shop.musicserver.cz
Guns N' Roses, Letiště Letňany, Praha, 4.7.2017

Tříhodinový megakoncert Guns N' Roses všechny plně zasytil

Vydáno: 05.07.2017 08:10 v sekci Naživo - Marek Odehnal | foto: Geffen Records

U mladších kapel nejsou delší koncertní sety úplně na běžném pořádku. A tak musí staří pardálové rockovému dorostu neustále ukazovat, jak vypadá poctivá show. Nejdříve víc jak dvouhodinoví Foo Fighters minulý týden a včera pak Guns N' Roses tříhodinovým koncertem dokázali, že rock'n'roll je nesmrtelný.

Live: Guns N' Roses

místo: Letiště Letňany, Praha
datum: 4. července 2017
setlist: It's So Easy, Mr. Brownstone, Chinese Democracy, Welcome To The Jungle, Double Talkin' Jive, Better, Estranged, Live And Let Die (Wings cover), Rocket Queen, You Could Be Mine, New Rose (The Damned cover), This I Love, Civil War, Yesterdays, Coma, Slash Guitar Solo, Speak Softly Love (Nino Rota cover), Sweet Child O' Mine, Out Ta Get Me, Wish You Were Here (Pink Floyd cover), November Rain, Black Hole Sun (Soundgarden cover), Knockin' on Heaven's Door (Bob Dylan cover), Nightrain, Don't Cry, Whole Lotta Rosie (AC/DC cover), Patience, The Seeker (The Who cover), Paradise City

Axl Rose
© PA
"Not in this Lifetime." Takto odpovídaly hlavní tváře legendárních Guns N' Roses víc jak dvě desetiletí na otázku, jestli se někdy dají zase dohromady. A dlouhou dobu to skutečně vypadalo, že dřív zamrzne peklo (a i Axl Rose vydá osamocen v pořadí vlastní autorské tvorby teprve třetí dlouhotrvající řadovku kapely "Chinese Democracy"), než by hlavní aktéři znovu našli společnou řeč.

Nicméně, ať už přišlo jisté zmoudření dané věkem, nebo spíš pořádné šustění zelených papírků, v loňském roce skutečně zapríčinilo reunion a kapela odstartovala masivní, úvodním sloganem reportáže ironicky pojmenované Tour, které Axl jel paralelně se svým hostování v AC/DC.

Dostalo se i na Česko, a tak se v den největšího státního svátku Američanů a v předvečer letních svátků tuzemských formace s Axlem, Slashem a Duffem v čele ukázala v Praze. První předkapelu jsem díky frontám a celkově organizačním procedůrám vždy s takto velkou akcí spojených nestihl a viděl jsem až druhé supporty Biffy Clyro. Ti jsou i u nás už zavedeným jménem a předvedli příjemný kytarový set, byť se žádná skladba nijak zvlášť nezapsala do povědomí posluchače, který je nikdy předtím neslyšel. Posílám ale políček produkci koncertu za nesnímání předkapely na jinak velikosti akce odpovídajících velkoplošných obrazovkách.

Duff McKagan
© myspace.com/loaded
Samotná hlavní hvězda, která se v poměru efektivity počet nesmrtelný hitů/počet řadových desek pyšní dost možná prvenstvím v rockové historii, odehrála větší část poctivého setu ještě za světla, což je sice škoda vzhledem k nápaditým projekcím, pyrotechnickým vložkám, bohatost setlistu ale předčila očekávání a překvapila i zařazením hned několika kousků z Axlovy sólovky z roku 2008, které se Slash uvolil zahrát.

O současné kapele se sice nelze bavit jako o plnohodnotném reunionu, protože ač se kromě legendárního kytaristy s kloboukem účastní i Duff McKagan, zbytek koncertní kapely tvoří Axlovi novodobí sekundanti. Originálnější verze sestavy se ale s velkou pravděpodobností naživo už nikdy nedočkáme.

Slash, Rock im Park, Zeppelinfield, Norimberk, Německo, 7.6.2015
© Günter & Felix Pfannmüller
Co napsat k hlavním aktérům. Slash se drží v prvotřídní skladatelské formě už od dob Velvet Revolver přes jeho sólové desky, a to i fyzicky, velice vitálně a mladistvě působil i včera. Duff je v tom nejlepším slova smyslu rocknrollově vyžilý a spolu s ním na stage kromě kusu historie přichází i tuny koksu.

A hlavní principál? Upřímně, Rose vypadá hrozně - odulý v obličeji, možná už s nastřelenými vlasy (min. tak vypadají) a s nevkusnou image, kombinující jeho pověstné šátky z raných let s křivákem a kovbojským kloboukem. Nejsme ale módní policie, co zpěv? Chvílemi se předvedl v ječácích, ale obecně to žádná sláva nebyla. Kdo ho ale už někdy slyšel, ví, že takto zpívá celý život - na něj to byl slušný standard.

Globálně tak potěšil hlavně extrémně dlouhý setlist (přes tři hodiny!), plný coververzí a instrumentálních sól. Právě kytaristé, osvědčené hity a věrné publikum koncert táhly, hlavní kapelník má ale to nejlepší už za sebou a i zvukově to celé mohlo znít o něco líp. Ve výsledku se na megaakce tohoto typu jednalo o dobrý standard, ne až tak nostalgický, jak by se dalo čekat. Příznivci ale museli být spokojeni, protože zazněly hity i překvapivé skladby (desetiminutová "Coma"!) a hlavně viděli dva kdysi nesmiřitelné rivaly na jednom pódiu.

Guns N' Roses ušima Pavla Parikrupy

Axl a Slash společně na jednom pódiu. Axl nastoupil na minutu přesně. Axl rozdává úsměvy na všechny strany. Tři věty, které ještě tak před rokem a pár měsíci zněly jako pohádky. Dnes realita. Guns N’ Roses v asi nejlepší možné sestavě jsou splněním dlouholetých snů fanoušků. Steven a hlavně Izzy jako autor těch největších hitů by byli sice fajnové naplnění stoprocentní nostalgie, jenže Ferrer a Fortus jsou prostě vynikající muzikanti. Bubeník jak skála a kytarista, který si v ničem nezadá s tím největším střelcem v klobouku.

Pražské vystoupení samozřejmě nebylo bezchybné - Axlovi se místy úžil dech a byl občas mírně přiškrcený, ale když spustil svou proslulou motorovou pilu, bylo zase dobře. Brzký začátek a kvůli tomu převážná část koncertu za světla nebo zvuk odvátý větrem taky náladě neprospěly, jenže to jsou v rámci historického okamžiku pro fanoušky marginálie. Pojďme se bavit o tom, že kromě největších hitů zazněly "Used To Love Her", "Coma", "Double Talkin' Jive", šest přídavků, skvělé coververze včetně "Black Hole Sun", akustická nádhera "Patience", úžasný kytarový duet Slash/Fortus "Wish You Were Here", fantastické finále "Paradise City" s ohňostrojem.

I kdyby se Bouchačky a růže daly dohromady kvůli penězům, je mi to jako fandovi od roku 1987 úplně jedno. Vidět Duffa, který byl asi nejvíc cool chlapem na pódiu, Slashe hrajícího "Sorry" a Axla, co nebyl arogantním parchantem, společně na scéně bylo zkrátka splněním snu. A pozor, tento kolektiv prachůchtivých zpovykaných rockových hvězd v letech tvrdě maká tři hodiny na scéně, takže je to naprosto v pořádku.


NÁZORY
  • Guns N' Roses (666 son, 05.07.2017 08:17) Reagovat

    Guns N' Roses jsou prostě v dobré formě. Si pamatuji na 90´s kdy je žral každý a dokonce někde ještě mám mc Appettite for destruction a Use your illusion 1+2 super věc..

    • Re: Guns N' Roses (Peter Forgáč, 05.07.2017 10:42) Reagovat

      Po včerajšom koncerte (btw túto tour som videl pred dvoma týždňami v Londýne a minulý rok v Detroite) som si okrem iného povedal, že konečne Gnr spravili taký vysoko kvdlitný koncert v ČR, že českí kritici im dajú 10/10. Samozrejme musel sa nájsť (hneď medzi prvými) jeden, ktorý je asi dosť zakonplexovaný, keď napíše takýto článok (hlavne tie pasáže o Axlovi), v ktorom absolútne absentovala zmienka o tom, že vlastne ako kapela jednotlivé songy odohrala (navyše, keď píše pre "musicserver" a ank pre mamičky na materskej dovolenke). Pán autor článku zrejme asi moc rokových koncertov mimo Prahy nevidel, inak si to neviem vysvetliť. Nezaslúži si vidieť taký koncert, ako bol včera.

      • Re: Guns N' Roses (Brigita, 06.07.2017 11:33) Reagovat

        Jsem sice "mamička na mateřské dovolené ", ale jinak s Vámi naprosto souhlasím ve všem!!!
        Koncert byl úžasný a plky pana redaktora... Axlovi to zpívá, kapela šlape, se setlistem musel být spokojený každý -)škoda času vůbec číst takové recenze naprosto mimo mísu :-))

      • Re: Guns N' Roses (Martina, 07.07.2017 09:15) Reagovat

        Taky naprosto souhlasím , jestli takhle "vstali z pomyslného popela" , jsem ráda, že jsem při tom.
        Redaktor, kdoví, jestli byl na koncertě........

      • Re: Guns N' Roses (Ales, 19.01.2019 10:51) Reagovat

        Nezlobte se na mne, ale pokud máte pocit, že ten popis Axla píše někdo zakomplexovaný, tak jste byl na jiném koncertě než já nebo recenzent. Vůbec nezpochybňuju muzikantskou kvalitu, ale na Axlovi GNR vždy hodně stálo a to co je z něj dneska, už nemůže nikoho přilákat. Nemůžeme mu to mít za zlé - stárneme všichni a zpěvákovi i hlas, na rozdíl od kytaristova nástroje, ale tenhle poslepovaný mlýnek na peníze mě jako letitýho fandu úplně GNR zhnusil a bohužel AXL byl fakt nejhorší. Globálně jsou pro mne současní GNR revival sami sobě. PS: a mimochodem to byl AXL kdo GNR dojebal. Toť můj subjektivní názor.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Ryan Gosling a Mark Ronson předvedli "I'm Just Ken" živě na Oscarech. Pomohl jim i Slash (13.03.2024 16:29)
- Video: Slash, Brian Johnson z AC/DC a Steven Tyler z Aerosmith si střihli klasiku "Killing Floor". Láká na bluesovou desku (09.03.2024 08:34)
- 50 let AC/DC připomene limitovaná sada zlatých vinylů (25.02.2024 16:31)
- AC/DC ohlásili evropské turné, Praha ve výčtu (zatím) není, Bratislava ano (12.02.2024 11:15)
- Audio: Singl "The General" od Guns N’ Roses je sice velkolepý, ale ne zrovna povedený (11.12.2023 15:00)
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators přijedou v dubnu 2024 do Brna (17.10.2023 16:30)
- Duff McKagan si na třetí sólovku pozval Iggyho Popa či Slashe (17.09.2023 16:57)
- Video: Konec čekání - Guns N' Roses vydali nový singl. Tedy staronovou "Perhaps" (21.08.2023 08:09)
- Slash chystá na příští rok bluesovou desku (25.07.2023 13:14)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Kabát Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu