shop.musicserver.cz
Brutal Assault, 3. a 4. den, Pevnost Josefov, Jaroměř, 9.-12.8.2017

Déšť, bouře a skvělí fanoušci - to byly hlavní znaky druhé poloviny festivalu Brutal Assault

Vydáno: 16.08.2017 11:03 v sekci Naživo - Ondřej Hricko | foto: Tomáš Rozkovec / musicserver.cz

Kromě extrémní hudby nabídla druhá polovina festivalu i extrémní počasí. Po dvou parných dnech přišla na řadu bouřka s pořádným lijákem. Apokalyptické nebe zahalilo oblohu nad pevností a program třetího dne musel být na půlhodinku přerušen. O žádné vystoupení ale fanoušci nakonec nepřišli.

Live: Brutal Assault - 3. a 4. den

místo: Pevnost Josefov, Jaroměř
datum: 9.-12.8.2017
vystoupili: Eluveitie, Carcass, The Devin Townsend Project, Architects, Sikth a další
Fotogalerie

Třetí den začal deštivě a ani v průběhu dne se počasí příliš nelepšilo. Ba naopak. Až v pozdějších hodinách déšť ustal a i přes citelné ochlazení bylo počasí uspokojivé. Návštěvníci znovu dokázali, jak oddanými fanoušky jsou, když i přes prudký déšť vytrvale postávali před pódiem a čekali na vystoupení svých favoritů. Patří jim za to velký respekt. Stejně tak pořadatelům, kteří i přes nutné přerušení programu kvůli mohutné bouřce žádné vystoupení nezrušili, ale pouze posunuli časový harmonogram o půl hodiny.

Brutal Assault, Pevnost Josefov, 9-12.8.2017 3. den
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
Prvním větším tahákem byla moldavská metalcorová kometa Infected Rain v čele se zpěvačkou Elenou Catarga, která zaujala nejen svým brutálním zpěvem, ale i zapamatovatelnou a nepřehlédnutelnou image. Jako motorová mašina hnala kapelu kupředu a strhávala na sebe veškerou pozornost. Zážitek z jejího vystoupení budou mít nejspíš i členové ochranky, kteří zpěvačku na její výzvu přidržovali za zadní partie. Elena na jeden ze svých hitů totiž vyskočila na zábradlí k fanouškům, aby jim poskytla co nejintenzivnější zážitek. Výtka směřuje snad jen k jejím vokálním linkám, kde se jinak přesvědčivá frontwoman trápila a nabídla několik nehezky falešných partů.

Brutal Assault, Pevnost Josefov, 9-12.8.2017 3. den
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz
Příjemným překvapením bylo vystoupení finských Wolfheart, kteří stále patří k začínajícím formacím. Za sebou mají tři desky a čtyřletou historii, za kterou se jim povedlo získat slušnou řádku obdivovatelů z řad fanoušků i kritiky. Jejich melodický death metal byl prezentovaný pěkně od podlahy a měl patřičnou šťávu. Fantasy mytologické texty navíc pěkně rozsvítily atmosféru deštivého odpoledne.

Špatný koncert nepředvedli ani veteráni sludge metalu Crowbar, byť jejich dřevní metal chvílemi uspával svým neměnným tempem. Ve výsledku ale tihle pánové, ze kterých byl cítit velký respekt, odehráli příjemně uvolněný, pohodový a neafektovaný set.

Top 3 vystoupení 3. dne podle Ondřeje Hricka

1. Clawfinger
2. Carcass
3. Eluveitie

Překvapení dne: Wolfheart

Velkým tahákem byli folkmetaloví Eluveitie, kteří v poslední době prodělali personální obrodu, když se trio členů rozhodlo založit novou formaci Cellar Darling, včetně zpěvačky a hráčky na lidové nástroje Anny Murphy. Nově ji nahradila Fabienne Erni. Ta sice nepůsobila tak přesvědčivě jako Anna, ale lze to přisuzovat její nezkušenosti. Barvu hlasu a rozsah má nicméně zajímavý. Přijetí kapely i přes žánrově lehce odlišný styl oproti zbytku programu bylo skutečně velkolepé a kapelník Chrigel Glanzmann byl evidentně velmi spokojený. Do setu zahrnul i novinky z připravované desky "Evocation II: Pantheon", které zafungovaly výborně. Celkový dojem byl osvěžující.

Na poslední chvíli pořadatelé oznámili, že vystoupení Morbid Angel se ruší. Velké zklamání však netrvalo dlouho, neboť náhrada přišla opravdu bleskově v podobě hvězdných Carcass. Ti svou roli zvládli bravurně a odehráli drtivé technické vystoupení, z něhož čišela profesionalita i nadšení. Fanoušci zaplnili takřka celý areál a legendu death metalu podporovali pořádně hlasitě. Rozhodně jedno z nejlepších vystoupení ročníku.

Brutal Assault - Sacred Reich,, Pevnost Josefov, 9-12.8.2017 3. den
© Tomáš Rozkovec / musicserver.cz

Třetí den ušima Tomáše Rozkovce

Zajímavostí bylo přerušení akce na cca půl hodiny kvůli silné bouři. Nad areálem se náhle setmělo a začaly se točit těžké mraky, ze kterých padaly závoje vody. Odnesla to kapela Sacred Reich se svým slayerovsky podaným thrash metalem.

Eluveitie sklidili naprosto zasloužený aplaus a z pódia se jim příliš nechtělo. Na nádherný mix brutálního metalu s folkovýmy/keltskými prvky Češi slyšeli. Trivium - opět skvělé podaný set. Brutální a nekompromisní Carcass, byť jejich přehraný setlist z mého pohledu nebyl tak nápaditý a dost věcí mi splývalo. Upřímně jsem se těšil na Electric Wizard a jejich pojetí psychedelického metalu, ale bohužel mi to připadalo jako x-krát vylouhovaní Black Sabbath bez nových nápadů. Kapela byla neustále v oparu, a tak člověku nezbývalo nic jiného než sledovat soft porno promítané na plátně za kapelou, ale to mě příliš nebavilo. Kdo mě ten den ale opravdu potěšil, byli čeští Skywalker. Skvěle a energicky zahraný set. Kdyby nezačali mluvit česky, myslel bych si, že se jedná o nějakou zahraniční produkci.

Trpělivost museli mít fanoušci s koncertem Front Line Assembly na Metalgate stage. Začátek setu se neustále protahoval z neznámých technických potíží, které se technikům nedařilo vyřešit. Na klávesákovi Jeremy Inkelovi, který problém s techniky řešil, bylo vidět citelné vzrůstající napětí a mohutná gestikulace napovídala, že není zrovna spokojený s řešením. Atmosféře nepřidal ani kelímek hozený diváky přímo na Inkelovy klávesy. Vystoupení tak začalo se zpožděním a s nepříliš dobrou atmosférou. Když však pódium zahalila mlha a nastoupil lídr Bill Leeb, vše se ustálilo k normálu. I tak spolu Leeb s Inkelem neustále diskutovali a mezi skladbami se dohadovali, bohužel namísto jakékoliv komunikace s fanoušky. Snad si kapela přijede brzy spravit reputaci.

Top 3 vystoupení 3. dne podle Tomáše Rozkovce

1. Eluveitie
2. Trivium
3. Carcass

Překvapení dne: Skywalker


© facebook interpreta
Zklamáním bylo vystoupení trochu překvapivých headlinerů pátečního dne Electric Wizard. Jejich donekonečna omílaná acid sóla nikam zdárně nevedla. Rozhodně ne k potěše posluchače. Pro mnohé byl jejich výkon nepochybně poslední ukolébavkou k ulehnutí za povedeným dnem.

Kdo však vydržel, mohl okusit famózní comeback Clawfinger. Švédská parta pravověrným metalistům nevoněla, neboť jejich rap metal nebyl pro každého stravitelným. Pro ostatní šlo ale bezpochyby o jeden z vrcholů nejen dne, ale i festivalu. Lídr Zak Tell řádil v extravagantním obleku a během úvodních skladeb seběhl až do nitra stojících fanoušků, aby každého osobně vyzval k zvednutým rukám. Nabušený set zaujal výběrem největších hitů i jedné nové skladby. Vrcholem pak byl nepřekvapivě letitý hit "Do What I Say", který samo od sebe zazpívalo publikum. Tell pak ohromen klesl na kolena a divákům se upřímně klaněl. Fanoušci byli skutečně fantastičtí a i přes měkčí zvuk formace oproti většině tvrdších kapel, bylo jejich přijetí ohromující.

Čtvrtý den ušima Tomáše Rozkovce

Sobota se stala asi nejbarevnějším dnem programu festivalu. Začal jsem polskými Disperse, kteří velmi mile překvapili. U dánských Artillery mi vnukla první myšlenka, že do Slayer nastoupil mladý Bruce Dickinson. Perfektní set se skvělým zpěvákem Michaelem Bastholmem, který se tak i pohyboval a chvíli nepostál na místě.

Američtí Prong rozhodně nezklamali. Svou dávkou dřevního metalu potěšili své příznivce. Těžko je lze srovnávat s kapelou While She Sleeps - opět dozvuky nu-metalu s patřičnou agresí a dvěma řvouny, kteří se skvěle doplňovali a dělali skvělou show plné energie. Diváci jim to patřičně vraceli tím, že následovala jedna vlna crowd surfingu za druhým. Tento jev zde byl velmi častý a musím ocenit ochranku, jak se s tím vyrovnala v klidu a bez emocí a ochotně surfujícím pomáhala, aby nedošlo ke zranění. Dalším jevem byl nezbytný mosh pit, který byl opravdu bizarní přehlídkou všech možných kreací, včetně masek.

Decapitated mi lehce splynuli. Byl jsem zvědavý na Oathbreaker. Upřímně, nebýt pohledné zpěvačky, která ze sebe zpěvem/řevem dostávala své niterní emoce a šla až na dřeň, jejich vystoupení bych po dvou skladbách vzdal, neb se opakovaly neustále stejné nápady. Melodická předehra a poté řev, který mi po celou dobu splýval v jednu skladbu. Dřevní thrash metal předvedli Demolition Hammer. Pánové v letech však dokázali, jak se se hraje thrash s nasazením.

Velký dav se s očekáváním sešel u podia, kde se připravovalo vystoupení Tiamat. Ti své vystoupení postavili na přehrání alba "Wildhoney". Z mého pohledu, by se toto vystoupení asi lépe hodilo na malou scénu, podobně jako Swans. Trochu mi připadalo, že se frontman Johan Edlund ztrácel, tápal a vystoupení i kvůli jeho proslovům ztrácelo na tahu, což mnozí návštěvníci nelibě nesli. Ale i tak došlo k humornému okamžiku, kdy Edlund teatrálně rozbil svou kytaru, následovaný také baskytaristou. Po skončení skladby ho druhý kytarista upozornil na setlist, což Johan okomentoval: "Myslel jsem, že to byla poslední skladba" Nakonec tedy skutečně zahráli poslední píseň i bez jeho rozlomené kytary.

Architects je hardcore metalová parta se skvělým frontmanem. Jejich set byl plný živočišné agrese a okamžitě strhl dav na svou stranu. Vystoupení bylo jako jedno z mála doprovázeno skvělými světelnými efekty, včetně sloupů páry, které tryskaly až ke střeše celé stage.

Nekorunovaným králem večera se však stal Devin Townsend Project. Dokázal, že to s publikem umí, a okamžitě strhl diváky na svou stranu už jen třeba fingovaným odchodem před první písní, aby si diváci mohli zkusit uvítání znovu. Pak kapela, která fungovala jako dobře namazaný stroj, spustila průřez Devinovou tvorbou. Dobře naladěný frontman diváky neustále povzbuzoval a sám se evidentně dobře bavil. Set čítal deset skladeb a od počáteční "Rejoice" až po konečnou "Higher", kterou rozezpíval celé okolí, bylo jasné, kdo ovládl sobotní večer. Finští Amorphis pak pro mě uzavřeli celou čtyřdenní přehlídku svým melodicky pojatým metalem.

I poslední sobotní den nabídl mnoho zajímavého, zejména z řad progresivního metalu, kdy svou přítomností potěšili Sikth, The Devin Townsend Project či Architects. Thrashmetalisty zase potěšili veteráni Prong či Artillery. Hlasitou podporu fanoušků měli již od prvního dne tuzemští grindeři Gutalax.

Top 3 vystoupení 4. dne podle Tomáše Rozkovce

1. The Devin Townsend Project
2. Artillery
3. Amorphis

Překvapení dne: Architects


© facebook interpreta
Celkový dojem z ročníku je veskrze pozitivní. Program, který sice nenabídl skutečně velkou hvězdu, představil široké spektrum toho nejzajímavějšího, co metalová scéna nabízí. Velmi oceňující je i žánrová pestrost, kdy kromě tradičního thrash a death metalu nechyběli ani zástupci progu, nu-metalu, crossoveru, coru i EBM. Plný počet hvězd si vysloužilo i poskládání areálu, které nemá v tuzemských podmínkách konkurenci, stejně jako prostředí pevnosti. Stoupající zájem o festival bohužel zapříčinil horší komfort návštěvníků, hlavně co se hygieny týkalo. Naopak občerstvení a vstup do areálu byl bez velkých front a čekání. Drobná výtka patří bezpečnostním kontrolám. Autorovi článku se hned několikrát povedlo dostat do areálu bez zkontrolovaného batohu, a to i v méně vypjatých časech, kdy fronta byla minimální.

Kladně lze vnímat bezhotovostní systém, který fungoval a lze jej ostatním festivalům jedině doporučit. Rozhodně pohodlnější a bezpečnější volba než neustálé vytahování peněženky. Pochvalu zaslouží i ochranka pod pódiem, která se k fanouškům chovala citlivě a zároveň důrazně. Nikdy ne tak, aby je omezila či ohrozila. Naopak se vždy v první řade snažila o jejich největší bezpečnost. I jim patří ohromný palec nahoru a jen dotvořili skvělou atmosféru, kterou tento festival má. Dvaadvacátý ročník skončil a my jen můžeme konstatovat, že šlo o jedinečný zážitek plný skvělé hudby, krásného prostředí a perfektní organizace z pozice pořadatelů.

Report z první dvou dnů naleznete zde.


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Festival Brutal Assault přinese unikátní poctu Bedřichu Smetanovi (05.03.2024 19:24)
- Hudba v tisku: Dayal Patterson se noří "Do propasti" temných zákoutí black metalu a dál prohlubuje záběr své encyklopedie (03.03.2024 09:00)
- Fotogalerie: Pagan folk, pohanské rituály, všudypřítomný "Zaklínač", medovina, lepé děvy. To vše byl koncert Deloraine v Lucerna Music Baru (01.03.2024 09:39)
- Video: Alcest se v singlu "L'Envol" nechávají unášet na křídlech bájných ptáků (27.02.2024 16:03)
- Je to oficiální. Slayer jsou po pěti letech zpět, na léto ohlásili dvě festivalová vystoupení (21.02.2024 19:15)
- Audio: Death-doomoví klasici My Dying Bride lákají vodou nasáklým klipem "Thornwyck Hymn" na novou studiovku (15.02.2024 14:58)
- Audio: Duch Slayer žije. Kerry King představuje singl "Idle Hands" a přidává detaily k sólovému albu (10.02.2024 08:47)
- Na Brutal Assault míří na Grammy nominovaní Baroness i hvězdy osmdesátkového thrashe (09.02.2024 09:32)
- Blackmetalová encyklopedie Dayala Pattersona se uzavírá čtvrtou částí "Do propasti" (24.01.2024 11:13)
- Nová kapela Kerryho Kinga bude pokračováním Slayer (18.01.2024 12:28)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu