shop.musicserver.cz

Vítek Havliš - Škatulku zpívající moderátor neberu

Vydáno: 18.11.2002 05:00 v sekci Rozhovory - Katka Čepelíková | foto: facebook interpreta

Ve svých pětadvaceti letech je Vítek Havliš znám z vysílání radia Impuls, TV Nova a teď dokonce jako zpěvák. Jak začala jeho kariéra, kdo se podílel na albu "Jen ty a já", co si myslí o škatulkování lidí a jestli má strach z uvádění Českého slavíka, to jsou jen některé z otázek, na něž najdete odpovědi v našem rozhovoru.

Vítek Havliš - Jen ty a já
© facebook interpreta
V době, kdy vláda pěticípé červené hvězdy řídílila chod naší republiky, byli rozhlasoví moderátoři lidmi bez tváře. Nikdo se nezajímal o jejich podoby, zájmy či rodinný stav. Před třinácti lety by asi nikoho nenapadlo, že se z obyčejného "rádiáka" může stát modla náctiletých (viz. Leoš Mareš) nebo že dvěma speakry nastolený hudební styl strhne tak obrovskou lavinu zájmu (viz. Těžkej Pokondr). Co myslíte, půjde ve šlépějích svých předchůdců i objev TV Nova, rozhasový moderátor a zpěvák v jedné osobě, Vítek Havliš, kterému nedávno vyšlo debutové album s názvem "Jen ty a já"?

Co přivedlo člověka, který má za sebou Sociálně ekonomickou fakultu, do světa show-bussinesu?

Ono to vlastně všechno začalo ještě mnohem dřív. Když jsem dodělal střední školu (Obchodní akademii), tak jsem se nedostal na výšku, a protože jsem byl dobrej ve slohu, napsal jsem velkej článek do Severočeskýho deníku a oni si mě tam už nechali. V publicistice jsem ale vydržel jenom půl roku. Využil jsem totiž situace a přihlásil se v Radiu North Music do konkursu na zprávaře. Brzo jsem ale zjistil, že zprávařina není to pravý ořechový a vyzkoušel jsem jednou večer moderování Písniček na přání. No a šéfům se to zalíbilo, a tak se ze mě stal moderátor. To mi bylo nějakých osmnáct. A teprve potom jsem dělal přijímačky na sociálně - ekonomickou fakultu. Takže jsem vlastně začal studovat až při moderování v rádiu.

Dříve než jsi natočil svůj debut, psal jsi texty pro skupinu A-Tak!, slyšela jsem, že Fery (člen skupiny) ti na oplátku pomáhal s albem "Jen ty a já".

Je to tak. Kluci z A-Taku dostali při vytváření desky "Máš šanci" spoustu textů, ale moc se jim k tomu stylu hudby nehodily. Chtěli texty míň o lásce, spíš takový ze života. A protože většinu muziky na desku jim napsal právě Fery (a navíc je to můj spolubydlící), poprosil mě, jestli bych jim právě neotextoval pár písniček. No a když jsem desku dělal já, tak mi Fery zase pomáhal jinak - byl vždycky první, kdo slyšel pracovní verze mých písniček a tím pádem taky první kritik. Spoustu věcí jsme předělávali, protože tam Fery našel chyby, nebo přišel s ještě lepším nápadem.

Jak se vůbec stane z moderátora Vítka Havliše zpěvák?

To vzniklo úplnou náhodou v době, kdy jsem skončil s moderováním Esa na Nově. Přes internet mě nakontaktoval Petr Mráček, který tehdy sháněl moderátora na svoji akci, a když jsme se poprvé viděli a dohodli, tak jsme se dostali i ke zpívání. Řekl jsem mu, že jsem kdysi dávno zpíval ve sboru a že bych někdy chtěl natočit desku. Slovo dalo slovo a v roce 2000 jsme šli poprvé do studia. Natočili jsme první singl "Svítá" - původně to byla muzika s kytarama - takovej ploužáček. Protože jsem ale vždycky chtěl dělat taneční popík, začali jsme hledat nový studio a v roce 2001 jsme se usídlili natrvalo ve studiu B&B v Domamyslicích u Prostějova.

Vyhovuje ti zaškatulkování "zpívající moderátor"?

Mně to vůbec nijak nebere. Nějak tyhle "škatulky" neberu a nevnímám. Tady u nás je to všechno trochu postavený na hlavu. Nevadí mi, když mě někdo označí za zpívajícího moderátora - stejně jako třeba Leoše Mareše apod. Ale celkem by mě zajímalo, proč nikdo nepoužívá pro jiný zpěváky třeba označení "zpívající elektrikář" nebo "zpívající kuchař". Myslím, že by to mohla bejt docela sranda :).

Jak dlouho se věnuješ zpěvu?

Zpívám vlastně už odmala. Někdy před revolucí jsem vyhrál okresní kolo soutěže Ústecký skřivánek. Zpíval jsem i ve sboru a učitelka zpěvu mě vodila (tehdy jako páťáka) do třídy k osmákům, kde jsem předváděl, jak se správně zpívá ruská hymna. Tenkrát jsem to bral jako první velký vystoupení. Strašně se mi ta písnička líbila.

Je ti 25 let, to znamená, že jsi vyrůstal na Michalovi Davidovi, Hložkovi s Kotvaldem a Pavlovi Horňákovi,ovlivnila tvou práci na desce 80. léta české pop music?

Upřímně doufám, že moc ne. I když je fakt, že všechny, kromě Hložka, jsem v mládí poslouchal. Tenkrát se sem moc cizí muziky nedostávalo a ty jejich písničky měly alespoň nějakou melodii. Myslím ale, že mě to moc neovlivnilo. Zvuk mám modernější, texty taky snad nejsou jako z "Diskopříběhu".

Řekla bych, že doménou tvého debutu jsou nenáročné texty, myslíš, že v jednoduchosti je krása?

Máš pravdu, ty texty jsou spíš nenáročnější, ale myslím, že snad úplně blbý nejsou, nebo jo? Každopádně, když si poslechneš text každé z písniček, tak skoro v každé najdeš úžasnej dvojsmysl. Většina lidí si toho všimne třeba až při druhým poslechu, nebo když si text v klidu přečtou. Tak třeba úvodní slova z prvního singlu "Já mám chuť" jsou: "Stékám ti po tvářích..." - myslím, že ten dvojsmysl je tam jasnej :). Ale abych se vrátil k otázce - jo, v jednoduchosti je krása a k mojí muzice by se asi ani moc náročný texty nehodily.

Jak dlouho a s kým jsi spolupracoval?

Desku jsme dělali v podstatě od toho roku 2000, kdy jsme začali shánět první autory. Ve finále jsem ale hlavně spolupracoval s klukama ze studia B&B, kteří napsali většinu muziky a udělali výborný současný aranže. Mimochodem, Zdeněk Budík dělá teď i nějaký věci pro Vildu Čoka. Většinu textů jsem napsal sám a taky tam mám jednu písničku od mladýho autora z Teplic - od Roberta Redlicha. Ten zase napsal nějakou písničku i pro Katku Brožovou. Samí mladí lidé a samí šikovní.

Proč sis ke spolupráci vybral většinu autorů, kteří u nás ještě nemají jméno?

Hlavně proto, že když si poslechnu desky některých našich sólových popových zpěváků, kteří dělají s už známými autory, mám pocit, že by to i v tomhle chtělo mladší krev. Většina z těch, kdo dělají desky, se soustředí na Prahu a přitom právě na Moravě (kde jsem dělal já), jsou kolikrát mnohem šikovnější lidi. A taky je to blíž ke Slovensku a já mám poslední dobou pocit, že na Slovensku jsou v muzice o pořádnej kus dál než my tady. Neříkám, že zrovna moje deska to nějak rozlomí, ale třeba jsem chtěl alespoň nějak upozornit na to, že jsou i lidi, kteří nejsou známí a jsou přitom mnohem šikovnější než ti v Praze.

A co je pravdy na tom, že se na tvé desce podílel Václav Neckář?

Podílel se snad jenom tak, že jsem si od něj půjčil jednu písničku. Je to taková srandička - jmenuje se "Když ti nejsem hezkej". Pořád jsme nevěděli, jak to udělat, aby to byla opravdu sranda (přestože text Zdeňka Borovce je strašně hezkej a veselej), a tak jsme tu písničku trochu zpomalili a když si pořádně poslechneš rytmus, zjistíš, že je to vlastně polka s moderním soundem. Je to na tý desce taková perlička.

Podle čeho byl vybrán pilotní singl "Já mám chuť"?

Prostě se nám líbil nejvíc. Spousta lidí si myslí, že je to vykradená Kylie - "Can't Get You Out Of My Head". Pravda ale je, že to s tou písničkou nemá vůbec nic společnýho - i když jednu maličkost jo, inspirovali jsme se zvukem tý písničky. Ale to je všechno. Na rozdíl od jiných zpěváků jsme neukradli akordy - máme tam původní a melodie je pochopitelně taky úplně jiná.

Spolu s Gábinou Partyšovou (moderátorka TV Nova) budeš uvádět přímý přenos z Českého slavíka, dokonce prý budete zpívat duet.

No je to tak. Mám z toho trochu strach, protože Gábina je výborná zpěvačka. Možná někdo ví, že už dokonce před lety vydala desku.

Prozradíš nám, co to bude za písničku?

Ještě pořád nad tím přemýšlíme. Máme samozřejmě horkého favorita, ale prozradit nemůžu. Snad jenom, že to bude přezpívaná starší věc, která se nějakým způsobem bude vázat k muzice, Slavíkům a hvězdám.

Jsi všestranný člověk, moderuješ v televizi, v rádiu, uvádíš společenské akce, zpíváš, mám pocit, že vydáním desky jsi svůj Mount Everest ještě nepokořil, co plánuješ do budoucna?

Já nikdy neplánuju, raději, nikdy to totiž nevyjde, spíš sním. A můj sen? Vždycky byl moderovat v televizi a vydat desku. Obojí se mi splnilo, tak teď snad jenom aby se deska líbila.

A dočkáme se i koncertního turné?

A myslíš, že by na něj někdo přišel? :o) Ne, vážně, ještě je na to všechno moc brzo. A navíc, koncertní turné si u nás můžou dovolit jenom opravdový hvězdy, na který přijdou stovky, nebo tisíce lidí. Jinak se to nevyplatí. Takže zatím jezdím po diskotékách a různých akcích - terminy jsou na mých stránkách - www.vitekhavlis.cz.

Děkuji za rozhovor

NÁZORY
  • Fuck off - Vítek Havliš (Havliš - prdel si vyliž!!!, 18.11.2002 16:35) Reagovat

    Tak tímto "článkem" byl zatím asi překonán rekord všech dosavadních sraček, které jsem na tomto serveru četl. Jak si tento kokot dovoluje říkat si zpěvák. Je tu minimálně tisíc daleko lepších zpěváků o kterých se, díky tomu že nelížou tu správnou prdel, nikdo nedozví. No to je k zblití! Tak jako je k zblití zasraná TV NOVA, která tomuto šupákovi pustí klip, když řadě opravdu dobrých skupin jej nepustí. Kurva to už ten svět bude jen plnejch sraček. Havliš - prdel si vyliž!!!

  • stekam ti po tvari (honza, 21.11.2002 13:42) Reagovat

    asi mozek ne?

  • debile... (Lucka, 21.11.2002 16:24) Reagovat

    Ne, debile... Mozek leda tak Tvůj... Na mě Vítek tímhle rozhovorem hodně zapůsobil. Rozhodně není blbej.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na okraj: Česko proti zbytku světa (14.03.2011 15:50)
- Recenze: Další zpívající moderátor? (19.11.2002 05:00)
- Vítek Havliš přichází s debutovým albem (18.09.2002 14:06)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber AC/DC Queen Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu