diváka?

V současnosti bohužel ne. Kapela je teď zrovna v dost náročný fázi - tři členové mají malý děti, takže se snažíme spolu stíhat jen ty nejdůležitější věci. Provoz kapely, zkoušky, koncerty. Na ostatní teď jaksi nevychází čas.

Insania

Brněnská skupina Insania vznikla v roce 1987, tehdy v roli pionýrů hardcoru u nás. Rok nato svou činnost musela po tlaku Státní bezpečnosti pozastavit a pokračovat pod novým názvem Skimmed. Pod tímto jménem vyšla jedna z prvních nezávislých nahrávek u nás "New Insanity". V roce 1992 formacesvou činnost znovu obnovuje pod původním názvem a o dva roky později vydává první plnohodnotné album "Crossfade". Velký úspěch a průlom v popularitě přišel s nahrávkou "Rock'n'Freud, se kterou Insania uspěla v hudebních cenách Břitva a Anděl. Za dosud poslední desku "Zapal dům poraž strom..." kapela dokonce získala hned dvě žánrové ceny Anděl a to v kategoriích hard & heavy a punk & hardcore. Insania je známá pro svou drzou revoltu, kterou pánové prezentují ostrými štiplavými texty mířenými proti konzumu, náboženství i pokleslé morálce i syrovým crossoverem. Insania v současnosti patří mezi nevýraznější zástupce tuzemské undergroundové scény a její popularita každým albem roste.

Na podzim startuje turné k novému albu. Co na něm mohou fanoušci od Insanie čekat? Prozradíte, které skladby určitě zazní?

Z novýho alba budeme hrát šest písniček, zbytek bude klasickej průřez předchozích desek. Na křtech 6. 10. v Praze v Rock Café a 11. 11. v Brně na Flédě s námi vystoupí navíc hosté, kteří nám dělali na poslední album remixy, například Jan Vozáry, Jan P. Muchow nebo Vladivojna La Chia. V Praze by s námi měl taky zazpívat Dan Kurz (Atari Terror a Kurtizány z 25. Avenue a Broňa Míka ze Satisfucktion.

Máte na novince nějakého favorita, kterého hrajete na koncertech nejraději?

Mě osobně naživo hodně baví "Mezi námi přeskočila jiskra". To je takovej noir příběh o zradě a pomstě, s až tarantinovským vyzněním. A pak mě překvapilo, jak mě baví "Bohové jdou k lidem". Té písničce jsem naživo tolik nevěřil, ale teď nestačím koukat, jakou má i při živém hraní atmosféru.

Na konci novinky jsou umístěné bonusy, kde jsou přepracovány některé písně z alba. Jak jste se dostali ke spolupráci s MIDI LIDI či Vladivojnou La Chiou?

Ohledně remixů jsme oslovili lidi z úplně jiné scény, s kterými nás pojí nějakej přátelskej vztah a taky respekt. Vladivojna vlastně udělala svůj cover "Nebe a Nietzsche" sama od sebe a MIDI LIDI jsme oslovili přes starého známého Prokopa Holoubka. S Bodyou, Honzou Vozárym a Honzou Muchowem jsme v průběžném kontaktu, to se nabídlo samo. Rádi kacířsky mícháme různé žánry.

Plánujete v budoucnu i jiné aktivity mimo Insanii?

Nedávno jsem začal koketovat se scénickou hudbou, pro začínající "TV WAR" jsem udělal nějaké znělky, láká mě i filmová hudba, pokud někdy bude příležitost a prostor. Svoje vlastní ambice má i Tudy - má nabídky na hudbu k rozhlasovým hrám, zařizuje si vlastní studio. V obou případech ale půjde nejspíš jen o studiové projekty, které neohrozí koncertování Insanie.

Sledujete současnou hudební scénu? Zaujala vás v poslední době nějaká kapela, kterou byste doporučili čtenářům?

Sleduji, co mi síly stačí. Snažím se objevovat pro sebe neustále něco nového a zajímavého. V metalu se mi poslední dobou ale hledá těžko - na můj vkus už hodně dlouho přešlapuje na místě. Většinou objevuju zajímavý věci v alternativní muzice, v kvalitním popu, nepohrdnu ani hip hopem. Mám rád například starší desky Lany Del Rey - je to takovej gangsta pop, ta bezvýchodnost mě na tom fascinuje. Nebo se mi hodně líbí Woodkid, skvělý mi přijdou taky takový ty nový špinavý country kapely, třeba i trochu šmrncnutý punkem... to všechno jsou pro mě poměrně čerstvý a neoposlouchaný inspirační zdroje.

Bylo skládání nového materiálu náročné? Přece jen má Insania za sebou už dlouhou historii. Nebojíte se, že se můžete opakovat?

Pochopitelně, že do jisté míry se člověk opakuje, ale je otázka, jestli náhodou nejde o rukopis. My do sebe ale nasáváme průběžně nové a nové inspirace, nebojíme se je zakomponovat i s tím rizikem, že velké části publika nemusí jít pod nos (například pár lidí už nám vyčetlo na novém albu příliš rapu nebo efekt autotune v refrénu jedné písničky, kterej jsme tam použili jako fór). Taky jsem na téhle desce poprvé použil pro některé efekty kytarový whammy pedál. My nehrajeme na jistotu. A nikdy jsme nebyli kapela pro fanoušky, kteří čekají, že devátý album bude znít stejně jako to první.

Jaký máte vztah k náboženství obecně? Z textů Insanie je patrné, že jste s ním trochu na nože.

Pro mě je to silný existenciální téma, který se mi stále vrací. Baví mě heretismus, ve všech oblastech, baví mě dotýkat se nedotknutelných pojmů, překreslovat ikony. Ale ne sprostě nebo lacině. Hrajeme si se symboly a rádi je stavíme do jiného kontextu. To nám přijde vtipný.

Pro fanoušky připravujete i vydání novinky "Na počátku byl spam" ve formě krásného LP. Jaká je vůbec v současné době finanční návratnost takového projektu? Vrátí se vám alespoň náklady za vydání nových nahrávek?

Vydání vinylu je finančně mnohem náročnější než vydání CD. Zvlášť v luxusní úpravě. Návratnost je pomalá. Například 500 kusů náklad LP "Rock'n'Freud" na bílém vinylu se vyprodal až po nějakých osmi letech. My máme štěstí, že nás na vinylu vydává ve vlastní režii osvícený vinylový guru Berry (Magick Disk Musick). Dělá to precizně a jde mu o krásu, což je zvlášť v dnešní době důležitý - nedělat průměrný věci, ale snažit se o čistou dokonalost. "Na počátku byl spam" vyjde už za pár dní na barevném průhledném vinylu, s mimořádnou grafikou, s vloženou sprejerskou šablonou a dalšími přílohami.

Chcete něco na závěr vzkázat čtenářům?

Rádi vás potkáme na koncertech v rámci SPAM Tour. Jejich rozpis visí na www.insania.cz nebo na našem Facebooku. A od konce světa si toho příliš neslibujte. Hrajeme ruskou ruletu před laufem kulometu.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Frontman Insanie Poly se pouští do dark-country projektu Poly Noir (22.03.2024 17:51)
- Lana Del Rey na letošek plánuje vydání alba "Lasso". A bude to country! (04.02.2024 10:27)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)
- Režisér "Dobré ráno, Brno!" je členem Insania kultu (11.01.2024 10:19)
- Fotogalerie: Swans (alespoň) v obrazech (03.11.2023 09:52)
- Legendární Swans v Praze představí 1. listopadu novinku "The Beggar" (21.10.2023 11:14)
- Krucipüsk a Kurtizány z 25. Avenue vyrážejí na společné turné (13.10.2023 12:15)
- Recenze: Olivia Rodrigo deskou "GUTS" skvěle navazuje na povedený debut (19.09.2023 08:00)
- Insania vydává klip plný násilí "Jedeme peklo" (18.09.2023 15:52)
- Tak tohle Insania pos*ala! (07.09.2023 17:28)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu