"Na vlně Radosti" Anety Langerové je skvělý koncertní živák

22.09.2017 10:30 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Aneta Langerová nenatáčí studiová alba jak na běžícím pásu a možná i to je jedním z důvodů, proč téměř z každého turné vydá oficiální živák. Mimořádně povedenou poslední řadovku "Na Radosti" tak nemohlo čekat nic jiného než její koncertní ekvivalent. A nutno hned na začátku napsat, že velmi povedený.
8/10

Aneta Langerová - Na vlně Radosti

Skladby: DVD: Na radosti, V bezvětří, Svatá Kordula, Dívka, Jiný sen, Malá mořská víla, Tragédie u nás na vsi, Slova z hor, Maják, Intermezzo Vzpomínka, Vzpomínka, Stačilo říct, Divoká hejna, Hvězda, Bříza, Nevěsta, Intermezzo Tráva, Tráva, Vysoké napětí, Voda živá / CD: Na radosti, V bezvětří, Svatá Kordula, Dívka, Malá mořská víla, Tragédie u nás na vsi, Intermezzo Vzpomínka, Vzpomínka, Hvězda, Bříza, Nevěsta, Tráva, Vysoké napětí, Voda živá
Vydáno: 22.09.2017
Celkový čas: cca 2 hodiny a 15 minut
Vydavatel: ART Shock, s.r.o.
Album "Na Radosti" vyšlo v roce 2014 a definitivně Anetu Langerovou katapultovalo mezi oblíbenkyně jak u hudebních kritiků, tak i posluchačů. Nahrávka má svoji naprosto neopakovatelnou atmosféru plnou skvělé muziky, kdy interpretce a částečné autorce věříte každou notu a každé slovo. Jak však něco tak niterného a intimního přenést na velké pódium Fora Karlín a neztratit se na něm?

Na celém koncertu (reportáž z vystoupení, na němž byl záznam pořízen, najdete zde) není nic, co je dnes zcela běžné - žádné pyroefekty, žádné LED obrazovky, pouze působivé nasvícení. Jsou tam však skvělí muzikanti a je jich opravdu mnoho - dechová i smyčcová sekce a fantasticky šlapající kapela podpořená dvojitými bicími, kdy vedle Martina Kopřivy zasedl i syn známého otce Adam Koller.

Singl "Hvězda" mě ve studiové verzi vůbec neuchvátil, naživo však nezní tak dusavě a je doplněn skvělými elektrickými kytarami Ludvíka Kulicha a samotné hlavní hvězdy, která si zde dokonce střihla sólo. Poslední album zde zazní prakticky celé, kromě skladeb "Panna" a "Lehkost". Aneta je doplnila jen několika hity z předcházejících alb ("V bezvětří", "Malá mořská víla" či "Vzpomínka"), zcela už ale vynechala někdejší megahit "Hříšná těla, křídla motýlí" a na přídavek si nechala v podstatě povinnou "Vodu živou".

Bonus v podobě čtvrthodinového dokumentu ukazuje, jaká panuje atmosféra v celém týmu. Langerová zde představuje svými slovy jednotlivé muzikanty a jejich role. Vlastně jediným výraznějším nedostatkem nosiče je pouze dvoukanálový zvuk, pokud ho otevřete, sám dokonce díky vestavěné vychytávce začne hrát. Booklet je bohatý na krásné fotografie i podrobné informace a nechybí ani charitativní podtext, kdy je do každého z nich vložena speciální kartička, na kterou stačí něco pěkného namalovat, napsat a poslat ji na předepsanou adresu jistému Hynkovi, který po svém těžkém úrazu bojuje o návrat do normálního života (více informací najdete zde)

I tento záznam dokazuje, že její muzika nepatří na fotbalové stadiony, ale v prostorách Fara Karlín je jí hodně dobře. Kontakt s publikem je hodně blízký a Langerová se v tomto stylu muziky opravdu našla. A nenechá si nic diktovat ani nadále. Od studiovky "Na Radosti" sice uplynuly tři roky, ale jak uvedla v rozhovoru pro TV Noe, s novým albem rozhodně nemíní spěchat. Materiál potřebuje čas, aby uzrál. Jestli opět s takovýmto výsledkem, bude to jen dobře.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY